«Επεισμώσαμεν να τα ξαναφτιάξουμε… Εν θα αφήκουμε το χωριό μας και να φύγουμε…»

«Οι πιο μικροί ηλικιακά πείσμωσαν ακόμη περισσότερο για να τα ξανά φτιάξουν, γιατί καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι το χωριό τους και το αγαπάνε πάρα πολύ. Ευτυχώς δεν έχουμε περιπτώσεις από άτομα που εγκατέλειψαν το χωριό. Όλοι μας λέμε ότι ήταν κόποι αρκετών χρόνων που καταστράφηκαν, αλλά επεισμώσαμεν να τα ξανά φτιάξουμε. Εν μπορούμε να αφήκουμε το χωριό μας και να φύγουμε… Θέλουμε το χωριό μας να μεγαλώσει και εμείς θα μείνουμε εδώ… Οι άνθρωποι που είναι πιο μεγάλης ηλικίας 60 με 65 χρόνων είναι απογοητευμένοι, γιατί είδαν όλους τους κόπους τους να διαλύονται…».

Τα κομμάτια τους, μαζεύουν ακόμη οι κάτοικοι στην ορεινή κοινότητα Οδού, ένα μήνα από τη φονική πυρκαγιά, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων συνανθρώπων μας, αλλά και την τεράστια καταστροφή κατοικιών και καλλιεργειών. Οι εικόνες καταστροφής ακόμη είναι νωπές στη μνήμη όλων μας. Για τους κατοίκους της, όμως που αντίκρυσαν τον πύρινο εφιάλτη να καίει τα πάντα στο πέρασμά του και τους κόπους τόσων χρόνων να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια, είναι η σκληρή πραγματικότητα. Ωστόσο, δεν τα έβαλαν κάτω, άρχισαν ήδη να ξαναφτιάχνουν το χωριό τους. 

Μιλώντας στον REPORTER o Κοινοτάρχης της Οδού, Μενέλαος Φιλίππου, περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στην παρούσα φάση και το μέγεθος των ζημιών που υπέστη η ορεινή κοινότητα, ζητώντας τη στήριξη της Κυβέρνησης, προκειμένου να μην φύγουν κάτοικοι από το χωριό. 

«Είναι μεγάλη η ζημιά που πάθαμε… Βλέπουμε τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και λέμε Παναγία μου, τι ήταν αυτό που ζήσαμε; Ήταν μια τεράστια ζημιά και για εμάς και για την περιοχή, αλλά και για την Κύπρο μας. Για να καταλάβετε έχει να δούμε τουρίστα, πάνω από ένα μήνα στο χωριό μας… Κάναμε κάποιες προσπάθειες για να έχουμε τουρισμό, γιατί γίναμε ένα από τα μελισσοχώρια της Κύπρου και αγκαλιάστηκε αυτή η προσπάθεια από τον κόσμο. Μετά τις πυρκαγιές ωστόσο, σταμάτησαν να έρχονται οι τουρίστες. Υπάρχει ένα τεράστιο πρόβλημα στην παρούσα φάση, γιατί τόσο οι τουρίστες αλλά ακόμη και οι ντόπιοι δεν επισκέπτονται το χωριό μας. Πρέπει να μας στηρίξει ο κόσμος… Αυτό το πράγμα μας παίρνει δέκα χρόνια πίσω, γιατί κάναμε πολλές προσπάθειες για να φθάσουμε σήμερα εδώ που φθάσαμε…». 

Όπως ανέφερε ο Κοινοτάρχης της Οδού, «οι ζημιές ήταν τεράστιες… Είχαμε ζημιές στο δίκτυο της ΑΗΚ και οι άνθρωποι ακόμη δουλεύουν για την επιδιόρθωσή του, είχαμε ζημιές στη CYTA, στους δρόμους και στα αντιπλημμυρικά, ενώ γίνεται τώρα αναδάσωση. Μιλάμε για πολλά εκατομμύρια ζημιές. Όσον αφορά τις ζημιές στους παραγωγούς, υπολογίζεται γύρω στα είκοσι εκατομμύρια…».

Παράλληλα ο κ. Φιλίππου, ανέφερε πως η Κυβέρνηση πρέπει να συνεχίζει τη στήριξη καθώς όπως υπογράμμισε, επιβάλλεται το άνοιγμα και η λειτουργία διαφόρων υπηρεσιών, ώστε να υπάρχει ζωή και κινητικότητα στην Οδού. «Θέλουμε στήριξη από την Κυβέρνηση και θέλουμε επίσης να δει και το μετά. Δεν θέλουμε μόνο την οικονομική στήριξη… Πρέπει να ανοιχτούν επίσης διάφορες υπηρεσίες στο χωριό, καθώς ότι είχαμε εδώ, κατάφερε στο τέλος να κλείσει. Από σχολεία, νηπιαγωγεία, οίκους ευγηρίας μέχρι τράπεζες, τα έκλεισαν όλα. Μένουν κάποιοι άνθρωποι πάνω, δίνουν τη δική τους μάχη με τη γη και δυσκολεύονται να ζήσουν σε αυτές τις περιοχές. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δει σοβαρά η Κυβέρνηση για να ανοιχτούν υπηρεσίες για τον κόσμο που κατοικεί και θέλει να μείνει, ειδικά μετά από όλη αυτή την καταστροφή που δεχθήκαμε. Δεν ισχύει μόνο για το χωριό μου αυτό, αλλά για όλα τα ορεινά χωριά που πρέπει να γίνει, ώστε οι κάτοικοι να έχουν μια φυσιολογική ζωή…». 

Οι κάτοικοι της Οδού, άρχισαν ξανά ασχολούνται με τη μελισσοκομία και να φυτεύουν για να ζωντανέψουν το χωριό τους. «Είμαστε σε μια πολύ καλύτερη κατάσταση, όλοι οι γεωργοί αλλά και οι άνθρωποι που ασχολούνται με τη μελισσοκομία, ξεκίνησαν να δραστηριοποιούνται από μόνοι τους. Μετά την πρώτη βοήθεια που δεχθήκαν από την Κυβέρνηση και κάποιες άλλες βοήθειες που ήρθαν από διάφορους στον ιδιωτικό τομέα, άρχισαν να ξανά φυτεύουν τα προϊόντα τους, να ποτίζουν και να κλαδεύουν εκείνα που κάηκαν για να σώσουν ότι σώζεται. Το μισό χωριό μας από την κάτω μεριά κάηκε.  Το άλλο μισό δεν κάηκε και έτσι υπάρχει ζωή σε αυτή τη μεριά. Γενικά είμαστε σε καλύτερη κατάσταση…». 

Ο Κοινοτάρχης της Οδού, χαρακτήρισε συγκινητική την ανταπόκριση του κόσμου, καθώς επέδειξε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη προς τον συνάνθρωπό του και τους πυρόπληκτους. «Είναι πολλά συγκινητική η προσέγγιση του κόσμου… Από τις πρώτες ημέρες έδειξε τη συμπαράστασή του, μέχρι και σήμερα. Πριν από λίγο μάλιστα δέχθηκα και ένα τηλεφώνημα από κάποιους ανθρώπους, που έκαναν μια εκδήλωση και θα συνεισφέρουν ένα ποσό στην κοινότητα. Γενικά, ήταν πάρα πολλά συγκινητικό αυτό που είδαμε, η αλληλεγγύη του Κύπριου είναι απίστευτη… Μπορεί να έχουμε πολλά προβλήματα, αλλά στα δύσκολα φαινόμαστε ότι είμαστε πολλά συνεργάσιμοι και βοηθάμε ο ένας τον άλλο. Αυτό που είδα από τον κόσμο αλλά και από τους κυβερνώντες, είναι ότι από την πρώτη ημέρα ήθελαν να βοηθήσουν και το έδειξαν».

Όσον αφορά την κρατική βοήθεια, ο κ. Φιλίππου πρόσθεσε ότι «ήταν ένα κομμάτι δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλοί νόμοι και νομοθεσίες που πρέπει να δεις, για το πώς θα βοηθήσεις τον άλλο και να είσαι σωστός και δίκαιος. Αυτό καθυστερεί λίγο τη διαδικασία, καθώς πέρασαν σχεδόν είκοσι με εικοσιπέντε μέρες, για να έρθει η πρώτη βοήθεια. Η δεύτερη και η τρίτη βοήθεια δεν ξέρουμε πότε θα έρθει λόγω αυτής της κατάστασης. Υπάρχει θέληση για βοήθεια αλλά οι νόμοι, δυστυχώς, δεν τους επιτρέπουν να κινούνται τόσο γρήγορα, όσο θα έπρεπε. Είναι ένα θέμα που το λέγαμε από την αρχή και κάνω έκκληση να κινηθούν όσο πιο σύντομα γίνεται, γιατί έχει κόσμο που περιμένει αυτά τα λεφτά, για να συνεχίσει τη ζωή του…». 

Μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση έστειλε επίσης ο Κοινοτάρχης της Οδού, αναφορικά με τη στήριξη που χρήζουν, όλα τα ορεινά χωριά της Κύπρου. Όπως επεσήμανε, «πρέπει αυτό το πράγμα να μας βγάλει ακόμη πιο δυνατούς και να μάθουμε από τα λάθη μας για να γίνουμε καλύτεροι. Νιώθω ότι ήδη ξεκινήσαμε σε πολλά σημεία και είμαστε καλύτεροι γιατί είδαμε τι έγινε και προσπαθούμε να τα φτιάξουμε. Είμαι βέβαιος ότι θα βγούμε πιο δυνατοί. Πιστεύω ότι τα χωριά είναι το μέλλον του κόσμου γιατί όπως φαίνεται και από την κλιματική αλλαγή και από τον κορωνοϊό, πλέον ο κόσμος επιστρέφει στα χωριά του. Άρα πρέπει να επενδύσουμε στα χωριά μας και να μείνουμε δυνατοί και ενωμένοι».  

  Δείτε φωτογραφίες από την Οδού μετά τις πυρκαγιές όπως τις συνέλαβε ο φακός του REPORTER.

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

  

 

Δειτε Επισης

Χειροπέδες σε 48χρονο για εμπρησμό οχήματος στη Λακατάμια
Εξαφανίστηκαν οι δεκαεξάχρονες Σάρα και Κωνσταντίνα από τις οικίες τους-Πώς περιγράφονται
Τον καταζητούσαν για εμπρησμό στην Ουκρανία, συνελήφθη στο αεροδρόμιο Πάφου 37χρονος
Ταλαντεύεται στην ζυγαριά η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης-Οι μπερδεμένοι ρόλοι και η γυναίκα του Καίσαρα
Ευρωπαϊκά και διεθνή εντάλματα για το κύκλωμα μαστροπείας-Σε δίκη τρεις, ελεύθερη η 27χρονη
Χειροπέδες σε 21χρονο για εμπρησμό οχήματος στο Στρόβολο
Από την απέλαση... στην επανασύλληψη των έξι από τους οκτώ για υπόθεση τρομοκρατίας-Προέκυψαν νέα στοιχεία
Μουσικός κατήγγειλε κλοπή του αρμονίου του από νυχτερινό κέντρο-Χειροπέδες σε 30χρονο
Καταγγέλλει παγίδα θανάτου για το θύμα της φονική πυρκαγιάς ο Ματσάκης-Διενήργησε αυτοψία στο χώρο
Εξαφανίστηκε εδώ και δέκα μέρες 17χρονος από το χώρο διαμονής του (pic)