«Κάποιοι έδωσαν τη ζωή τους για τα δικαιώματα τους...Δεν θα δεχθούμε διακρίσεις»

Σε καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CPT), προχωρεί ο Σύνδεσμος Φυλακισμένων, στον απόηχο των αντιδράσεων που έφεραν οι προαναγγελίες της υπουργού Δικαιοσύνης για τροποποίηση νομοθεσιών σε σχέση με τους κατάδικους που έχουν δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα απεξάρτησης της Αγίας Σκέπης και για τα κριτήρια των αιτούντων για αποφυλάκιση Επ’ Αδεία (parole).

Η πρόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, σε ότι αφορά το πρόγραμμα απεξάρτησης, είναι όπως από αυτό να εξαιρούνται όσοι καταδικάστηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών, βία στην οικογένεια και όσων η προβλεπόμενη ποινή τους αδικήνατος τους με βάση τη νομοθεσία είναι άνω των δέκα ετών, κάτι που βρίσκει αντίθετους τους ειδικούς, οι οποίοι θεωρούν πως αυτά τα άτομα χρειάζονται περισσότερη στήριξη αφού πρόκειται για χρήστες και όχι για εμπόρους, ενώ είναι η θέση τους, πως η διαδικασία της επιλογής που γίνεται μέχρι σήμερα από την Αγία Σκέπη, είναι η αρμόζουσα. Παράλληλα, αντιδράσεις έφεραν και τα περί επιστροφής των χρηστών στις Κεντρικές Φυλακές μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας τους, ώστε να συνεχίσουν την έκτιση της ποινής τους, κάτι που χαρακτηρίζεται καταστροφικό από την Διευθύντρια του Θεραπευτικού προγράμματος, Τίνα Παύλου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Εάν θα επιστρέφουν φυλακή οι χρήστες, η Αγία Σκέπη θα απέχει... Είναι ανήθικο»

Σε δηλώσεις του στον REPORTER ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμους Φυλακισμένων και ποινικολόγος, Γιάννης Πολυχρόνης, ανέφερε πως οι φυλακισμένοι και οι οικογένειες τους βρίσκονται σε αναβρασμό και είναι αναστατωμένοι, ενώ υπέδειξε πως δεν μπορούν να προβούν σε κινητοποιήσεις αυτή τη στιγμή, λόγω των μέτρων για την πανδημία.

Ωστόσο, ο κ. Πολυχρόνης ξεκαθάρισε προς κάθε κατεύθυνση, πως οι κρατούμενοι «δεν θα δεχθούν καμία μείωση των δικαιωμάτων τους», υποδεικνύοντας πως ο Σύνδεσμος είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να εισέλθει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την υπουργό Δικαιοσύνης.   

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρόνης, «δεν θα δεχθούμε σε καμία περίπτωση αυτές τις τροποποιήσεις και προχωράμε με καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων. Το να αρνείσαι με νομοθετική ρύθμιση την παροχή προγράμματος απεξάρτησης σε εξαρτώμενους, ισοδύναμή με άρνηση παροχής θεραπείας σε ασθενή κρατούμενο, κάτι το οποίο συνιστά απάνθρωπη, εξευτελιστική μεταρρύθμιση, καθώς και βασανιστήρια. Δεν μπορείς να αρνηθείς θεραπεία στη βάση του αδικήματος καταδίκης. Ούτε θα δεχθούμε να εισαχθεί ένα σύστημα γραφειοκρατίας που να δημιουργεί προσκόμματα στην καθυστέρηση παροχής θεραπείας».

Σε ότι αφορά την πρόθεση για τροποποίηση της νομοθεσίας, βάσει της οποίας οι χρήστες που ολοκλήρωσαν το πρόγραμμα απεξάρτησης θα πρέπει να επιστρέφουν στην φυλακή, ο κ. Πολυχρόνης, ήταν έντονος και κάθετος, πως κάτι τέτοιο αποτελεί αντιεπιστημονική άποψη, τονίζοντας πως «είναι εκτός πραγματικότητας, αφού θα πρέπει να παρέχεται στον χρήστη ένα σοβαρό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα απεξάρτησης, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει κοινωνική επανένταξη, υπό παρακολούθηση και ψυχολογική στήριξη».   
 
Όπως εξήγησε, οι ειδικοί είναι σε θέση να διακρίνουν ποιος χρίζει βοήθειας και τι πραγματικά είναι, εάν δηλαδή είναι έμποροι ή χρήστες, ώστε να τον δεχθούν για θεραπεία, υποδεικνύοντας την ίδια ώρα, πως πρέπει να γίνει αντιληπτό, το πόσο δύσκολο και σκληρό είναι το πρόγραμμα της απεξάρτησης της Αγίας Σκέπης.

Πρέπει να αντιληφθούμε και να κατανοήσουμε, πόσο δύσκολο και σκληρό είναι το κλειστό πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης, το οποίο είναι και το μοναδικό. Δεν είναι εύκολο. Εγώ το λέω και το εννοώ πως είναι πολύ δύσκολο. Είναι οδυνηρό το να περάσει κάποιος από το κλειστό θεραπευτικό πρόγραμμα, από το να εκτίσει ποινή στην φυλακή. Πολύ οδυνηρό γιατί η καθημερινότητα ενός ατόμου σε αυτό το πρόγραμμα και οι υποχρεώσεις του, είναι πάρα πολλές και δύσκολες. Αν δεν το αντιληφθούμε αυτό, έχουμε λάθος ιδέα στο μυαλό μας και έχουμε λάθος το τι εστί πρόγραμμα απεξάρτησης. Αποτέλεσμα να κάνουμε λάθος νομοθεσίες και να μεταδίδουμε στον κόσμο λάθος απόψεις».     
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παρεξηγημένοι «έμποροι» ναρκωτικών και οι… Εσκομπάρ της Κύπρου

«Για αυτούς που αυτοκτόνησαν…»
Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που ενδεχομένως να προκαλέσουν, εάν περάσουν από την Βουλή, οι τροποποιήσεις νομοθεσιών, αφού ουδείς μπορεί να ξεχάσει τις συνέπειες του παρελθόντος, όπου είχαν καταγραφεί αυτοκτονίες και η Κύπρος δέχθηκε αρκετά χαστούκια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων.

Όπως τόνισε ο κ. Πολυχρόνης, με έντονο ύφος, «οι νομοθεσίες μετά το 2015, έχουν μεγάλη ιστορία. Πίσω κρύβονται θάνατοι κρατουμένων. Υπήρξε περίοδος που είχαμε πέντε αυτοκτονίες. Κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Κάποιοι έδωσαν την ζωή τους μέσω αυτοκτονιών για τα δικαιώματα τους. Εμείς θα τους θυμόμαστε και δεν θα το δεχθούμε. Πέθαναν για τα δικαιώματα που έχουμε εμείς σήμερα και δεν πήγαν άδικα. Δεν μπορείς να ξεκινάς πάλι τις διακρίσεις και να κατηγοριοποιείς τους κρατούμενους».

«Parole για τους VIP
Σε ότι αφορά τις ενδεχόμενες τροποποιήσεις στα κριτήρια για τις αποφυλακίσεις Επ’ Αδεία, όπου αυτό που προωθείται είναι να μην λαμβάνεται η μείωση της ποινής λόγω καλής διαγωγής, ο Γιάννης Πολυχρόνης, διερωτήθηκε εάν τελικά πριν δύο χρόνιο διορθώθηκε για χάρη των… VIP κρατουμένων.

«Πρόκειται για άνιση μεταχείριση μεταξύ κρατουμένων, πρόκειται για άλλη μια διάκριση. Το Συμβούλιο Επ’ Αδεία μπορεί να κρίνει ποιοι είναι επικίνδυνοι. Μπορεί κάποιος να δει τα στατιστικά και να δει πόσες αιτήσεις γίνονται, πότες εγκρίνονται και πόσες απορρίπτονται. Γιατί πρέπει να δημιουργηθεί νομοθετικό κόλλημα; Εύλογα κάποιος μπορεί να σκεφτεί εάν η τροποποίηση που έγινε, προς το καλύτερο, έγινε για τους VIP…»

Ο κ. Πολυχρόνης τόνισε παράλληλα, πως «αυτό που πρέπει να γίνει αντιληπτό, είναι ότι τα άτομα τα οποία αποφυλακίζονται Επ’ Αδεία ή επανεντάσσονται στην κοινωνία μέσα από θεραπευτικά προγράμματα, εκτίουν ποινή φυλάκισης. Δεν είναι ελεύθεροι να κάνουν ότι θέλουν. Βρίσκονται έξω υπό επιτήρηση και μάλιστα αυστηρή, υπό όρους, τους οποίους εάν παραβιάσουν θα επιστρέψουν στην φυλακή. Θα πρέπει να αντιληφθούμε πως οι κρατούμενοι και οι οικογένειες τους, είναι από τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που χρειάζονται κατανόηση και στήριξη από όλους, για να αποβάλουν το στίγμα, ειδικά στην Κύπρο, όπου έχουμε κλειστεί παραδοσιακή κοινωνία».

Καταλήγοντας ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισμένων, επανέλαβε την ετοιμότητα του Συνδέσμου για να εισέλθει σε ένα εποικοδομητικό διάλογο με την υπουργό Δικαιοσύνης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ρομαντικός δολοφόνος, ο κακός ληστής, ο στυγνός killer, ο τρυφερός κλέφτης…

Δειτε Επισης

Αυτήν ψάχνουν οι Αρχές για υπόθεση κλοπής από κατοικία στη Λευκωσία (pic)
Συγκλονίζει η θεία της αδικοχαμένης Ειρήνης-«Η μητέρα της είναι σε άθλια κατάσταση»
Οικιακή βοηθός έκλεψε από τους εργοδότες της από μικροαντικείμενα μέχρι και έξι χιλιάδες ευρώ
Ρυμούλκιση οχήματος και άντληση νερού από υπόγειο λόγω έντονης βροχής στη Λάρνακα
Ζήτησε ξανά παραίτηση Βαφεάδη ο Χατζηγιάννης-«Έχετε ανέβει στο άρμα της συστημικής ευθυνοφοβίας»
Νέα αναβολή στη δίκη των μοναχών-Δεν απάντησαν στις κατηγορίες
Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Σκύλος έπεσε σε χαράδρα 20 μέτρων στην Πάφο-Διασώθηκε από την Πυροσβεστική (pics)
Αυτούς ψάχνει η Αστυνομία για υπόθεση απαίτησης χρημάτων με απειλές στη Λεμεσό (pics)
Εδώ και... 687 μέρες χαμένοι στα «θα» οι αρμόδιοι-Αγγίζουν άπαντες οι ευθύνες για την αναλγησία με τους Takata