«Εάν θα επιστρέφουν φυλακή οι χρήστες, η Αγία Σκέπη θα απέχει... Είναι ανήθικο»

Κόκκινη γραμμή τραβάει η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης, Τίνα Παύλου, σε οποιαδήποτε απόφαση που θα διαχωρίζει τους κατάδικους των Κεντρικών Φυλακών από το δικαίωμα ένταξης τους στο κλειστό πρόγραμμα απεξάρτησης, ενώ την ίδια ώρα σε ότι αφορά στο ενδεχόμενο οι χρήστες μετά την θεραπεία τους να επιστρέφουν στην φυλακή για συνέχιση της έκτισης της ποινής τους, ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που τροποποιηθεί η νομοθεσία, το θεραπευτικό κέντρο δεν θα δέχεται πλέον κατάδικους. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι παρεξηγημένοι «έμποροι» ναρκωτικών και οι… Εσκομπάρ της Κύπρου
 
Η προαναγγελία της υπουργού Δικαιοσύνης πως προωθούνται τροποποιήσεις στη σχετική νομοθεσία, με βάση την οποία όσοι καταδικάστηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών ή βια στην οικογένεια δεν θα δικαιούνται να ενταχθούν στο πρόγραμμα απεξάρτησης της Αγίας Σκέπης, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αφού θα αποστερούνται του δικαιώματος αυτοί που χρήζουν περισσότερη στήριξη, καθώς αποτελεί παραδεκτό γεγονός από αρκετούς ειδικούς, πως οι περισσότεροι που καταδικάζονται για υποθέσεις ναρκωτικών, χρησιμοποιήθηκαν ως βαποράκι αφού πρόκειται για χρήστες.  
 
«Από τις εισηγήσεις που έχουν υπάρξει και καταβληθεί, διαφωνούμε με κάποια σημεία, με ορισμένα να είναι αρκετά σοβαρά, όπως για παράδειγμα με ποιες ποινές θα αποκλείονται. Η διακίνηση ναρκωτικών και η βία στην οικογένεια για παράδειγμα, είναι δυο στοιχεία που βρίσκονται καθημερινώς στη ζωή των χρηστών και δεν μπορούν να αποκλείονται», δήλωσε στον REPORTER η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης, Τίνα Παύλου, η οποία ετοίμασε σχετική έκθεση με τις θέσεις της που θα αποσταλούν στην υπουργό Δικαιοσύνης. 
 
Σε ότι αφορά την προαναγγελία πως οι χρήστες μετά την απεξάρτηση τους θα επιστρέφουν στις Κεντρικές Φυλακές, ώστε να συνεχίσουν την έκτιση της ποινής τους, χαρακτηρίζεται ως καταστροφική αλλαγή της τροποποίησης της νομοθεσίας, εάν περάσει από την Βουλή, αφού το τελευταίο στάδιο της θεραπείας των ατόμων αυτών, είναι η κοινωνική επανένταξη τους, κατά την οποία μάλιστα συνεχίζουν να παρακολουθούνται. Σημειώνεται πως το πρόγραμμα της Αγίας Σκέπης θεωρείται σκληρό και αρκετά δύσκολο και κρίνεται από τους ειδικούς «χειρότερο» και από την φυλακή.   
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έντονη αντίδραση φυλακισμένων κατά Γιολίτη-«Όταν είδε τα παιδιά μας, της φάνηκαν διαφορετικά;»
 
Η κ. Παύλου, ξεκαθάρισε πως «εάν συμπεριληφθεί στην τροποποίηση της νομοθεσίας η επιστροφή των ατόμων στις Κεντρικές Φυλακές, εγώ σαν Αγία Σκέπη, αρνούμαι να πάρω οποιονδήποτε κατάδικο για θεραπεία. Είναι ανήθικο και είναι σαν να του τάζω κάτι που δεν ισχύει. Να του αλλάξω τη ζωή του, να τον επανεντάσσω στην κοινωνία και μετά να τον επιστρέφω πίσω στη φυλακή. Εγώ θα βγω από αυτή τη φόρμουλα, εάν αυτό εφαρμοστεί. Η Αγία Σκέπη δεν θα είναι μέρος αυτής της κατάστασης, εάν ο κατάδικος που έρχεται για θεραπεία θα επιστρέψει μετά στη φυλακή. Τα υπόλοιπα προγράμματα απεξάρτησης που δεν έχουν επανένταξη. Λυπούμε που το λέω, αλλά  διερωτώμαι τι κάνουν; Εξού και η δική μας επανένταξη είναι περισσότερο διάστημα. Είναι 12 μήνες στο κλειστό και 18 μήνες η επανένταξη με πολύ στενή παρακολούθηση για να βοηθήσεις τον άνθρωπο αυτά που βίωσε και έζησε να τα κάνει σε πράξη. Πώς θα τα κάνει σε πράξη όμως εντός των Κεντρικών Φυλακών;». 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο δύσβατος δρόμος της Αγίας Σκέπης… η μόνη ελπίδα για το αύριο
 
Κληθείσα να σχολιάσει εάν υπάρχει πλήρης εικόνα για τη σημασία του προγράμματος που προσφέρει η Αγία Σκέπη, η κ. Τίνα Παύλου, είπε πως δεν είναι σίγουρη γι' αυτό, καθώς δεν είναι εύκολο αντικείμενο για να το αντιληφθεί κάποιος. «Εκείνο που στέκομαι εγώ έντονα είναι ότι απεξάρτηση, δεν είναι απλά σταματώ τα ναρκωτικά. Σταματώ τα ναρκωτικά είναι ένα κεφάλαιο της απεξάρτησης. Η απεξάρτηση είναι αναθεωρώ όλο μου το είναι. Αποκτώ νέο σύστημα αξιών, αναθεωρώ τις πράξεις μου και το παρελθόν μου. Η παραβατική συμπεριφορά ναι μεν συνδέεται με τη χρήση ουσιών, αλλά συνδέεται και με πολλά άλλα πράγματα. Το να σταματώ τα ναρκωτικά, είναι ένα από τα πολλά κεφάλαια που εμπεριέχει η απεξάρτηση».
 
Όπως πρόσθεσε η κ. Παύλου, «ένας χρόνιος χρήστης με έντονο παραβατικό ιστορικό, έχει το κομμάτι της βίας. Το κομμάτι της βίας, αυτοί οι ενήλικες το βίωσαν από μωρά σε βίαιες οικογένειες. Αν δεν το βίωσαν από μωρά, το βίωσαν μέσα από τη χρήση του crystal meth που είναι ευρέως γνωστό και αποδεκτό, ότι προκαλεί τεράστια βιαιότητα. Αυτά είναι στοιχεία που συμπεριέλαβα στην έκθεσή μου, έτσι ώστε να αποκτήσουν μια βαθύτερη κατανόηση, με το τι σημαίνει αυτό το πράγμα».

Καταλήγοντας, η Διευθύντρια της Αγίας Σκέπης, εισηγείται «εργαλεία αξιολόγησης των ατόμων, ώστε να γίνεται σωστή η δουλειά από την επιτροπή και επίσης η τελική απόφαση θα είναι στο πρόγραμμα αν θα δεχθεί κάποιο άτομο ή όχι», προσθέτοντας παράλληλα, πως «η διαφορά στις ποινές επίσης είναι ακόμη ένα σημαντικό κομμάτι. Εμείς δηλαδή, ξεχωρίζουμε τον έμπορα ναρκωτικών από ένα που είναι εξαρτημένος στις ουσίες. Είναι διαφορετικοί άνθρωποι αυτοί και εξού από τις 201 αιτήσεις που αξιολογήσαμε τα τελευταία επτά χρόνια, δεχθήκαμε μόνο 70. Οι υπόλοιποι αποκλείστηκαν γιατί είτε ήταν έμποροι ναρκωτικών, είτε ήθελαν να παρουσιαστούν ως χρήστες. Όταν έχεις επιστημονικά εργαλεία αξιολόγησης, τότε δεν εντάσεις άτομα που δεν χρίζουν της κατάλληλης θεραπείας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο ρομαντικός δολοφόνος, ο κακός ληστής, ο στυγνός killer, ο τρυφερός κλέφτης…

Δειτε Επισης

Έχασε τη μάχη για τη ζωή ο 52χρονος που ανασύρθηκε από τη φλεγόμενη οικία στη Λευκωσία
Δόθηκε στην κυκλοφορία η λωρίδα που είχε κλείσει στον αυτοκινητόδρομο λόγω οδικής σύγκρουσης
Έντονη βροχόπτωση και συσσώρευση νερού στον αυτοκινητόδρομο-Συστήνει προσοχή η Αστυνομία
Στο κελί 43χρονος που συνελήφθη για κλοπή φορτηγού οχήματος
Άρχισε η επέλαση της καταιγίδας-Έντονη βροχόπτωση σε περιοχές της Λεμεσού
Βγαίνει στους δρόμους η Αστυνομία, αρχίζει εκστρατεία για την εορταστική περίοδο
Στο κελί για επτά μέρες ο 49χρονος Σουηδός δραπέτης
Από υπερθέρμανση πολυπρίζου ξέσπασε η πυρκαγιά στην οικία στη Λεμεσό
Φούρνος υγραερίου τυλίχθηκε στις φλόγες-Ζημιές σε αρτοποιείο στην Αθηένου
Πυρκαγιά σε Δομή Ανηλίκων, απομακρύνθηκαν 22 άτομα-Ζημιές σε γραφείο και στον εξοπλισμό του