Παίρνει θέση ο Ιωνάς-«Η μη δίωξη Κατσουνωτού δεν εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον»

Συνεχίζεται η δημόσια συζήτηση για το ανέλεγκτο δικαίωμα του Γενικού Εισαγγελέα να αναστέλλει ποινικές υποθέσεις, χωρίς αιτιολόγηση, στον απόηχο της απόφασης του Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη να μην διώξουν τον τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, σε βάρος του οποίου εντοπίστηκαν ποινικά αδικήματα, με επίκληση στο δημόσιο συμφέρον, τροποποιώντας μάλιστα τα συμπεράσματα του ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος έδειξε προσωπικό μένος και κίνητρο, σε αντίθεση με την Νομική Υπηρεσία που απέδωσε τα αδικήματα που διέπραξε εντός των καθηκόντων του.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτά είναι τα ευρήματα Αιμιλιανίδη για Κατσουνωτό-Προσωπικό μένος, δόξα, ενέργειες ράμπο

Θέση στην όλη συζήτηση, παίρνει και ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για μη άσκηση μιας ποινικής δίωξης θα πρέπει αφενός να αιτιολογείται πλήρως και αφετέρου να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το προσωπικό. «Χρειάζεται να υπάρχει λόγος δημοσίου συμφέροντος, αιτιολόγηση σαφής, για να μην ασκηθεί μια ποινική δίωξη. Και είναι εδώ που έγινε όλη η συζήτηση γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση (σ.σ Κατσουνωτού). Τον τρόπο με τον οποίο ο Γενικός Εισαγγελέας ανακοίνωσε την μη άσκηση της ποινικής δίωξης και της αιτιολογίας που συμπεριλήφθηκε σε αυτή την ανακοίνωση και κατά πόσο υπήρχε αιτιολόγηση για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και όχι του ατομικού συμφέροντος». 

Μιλώντας στην εκπομπή Αιχμές, ο κ. Νικολάου, ανέφερε πως οι εξουσίες του Γενικού Εισαγγελέα ασκούνται προς το δημόσιο συμφέρον, άρα όλες οι εξουσίες συνδέονται με το δημόσιο συμφέρον, ενώ τόνισε με έντονο τρόπο, πως «δεν μπορούμε να λέμε πως δεν ασκώ ποινική δίωξη γιατί έτσι μου κάπνισε ή γιατί αυτή είναι η αρμοδιότητα του. Γιατί έχω αυτή την εξουσία, χωρίς να υπάρχει οποιοσδήποτε λόγος. Μόνο για λόγους δημοσίου συμφέροντος μπορεί να μην ασκήσει δίωξη, όχι γιατί μου αρέσκει ο συγκεκριμένος κύριος και δεν θέλω να του ασκήσω ποινική δίωξη». 

Παραπέμποντας στην GRECO, ο κ. Νικολάου υπέδειξε πως «χρειάζεται για λόγους νομιμότητας, για λόγους διαφύλαξης των αρχών του κράτους δικαίου, για λόγους οι οποίοι έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να ασκηθεί μια διακριτική εξουσία όταν αυτή είναι ευρεία εξουσία, δηλαδή το πώς μπορεί κάποιος να αποφασίσει να μην ασκηθεί ποινική δίωξη και σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να γίνει επίκληση στο δημόσιο συμφέρον, το οποίο πρέπει όμως να αιτιολογείται με τρόπο σαφή».  

Αναφερόμενος στις συστάσεις της GRECO, o πρώην υπουργός ανέφερε ότι πρέπει να υπάρχουν κριτήρια και να διαφυλάσσεται το δημόσιο συμφέρον, ενώ τονίζει πως γίνεται αναφορά σε γνωμάτευση του πρώην Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος ανέφερε πως «οι αρμοδιότητες του Εισαγγελέα δεν μπορούν να ασκούνται κατά τρόπο που να μην επιτρέπει επαρκή έλεγχο τους, να επιβεβαιώνει δηλαδή ότι η άσκηση της διακριτικής εξουσίας εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον. Και ότι το δημόσιο συμφέρον έχει ως λόγο το κοινό καλό και η επίκληση του οφείλει να υπηρετεί το νόμο και όχι να είναι σε αντίθεση με το νόμο. Επιπρόσθετα σημειώνει πως δεν μπορεί να θεμελιώνει απαλλαγή από τον νόμο η επίκληση του δημοσίου συμφέροντος, ούτε επίσης να είναι ένα στέγαστρο παράκαμψης του νόμου». 

Το πιο πάνω, όπως υπέδειξε ο κ. Νικολάου, έγινε στην περίπτωση του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού, σε βάρος του οποίου προέκυψαν αδικήματα. «Αυτό έγινε στην τελευταία περίπτωση με τον κ. Κατσουνωτό. Αυτό έγινε, χωρίς να αναφερθεί. Η επίκληση που είχε γίνει... Δεν μπορείς να μιλάς για τα κίνητρα και τις προθέσεις του αξιωματικού της αστυνομίας και να έρχεται να δικαιολογήσεις στη βάση των κινήτρων και των προθέσεων. Κατά την άποψη μου, αυτό που έγινε δεν αποκαλύπτει και ούτε εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».  

Ο κ. Νικολάου εξήγησε πως οφείλεται να υπάρχει λογοδοσία και ο απαραίτητος έλεγχος, ενώ ερωτηθείς εάν γίνεται πάντα επίκληση στο δημόσιο συμφέρον όταν εμπλέκεται μέλος της Αστυνομίας, απάντησε πως πρέπει να γίνεται ένας διαφορετικός χειρισμός. Παρέπεμψε στην υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου, θέλοντας να δείξει τον διαφορετικό χειρισμό, εξήγησε πως, «στην περίπτωση του serial killer, ενώ παραιτήθηκα εγώ, παραίτησε ο Πρόεδρος τον Αρχηγό Αστυνομίας, δεκαπέντε αστυνομικοί είχαν κριθεί πως είχαν ποινικές ευθύνες και στο τέλος κρίθηκε πως δεν υπήρχε για κανένα ποινική ευθύνη». Υπενθυμίζεται πως ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας ήταν αυτός που έκρινε πως υπήρχαν ποινικές ευθύνες, ωστόσο την απόφαση του ανέτρεψε η παρούσα Εισαγγελία μετά την αλλαγή σκυτάλης. 

Συνεχίζοντας, ο κ. Νικολάου ανέφερε, «εδώ υπάρχει η περίπτωση Κατσουνωτού. Θα το πω καθαρά. Υπάρχει ο νόμος που αφορά την Αστυνομία και στον οποίο νόμο, λέει ξεκάθαρα ότι η κατάχρηση εξουσίας συνιστά εν δυνάμει πράξη διαφθοράς. Και εμείς αποφασίσαμε να συνδέσουμε τα θέματα διαφθοράς με το κέρδος το οποίο εφαρμόζεται με την κάθε περίπτωση, του κάθε πολίτη. Ενώ αυτή η περίπτωση, όταν πρόκειται για αστυνομικό, η κατάχρηση εξουσίας συνιστά αθέμιτη συμπεριφορά και δεν χρειάζεται να υπάρχει οποιοδήποτε όφελος. Πρέπει να δούμε την κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Η περίπτωση της Αστυνομίας δημιουργεί περισσότερες υποχρεώσεις, λόγω των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων της από τον οποιοδήποτε πολίτη».

Παράλληλα, τόνισε πως είναι η μη δίωξη που πρέπει να εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι οι ενέργειες οι οποίες έκανε κάποιος, ενώ υπέδειξε πως όταν μιλάμε για μέλη της Αστυνομίας υπάρχουν αυξημένες ευθύνες τις οποίες έχουν αυτοί οι άνθρωποι, υπηρετώντας το συγκεκριμένο καθήκον, τόσο έναντι του νόμου, όσο και της πολιτείας γενικότερα. «Δεν είναι δυνατό, από την ώρα που επιλέγεις να ανακοινώσεις τους λόγους για τους οποίους δεν γίνεται μια ποινική δίωξη, πρέπει τουλάχιστον, για να μην δημιουργείται οποιαδήποτε αμφισβήτηση, που είναι μια υποχρέωση για όσους ασκούν μια εξουσία συνταγματική, οι πράξεις τους πρέπει να είναι τόσο δικαιολογημένες που να μην προκαλούν αμφισβήτηση στην ίδια την κοινωνία».  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσκισαν τα ιμάτια τους, αλλά δεν έχουν πλάνο για την επόμενη μέρα στις Φυλακές

Δειτε Επισης

Στα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα παγκοσμίως το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Υπό εξαήμερη κράτηση ο 32χρονος για τις δύο υποθέσεις ληστειών από διανομείς φαγητού στη Λάρνακα
Απουσιάζει ξανά από τον χώρο διαμονής της στη Λευκωσία η 13χρονη Κωνσταντίνα (pic)
Με ΑΠΟΕΛ, ΑΕΛ, Απόλλωνα και Ανόρθωση θα συναντηθεί ο Έφορος Φορολογίας
Μπαίνει στην σφαίρα του AI η Κύπρος-Συστάθηκε Εθνικής Εξειδικευμένης Επιτροπής για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Πήρε αναβολή για άλλους τέσσερις μήνες η έναρξη της δίκης για το θανατηφόρο του 2012-«Βεβαρημένο το πρόγραμμα του Δικαστηρίου»
Πράσινο Υπουργικού για το δικαίωμα ψήφου από τα 17-Η δέσμη με δεκατρείς τροποποιήσεις στη νομοθεσία
Άτυπο συμβούλιο ηγετών για την άμυνα ανακοίνωσε ο Κόστα-Παρόντες γ.γ. ΝΑΤΟ και Βρετανός Πρωθυπουργός
Απουσιάζουν από τον χώρο διαμονής τους στη Λευκωσία τρεις ανήλικοι (pics)
Εντός επόμενων δυο ημερών το άδειασμα φράγματος Μαυροκόλυμπου