Αποκαλύψεις Αριστοτέλους-«Γνώριζε πολύ πιο πριν για Κατσουνωτό η Εισαγγελία αλλά δεν παρενέβη»
15:31 - 26 Νοεμβρίου 2022
Την πρώτη της επίθεση, στον απόηχο της ανακοίνωσης της Νομικής Υπηρεσίας που αποδόμησε το έργο των Κεντρικών Φυλακών με αφορμή τη δεύτερη έρευνα που διέταξε λίγο μετά την καταγγελία κατά του Διοικητή της ΥΚΑΝ, εξαπέλυσε η Άννα Αριστοτέλους, η οποία προβαίνει σε αποκαλύψεις και αναφέρει πως τόσο Γενικός όσο και ο Βοηθός Εισαγγελέας ήταν ενήμεροι πολύ πιο πριν την γραπτή καταγγελία, ωστόσο παρά το γεγονός πως γνώριζαν για τα στοιχεία δεν παρέβησαν αυτεπάγγελτα.
Η Άννα Αριστοτέλους, περνώντας στην αντεπίθεση, άρχισε να ανοίγει τα χαρτιά της και να δίνει απαντήσεις σε διάφορα ζητήματα, κάνοντας αρχή με τις πληροφορίες που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας αλλά διαψεύδονταν, πως η Νομική Υπηρεσία ήταν ενήμερη, ωστόσο δεν παρενέβη αυτεπάγγελτα, όπως στην περίπτωση της δεύτερης έρευνας.
Μάλιστα, στους λόγους που επικαλέστηκε, ήταν η περίπτωση ισοβίτη, με την Άννα Αριστοτέλους στην ανακοίνωση της, να υπενθυμίζει τον Γενικό Εισαγγελέα πως κατά τον δεδομένο χρόνο ήταν πολιτικός προϊστάμενος των Φυλακών, ενώ προανήγγειλε νέες αποκαλύψεις τη Δευτέρα, όπου οι δικηγόροι της αναμένεται να τοποθετηθούν και να ενημερώσουν για εκκρεμούσες καταγγελίες που έχουν άμεση σχέση.
Αρχικά στην ανακοίνωση της η Διευθύντρια των Φυλακών, σχολιάζει την διαφορετική τακτική που ακολούθησε η Νομική Υπηρεσία με το πόρισμα για τις Φυλακές, λέγοντας πως, «καταρχάς είναι θετική εξέλιξη που ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας αλλάζουν την τακτική που ακολουθούσαν μέχρι πρόσφατα σε σχέση με τα πορίσματα. Μέχρι στιγμής δεν ανακοινώνονταν τα πορίσματα παρά μόνο οι αποφάσεις, ενώ βλέπουμε στην περίπτωση των Φυλακών ακολουθήθηκε διαφορετικός χειρισμός για το τελευταίο πόρισμα. Τον τελευταίο καιρό υπάρχουν διάφορες συζητήσεις για τα πορίσματα και ο κόσμος είναι σε θέση να κρίνει τους λόγους για τους οποίους σε αυτή την περίπτωση η Νομική Υπηρεσία είχε την ανάγκη να αναφερθεί αποσπασματικά στο πόρισμα μέσω ανακοίνωσης».
Στη συνέχεια αναφέρει πως, «από την ανακοίνωση του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, διαπιστώνεται καταφανής προσπάθεια αποδόμησης μας, με αποσπασματική επίκληση, δήθεν γεγονότων, κάποια από τα οποία έλαβαν χώρα την περίοδο που ο κ. Σαββίδης ήταν πολιτικός μας προϊστάμενος και μας συνέχαιρε για το έργο που επιτελούσαμε στις Φυλακές, όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας».
Παράλληλα αναφέρει πως, «η Νομική Υπηρεσία επικαλείται δύο δολοφονίες και την βεβήλωση τάφου, καταλογίζοντας την οργάνωση των εγκλημάτων από τις Φυλακές, χωρίς να υπάρχουν καν υποθέσεις ενώπιον Δικαστηρίου. Από πότε στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της χώρας μας προσάπτονται κατηγορίες μέσω ανακοινώσεων; Και από πότε η Νομική Υπηρεσία όταν υπάρχουν στοιχεία και γνωρίζει τους ενόχους, δεν τους οδηγεί ενώπιον της Δικαιοσύνης, παρά μόνο βγάζει ετυμηγορίες μέσω ανακοινώσεων;»
Επίσης, σε ότι αφορά την απόπειρα φόνου από ισοβίτη, την οποία επικαλέστηκε τόσο στην ανακοίνωση όσο και κατά την απόφαση της η Νομική Υπηρεσία για διεξαγωγή έρευνας, η Άννα Αριστοτέλους αναφέρει πως «αξίζει να τονίσουμε, πως η μαρτυρία υπήρχε ενώπιον των Αρχών από το 2019, όταν συνελήφθη και παραδέχθηκε ο δράστης. Τότε, πολιτικός προϊστάμενος ήταν ο νυν Γενικός Εισαγγελέας και ο κάθε ένας πλέον ας βγάλει τα συμπεράσματα του, για τους λόγους για τους οποίους όλα συμβαίνουν μετά την καταγγελία μας για πράξεις διαφθοράς εναντίον ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας».
Όπως τονίζει, «λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι, η κοινή ανακοίνωση Γενικού και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, δημιουργεί την εντύπωση ότι πριν την ανάληψη της Διεύθυνσης από εμάς δεν υπήρχαν φυλακές! Καμία αναφορά στο τι συνέβαινε για χρόνια πριν, όταν η Κυπριακή Δημοκρατία διασυρόταν διεθνώς και καταδικαζόταν από το ΕΔΑΔ, για βασανιστήρια και απάνθρωπες συνθήκες κράτησης. Καμία αναφορά για αυτοκτονίες, για βιασμούς καταδίκων, για δολοφονίες για εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών και για εμπόριο κινητών τηλεφώνων, και καταδίκες από τα δικαστήρια για εγκλήματα που οργανώθηκαν από τις Φυλακές, και για τα οποία υπάρχουν καταδίκες από τα δικαστήρια και όχι ετυμηγορίες μέσω ανακοινώσεων. Τότε προφανώς δεν ετίθετο σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια και το οικοδόμημα της δικαιοσύνης, και για αυτό δεν διεξήχθη ποτέ καμία έρευνα με όλα αυτά που συνέβαιναν».
Μπηχτές για το πόρισμα Αιμιλιανίδη, ενήμεροι τελικά η Εισαγγελία
Την ίδια ώρα, η Άννα Αριστοτέλους ρίχνει καρφιά στη Νομική Υπηρεσία σε σχέση με το πόρισμα Αιμιλιανίδη, λέγοντας πως «είναι προφανής η στοχοποίηση μας και μόνο αφελείς δεν θα αντιλαμβάνονταν ότι αυτή σχετίζεται άμεσα με την καταγγελία μας εναντίον ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας για διαφθορά. Δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο το μπαράζ ποινικών ερευνών, πολύωρων ποινικών ανακρίσεων και μονταρισμένων ρεπορτάζ σε κανάλι αμέσως μετά την καταγγελία μας. Μια καταγγελία που έγινε επίσημα στις 20 Ιουνίου και ακόμα μελετάται, ενώ σε μόλις 21 μέρες μελετήθηκε η δεύτερη έρευνα που διατάχθηκε με άλλοθι το τηλεοπτικό ρεπορτάζ, με το μαρτυρικό υλικό που εμείς παραδώσαμε και τα στοιχεία που έφθασαν πάλι εντελώς τυχαία στην Αστυνομία μετά την καταγγελία μας».
Μάλιστα, η Αριστοτέλους αποκαλύπτει πως πρόκειται για, «μια καταγγελία για την οποία ήταν ενήμερος ο Γενικός και Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας πολύ πιο πριν από την γραπτή καταγγελία μας και παρά το γεγονός πως γνώριζαν για τα στοιχεία, δεν παρενέβησαν αυτεπάγγελτα, όπως στη δεύτερη έρευνα, αλλά ήθελαν επίσημη καταγγελία».
Παράλληλα αναφέρεται στην ανακοίνωση πως, «προτιθέμεθα να σχολιάσουμε με τους δικηγόρους μας λεπτομερώς όλες τις προσβλητικές και σε πολλά σημεία αβάσιμες ή και απειλητικές αναφορές της ανακοίνωσης της Νομικής Υπηρεσίας, και θα το κάνουμε με στοιχεία και πραγματικά γεγονότα και όχι με επιλεκτικά αποσπάσματα και παρερμηνείες αυτών όπως έγινε μέσω της ανακοίνωσής της Νομικής Υπηρεσίας. Επίσης, πρόθεση μας είναι να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για εκκρεμούσες καταγγελίες, οι οποίες ενδεχομένως να έχουν άμεση σχέση. Επί του παρόντος περιοριζόμαστε στην έκφραση λύπης, για το γεγονός ότι το ίδιο το κράτος, για λόγους που γνωρίζουν όσοι εμπλέκονται, αποφάσισε να κατεδαφίσει ότι χτίστηκε για 8 χρόνια, με κόπο, επιμονή και πολλή δουλειά, ισοπεδώνοντας τα πάντα, μετά την καταγγελία μας για πράξεις διαφθοράς εναντίον ανώτερου αξιωματικού της αστυνομίας. Φαίνεται ότι το να καταγγέλλεις πράξεις διαφθοράς είναι μέγα αμάρτημα».
Τέλος, η κ. Αριστοτέλους τονίζει πως «δεν προτιθέμεθα πλέον να παίξουμε τον ρόλο της Ιφιγένειας για να φουσκώσουν περισσότερο τα πανιά της διαφθοράς».
Βολές Ιωαννίδη
Οι νομικοί σύμβουλοι της Άννας Αριστοτέλους, αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα να απαντήσουν βήμα βήμα στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, η οποία αναφέρθηκε σε ευρήματα της δεύτερης έρευνας, ακολουθώντας διαφορετική τακτική σε σχέση με άλλα πορίσματα, ενώ προέβη σε ανακοινώσεις, παρά το γεγονός πως παρέλαβε πρώτα το πόρισμα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη σε σχέση με τις καταγγελίες της Άννας Αριστοτέλους κατά του τέως Διοικητή της ΥΚΑΝ, Μιχάλη Κατσουνωτού.
Οι δικηγόροι της πλευράς των Φυλακών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί πως πρόκειται για κίνηση στρατηγικής ώστε να ανατραπεί το πόρισμα Αιμιλιανίδη, ο οποίος εισηγείται τρεις ποινικές διώξεις, μεταξύ των οποίων και του Μιχάλη Κατσουνωτού, τότε αναμένεται να προσφύγουν στην Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς προσκομίζοντας όλα τα στοιχεία, αλλά και επιπρόσθετα που αφορούν τις ενέργειες της Νομικής Υπηρεσίας, πριν και μετά τις καταγγελίες. Επίσης, όπως μας αναφέρθηκε, υπάρχουν «και κάποια στοιχεία» επιπρόσθετα, που είτε αφορούν ισχυρισμούς προσώπων, είτε μηνύματα που έφθασαν ενώπιον τους και «έχουν τη σημασία τους».
Την ίδια ώρα, μπροστά βγαίνει ο ένας εκ των δικηγόρων της Άννας Αριστοτέλους, Πάμπος Ιωαννίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του στον REPORTER αναφέρει πως, «δυστυχώς αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη από τον πυρήνα του προβλήματος που ταλανίζει το σύστημα της σωστής διοίκησης και του σωστού χειρισμού των θεμάτων διαπλοκής και διαφθοράς για τα οποία φαίνεται ότι οι κρατούσες αρχές δεν δυσκολεύονται να προέρχονται σε ανεπίτρεπτους συμβιβασμούς». Παράλληλα, χαρακτήρισε την κατάσταση «κατάντια», λέγοντας πως πρόκειται για «μαύρη μέρα για τη Δημοκρατία, την αξιοπιστία και την αξιοπρέπεια των ανεξάρτητων θεσμών».
Στο μεταξύ, πληροφορίες που προέρχονται από την τετραμελή ανακριτική ομάδα, αναφέρουν πως οι ανακριτές διαχωρίζουν τη θέση τους από τη Νομική Υπηρεσία, υποστηρίζοντας πως δεν ανέφεραν για ανεπαρκή μέτρα στα ευρήματα τους και πως πρόκειται για συμπέρασμα της Νομικής Υπηρεσίας με βάση το μαρτυρικό υλικό, ενώ μάλιστα υποστηρίζουν πως αναφέρεται πως η Διεύθυνση των Φυλακών κάνει ότι μπορεί για την εξάλειψη των κινητών. Παράλληλα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στα ευρήματα τους οι ανακριτές δείχνουν μεταξύ άλλων και τρύπα κατά την μεταφορά των κρατουμένων από και προς τα κρατητήρια, η οποία γίνεται από την Αστυνομία, που έχει και την ευθύνη τους στα Δικαστήρια.
Επίσης, στην έκθεση καταγράφεται πως μια άλλη τρύπα είναι μερίδα μέσω κάποιων δεσμοφυλάκων σε πολύ μικρό αριθμό, είτε μέσω επισκέψεων, ενώ σε ότι αφορά τα ναρκωτικά, οι ανακριτές αναφέρουν πως παρά τις μαρτυρίες για χρήση, δεν προκύπτουν ποινικά αδικήματα, αφού υπάρχει μαρτυρία που να δένει οποιοδήποτε πρόσωπο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από την καταγγελία για Κατσουνωτό στην πλήρη ισοπέδωση του έργου των Φυλακών