Ανάρπαστα τα self test λόγω αύξησης κρουσμάτων-Παρατηρούνται ελλείψεις στα φαρμακεία

Στο προσκήνιο έρχεται ξανά η διαθεσιμότητα των τεστ αυτοδιάγνωσης (self test) στην αγορά, μετά και την επιβολή πλαφόν στην τιμή πώλησής τους η οποία αποφασίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, ώστε να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια που είχε παρατηρηθεί από τους φαρμακοποιούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταγγελίες για αισχροκέρδεια σε πώληση test-Ετοιμάζει πλαφόν το Υπ. Υγείας

Συγκεκριμένα το προηγούμενο διάστημα και πριν την επιβολή πλαφόν, το Υπουργείο Υγείας είχε διαπιστώσει πως τα self test πωλούνταν ένα-ένα και τούτο διότι οι φαρμακοποιοί υποστήριζαν πως υπήρξε έλλειψη στη συσκευασία των πέντε.

Από τότε οι φαρμακοποιοί, έκαναν λόγο για σημαντικές ελλείψεις στην αγορά λόγω της ραγδαίας αύξηση των κρουσμάτων στην κοινότητα, ενώ ανέμεναν πως αυτό θα συμβεί και μετά την επιβολή πλαφόν στις τιμές, γεγονός που επιβεβαιώνεται και δια στόματος της Πρόεδρου του Φαρμακευτικού Συλλόγου, Ελένης Πιέρα Ισσέγιεκ, η οποία ανέφερε στον REPORTER πως, καθυστερούν οι νέες παραλαβές από τους προμηθευτές.

Η αύξηση των νέων περιστατικών αλλά και η ένταξη των τεστ αυτοδιάγνωσης ως σύσταση από το Υπουργείο Υγείας σε  πολίτες, ανεξαρτήτως ιστορικού εμβολιασμού πριν και μετά από την επίσκεψη τους σε χώρους συγχρωτισμού μία φορά την εβδομάδα, έφερε όπως φαίνεται νέες ελλείψεις.

Η νέα καθυστέρηση στις προμήθειες, όπως έχει ενημερωθεί η κα Ισσέγιεκ έγκειται σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων και στο ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα, ανάλογη της ζήτησης. «Όπως έχω ενημερωθεί, δεν υπάρχει διαθεσιμότητα από συγκεκριμένες εταιρείες που προμηθευόμαστε τα τεστ, ανάλογη της ζήτησης που υπάρχει από τους πολίτες. Αυτή τη στιγμή, σημαντικό ρόλο παίζει και η ισοτιμία του δολαρίου με το ευρώ και λόγω του περιορισμένου κέρδους με το πλαφόν. Επικρατεί, περίεργη διαθεσιμότητα η οποία δυσκολεύει τα φαρμακεία».

Όπως εξήγησε η κα Ισσέγιεκ, τα φαρμακεία δεν προμηθεύονται τα τεστ στην ώρα τους και σύμφωνα με τις ανάγκες που προκύπτουν και ως εκ τούτου καθυστερεί η διαθεσιμότητά τους, ενώ σε ερώτηση εάν συνεχίζουν να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας είπε πως, τα τεστ κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά, ελέγχονται από το αντίστοιχο τμήμα του Υπουργείο Υγείας.

Πάντως, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές από το Υπουργείο Υγείας το θέμα με τις οποιεσδήποτε ελλείψεις προκύπτουν στη διαθεσιμότητα των τεστ αξιολογείται όπως έγινε και το προηγούμενο διάστημα που είχε καταγραφεί έλλειψη στα φαρμακεία για δύο με τρεις μέρες.

Στην περίπτωση που προκύψουν σοβαρότερες ελλείψεις στα φαρμακεία, το Υπουργείο διατίθεται να προσφέρει  τα self test, που κρατούνται στις αποθήκες των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να διατεθούν στους μαθητές όταν θα αρχίσει η νέα σχολική χρονιά.

Υπενθυμίζεται πως, με απόφαση Υπουργικού η ανώτατη τιμή πώλησης στα φαρμακεία συσκευασιών του ενός τεστ αυτοδιάγνωσης έχει καθοριστεί σε €1,70, ενώ η ανώτατη τιμή πώλησης της συσκευασίας των πέντε τεστ, είναι στα 6 ευρώ. Την ίδια ώρα, απαγορεύεται η ξεχωριστή πώληση τεστ που αποτελούν μέρος της συσκευασίας των πέντε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε ισχύ από τη Δευτέρα το πλαφόν σε self test ανά τεμάχιo

Δειτε Επισης

Ανεπίτρεπτη θεωρεί την απομόνωση ατόμων τρίτης ηλικίας ο ΔΗΣΥ
Η Κύπρος το μεγαλύτερο μερίδιο χρήσης βενζίνης κίνησης στην ΕΕ
Το παιδί θαύμα στο σκάκι, που κατέκτησε AI και Google, και τον θαυμάζει ο Έλον Μασκ
Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος
Συστάσεις Υπουργείου Υγείας για τον ιό του Δυτικού Νείλου
Άναψε πράσινο το Υπουργικό για τη δημιουργία Εθνικής Στρατηγικής για την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ
Αντισταθμιστικά μέτρα για επηρεαζόμενους από τα έργα στη Τσερίου-Θα διαρκέσουν 104 εβδομάδες
Τερματισμό πειθαρχικών διώξεων για Ν.Λοϊζίδη ζητά Κλαδικό Συμβούλιο «Ισότητας»
Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης, που τιμήθηκε με Νόμπελ Χημείας-Ιδιοφυΐα από μικρός
Επιχορήγηση 100.000 e-IDs ενέκρινε το Υπουργικό-«Αποτελεί τη μοναδική ασφαλή ταυτότητα του κάθε πολίτη στον διαδικτυακό κόσμο»