Τις επιπτώσεις κατασκευής έργου κοντά στον Πεδιαίο συζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος

Οι ενδεχόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα κατασκευής του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Λακατάμειας πλησίον του Πεδιαίου ποταμού τέθηκαν επί τάπητος την Τετάρτη ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος, με Βουλευτές να εκφράζουν την ανησυχία τους από την ενδεχόμενη ανέγερσή του.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής των Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι η Επιτροπή Περιβάλλοντος εξέτασε την ανέγερση ενός κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης και άλλων εγκαταστάσεων στον Δήμο Λακατάμιας, ακριβώς δίπλα από τις όχθες του ποταμού Πεδιαίου.

«Η ανησυχία, η οποία είχαμε είναι για το γεγονός ότι γίνονται έργα σε μια πολύ ευαίσθητη περιβαλλοντική περιοχή. Μια από τις λίγες περιοχές που μας έμειναν στην πόλη της Λευκωσίας για να περπατούμε και να απολαμβάνουμε το πράσινο και τη φύση και είναι για αυτό τον λόγο που είχαμε βάλει αυτή τη συζήτηση», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συζήτησης αναδείχθηκε το θέμα του ολικού σχεδιασμού της Λευκωσίας, του Στροβόλου και της Λακατάμιας κατά μήκος του ποταμού σημειώνοντας ότι θα πρέπει αναγκαστικά να γίνει μια στρατηγική και περιβαλλοντική μελέτη εκτίμησης των επιπτώσεων στο περιβάλλον καθώς είναι μεγάλη η έκταση των έργων που προβλέπεται να γίνουν.

«Δεν επιτρέπεται να γίνεται σαλαμοποιήση των έργων για να αποφεύγεται η ολική μελέτη για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον», είπε ο κ. Θεοπέμπτου προσθέτοντας ότι έχει ζητηθεί από τα δημαρχεία να καταθέσουν στην Επιτροπή τον ολικό σχεδιασμό τους, ο οποίος θα τεθεί σε συζήτηση εν ευθέτω χρόνω.

Από πλευράς της η ανεξάρτητη βουλευτής, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι «για μια ακόμη φορά βρισκόμαστε ενώπιον ενός έργου το οποίο προκαλεί τις αντιδράσεις των πολιτών και αυτό γίνεται γιατί ούτε σωστή διαβούλευση γίνεται, αλλά ούτε και οι τοπικοί άρχοντες θέλουν να ακούσουν τι χρειάζονται οι πολίτες».

Πρόσθεσε ότι  ένα έργο το οποίο τοποθετείται πάνω στον Πεδιαίο ποταμό είναι «λάθος», επισημαίνοντας ότι εκείνο που χρειάζονται οι πολίτες είναι πνεύμονες πρασίνου για να μπορούν να περπατούν. Δήλωσε ακόμη ότι δεν μπορεί για ένα τέτοιο έργο να μην γίνει μια συνολική μελέτη για τις περιβαλλοντικές και άλλες επιπτώσεις που θα έχει.

«Είμαστε ενώπιον μιας εποχής όπου η κλιματική αλλαγή θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και πρέπει να αφήσουμε τους ποταμούς πραγματικά ελεύθερους», είπε η κ. Ατταλίδου σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν λιγότερη επέμβαση στο περιβάλλον.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Επεκτείνεται η τοποθέτηση καμερών σε άλλα 20 σχολεία Μέσης-Έδωσε οδηγίες η Μιχαηλίδου
Στην Πόλη Χρυσοχούς τις επόμενες ημέρες ο Βαφεάδης μετά το διαζύγιο-«Έπρεπε να γίνει πριν μήνες»
Στο 98% των Κυπρίων αναγνωρίζει ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή
Προς ολική άρση του «λοκ άουτ» στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος
Προσοχή σε θέματα που αφορούν παιδιά ζητά από ΜΜΕ η Επιτρ. Δικαιωμάτων Παιδιού
Το Τμήμα Δασών τερμάτισε τη σύμβαση με τον εργολάβο για το δρόμο Πάφου-Πόλεως Χρυσοχούς
Συνεχίζονται οι βροχές και οι καταιγίδες-Στους 23 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία
Στον ΟΑΥ η ευθύνη για την έγκριση φαρμάκων εκτός ΓεΣΥ-«Δεν γίνεται οι φορολογούμενοι να πληρώνουν επιπλέον»
Καλύπτεται από το Νόμο η μετατροπή θερμικού αυτοκινήτου σε ηλεκτρικό-Τα κριτήρια που πρέπει να τηρούνται
Φωνές για τις δομές στήριξης ατόμων με αυτισμό-«Τι θα απογίνουν τα παιδιά μας όταν φύγουμε από τη ζωή;»