Τέθηκαν σε συναγερμό για ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων αλλά τελικά ήταν… ανεμοβλογιά

Ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε πριν από μερικές ημέρες στην Κύπρο, τα αποτελέσματα για το οποίο ήταν τελικά αρνητικά, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπαντέλα, ο οποίος προέβη σε δηλώσεις στο οδόφραγμα Δερύνειας, έπειτα από τη διεξαγωγή του ημιτελή μαραθωνίου Αμμοχώστου, πριν από κάποιες μέρες διαπιστώθηκε ότι υπήρχε ένα ύποπτο περιστατικό, αφού ο πολίτης παρουσίασε συμπτωματολογία που παρέπεμπε σε ευλογιά των πιθήκων.

«Είχαμε έναν ύποπτο περιστατικό ευλογιάς των πιθήκων στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το χειριστήκαμε άψογα. Ο τρόπος χειρισμού δείχνει την ετοιμότητα μας», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον είναι ανησυχητικό το γεγονός πως παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη και ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, χώρα από την οποία έρχονται τουρίστες στην Κύπρο, ο κ. Χατζηπαντέλα είπε ότι «υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων ανά το παγκόσμιο, ωστόσο στη χώρα μας είμαστε πανέτοιμοι».

Σε άλλη ερώτηση κατά πόσον έφτασαν στην Κύπρο αναλώσιμα τα οποία χρησιμοποιούνται για τα τεστ της ευλογιάς των πιθήκων, ο Υπουργός Υγείας απάντησε πως «τα τεστ εάν χρειαστεί τα κάνουμε ήδη στην Κύπρο. Είναι το τεστ για το ύποπτο περιστατικό, που έχουμε διενεργήσει στο Ινστιτούτο Γενετικής και έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».

«Είχε ύποπτο εξάνθημα»

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Αθανασίου «το βράδυ της Τετάρτης 1ης Ιουνίου, κοπέλα ηλικίας 31 ετών, επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας γιατί έφερε ύποπτο εξάνθημα. Επί τόπου έγινε αξιολόγηση και επειδή ήταν ύποπτο περιστατικό για το εξάνθημα και έπρεπε να διαπιστωθεί τι ακριβώς ήταν, τέθηκαν σε εφαρμογή όλα τα πρωτόκολλα και οι διαδικασίες και το περιστατικό μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου και νοσηλεύτηκε».

Πρόσθεσε ότι «την Παρασκευή στάλθηκε δείγμα της κοπέλας για τη διενέργεια εξέτασης και η κλινική διάγνωση ήταν πως επρόκειτο για ανεμοβλογιά. Με την διάγνωση έληξε και ο συναγερμός» κατέληξε ο Κωνσταντίνος Αθανασίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Επέκρινε συμπεριφορά ασφαλιστικών και τραπεζών η ΕΚΥΣΥ σε συνεδρία στη Βουλή
Κανονικά θερμοκρασιακά ο Οκτώβριος-Κάτω του 50% η βροχόπτωση
Παρουσίασε το Συνήγορο του Ασθενή ο Δαμιανός-Πυρ ομαδόν για έλλειψη διαβούλευσης
Στήριξη των επαγγελματιών υγείας για την ψυχική τους υγεία ζητά η ΠΑΣΥΝΟ
Πλησιάζει τον στόχο του 50-50 ο Πρόεδρος σε δημόσια αξιώματα-«Ψηλά στις προτεραιότητες η ισότητα των φύλων»
Συνεχίζονται οι εκκενώσεις στο Λίβανο μέσω Κύπρου-Φθάνουν δώδεκα πτήσεις από το Ισραήλ
Σε τροχιά υλοποίησης η Ψηφιακή Ταυτότητα-«Η νομοθεσία μας είναι έτοιμη»
Πάνω από τριάντα χιλιάδες παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Κύπρο
Ζητά στήριξη των νοσηλευτών ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας ψυχικής υγείας η ΠΑΣΥΝΟ
Η θυματοποίηση γυναικών το 1974-«Έπρεπε να ξύσουμε τις πληγές γιατί μόνο έτσι μπορούμε να τις γιατρέψουμε»