M. Xατζηπαντέλα: Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει στη ζωή των πολιτών

Η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμιση του ΓεΣΥ, στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του συστήματος, είπε στο μήνυμά του ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλας, για την επέτειο των τριών χρόνων από την έναρξη εφαρμογής του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Όπως είπε, το ΓεΣΥ είναι μία κοινωνική κατάκτηση "που ήταν απαίτηση της κοινωνίας για πολλές δεκαετίες και με την πολιτική βούληση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη έγινε πραγματικότητα". Εδώ και τρία χρόνια, πρόσθεσε, το ΓεΣΥ έχει αγκαλιαστεί από τους πολίτες, εξυπηρετεί χιλιάδες ασθενείς ανά ημέρα και η προσοχή όλων μας πρέπει να είναι στραμμένη στη συνεχή βελτίωση και αναβάθμισή του, στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων παρουσιάζονται χωρίς να αλλάξει η φιλοσοφία του συστήματος.

Το ΓεΣΥ, αυτά τα τρία χρόνια, πέρασε μέσα από συμπληγάδες και κατάφερε να επιβιώσει, στέλνοντας το μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις πως το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει στη ζωή των πολιτών. Σημείωσε πως 917.000 δικαιούχοι του ΓεΣΥ έχουν εγγραφεί σε κατάλογο Προσωπικού Ιατρού, 777.000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους Προσωπικούς τους Ιατρούς, 756.000 δικαιούχοι επισκέφθηκαν τους ειδικούς ιατρούς, 769.000 δικαιούχοι προμηθεύτηκαν φάρμακα και 159.000 δικαιούχοι έλαβαν υπηρεσίες ενδονοσοκομειακής φροντίδας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι μέχρι σήμερα στο ΓεΣΥ συμμετέχουν 711 προσωπικοί ιατροί, 1.969 ειδικοί ιατροί, 159 εργαστήρια, 1.076 άλλοι επαγγελματίες υγείας, 687 οδοντίατροι, 587 φαρμακεία και 58 νοσηλευτήρια.

"Το ΓεΣΥ όχι μόνο άντεξε σε πρωτόγνωρες συνθήκες πίεσης, όπως αυτή της πανδημίας, αλλά απέδειξε ότι μπορεί να θωρακίσει τη δημόσια υγεία κατά τον καλύτερο και πιο αποδοτικό τρόπο", είπε και πρόσθεσε ότι για διασφάλιση της βιωσιμότητας του ιδίου του Συστήματος Υγείας, βρίσκονται σε εξέλιξη ενέργειες και δράσεις από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας που θα συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της λειτουργίας του Συστήματος και στην αντιμετώπιση των καταχρήσεων.

Σε αυτές μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται η λειτουργία εφημερευόντων ιατρείων από προσωπικούς ιατρούς για ενήλικες και παιδιά, τα οποία θα λειτουργούν απογεύματα και αργίες, η ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων που είναι συμβεβλημένα με το ΓεΣΥ, η εφαρμογή αυστηρότερων ποινών σε παρανομούντες παρόχους υπηρεσιών ή/και δικαιούχους, η εντατικοποίηση των ελέγχων σε συνεργασία με εξωτερικούς συμβούλους και τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, η ένταξη στο ΓεΣΥ επιπλέον καινοτόμων φαρμάκων, και η υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος ενημέρωσης των δικαιούχων του ΓεΣΥ, για την ορθή χρήση του Συστήματος και τη μείωση των καταχρήσεων, ανέφερε ο Υπουργός.

"Ως Υπουργείο Υγείας θα διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο την ύπαρξη του Γενικού Συστήματος Υγείας. Το ΓεΣΥ ήρθε για να μείνει και ανήκει στους πολίτες αυτής της χώρας, στους πάροχους και τους δικαιούχους του. Απευθύνω έκκληση προς όλους, όπως προστατεύσουν τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε στη χώρα μας από το 1960 σαν κόρη οφθαλμού", κατέληξε ο κ. Χατζηπαντέλας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρία χρόνια ΓεΣΥ-Οι αριθμοί, η αναβάθμιση και η αντιμετώπιση των καταχρήσεων

Δειτε Επισης

Αντιδρά στο πρόστιμο για το αντλιοστάσιο ο ΕΟΑ Λευκωσίας-«Οι εργασίες ήταν επιτακτικές και νόμιμες»
Διαφωνία για περικοπή επιχορήγησης ηλεκτρικών αυτοκινήτων εκφράζει ο ΣΕΜΗΟ
Αισιόδοξος για θετική κατάληξη σε συζητήσεις για ΑΤΑ ο Παναγιώτου-Οι εκτιμήσεις εργαζομένων και εργοδοτών
Μισθολογικές αυξήσεις και ωφελήματα διεκδικεί το Ωρομίσθιο Κυβερνητικό Προσωπικό
«Οι καταναλωτές χάνουν τη δυνατότητα αγοράς ηλεκτρικού οχήματος»-Διαφωνία ΣΕΜΗΟ για την περικοπή χορηγιών
Βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες στο καιρικό μενού-Στους 26 βαθμούς η θερμοκρασία
Όαση στο υδατικό οι κινητές μονάδες αφαλάτωσης-«Καλοδεχούμενες, αλλά δεν είναι μόνιμη λύση»
«Η νομοθεσία του 2020 για την ενδοσχολική βία ακόμη δεν εφαρμόστηκε»-Καρφιά στην πρόταση Χαρτσιώτη για μειωμένες διαγωγές
Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί για τα 3,6 εκατομμύρια Τζόκερ
Συνολικά 86 επικίνδυνα προϊόντα στο ευρωπαϊκό σύστημα RAPEX την περασμένη βδομάδα