Οι χαλαρώσεις στο τραπέζι, το στοίχημα για το Πάσχα και η τέταρτη δόση
12:55 - 12 Φεβρουαρίου 2022
Χαμόγελα στους ειδικούς και το αρμόδιο Υπουργείο φαίνεται ότι έφερε η μικρή βελτίωση που παρατηρείται στην επιδημιολογική εικόνα, όσον αφορά στη μείωση στις νοσηλείες, αλλά την ίδια ώρα παραμένουν συγκρατημένοι.
Μπορεί η σταθεροποίηση των αριθμών, που ειρίσθω εν παρόδω παραμένουν στα ύψη, να έδωσε μία ανάσα στους επιστήμονες, ώστε να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα, για το τι μέλλει γενέσθαι, όσον αφορά στις χαλαρώσεις, ωστόσο διατηρούν ακόμη κάποιες επιφυλάξεις, αφού θεωρούν πως μία πλήρης χαλάρωση τη δεδομένη στιγμή, δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Το στίγμα των προθέσεων τους, εξάλλου, έχουν οι ίδιοι δείξει, όσον αφορά στις χαλαρώσεις, με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους, κατά τις οποίες ανέφεραν ότι η κατάσταση επιτρέπει στην Κυβέρνηση να προχωρήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Οι χαλαρώσεις στο τραπέζι και το στοίχημα για το Πάσχα
Ο δρ Πέτρος Καραγιάννης, μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, μιλώντας στον REPORTER ανέφερε ότι συζητήσεις για χαλαρώσεις γίνονται τις τελευταίες τρεις βδομάδες. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δεν πάρθηκαν θαρραλέες αποφάσεις ακόμα, αλλά έφτασε ο καιρός για να προχωρήσουμε».
Σχετικά με τις χαλαρώσεις που βρίσκονται στο τραπέζι ανέφερε πως αφορούν το θέμα του χορού, την αύξηση του αριθμού ατόμων σε γάμους, ακόμα και την επίτρεψη εισόδου ανεμβολίαστων στο χώρο της εστίασης. «Μέχρι το Πάσχα, ελπίζω τα πράγματα να είναι πολύ πιο χαλαρά, αφού θα είναι και πιο καλός ο καιρός βοηθώντας έτσι την κατάσταση. Όμως, το να χαλαρώσουμε τόσο γρήγορα μπορεί να μας βγει σε κακό για αυτό θα πρέπει πάμε σταδιακά».
Εφαρμόζεται και σε άλλους τομείς το Test to stay
Αναφορικά με τα Test to stay, το μέλος της ΣΕΕ και λέκτορας Παιδιατρικής Επιδημιολογίας, Δρ. Ζωή-Δωροθέα, ανέφερε στον REPORTER πως «όσο έχουμε έξαρση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το μέτρο και να το επεκτήνουμε ως εκεί που είναι εφικτό».
Πρόσθεσε πως η αξιολόγηση ενός εργαλείου, κατά πόσο είναι αποτελεσματικό δεν μπορεί να γίνει σε ένα μήνα. «Όμως, η ωφελιμότητά τους είναι κάτι που ήδη φάνηκε και από την διενέργεια τους στα σχολεία, διότι πρωτίστως ο στόχος ήταν να μπορούν να παρουσιάζονται τα παιδιά στα σχολεία και να μην χάνουν από την δια ζώσης εκπαίδευση».
Δεν υπάρχουν περαιτέρω οδηγίες για Self-test
Στο μεταξύ, όσον αφορά στο θέμα των self test, όπως ανέφερε στον REPORTER, η πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου, κ. Ελένη Πιέρα, «όσο αφορά την δεύτερη φάση εκείνο που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι πλέον έχουν όλα τα φαρμακεία, γιατί τις πρώτες βδομάδες υπήρξε κάποιο πρόβλημα στη διαθεσιμότητα του νέου τεστ, τώρα υπάρχει σε όλα τα φαρμακεία και είναι καλό ο κόσμος να πάει να το πάρει το δεύτερο πακέτο που δικαιούται».
Τέταρτη δόση ή ετήσιος εμβολιασμός;
Ερωτηθείσα για την τέταρτη δόση, η κ. Πανά ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουν μελετήσει ποια είναι η πραγματική διάρκεια ανοσίας της τρίτης δόσης και αν θα χρειαστεί κάποια ενισχυτική δόση, παρομοιάζοντας τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό, με την γρίπη και τον αντίστοιχο εμβολιασμό.
Πιο συγκεκριμένα, σχολίασε πως στην γρίπη υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ατόμων, στις οποίες γίνονται συστάσεις για εμβολιασμό σε συγκεκριμένες περιόδους, λόγω του ότι ο οργανισμός τους ενδεχομένως να μην μπορεί να αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη λοίμωξη. Επομένως, όπως ανεφερε η κ. Πανά, «υπάρχει περίπτωση να έχουμε και στον κορωνοϊό ετήσιες δόσεις ή κάθε δύο χρόνια, αναλόγα πάντα με το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».
Πότε τελειώνει η πανδημία;
Σε ερώτηση για το πότε θα παρέλθει το τέλος της πανδημίας ο κ. Καραγιάννης ανέφερε ότι «είναι πρόωρο να μιλάμε για το τέλος της πανδημίας ακόμα. Το φθινόπωρο μπορεί να προκύψουν μικροεξάρσεις. Θα έχουμε κάποιες εξάρσεις, αλλά λόγω της εμβολιαστικής κάλυψης δεν θα μας ταλαιπωρούν τόσο πολύ και δεν θα χρειάζεται να παίρνουμε μέτρα. Τα πάντα θα εξαρτηθούν αν δεν προκύψει κάποιο στέλεχος που να υποσκάπτει σε μεγάλο βαθμό τα εμβόλια. Τότε θα πρέπει να επαναφέρουμε κάποια από τα μέτρα».