Έτοιμοι για μάχη οι μαθητές για τα τετράμηνα-«Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή»

Έτοιμοι να φτάσουν τα πράγματα στα άκρα είναι οι μαθητές, όσον αφορά στις εξετάσεις τετραμήνων, αφού δύο μόνο μέρες πριν το κλείσιμο των σχολείων για τις γιορτές των Χριστουγέννων, βγαίνουν και πάλι στους δρόμους της πρωτεύουσας, εν ώρα αιχμής, για να διαμαρτυρηθούν για τις εξετάσεις τετραμήνων.

Αν και είναι το πρώτο μέτρο αντίδρασης, στην εφαρμογή του θεσμού και στις τρεις τάξεις των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, είναι και το πιο δυναμικό, αφού από τις 10:30 θα κλείσουν τους δρόμους γύρω από το Προεδρικό, καθώς θα μαζευτούν στον Stephani και στην συνέχεια θα κάνουν πορεία, ώστε να φωνάξουν για τα αιτήματά τους και τις θέσεις τους, κατά τις εξετάσεις τετραμήνων. Την ίδια ώρα, μάλιστα, που εντός του Μεγάρου, θα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παρόμοια διαμαρτυρία, για το ίδιο θέμα, είχαν πραγματοποιήσει και προ πανδημίας, λίγο μετά την εφαρμογή τους για πρώτη φορά και μόνο για την Α’ Λυκείου, τον Ιανουάριο του 2020, όταν πάλι πραγματοποίησαν πορεία προς το Προεδρικό, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα όπως «δεν θα περάσουν υπουργέ». Μάλιστα, τότε, είχαν παραδώσει και υπόμνημα στον Υφυπουργό παρά το Προέδρω, ο οποίος τους είχε δεχτεί στο γραφείο του και είχε ακούσει τα αιτήματά τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι φουρτούνες που προκάλεσαν από την ψήφισή τους οι εξετάσεις ανά τετράμηνο

«Δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή»

Οι μαθητές δηλώνουν ότι το Υπουργείο Παιδείας, αλλά και γενικά η Κυβέρνηση, με την στάση της σε αυτό το θέμα, δεν τους αφήνει άλλη επιλογή παρά να κατέλθουν σε δυναμική κινητοποίηση, ενώ παρουσιάζονται και ιδιαίτερα ενοχλημένοι με την αντιμετώπιση που έτυχε η νέα ηγεσία από τον ίδιο τον υπουργό, όσον αφορά στο αίτημά τους να πραγματοποιήσουν συνάντηση.

«Από την ημέρα που εξελεχθήκαμε, το Υπουργείο Παιδείας ακόμη δεν μας έχει καλέσει να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας, όπως έκανε τυπικά άλλες χρονιές. Φέτος δεν το έκανε, ζητήσαμε εμείς τρεις φορές συνάντηση και δεν λάβαμε απάντηση και τελικά μας όρισαν ημερομηνία στις 10 Ιανουαρίου. Είναι τέσσερις ημέρες πριν την έναρξη των εξετάσεων τετραμήνου και είναι αδύνατο για μας και μας είπαν ότι πιο νωρίς δεν υπάρχει διαθέσιμη ημερομηνία», εξήγησε στον REPORTER ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ, Γρηγόρης Γρηγορίου.

Οι μαθητές, αν και είναι αντίθετοι με τον θεσμό των εξετάσεων τετραμήνων στην ολότητά του και γι’ αυτό διαμαρτύρονται έντονα, έχουν θέσει προτεραιότητά τους, την εφαρμογή των εξετάσεων και στους τελειόφοιτους των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών, οι οποίοι θα παρακαθήσουν σε τρεις εξεταστικές περιόδους, μέσα σε πέντε μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τραβούν το σχοινί οι μαθητές, στους δρόμους για τα τετράμηνα-Κινητοποίηση στο Προεδρικό

«Είναι αδιανόητο αυτό, έχουν μετατρέψει τους μαθητές σε πειραματόζωα και είναι ένας θεσμός ο οποίος δεν αξιολογήθηκε, επειδή τις προηγούμενες χρονιές εφαρμόστηκε κατά το ήμισυ. Την πρώτη χρονιά στο πρώτο τετράμηνο και τη δεύτερη στο δεύτερο και δεν υπάρχει αξιολόγηση. Εμείς θα παλέψουμε μέχρι την τελευταία ώρα, για να μην γίνουν οι εξετάσεις».

Στις 23 Δεκεμβρίου, τα σχολεία κλείνουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων και ουσιαστικά σηματοδοτεί τη λήξη των μαθημάτων για το πρώτο τετράμηνο, αφού μετά την επιστροφή τους θα πραγματοποιήσουν επαναλήψεις για πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν οι εξετάσεις.

«Μιλούμε για τρεις εβδομάδες το πρώτο τετράμηνο και δύο εβδομάδες στο δεύτερο τετράμηνο. Θα χαθούν, άδικα, πέντε εβδομάδες διδακτικού χρόνου, για να εφαρμόσει το Υπουργείο Παιδείας αυτές τις εξετάσεις».

Στηρίζουν τους μαθητές οι γονείς

Στο μεταξύ, στο πλευρό των μαθητών βρίσκονται και οι οργανωμένοι γονείς, οι οποίοι εκτός του ότι στηρίζουν την εκδήλωση διαμαρτυρίας τους, απαιτούν όπως το Υπουργείο Παιδείας αναστείλει τις εξετάσεις τετραμήνων, για τους τελειόφοιτους και να εφαρμοστούν οι Παγκύπριες όπως και την προηγούμενη χρονιά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εξετάσεων τετραμήνων για όλες τις τάξεις-Πρεμιέρα στις 14 Ιανουαρίου

Όσον αφορά στη διαμαρτυρία των μαθητών, οι γονείς ανέφεραν πως σέβονται αλλά και στηρίζουν το δικαίωμα των παιδιών να διαμαρτύρονται για θέματα που τους αφορούν και ειδικότερα για το κοινό μας αίτημα προς αναστολή της εφαρμογής των τετράμηνων για φέτος και μόνο για την Γ΄ Τάξη των Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Όσον αφορά στην αναστολή των εξετάσεων, η Συνομοσπονδία Γονέων Μέσης ανέφερε πως επαναξιολόγησε την κατάσταση που επικρατεί και απαιτεί όπως ανασταλούν οι εξετάσεις τετραμήνων για την Γ τάξη Λυκείων και Τεχνικών Σχολών και οι Παγκύπριες Εξετάσεις διεξαχθούν όπως και την προηγούμενη χρονιά. Αυτό θα δώσει χρόνο και ανάσα τόσο στους τελειόφοιτους όσο και στους εκπαιδευτικούς να επικεντρωθούν στην ουσιαστική εμπέδωση και προετοιμασία για ένα καλό απολυτήριο και έναν καλό βαθμό στις Παγκύπριες Εξετάσεις.

Μάλιστα, κατήγγειλαν ότι η νομοθεσία των τετράμηνων δεν εφαρμόστηκε στην πλειοψηφία της σωστά, όσον αφορά στο 60% της προφορικής αξιολόγησης. Μαρτυρία τα πολλά διαγωνίσματα και τα ανύπαρκτα project. Αν έπρεπε να εφαρμοστεί η νομοθεσία των τετράμηνων, θα έπρεπε αυτή να εφαρμοστεί στην ολότητά της και όχι επιλεκτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαιτούν την αναστολή εξετάσεων τετραμήνων για τη Γ’ Λυκείου οι οργανωμένοι γονείς

Δειτε Επισης

Σοβαρές καταγγελίες από ασθενείς-Περιπτώσεις ιατρικής αμέλειας και κακομεταχείρισης ηλικιωμένων
Μνημόνιο μεταξύ Κύπρου και εταιρείας Khazna, για αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών
Οδηγείται στο Υπουργικό η πρόταση για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού-Δεν τα βρίσκουν για το 12%
Χωρίς ρεύμα για ενάμιση ώρα το ΤΑΕΠ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας την Πέμπτη
Η Ε.Ε ενέκρινε νόμο που προβλέπει την αναγνώριση ως μισθωτών ανθρώπων που εργάζονται οδηγοί ή διανομείς
Ζήτησε έρευνα από Αστυνομία για καταγγελίες Φαίδωνα το Υφυπουργείο-«Διερευνήθηκαν, δεν εντοπίστηκε οτιδήποτε»
Νέος συνδυασμός θεραπειών μειώνει 40% τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας
Λιγοστές βροχές στο καιρικό μενού-Αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας
Δύσκολο το εγχείρημα της τεχνητής βροχής-Η προσπάθεια που έγινε ξανά στην Κύπρο πριν από 52 χρόνια
Η Κύπρος συνομιλεί με Ισραήλ για προμήθεια φυσ. αερίου αξίας $1,5 δισ. για 10 έτη