«Θα εξετάσουμε χαλαρώσεις τα Χριστούγεννα, εάν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες»

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέων χαλαρώσεων για τα Χριστούγεννα, ο υπουργός Υγείας, ο οποίος ανέφερε πως κάτι τέτοιο θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα, καθώς και από το τι θα προτείνουν οι ειδικοί.

Σε συνέντευξη του στον REPORTER ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, στον εμβολιαστικό στόχο καθώς και στη στρατηγική για αναχαίτιση ενός ενδεχόμενου πέμπτου κύματος. Διεμήνυσε εξάλλου ξανά, πως δεν πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ, μίλησε για τις καταχρήσεις γιατρών και είπε πως άλλοι δύο, που φέρονται να ξεγέλασαν το σύστημα, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Αστυνομίας.

«Αξιολογούμαι καθημερινά και όχι μηνιαίως και θεώρησα πως το Υπουργείο Υγείας πρέπει να παρέμβει για να βρούμε μία σωστή λύση», είπε ο κ. Χατζηπαντέλας όταν κλήθηκε να δώσει απάντηση στις επικρίσεις των οργανωμένων ασθενών, για την οικονομική πρόταση προς τους γιατρούς που έγινε αποδεκτή αντί αυτή του ΟΚΥπΥ για την απογευματινή εργασία.

«Οι ασθενείς πρέπει να νιώθουν χαρούμενοι για την έντονη άποψη και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας, επειδή παρεμβαίνουμε πάντοτε για να λύσουμε προβλήματα. Θεωρώ ότι πρέπει να δούμε θετικά το γεγονός πως υπάρχει ένα Υπουργείο Υγείας, που αντί ο υπουργός και οι λειτουργοί να κάθονται στα γραφεία τους, είναι έξω στα δημόσια νοσηλευτήρια και προσπαθούν να βρουν λύσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Αυτούσια η συνέντευξη του υπουργού Υγείας:

Ποιες είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Υγείας αυτή την περίοδο;

Οι προτεραιότητές μας είναι αρκετές, αλλά θέλω να επικεντρωθώ σε τρία με τέσσερα ζητήματα. Το πρώτο είναι η πανδημία. Ευτυχώς αυτή τη στιγμής τα κρούσματα είναι μειωμένα, οι νοσηλείες είναι μειωμένες αλλά δεν υπάρχει εφησυχασμός.

Το Υπουργείο Υγείας μελετά όλα τα δεδομένα συνεχώς και κινούμαστε σε δύο άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι η διαχείριση των κρουσμάτων και των νοσηλειών και ο δεύτερος είναι ο εμβολιασμός. Όπως γνωρίζεται εγκρίθηκε από το Υπουργικό η αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης με την τρίτη δόση και για άτομα εξήντα ετών, όπως και για κάποιες άλλες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι διαβητικοί.

Βλέπουμε ότι υπάρχει μια κάμψη τις τελευταίες εβδομάδες στους εμβολιασμούς. Εδώ και αρκετό καιρό προσπαθούμε η κάλυψη να φτάσει το 82%, αλλά δεν το καταφέραμε. Ποιες δράσεις ετοιμάζει το Υπουργείο Υγείας, προκειμένου να πείσει τους πολίτες που δεν εμβολιάστηκαν να το πράξουν;

Είναι φυσιολογική αυτή η κάμψη. Όπως ήδη γνωρίζετε την προηγούμενη εβδομάδα κάναμε ένα μεγάλο walk-in κέντρο στη Λεμεσό. Αναμέναμε πολύ περισσότερο κόσμο να προσέλθει, δυστυχώς όμως δεν ήρθε όσος περιμέναμε. Σκεφτόμαστε συνέχεια νέες πρωτοβουλίες, ώστε να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη μέχρι και το 82%.

Το μεγαλύτερο σας πρόβλημα είναι η Λάρνακα, όπου είναι αρκετά πιο χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη. Εκεί έχετε προγραμματίσει κάποιες δράσεις;

Στη Λάρνακα ενημερώθηκε ο Δήμαρχος και έχει κάνει συνάντηση με άλλους Δημάρχους και κοινοτάρχες της επαρχίας και συμφώνησαν ένα πλάνο προώθησης του εμβολιασμού. Αναμένουμε να δούμε αυτό το πλάνο και ελπίζουμε αυτό να βοηθήσει στην αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης και στη Λάρνακα

Ποια είναι η στρατηγική που θα ακολουθήσετε μέσα στο χειμώνα προκειμένου να αναχαιτιστεί ένα ενδεχόμενο πέμπτο κύμα;

Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Θεωρώ ότι πολύ δύσκολα θα δώσουμε σημαντικές χαλαρώσεις, διότι ο στόχος μας είναι να θωρακίσουμε την οικονομία και τα κρούσματα, ώστε να μην υπάρξει ενδεχόμενο να έχουμε ένα lockdown το Δεκέμβριο.  

Το ενδεχόμενο ενός lockdown δεν υπάρχει πλέον ως ενδεχόμενο στο τραπέζι;

Είναι κάτι που δεν υπάρχει, αλλά την ίδια στιγμή είναι μία επιλογή εάν τα πράγματα πάνε πολύ άσχημα.

Τι θα ενεργοποιούσε δηλαδή ένα σενάριο lockdown;

Μία νέα μετάλλαξη που να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί με τα εμβόλια που έχουμε αυτή τη στιγμή.

Εάν έχουμε περαιτέρω βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, ενδέχεται να έχουμε νέες χαλαρώσεις ακόμη και μέσα στα Χριστούγεννα;

Είναι κάτι που θα το εξετάσουμε. Πάντα είμαστε ευαίσθητοι σ’ ότι αφορά την αγορά, πάντα προσπαθούμε να βοηθούμε τους καταστηματάρχες και την οικονομία. Εάν μας το επιτρέπουν οι συνθήκες είναι κάτι που θα το μελετήσουμε, πάντοτε σε συνεργασία με τους ειδικούς που είναι πρωτοστάτες στις αποφάσεις που λαμβάνουμε.

Πέραν από αυτές που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεχθήκατε άλλες καταγγελίες για πλαστά SafePass, με δεδομένο ότι κάποιες από αυτές έγιναν σε σας προσωπικά;

Δεν έχω δεχθεί άλλες καταγγελίες για αυτό το θέμα και απ’ ότι έχω ενημερωθεί από τη Νομική Υπηρεσία, αυτές οι καταγγελίες προχωρούν και θα καταχωρηθούν σύντομα στο Δικαστήριο.

Τις τελευταίες ημέρες όμως, ήρθαν εις γνώση μου περιπτώσεις κάποιων γιατρών που προσπάθησαν να ξεγελάσουν το ΓεΣΥ και αυτές οι περιπτώσεις θα ερευνηθούν από την Αστυνομία και θα οδηγηθούν πιθανώς στα Δικαστήρια. Πρόκειται για δύο περιπτώσεις γιατρών που προσπάθησαν να ξεγελάσουν το σύστημα. Επειδή αυτή τη στιγμή τις διερευνά η Αστυνομία επιτρέψετέ μου να μην δώσω περισσότερα στοιχεία, για να προστατεύσουμε τις έρευνες.

«Δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία του ΓεΣΥ»

Ο προκάτοχός σας, παραδίδοντας σας τη σκυτάλη σας είπε «το ΓεΣΥ και τα μάτια σας». Το τελευταίο διάστημα ακούγονται φωνές, κυρίως από τους οργανωμένους ασθενείς, πως κάποιοι επιχειρούν αλλαγή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ. Υπάρχει τέτοια πρόθεση;

Προσωπικά έχω πει πολλές φορές, ότι η φιλοσοφία του ΓεΣΥ δεν αλλάζει. Το ίδιο είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην παρουσία και των ασθενών και των γιατρών. Ο Πρόεδρος δήλωσε ξεκάθαρα, πως δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξει η αρχιτεκτονική του ΓεΣΥ, αλλά την ίδια ώρα πρέπει να εντάξουμε στο σύστημα κάποιες βελτιώσεις.

Ποια λύση θα δοθεί τελικά στο θέμα που προέκυψε με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τον ΟΑΥ, μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα;

Είχαμε αρκετές συναντήσεις και με τον ΟΑΥ και με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια. Δόθηκαν κάποιες απαντήσεις και κάποια έγγραφα από τον ΟΑΥ και αυτά τα έγγραφα τα έστειλα στον Γενικό Εισαγγελέα για να τα μελετήσει. Αφού πάρω τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, τότε θα βρεθούμε ξανά για να βρούμε τη σωστή λύση, πάντοτε έχοντας εις γνώση τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ.

Σ’ ότι αφορά στις καταχρήσεις εντός του ΓεΣΥ, υπάρχουν άλλες ενέργειες που θα γίνουν προκειμένου να περιοριστούν περεταίρω;

Αυτό το θέμα είναι ένα θέμα που μας προβληματίζει αρκετά. Θα έχω μια συνάντηση αύριο (σ. σ σήμερα) με τον ΟΑΥ. Θα θέσω αυτό το θέμα και θα αναμένω τις απαντήσεις τους. Την ίδια στιγμή σε επικοινωνία που είχα με τον Γενικό Ελεγκτή, του ζήτησα να αυξήσει τους ελέγχους του σχετικά με τα έξοδα του ΓεΣΥ και να είναι πιο εντατικοί και πιο στοχευμένοι.

Ποιο είναι το αντικείμενο της συνάντησης της Δευτέρας του ΟΑΥ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Είναι φυσικό να ζητήσει ενημέρωση από τον ΟΑΥ, ένα οργανισμό που διαχειρίζεται το ΓεΣΥ. Θα δούμε στην συνάντηση με τον ΟΑΥ, εάν υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητήσουμε με τον Πρόεδρο. Εάν υπάρχουν κάποια προβλήματα, που δεν μπορούμε να λύσουμε μεταξύ μας και πρέπει να υπάρχει η εμπλοκή του Προέδρου, θα τον ενημερώσουμε και θα ζητήσουμε τη βοήθειά του.

«Ασκούμε τρομερές πιέσεις στον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ»

Μας δίδεται η εντύπωση ότι υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τους χειρισμούς του ΟΚΥπΥ σε διάφορα θέματα, πλην της πανδημίας. Είδε το φως της δημοσιότητας μια αυστηρή επιστολή σας, για έργα που δεν έγιναν. Πώς θα διασφαλίσετε ότι θα γίνουν;

Το Υπουργείο Υγείας εξασκεί τρομερή πίεση τόσο στον ΟΚΥπΥ όσο και στον ΟΑΥ. Στόχος αυτής της πίεσης, είναι να δούμε τα έργα να υλοποιούνται. Ήδη ενημερώθηκα ότι κάποια σημαντικά έργα προχώρησαν, όπως το έργο για τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Ήδη απ’ ότι ενημερώθηκα υπάρχει κάποιος προσφοροδότης και νοουμένου ότι δεν θα έχουμε προσφυγή στην Αναθεωρητική Αρχή, θα κατακυρωθεί η προσφορά. Άρα, ένα από τα έργα που ασκήθηκε πίεση προχώρησε.

Ήδη σε συνεργασία με τον ΟΚΥπΥ, το έργο με τα ασθενοφόρα στον Κάμπο θα προχωρήσει. Το περασμένο Σάββατο είχαμε μια συνάντηση με τον ΟΚΥπΥ και τον Επίτροπο ορεινών περιοχών και περάσαμε από όλα τα νοσηλευτήρια στα ορεινά. Ανάμεσα σε αυτά ήταν το νοσηλευτήριο Κυπερούντας, που περιλαμβανόταν στην επιστολή μου. Με χαρά είδα ότι το συγκεκριμένο νοσοκομείο, θα τελειώσει σε ένα μήνα και θεωρώ ότι αν γίνουν σωστές προσλήψεις, θα μπορέσει να ξεκινήσει εργασίες τους επόμενους μήνες.

Θέλω να δώσω το μήνυμα ότι αυτές οι πιέσεις κύριο στόχο έχουν να βελτιώσουν τις συνθήκες των ασθενών, που χρησιμοποιούν τα δημόσια νοσηλευτήρια.

Είπατε ενώπιον της επιτροπής Υγείας της Βουλής ότι ξέρετε τι πάει λάθος στα ΤΑΕΠ, τα οποία επισκεφθήκατε αρκετές φορές και είδατε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα. Τελικά υπάρχει τρόπος να μην περιμένουν με τις ώρες οι ασθενείς;

Αυτή τη στιγμή ξεκίνησε η εφαρμογή ενός νέου πρωτοκόλλου από τον ΟΚΥπΥ. Θέλω να δω εάν θα δουλέψει αυτό το πρωτόκολλο. Θα του δώσουμε χρόνο ένα μήνα με σαρανταπέντε ημέρες, για να δούμε εάν δουλέψει. Εάν δεν δουλέψει τότε θα συναντηθούμε με τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ, για να βρούμε άλλους τρόπους για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Όπως έχω αναφέρει, οι άλλοι τρόποι είναι τα εφημερεύοντα ιατρεία, κατά τη διάρκεια του Σαββάτου και της Κυριακής. Είναι μια υποχρέωση του ΟΑΥ να έχει αυτά τα εφημερεύοντα ιατρεία, αλλά δεν το έπραξε. Εάν δούμε ότι το πρόγραμμα του ΟΚΥπΥ δεν βοηθά, θα ζητήσουμε από τον ΟΑΥ να το εφαρμόσει.

Έχω αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούσαμε να εμπλέξουμε τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια στον τομέα των πρώτων βοηθειών. Αυτό θέλουμε να το αφήσουμε σαν τελευταίο μέτρο, γιατί με αυτόν τον τρόπο, θα σταματήσει ένας σημαντικός αριθμός ασθενών να χρησιμοποιεί τα δημόσια νοσηλευτήρια. Άρα, μιλώντας σας ως λογιστής αυτή τη στιγμή, θα κοπούν κάποιοι πελάτες που αυτή τη στιγμή πηγαίνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια και πιθανόν να δημιουργηθεί επιπρόσθετο οικονομικό πρόβλημα στον ΟΚΥπΥ.

Θεωρείται ότι είναι διασφαλισμένη η οικονομική βιωσιμότητα των δημοσίων νοσηλευτηρίων;

Θεωρώ ότι εάν υπάρξει συνεργασία του ΟΚΥπΥ με τις συντεχνίες και το Υπουργείο Υγείας τα δημόσια νοσηλευτήρια δεν θα αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε πρόβλημα. Εάν από την άλλη η κάθε πλευρά, θέλει να πάρει τα πράγματα στα άκρα και έχουμε διαφωνίες και δεν μπορούμε να συνεργαστούμε μεταξύ μας, είναι φυσιολογικό όταν τις βλέπει ο κόσμος να μην εμπιστεύεται τα δημόσια νοσηλευτήρια. Αυτό δεν θα βοηθήσει ούτε και τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ.

Η απάντηση στους οργανωμένους ασθενείς

Σ’ ότι αφορά στις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών για την απογευματινή εργασία, το υπουργείο Υγείας παρενέβη καταθέτοντας,  δική του πρόταση την οποία μάλιστα, επέλεξαν οι γιατροί. Γι’ αυτήν την πρόταση έχετε δεχθεί επικρίσεις από τους οργανωμένους ασθενείς, που θεωρούν ότι υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης της αυτονόμησης.

Να σας πω. Όταν υπάρχει αδιέξοδο, πρέπει να ξεκινάς από ένα σημείο, που μία από τις δύο πλευρές συμφωνεί. Άρα θεωρώ ότι η διαπραγμάτευση ξεκίνησε από ένα σημείο που μπορούσα να δεχθούν οι γιατροί. Πρόκειται για διαπραγμάτευση και όχι για τελικό σχέδιο. Θεωρώ ότι και ο ΟΚΥπΥ, θα πει τις απόψεις του στη συγκεκριμένη πρόταση και θα βρεθεί η χρυσή τομή.

Οι ασθενείς πρέπει να νιώθουν χαρούμενοι για την έντονη άποψη και τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Υγείας, επειδή παρεμβαίνουμε πάντοτε για να λύσουμε προβλήματα. Θεωρώ ότι πρέπει να δούμε θετικά το γεγονός πως υπάρχει ένα Υπουργείο Υγείας, που αντί ο υπουργός και οι λειτουργοί να κάθονται στα γραφεία τους, είναι έξω στα δημόσια νοσηλευτήρια και προσπαθούν να βρουν λύσεις.

Οι ασθενείς φωνάζουν, επειδή η δική σας πρόταση προς τους γιατρούς είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά και ενδέχεται να επιβαρύνει τα οικονομικά του ΟΚΥπΥ.

Σαν λογιστής που είμαι, είδα τους αριθμούς και αν δεχθούν την πρόταση οι δύο πλευρές, ο ΟΚΥπΥ σίγουρα δεν θα είναι ζημιογόνος.

Αυτό που λέει η ΟΣΑΚ, είναι πως ενδέχεται εάν τα πράγματα δεν πάνε καλά οικονομικά στα δημόσια νοσηλευτήρια, μετά και τη δική σας την παρέμβαση επωμίζεστε ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

Σίγουρα αξιολογούμαι καθημερινά, όχι μηνιαίως. Θεώρησα πως από τη στιγμή που υπάρχει μία κρίση και οι δύο πλευρές ήταν τόσο μακριά, πως το Υπουργείο Υγείας πρέπει να παρέμβει για να βρούμε μία σωστή λύση.

Η πιο δύσκολη στιγμή και η παρακαταθήκη

Ποια ήταν η ποιο δύσκολη στιγμή σας, από τότε που αναλάβατε το Υπουργείο Υγείας και ποια η μεγαλύτερη πρόκληση;

Οι πιο δύσκολες στιγμές ήταν αυτές που ήταν γεμάτες οι εντατικές. Υπήρχαν στιγμές που τις κλίνες μπορούσαμε να τις μετρήσουμε στα δάκτυλα ενός χεριού. Έπρεπε να πάρουμε κάποιες σημαντικές αποφάσεις. Τότε αποφασίσαμε να ανοίξουμε τη ΜΕΘ3, μετά κάναμε τη ΜΕΘ4, που για όσους δεν το γνωρίζουν αυτό ήταν ένα φυσιοθεραπευτήριο που το μετατρέψαμε, σε μερικές μέρες, σε μία σύγχρονη ΜΕΘ με έντεκα νέα κρεβάτια.

Εκείνες οι στιγμές ήταν πολύ δύσκολες. Την ίδια στιγμή ήταν δύσκολες, όχι μόνο λόγω αυτών των προβλημάτων, αλλά επειδή έβλεπα ότι ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας ήταν στις εντατικές και πολεμούσε για να κρατηθεί στη ζωή, λόγω του κορωνοϊού.  

Ποια παρακαταθήκη θέλει να αφήσει ο Μιχάλης Χατζηπαντέλας στο Υπουργείο Υγείας;

Θέλω όταν φύγω από το Υπουργείο Υγείας, να με βλέπει ο κόσμος έξω στα μάτια και να λέει “ευχαριστούμε γι’ αυτά που προσπάθησες να κάνεις στον τομέα της υγείας και βελτίωσες τις συνθήκες μας και τις προσωπικές, που έχουν σχέση με το ΓεΣΥ αλλά και τα δημόσια νοσηλευτήρια”.

*Η συνέντευξη του υπουργού Υγείας, λήφθηκε την Παρασκευή 15/10

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

Δειτε Επισης

Ισχυροί άνεμοι, βροχές και χιόνια στο μενού του καιρού-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Συντηρείται το κτήριο του Γενικού Χημείου μέχρι να βρεθεί εργολάβος για ανέγερση νέου
«Ήμουν 13 χρονών.... Είπαν μας να πηαίνεται θκυό θκυό μπροστά να σας παίζουμε, έτρεξα τζαι γλύτωσα»
Ξεκίνησε την ετοιμασία πρωτοκόλλου το Υπ. Υγείας για τη δομή αυτιστικών ατόμων στη Λεμεσό
Έξι χιλιάδες το μέτρο θα στοιχίσει το μισό έργο του δρόμου Πάφου με Πόλη-Πάνω από 100 εκ. το κόστος
Υπ. Υγείας: Προτεραιότητα τα ανιχνευτικά προγράμματα ακοής
Ακύρωσε την κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες η Μετεωρολογική Υπηρεσία
Στα 10 εκ. ευρώ η επέκταση και αναβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου
Β. Κασσιανίδου: Το Υφυπ. Πολιτισμού στηρίζει την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας
Τίθεται το βράδυ σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση για καταιγίδες-Συστήνει προσοχή η Πολιτική Άμυνα