Προδρόμου εναντίον όλων για τα τετράμηνα στη Γ’ Λυκείου-Σύμμαχος μόνο ο ΔΗΣΥ
16:58 - 08 Οκτωβρίου 2021
Μόνο του εναντίον όλων φαίνεται ότι είναι το Υπουργείο Παιδείας, αναφορικά με την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνου στην Γ’ Λυκείου, αφού παραμένει αμετακίνητο στη θέση του, όσον αφορά στην αναστολή. Μοναδικός σύμμαχός του, το κυβερνών κόμμα.
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, έγινε λόγος από τους εκπροσώπους των κομμάτων για γινάτι, πείσμα και εγωισμό από πλευράς Υπουργείου και Κυβέρνησης, όσον αφορά στην εφαρμογή των εξετάσεων και οι μόνοι που θα το πληρώσουν θα είναι οι τελειόφοιτοι μαθητές. Αναφέρθηκε, δε, ότι οι τελειόφοιτοι θα είναι πειραματόζωα.
Έστησε την Επιτροπή ο υπουργός
Η συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας στην Βουλή, η οποία συγκλήθηκε εκτάκτως με μοναδικό θέμα συζήτησης την εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων στην Γ’ Λυκείου, ξεκίνησε με ένταση, αφού η απουσία του υπουργού Παιδείας προκάλεσε την έντονη δυσφορία των βουλευτών της Επιτροπής.
Τόσο οι βουλευτές, όσο και οι εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών οργανώσεων, των μαθητών, των γονιών, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας βρίσκονταν στο Συνεδριακό στην ώρα τους και περίμεναν μέχρι τις 12:30 να αφιχθεί ο υπουργός, ο οποίος προηγουμένως βρισκόταν στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνεδρία του Υπουργικού. Ωστόσο, λίγο μετά τις 12:30 ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως έλαβε ενημέρωση από τον υπουργό Παιδείας ότι δεν θα παρευρεθεί στη συνεδρία, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις. Ο κ. Μυλωνάς, μάλιστα, κάλεσε όλους τους καλεσμένους να εξέλθουν της αίθουσας και να παραμείνουν μόνο οι βουλευτές, ώστε να αποφασίσουν αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι η συνεδρία.
Πέντε λεπτά αργότερα ξεκίνησε η συνεδρία, με τους βουλευτές να εκφράζουν ομόφωνα τη δυσαρέσκειά τους για την απουσία του Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος τους είχε ενημερώσει ότι θα βρίσκεται στην συνεδρία. Ο λόγος δόθηκε αμέσως στους εκπροσώπους του Υπουργείου, Κυπριανό Λούη και Ηλία Μαρκάτζιη, Διευθυντή Μέσης Γενικής και Διευθυντή Μέσης Τεχνικής αντίστοιχα, για να παρουσιάσουν τις απόψεις του Υπουργείου για το θέμα.
Οι βουλευτές δεν έκρυψαν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Ο κ. Χριστοφίδης υπέδειξε ότι ο κ. Προδρόμου έχει προσβάλει βάναυσα την Επιτροπή και το ΑΚΕΛ θα απαντήσει αναλόγως. Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η στάση του υπουργού είναι περιφρόνηση προς την επιτροπή, ενώ ο κ. Τρυφωνίδης επεσήμανε ότι ήταν λάθος που αγνόησε την Επιτροπή.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έστησε την Επιτροπή Παιδείας της Βουλής ο Προδρόμου-Έντονη δυσαρέσκεια βουλευτών
Πρώτος μίλησε ο κ. Λούης, ο οποίος σημείωσε πως το Υπουργείο Παιδείας έχει προετοιμαστεί για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, υπάρχει κανονικότητα στις σχολικές μονάδες, έχουν προετοιμαστεί τα μαθησιακά πλαίσια και υπάρχει το νομικό πλαίσιο, που στην ουσία καθορίζει τον τρόπο που θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες. Ο κ. Λούης σημείωσε, δε, ότι το Υπουργείο μπορεί να διαχειριστεί τα θέματα Ιανουαρίου, Μαΐου και Ιουνίου.
Πρόσθεσε ότι ως Υπουργείο σέβονται τις απόψεις των τελειοφοίτων, ενώ ξεκαθάρισε πως η θέση τους είναι ότι θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται την χρονιά με τον ίδιο τρόπο και την με την υφιστάμενη κατάσταση. Ερωτηθείς για την αναδιαμόρφωση της ύλης, κάτι που προβλέπεται στην νομοθεσία που ψηφίστηκε το 2017, ο κ. Λούης σημείωσε πως αντιλαμβάνονται ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές τα πράγματα ήταν δύσκολα και το Υπουργείο Παιδείας είχε λάβει τα απαραίτητα μέτρα, για όλες τις τάξεις, σεβόμενο την αγωνία των παιδιών και σε σχέση με την φετινή χρονιά, υπέδειξε πως τα πράγματα βαίνουν καλύτερα από την προηγούμενη χρονιά και έχει οργανωθεί αναλόγως η σχολική χρονιά.
Από πλευράς του ο κ. Μαρκάτζιης πρόσθεσε πως ως Υπουργείο Παιδείας δεν θεωρούν ότι οι συνθήκες που υπήρξαν πέρσι ή οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες, είναι ικανές να ακυρώσουν τη νομοθεσία που υπάρχει για τα τετράμηνα. Ξεκαθάρισε πως οι ίδιοι έχουν κάνει αυτά που έπρεπε να κάνουν για να εφαρμοστούν τα τετράμηνα.
Συμφωνούν στην αναστολή καθηγητές, γονείς και μαθητές
Μετά τις τοποθετήσεις των βουλευτών, τον λόγο πήραν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, οι γονείς και οι μαθητές. Την αρχή έκανε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστας Χατζησάββας, ο οποίος αναφορικά με τα πλαίσια μάθησης υπέδειξε πως είχαν συνάντηση με τον Διευθυντή Μέσης Εκπαίδευσης, καθώς υπήρχαν προβλήματα σε επτά ειδικότητες, όσον αφορά στην ύλη. Για τρεις από αυτές τις ειδικότητες, υπήρξε η μείωση της ύλης και μείωση στις διδακτικές περιόδους, ωστόσο σε κάποιες άλλες δεν υπήρξε ικανοποιητική απάντηση.
Έφερε παράδειγμα την ειδικότητα των μαθηματικών, αφού υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν έμειναν ικανοποιημένοι, καθώς η μείωση που έγινε αφορούσε οκτώ διδακτικές περιόδους και για τα δύο τετράμηνα, ενώ οι καθηγητές ζήτησαν τουλάχιστον το πενταπλάσιο αριθμό. Πρόσθεσε ότι και στα φιλολογικά μαθήματα μειώθηκαν οι διδακτικές περίοδοι, αλλά και πάλι δεν έμειναν ικανοποιημένοι. Ο κ. Χατζησάββας σημείωσε πως οι αποφάσεις, όσον την ύλη και το πρόγραμμα των διδακτικών περιόδων πρέπει να ληφθούν άμεσα και δεν πρέπει να περιμένουν.
Όσον αφορά στις εξετάσεις τετραμήνου, ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε πως διαπίστωσαν ότι μέσα σε πέντε μήνες οι μαθητές θα κληθούν να παρακαθίσουν σε τρεις εξετάσεις. Αυτό που ζητούν είναι ότι τουλάχιστον γι’ αυτή τη σχολική χρονιά και μόνο για τη Γ’ Λυκείου, που οι μαθητές είναι κάτω από καθεστώς άγχους, την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου και την εφαρμογή των Παγκύπριων Εξετάσεων, όπως έγινε και πέρσι, ώστε να δοθεί χρόνος για διάλογο, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Από πλευράς του, ο πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ, Παναγιώτης Λυσάνδρου επεσήμανε ότι οι ίδιοι τάσσονται υπέρ των εξετάσεων τετραμήνου, αφού είναι ένας θεσμός που θα φέρει σημαντικά πλεονεκτήματα, ωστόσο δεν υπάρχει χρόνος για τόσο μεγάλες αλλαγές. Πρόσθεσε πως ίσως θα πρέπει να εφαρμοστεί την επερχόμενη σχολική χρονιά.
Εκπροσωπώντας τους γονείς, στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας βρέθηκε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας γονέων, Χαράλαμπος Διονυσίου, που υπέδειξε πως είναι επίσης υπέρ του θεσμού, όπως ψηφίστηκε η νομοθεσία από το 2017 και αναγνωρίζουν ότι εφαρμόζεται η νομοθεσία από το Υπουργείο Παιδείας. Πρόσθεσε, πως, το 2017 που ψηφίστηκε η νομοθεσία, δεν μπορούσε να προληφθεί ότι σε τρία χρόνια θα υπήρχε πανδημία και οι αρνητικές επιπτώσεις που θα είχε η εν λόγω πανδημία.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους που ζητούν την αναστολή των εξετάσεων τετραμήνου, μόνο για τη Γ’ Λυκείου, κάνοντας λόγο για μαθησιακές ελλείψεις που θα έχουν οι τελειόφοιτοι, λόγω των δύο προηγούμενων χρόνων, όταν ακυρώθηκαν οι εξετάσεις τετραμήνου. Συγκεκριμένα, την άνοιξη του 2020 αναβλήθηκαν οι εξετάσεις του δεύτερου τετράμηνου και το χειμώνα του 2020, την επόμενη σχολική χρονιά, ακυρώθηκαν οι εξετάσεις του πρώτου τετραμήνου.
Εξάλλου, λόγω του εγκλεισμού των παιδιών, είχε τεθεί σε εφαρμογή η τηλεκπαίδευση, η οποία όπως ανέφερε δεν ανταποκρίθηκε στα μαθησιακά επίπεδα που ήθελαν για τα παιδιά. Σημείωσε, δε, πως το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τα χρονοδιαγράμματα των εξεταστικών περιόδων, υποστηρίζοντας πως δεν θέλουν να ζήσουν ότι έζησαν πέρσι. Ο κ. Διονυσίου αναφέρθηκε και στην πανδημία, η οποία δεν έχει τελειώσει ακόμη και υπάρχει το ενδεχόμενο να καταφύγουν και πάλι στην τηλεκπαίδευση. Κάτι το οποίο θα επηρεάσει άμεσα τους τελειόφοιτους.
Καταλήγοντας, ο κ. Διονυσίου σημείωσε πως δεν υπάρχει λόγος να πειραματιστούν και να δώσουν χρόνο και αυτή τη σχολική χρονιά, να τελειώσει η πανδημία και να εφαρμοστεί η νομοθεσία. Παράλληλα, έκανε έκκληση προς το Υπουργείο Παιδείας και τους βουλευτές να αφουγκραστούν τις ανησυχίες τους και τις ανησυχίες των παιδιών τους και να μην γίνουν αντικείμενο κομματικών αντιπαραθέσεων.
Στην Επιτροπή Παιδείας είχαν παρευρεθεί και εκπρόσωποι της ΠΣΕΜ, με τον πρόεδρό της Δημήτρη Παλατό να αναφέρει πως υπήρξε μεν κάποια μείωση της ύλης, ωστόσο δεν τους ικανοποιεί, σημειώνοντας πως αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ένα αγώνα δρόμου, για να προλάβουν να καλύψουν όσα χρειάζονται, κάτι που τους προκαλεί πανικό. Ο εκπρόσωπος των μαθητών πρόσθεσε ότι όταν ψηφίστηκε η νομοθεσία, υπήρχε προϋπόθεση ότι θα εφαρμοζόταν ολοκληρωτικά σε Α’ και Β’ Λυκείου, πριν την εφαρμογή στην Γ’ Λυκείου, κάτι που δεν έγινε λόγω των αναστολών. Όσον αφορά στα χρονοδιαγράμματα, ο Δημήτρης επεσήμανε οι μαθητές που κανονικά τον Ιούλιο θα έπρεπε να παρουσιαστούν στον στρατό, θα τρέχουν να παρακαθίσουν σε εξετάσεις.
Όλα τα κόμματα υπέρ της αναστολής, εκτός ο ΔΗΣΥ
Μετά την τοποθέτηση των εκπροσώπων, τον λόγο πήραν οι βουλευτές. Τόσο ο Γιώργος Κάρουλας, όσο και ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης εξέφρασαν την θέση του κόμματος ότι τάσσεται υπέρ της εφαρμογής των εξετάσεων τετραμήνου στη Γ’ Λυκείου, με τον κ. Κάρουλα να αναφέρει ότι είναι σεβαστές οι ανησυχίες των εμπλεκομένων, αφού ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι η πανδημία επέφερε μαθησιακές δυσκολίες και κενά στους μαθητές. Παράλληλα, σημείωσε πως χρειάζεται υπευθυνότητα στην διαχείριση από το Υπουργείο Παιδείας και τις αρμόδιες υπηρεσίας, ώστε η νομοθεσία που ψηφίστηκε πριν τέσσερα χρόνια να κυλήσει ομαλά. Από πλευράς του, ο κ. Αλαμπρίτης σημείωσε πως για εκείνους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα και αντιλαμβάνονται ότι κενά υπάρχουν, ωστόσο πρέπει να εφαρμοστεί η νομοθεσία.
Οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης και Χρίστος Χριστόφιας σημείωσαν πως το ΑΚΕΛ τάσσεται υπέρ της αναστολής των εξετάσεων τετραμήνου για τη Γ’ Λυκείου, τουλάχιστον για αυτή τη σχολική χρονιά, με τον κ. Χριστοφίδη να αναφέρει πως όλοι παραδέχθηκαν ότι τα προηγούμενα χρόνια υπάρχουν κενά και για να καλυφθούν χρειάζεται περισσότερος διδακτικός χρόνος. Σημείωσε πως στην χρονιά που χρειάζεται, με τη νομοθεσία μειώνεται ο διδακτικός χρόνος. Αναφέρθηκε επίσης στο νομοσχέδιο που είχε ετοιμάσει το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να υπάρχει ενοποίηση των Παγκύπριων με τις εξετάσεις τετραμήνου, υποστηρίζοντας ότι το Υπουργείο είχε καταλάβει ότι δεν θα βγουν τα χρονοδιαγράμματα.
Ο κ. Χριστόφιας, στη δική του παρέμβαση, επεσήμανε ότι υπάρχει πρόβλημα και θα πρέπει η αξιολόγηση των μαθητών να γίνει όπως και πέρσι, προσθέτοντας πως δεν έχει τελειώσει η έκτακτη κατάσταση, στην οποία βρισκόμαστε λόγω πανδημίας, όπως πιστεύει το κυβερνών κόμμα και η Κυβέρνηση. Υποστήριξε ότι η στάση του Υπουργείου Παιδείας και την Κυβέρνησης βγάζει ένα γινάτι και εξέφρασε την άποψη ότι οι τελειόφοιτοι θα είναι πειραματόζωα. Καταλήγοντας, ξεκαθάρισε ότι το γινάτι αυτό δεν πρέπει να το πληρώσουν οι μαθητές.
Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια η συζήτηση έχει αφιερωθεί στα τετράμηνα, ενώ υπάρχουν τόσα προβλήματα στον τομέα της παιδείας, ωστόσο από τις συναντήσεις στα σχολεία και συζητήσεις, αντιλαμβάνονται ότι υπάρχουν ανησυχίες, όσον αφορά το θέμα. Ξεκαθάρισε πως το Υπουργείο Παιδείας είναι το μοναδικό που μπορεί να αλλάξει το καθεστώς των εξετάσεων και το κάλεσε να ξεκαθαρίσει αν δεν έχει την πρόθεση να αναβάλει τις εξετάσεις, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα για τους μαθητές και να ξέρουν να προγραμματιστούν.
Ο Αλέκος Τρυφωνίδης, από πλευράς ΔΗΠΑ, σημείωσε πως υπάρχει η θέληση από όλους και θέλουν όλοι μαζί να υπάρχει αναστολή του θεσμού για φέτος, να δουν τις αδυναμίες και τα λάθη που υπάρχουν. Υπέδειξε, δε, ότι αν προχωρούν με πείσματα, δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα.
Σε δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παύλος Μυλωνάς ανέφερε πως το συμπέρασμα είναι ότι οι μαθητές και οι γονείς πρέπει να θεωρούν δεδομένο ότι θα εφαρμοστούν οι εξετάσεις τετραμήνου, ενώ ξεκαθάρισε πως θα προβαίνει σε δημόσια καταγγελία σε περίπτωση που δεχθεί παράπονα ότι επιθεωρητές ζητούν από καθηγητές να προχωρούν σε περισσότερα διαγωνίσματα από το προβλεπόμενο ένα συν τις εξετάσεις. Κάλεσε μάλιστα τους γονείς να καταγγείλουν τέτοια φαινόμενα.