Διχασμός για την… ιδιωτικοποίηση των rapid test-Προβληματισμένοι οι ειδικοί
06:30 - 27 Ιουλίου 2021
Την ώρα που η μετάλλαξη Δέλτα κυριαρχεί πλήρως στην κοινωνία και τα κρούσματα παραμένουν στα ύψη, η Κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση της απόφασής της για κατάργηση των δωρεάν rapid test, στους ανεμβολίαστους πολίτες, προκαλώντας με αυτή της την κίνηση νέες φωνές, με την κοινωνία να έχει διχαστεί και μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, να εκφράζουν ανοικτά την διαφωνία τους με την απόφαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτσι θα διενεργούνται τα rapid test από τη 1η Αυγούστου-Για ποιους θα είναι δωρεάν
Από την ερχόμενη Κυριακή 1η Αυγούστου, τίθεται σε εφαρμογή το νέο μέτρο για την… ιδιωτικοποίηση των rapid test, υποχρεώνοντας ουσιαστικά τους ανεμβολίαστους να πληρώνουν την εξέταση, στα αδειοδοτημένα υποστατικά των κλινικών εργαστηρίων που είναι οι κατεξοχήν αρμόδιοι φορείς για τη διενέργεια τεστ, καθώς και στα αδειοδοτημένα φαρμακεία. Η πρόθεση της Κυβέρνησης προκαλεί εδώ και μέρες την έντονη αντίδραση των πολιτών, που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν. Η απόφαση, ωστόσο να παρέχονται δωρεάν τα τεστ στους εμβολιασμένους, έφερε νέα κύματα διαμαρτυρίας.
Η πλειοψηφία των πολιτών κάνει λόγο για έμμεσο εξαναγκασμό προς όσους δεν έχουν λάβει το εμβόλιο. Από την άλλη πλευρά, αρκετοί πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση κάνει βήματα στο σωστό δρόμο, δηλώνοντας πως η μοναδική λύση στο πρόβλημα, είναι ο εμβολιασμός.
Στο μεταξύ, παρά τις αντιδράσεις των πολιτών και τα νέα στρατόπεδα που έχουν δημιουργηθεί, η Κυβέρνηση δεν κάνει βήμα πίσω και βάζει πλώρη για νέες πρακτικές, όσον αφορά στην επιτήρηση για την αναχαίτιση της πανδημίας.
Χωρισμένοι σε δύο στρατόπεδα και οι ειδικοί
Την ίδια ώρα, η απόφαση του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει με την πρακτική αυτή και να καταργήσει τα δωρεάν rapid test, έχει προκαλέσει την αντίδραση και μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ).
Η δρ. Μαρία Κολιού διαχώρισε δημόσια την θέση της, όσον αφορά σε αυτή την απόφαση, τονίζοντας πως έτσι θα χάσει η Κυβέρνηση ένα δυνατό όπλο. Η κα. Κολιού είχε υποδείξει πως τα rapid test δείχνουν ποια είναι η εικόνα στην κοινότητα, πού ενδεχομένως να υπάρχει έξαρση και σε ποια επαρχία παρατηρείται.
Πάντως, προβληματισμό για την απόφαση αυτή του Υπουργείου Υγείας, έχουν εκφράσει κι άλλα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, τα οποία έκαναν επίσης λόγο για ένα καλό μέσο για επιτήρηση της επιδημιολογικής κατάστασης. Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, το μεσημέρι της Δευτέρας τέθηκε στο τραπέζι η πρόταση για διατήρηση αριθμών τεστ σε κάποιους χώρους, ωστόσο η απόφαση εναπόκειται στο Υπουργείο Υγείας.
Την ίδια ώρα, υπάρχει και η άποψη πως αυτοί που πρέπει να κάνουν το rapid test, είτε για να πάνε στη δουλειά τους, είτε για να βγουν έξω, θα πληρώσουν και θα υποβληθούν σε εξέταση και έτσι θα ενημερώνεται το Υπουργείο Υγείας για την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστήμονες διαφωνούν με την κατάργηση των δωρεάν rapid test την 1η Αυγούστου
Οι ομάδες που δικαιούνται δωρεάν rapid test
Εν τω μεταξύ, το Υπουργείο Υγείας έχει ανακοινώσει ποιες ομάδες του πληθυσμού δικαιούνται να υποβάλλονται σε δωρεάν rapid test από την πρώτη Αυγούστου.
Πρόκειται για:
- Τα ανήλικα πρόσωπα μέχρι 16 ετών που στην παρούσα φάση δεν έχουν την επιλογή του εμβολιασμού κατά της COVID-19.
- Τα ανήλικα άτομα ηλικίας 16 και 17 ετών, νοουμένου ότι οι γονείς/νόμιμοι κηδεμόνες τους δεν συναινούν στον εμβολιασμό τους.
- Τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, τα οποία δεν μπορούν να υποβληθούν σε εμβολιασμό με τεκμηρίωση με ιατρικό πιστοποιητικό. Οι κατηγορίες πολιτών που δεν δύνανται να εμβολιαστούν λόγω ιατρικών προβλημάτων θα υιοθετηθούν μετά από εισήγηση του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και θα εκδοθούν σχετικές οδηγίες προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες υγείας.
- Οι εγκυμονούσες με απαραίτητη προσκόμιση ιατρικού πιστοποιητικού από τον Γυναικολόγους τους που να βεβαιώνει ότι δεν συστήνεται ο εμβολιασμός.
- Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με την 1η δόση του εμβολίου και για την περίοδο των τριών εβδομάδων που οφείλουν να υποβάλλονται σε τεστ ως προϋπόθεση για την έκδοση SafePass. Για σκοπούς επαλήθευσης θα πρέπει να παρουσιάζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
- Τα άτομα που έχουν ολοκληρώσει το εμβολιαστικό τους σχήμα, αλλά επιθυμούν να υποβληθούν σε τεστ για σκοπούς παρακολούθησης της υγείας τους ή για άλλους λόγους. Νοείται ότι θα πρέπει απαραίτητα να προσκομίζεται η Κάρτα Εμβολιασμού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Πράσινο ειδικών για επέκταση στους εμβολιασμούς εφήβων-Οι προτάσεις στον υπουργό
- Αυτή είναι η νέα κατηγοριοποίηση των χωρών-Πέντε υποβαθμίσεις και δύο αναβαθμίσεις
- Αυτά είναι τα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την Τρίτη