Τα κρούσματα σφίγγουν τον κλοιό για νέα μέτρα-Μπαίνουν στη ζωή μας τα Walk In

Την ώρα που τα κρούσματα κορωνοϊού έχουν κτυπήσει κόκκινο, με τις λοιμώξεις να ξεπερνούν τις χίλιες ημερησίως, τα δημόσια νοσηλευτήρια άρχισαν να κρούουν καμπανάκι κινδύνου, αφού οι νοσηλείες ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς, οδηγώντας τα νοσοκομεία με μαθηματική ακρίβεια σε τέλμα.

Ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλας, αλλά και η Κυβέρνηση παρακολουθούν με ανησυχία την όλη κατάσταση και μελετούν εισηγήσεις και προτάσεις για να αμβλυνθεί το πρόβλημα. Χτες, ο υπουργός συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επιδημιολόγους, ώστε να συζητηθεί το πρόβλημα της έξαρσης της πανδημίας. 

Παράλληλα, η Κυβέρνηση που είχε ορίσει Υπουργικό Συμβούλιο για την Τετάρτη, στο οποίο θα βρισκόταν επί τάπητος η δέσμη κινήτρων για τους εμβολιασμένους, το μετέφερε για την Παρασκευή, χωρίς να αποκλείεται να τεθούν εισηγήσεις για περαιτέρω μέτρα, ώστε να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος είπε ότι «θα πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση από τον Υπουργό Υγείας μετά από τη συνάντηση του με τους επιδημιολόγους».

Σε λειτουργία τα Walk In

Σε μια άλλη εξέλιξη, σε λειτουργία τίθονται από σήμερα οι κινητές μονάδες εμβολιασμού Walk In στην Κύπρο, όπου δίνεται η ευκαιρία σε οποιονδήποτε πολίτη ανεξαρτήτως, να κατευθύνεται στα ειδικά κέντρα και να εμβολιάζεται, χωρίς τη διευθέτηση ραντεβού μέσω της Πύλης Εμβολιασμού. Οι κινητές μονάδες εμβολιασμού θα λειτουργούν σε κάθε επαρχία με ένα κέντρο ελεύθερης προέλευσης πολιτών για εμβολιασμό. Τα Walk In, τα οποία λειτουργούν ήδη και σε χώρες του εξωτερικού, έχουν συγκεκριμένο ωράριο και ο τρόπος λειτουργίας τους προσομοιάζει με αυτών των μονάδων δειγματοληψίας για τη διενέργεια rapid test.

Στην παρούσα φάση, στα κέντρα εμβολιασμού Walk In μπορούν να εμβολιάζονται άτομα που είναι δικαιούχοι του ΓεΣΥ με πιθανή επέκταση μελλοντικά για κάλυψη και των μη δικαιούχων ή των μη συμβεβλημένων με το ΓεΣΥ. Οι εμβολιασμοί θα αφορούν νέους εμβολιασμούς, δηλαδή άτομα που θα εμβολιαστούν με την 1η δόση του εμβολίου και όχι εμβολιασμό με τη 2η δόση και θα τηρείται σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την προσέλευση των πολιτών.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στις κινητές μονάδες εμβολιασμού, θα χορηγείται το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Το ωράριο λειτουργίας θα είναι από τη Δευτέρα μέχρι την Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι, στις ακόλουθες τοποθεσίες:

  • Επαρχία Λευκωσίας: Κέντρο Υγείας Λατσιών
  • Επαρχία Λεμεσού: Κέντρο Υγείας Λινόπετρας
  • Επαρχία Λάρνακας: Λιμάνι
  • Επαρχία Πάφου: Γενικό Νοσοκομείο Πάφου
  • Επαρχία Αμμοχώστου: Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σε αυτά τα σημεία θα βρίσκονται οι κινητές μονάδες walk-in για εμβολιασμό

Απώτερος στόχος των κινητών μονάδων εμβολιασμού, είναι να επιταχυνθεί και να διευκολυνθεί γενικότερα ο εμβολιασμός, επεσήμανε το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Ζώη Δωροθέα Πανά. Μιλώντας στον REPORTER, η Δρ. Πανά, εξήγησε ότι «στόχος των κινητών μονάδων είναι να διευκολύνουν τον εμβολιασμό, να διαφανεί η συμμετοχική δράση και η υποστήριξη, ενώ στο πρακτικό σκέλος, να επιταχύνει τη θωράκιση του πληθυσμού, με έμφαση αρχικά στους νεότερους, αλλά εννοείται θα είναι ανοικτό το πρόγραμμα προς όλους τους πολίτες. Πρέπει ωστόσο, να δώσουμε έμφαση στη σημασία της θωράκισης των νέων ενηλίκων και συγκεκριμένα στις ηλικίες 18 με 30 ετών». 

Η μέθοδος των κινητών κέντρων εμβολιασμού, είναι κάτι που ακολουθείται και σε χώρες του εξωτερικού, με μεγάλη απήχηση. Όπως διευκρίνισε η Δρ. Πανά, «μόνο με συντονισμένες δράσεις, μπορείς να έχεις το μέγιστο δυνατό όφελος. Αυτές οι δράσεις μπορούν να αφορούν κάποια κίνητρα που μπορούν να δοθούν, η συνεχής διαφώτιση, η ορθή ενημέρωση, η συμμετοχικότητα και η ταύτιση με την κατάσταση. Πρέπει λίγο να ενημερώσουμε τον κόσμο ότι δυστυχώς, προσβάλλονται οι νέοι ενήλικες. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται νέοι 21 και 24 ετών. Άρα, το να προσπαθούμε και με τις κινητές μονάδες εμβολιασμού να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό με ένα τέτοιο τρόπο ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες και κυρίως τα άτομα που μπορούν, δηλαδή οι εκπαιδευμένοι φοιτητές μας, νομίζω ότι θα έχει πολλαπλά οφέλη».

Σαν ακαδημαϊκός, πρόσθεσε η Δρ. Πανά, «από όλες τις δράσεις που είχα όλο αυτό το διάστημα στην Κυπριακή Δημοκρατία, εκείνη που προσωπικά με συγκίνησε, ήταν το ότι έβλεπα νέα παιδιά να μπαίνουν και να βοηθούν υπερήλικες ανθρώπους, εργαζόμενους και να δακρύζουν. Ήταν κάτι που τους άρεσε και το έκαναν με την καρδιά τους… Κάτι τέτοιο εύχομαι να καταφέρουμε και στο κομμάτι του εμβολιασμού, γιατί πιστεύω στη νέα γενιά. Πέρσι τον χειμώνα, υπήρχε ένα πρόγραμμα στους οίκους ευγηρίας, διαφώτισης των εργαζομένων και εκπαίδευσης από φοιτητές ιατρικής εθελοντές στους οίκους ευγηρίας. Ήταν συγκλονιστικό να βλέπεις κατά τη διάρκεια των διακοπών του χειμώνα, τους ίδιους τους φοιτητές εθελοντικά, να πηγαίνουν εκεί, να εκπαιδεύονται και να εκπαιδεύουν. Άρα η συμμετοχή των νέων, σε μια κοινή προσπάθεια που αυτή την περίοδο πρέπει να δώσουμε έμφαση στο κομμάτι της θωράκισης, έχει τη σημασία του».

Ο τρόπος λειτουργίας των Walk In

Κληθείσα να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο θα βρίσκονται στη ζωή μας τα κινητά κέντρα εμβολιασμού, η Δρ. Πανά, ανέφερε ότι αρχικά, «πρέπει να δούμε πρακτικά θέματα, όπως την επάνδρωση, ωράρια, προσωπικό, εκπαίδευση προσωπικού, χώρους τους οποίους θα προσανατολίζονται και ένα γενικότερο δίκτυο επικοινωνίας και ασφάλειας. Γι’ αυτά τα θέματα είναι που γίνεται η συζήτηση στην παρούσα φάση και το σημαντικό ζήτημα είναι να επανδρωθούν άτομα που έχουν την κατάρτιση για να στηρίξουν κάτι τέτοιο. Είναι πολλοί οι πυλώνες που πρέπει να διευθετηθούν».

«Πρέπει μπούμε στα παπούτσια των νέων», υπογράμμισε η Δρ. Πανά, για να προσθέσει ότι «πρέπει να δούμε που βρίσκονται οι νέοι, ποιες είναι οι ανάγκες τους, αλλά και πάλι οι ανάγκες αυτές μπορούν να αλλάξουν σε βάθος χρόνου, γι’ αυτό και είναι κινητές οι μονάδες. Άρα πρέπει να σκεφτούμε ουσιαστικά out of the box, πέραν από την πεπατημένη και να έρθουμε κοντά στους νέους, γιατί αυτούς θέλουμε να προσεγγίσουμε, για το δικό τους καλό. Έτσι το πιο σημαντικό είναι να βρούμε τους κατάλληλους τρόπους, χώρους το κατάλληλο προσωπικό και αυτό το πράγμα να βγει προς τα έξω με την όμορφη έννοια γιατί πραγματικά έχει αξία αυτό που πάει να στηθεί».

Εάν θα είναι το τελευταίο όπλο τα κέντρα εμβολιασμού για να εμβολιαστούν οι νέοι, το μέλος της επιστημονικής ομάδας, απάντησε ότι «οι πολλαπλές κινήσεις και οι πολλαπλές στρατηγικές, βοηθούν πάντα περισσότερο. Άρα αυτή η προσπάθεια των κινητών μονάδων, πρέπει να ενταχθεί σε ένα γενικότερο πλαίσιο που θα προσπαθήσουμε να το πετύχουμε με τη διαφώτιση, με τη συνεχή πάταξη της παραπληφόρησης, την ενεργοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών φορέων δια μέσου των media και social media. Πρέπει να γίνει ένας συντονισμένος αγώνας μαζί με αυτό για να δεις το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα και ποτέ δεν πιστεύω ότι είναι το τελευταίο όπλο. Όλα είναι δυναμικά, το βλέπουμε κάθε μέρα στην πανδημία, απλά σε αυτή τη φάση η προσέγγιση πρέπει να είναι ανθρωποκεντρική. Ο κόσμος έχει κουραστεί να βλέπει νούμερα, ποσοστά θετικότητας κτλ. Άρα ο ορθός τρόπος, είναι με απόλυτη ειλικρίνεια και ανθρώπινο τρόπο να τους δείξουμε ποια είναι η πραγματικότητα, ποια είναι τα οφέλη, ποιοι είναι οι κίνδυνοι, να τα συζητήσουμε και να προωθήσουμε την κοινή προσπάθεια δια μέσου της συμμετοχικότητας. Νομίζω αυτό είναι και το επόμενο βήμα για να προχωρήσουμε γιατί όλοι είμαστε κουρασμένοι και κανείς δεν θέλει περιορισμούς, την ίδια ώρα που καλπάζει δυστυχώς μια πανδημία. Μέχρι να πέτυχουμε την παγκόσμια ύφεση, ο αντίποδας είναι η συμμετοχικότητα, η πρόληψη και η ισορροπία. Άρα λοιπόν θέλουμε συντονισμένες δράσεις και μια από αυτές είναι και οι κινητές μονάδες εμβολιασμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Μεγάλος αριθμός μονάδων θα αρχίσουν το 2025 σε Παλλουριώτισσα, Αγλαντζιά, Λεμεσό και Λακατάμια
Εξαιρετικά δύσκολη η αποκατάσταση βλάβης στο φράγμα Μαυροκόλυμπου
Μ. Χαρτσιώτης: Άψογα συνεργάζονται οι πυλώνες που συνθέτουν τη δικαιοσύνη
Διαμαρτυρία United for Palestine έξω από αμερικανική πρεσβεία με αφορμή ορκωμοσία Τραμπ
Πέραν των €80 εκ. δεν έχουν παραληφθεί από αγρότες από 2014 καταγγέλλει ο Επίτροπος Αγροτικών Πληρωμών
Ανησυχητικά στοιχεία ερευνών για ρητορική μίσους στο διαδίκτυο σε Επιτροπή της Βουλής
Νέο «ανώτατο δικαστήριο» στον κατεχόμενο Άγιο Δομέτιο
Ξεκίνησε η πιλοτική εγκατάσταση και λειτουργία έξυπνων μετρητών της ΑΗΚ-Οι περιοχές που θα εγκατασταθούν
Απογοήτευση εκφράζουν οι διασώστες ασθενοφόρων για τη μη δημιουργία μητρώου διασωστών από το Υπουργείο
Εγγράφηκε θέμα στη Βουλή για τις εγγραφές το «γονέας 1, γονέας 2»