Ένα βήμα πριν τον εκτροχιασμό-Στο μικροσκόπιο Λεμεσός και χαλαρώσεις
06:46 - 17 Μαρτίου 2021
Από μία κλωστή κρέμεται η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, που βρίσκεται πλέον σε πολύ οριακά σημεία, με το σύστημα υγείας να δέχεται πολύ μεγάλες πιέσεις. Οι νοσηλείες, έσπασαν ψες κάθε ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας και πλησιάζουν τα επικίνδυνα όρια που έχουν τεθεί και θα κτυπήσουν καμπανάκι για λήψη έκτακτων μέτρων.
Η κρίσιμη κατάσταση σε συνδυασμό με τις εικόνες απειθαρχίας από τα καρναβαλίστικα πάρτι το σαββαροκυρίακο στη Λεμεσό, το φορτίο νοσηρότητας της οποίας έφτασε σε εκρηκτικά επίπεδα, έφεραν τη χθεσινοβραδινή παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος απηύθυνε μέσω διαγγέλματος έκκληση σε δραματικούς τόνους, για τήρηση των μέτρων. Προειδοποίησε μάλιστα, με τη λήψη έκτακτων μέτρων εάν χρειαστεί, ακόμη και τοπικών μόνο για τη Λεμεσό.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έκτακτο διάγγελμα Αναστασιάδη για καρναβαλιστές-Προειδοποιεί με κλιμάκωση μέτρων
Η μεγάλη ανησυχία, είναι μήπως τα πάρτι της αποκριάς, ειδικά στη Λεμεσό πυροδοτήσουν νέα έκρηξη κρουσμάτων στην πόλη, κάτι που θα προκαλέσει ασύμμετρες πιέσεις στο σύστημα υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, οι ασθενείς από τη Λεμεσό καλύπτουν το 70% των διαθέσιμων κλινών παγκυπρίως.
Χθες βράδυ, νοσηλεύονταν σε πέντε νοσοκομεία του ΟΚΥπΥ, 221 ασθενείς που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, με το προηγούμενο να είναι 209 στις 9 Ιανουαρίου. Αυτή τη στιγμή οι κλίνες στα Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λεμεσού, είναι υπερπλήρεις ενώ ετοιμάζεται να υποδεχθεί ασθενείς με covid-19 και το Νοσοκομείο Πάφου.
Ο ΟΚΥπΥ, που συνεχίζει να διοχετεύει ασθενείς που δεν πάσχουν από τη νόσο στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, έχει ετοιμάσει 300 κλίνες covid εκτός ΜΕΘ και 65 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Σε περίπτωση που αυξηθούν κι άλλο οι ροές ασθενών, θα αναπτυχθούν κι άλλες κλίνες.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες εν τω μεταξύ, έχουν τεθεί σε κόκκινο συναγερμό και προσπαθούν μέσω ελέγχων και έπειτα από το χθεσινό άνοιγμα των χώρων εστίασης να διασφαλίσουν πως τηρούνται μέτρα και πρωτόκολλα, προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία νέων μεγάλων εστιών μετάδοσης.
Τα επιδημιολογικά δεδομένα, σε συνδυασμό με τις χαλαρώσεις που είναι σε ισχύ βρέθηκαν χθες βράδυ, στο μικροσκόπιο και των επιστημόνων που αναμένουν στοιχεία από τις αμέσως επόμενες ημέρες για να καταλήξουν σε ασφαλή συμπεράσματα. Ενδεχόμενα νέα μέτρα πάντως, σε περίπτωση που συνεχιστεί η πίεση στο σύστημα υγείας, δεν θεωρούνται σε αυτό το στάδιο απομακρυσμένο σενάριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος, άγγιξαν τα 475 τα κρούσματα-Έσπασαν κάθε ρεκόρ οι νοσηλείες
«Η περίοδος που διανύουμε είναι επικίνδυνη, επειδή αυξάνει ο αριθμός των κρουσμάτων, χωρίς να υπάρχει επαρκής εμβολιαστική κάλυψη», ανέφερε στον REPORTER το μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής Ζωή Δωροθέα Πανά.«Όσο υπάρχει το φαινόμενο των πιέσεων για να επανεκκινήσουμε, πριν ακόμα φτάσουμε την εμβολιαστική δυναμική μας σε εκείνο το στάδιο που να ξέρουμε πως είμαστε κατοχυρωμένοι για την επανεκκίνηση, ουσιαστικά θέτουμε σε ρίσκο τη χώρα. Μπορεί να βρεθούμε προ εκπλήξεως, με πίεση στο σύστημα υγείας, οπόταν θα αναγκαστούμε να πάμε πίσω, κάτι που έγινε για παράδειγμα στην Ελλάδα», υπέδειξε.
Αυτό που προκαλεί μεγάλο προβληματισμό, είναι ότι παρά το γεγονός ότι θωρακίστηκαν ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, οι ροές των ασθενών στα νοσοκομεία είναι πιο μεγάλες από ποτέ. Κληθείσα να εξηγήσει τους λόγους που παρατηρείται αυτό, η κ. Πανά αναφέρθηκε στη συμβολή του νέου στελέχους του Ηνωμένου Βασιλείου.
«Για το στέλεχος του Ηνωμένου Βασιλείου, είχαμε πει ότι έχει αυξημένη μεταδοτικότητα και όχι αυξημένη παθογονικότητα, πιο σοβαρή νόσηση δηλαδή. Ωστόσο ένα στέλεχος το οποίο είναι πιο μεταδοτικό, προσβάλλει πιο εύκολα ευρύτερη γκάμα πολιτών. Ναι μεν άμεσα μπορεί να μην είναι πιο παθογόνο το στέλεχος, ωστόσο όταν δεν έχει καλυφθεί εμβολιαστικά το σύνολο των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και στο Ισραήλ, είναι πως ο ιός βρίσκει τη δυνατότητα να ανακυκλώνετια και να προκαλεί λοίμωξη σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί».
Όπως εξήγησε αυτό είναι κάτι που συνέβη και στο Ισραήλ, αφού στο αρχικό στάδιο των εμβολιασμών, παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες. «Αυτό αποδεικνύει από τη μία ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά στο να προλαμβάνουν τη σοβαρή νόσηση, από την άλλη ωστόσο δείχνει και πόσο δυναμική είναι η κατάσταση και ότι τα όρια μας είναι ασαφή, σ’ ότι αφορά σε αυτόν που χαρακτηρίζεται ως ευπαθής».
Η Καθηγήτρια Πανά, ανέφερε ότι κάθε φάση της πανδημίας είναι διαφορετική εκτιμόντας πως μέχρι το τέλος της άνοιξης τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.
«Το πιο σημαντικό είναι ότι προχωρώντας με την εμβολιαστική κάλυψη των υπερηλίκων και των ευπαθών, μειώνεται η θνητότητα και η σοβαρή νόσηση. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να βλέπεις αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, ως ένα βαθμό και αύξηση των ατόμων που νοσηλεύονται, όμως να μην υπάρχει ανάλογη αύξηση των πολύ σοβαρά νοσούντων και των θανάτων. Αυτή η απόκλιση θα μεγαλώνει, όσο προχωράμε τον εμβολιασμό», σημείωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Νέες διευκρινίσεις για την λειτουργία των χώρων εστίασης-Πότε θα γίνονται καταγγελίες
- Ανέβασαν ρολά οι χώροι εστίασης, μειωμένη η κίνηση-«Και… ο Θεός βοηθός» (pics)
- Συρροές κρουσμάτων σε νηπιαγωγείο και δημοτικό-Καταγγελία για παραβίαση πρωτοκόλλων
- Αναβάλλονται και στην Κύπρο μέχρι τις 18 Μαρτίου οι εμβολιασμοί με AstraZeneca
- Προχωρά με αγορά εμβολίων από τη Ρωσία η Κυβέρνηση