Αλλιώτικα τα φετινά «Φώτα», δεν έγινε κατάδυση του σταυρού στις παραλίες

Στους Ιερούς Ναούς στις Μητροπολιτικές Περιφέρειες Κιτίου και Κωνσταντίας – Αμμοχώστου εορτάστηκαν σήμερα τα Αγια Θεοφάνεια και έγινε ο καθαγιασμός των υδάτων, με μέτρα για προστασία των πιστών και χωρίς την παρουσία επισήμων προσκεκλημένων.
 
Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν πραγματοποιήθηκε φέτος κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στις παραλίες, στις εκκλησίες, ανάλογα με το μέγεθος τους, παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία μόνο 75 άτομα και επετράπη η παρουσία προσώπων έξω από τους ναούς, τηρώντας τις ανάλογες αποστάσεις προστασίας.
 
Στον επίσημο εορτασμό που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας στην Αγία Νάπα, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασίλειου, παρέστησαν μεταξύ των 75 ατόμων που επετράπη, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Εργων Γιάννης Καρούσος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Διοικητής της Διοίκησης Ναυτικού Αρχιπλοίαρχος Χαράλαμπος Χαραλάμπους, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου Γιώργος Οικονόμου, ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Αμμοχώστου Συνταγματάρχης Λουκάς Χατζημιχαήλ και βουλευτές.
 
Λόγω των μέτρων για περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού η τελετή καθαγιασμού των υδάτων έγινε εντός της εκκλησίας.
 
Στη Λάρνακα ο επίσημος εορτασμός για τα Θεοφάνεια τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Λαζάρου προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου στη παρουσία μόνο 75 ατόμων, όπως προνοούν τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο αρκετά ήταν τα άτομα που παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στο προαύλιο της εκκλησίας.
 
Δύο λειτουργίες σε πολλούς ΙΝ της Πάφου λόγω πανδημίας
Διαφορετικά ήταν τα φετινά Θεοφάνεια στην Πάφου, όπου λόγω των περιοριστικών μέτρων, σε αρκετούς ναούς τελέστηκαν δύο λειτουργίες προκειμένου να τηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα προς εμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Φέτος λόγω της πανδημίας ο Αγιασμός των Θεοφανίων έγινε εντός των ναών με την παρουσία των 75 πιστών. Η Λειτουργία ξεκίνησε στις 06:30 μέχρι τις 09:30 και έγινε και ο αγιασμός, ενώ η δεύτερη Θεία Λειτουργία ξεκίνησε στις 10:00. Δεύτερη Θεία Λειτουργία τελέστηκε σ την Εκκλησία του Απόστολου Παύλου και Βαρνάβα, όπως επίσης και η Εκκλησία του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Θεοδώρου, η Εκκλησία του Αγίου Κενδέα, η Εκκλησία της Παντάνασσας, των Αγίων Αναργύρων στην Κάτω Πάφο, η Εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα στη Γεροσκήπου, καθώς και η Εκκλησία της Έμπας και της Πέγειας.

Στις Εκκλησίες της Πάφου τηρήθηκαν τα μέτρα, με τους πιστούς να φορούν τις μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις, ενώ εντός της Εκκλησίας εισήλθαν 75 πιστοί, σύμφωνα και με το διάταγμα του Υπουργείου Υγείας. 

Η απόφαση αυτή λήφθηκε στη σκιά των επιβαρυμένων επιδημιολογικών δεδομένων των τελευταίων ημερών.
 
Μητροπολίτης Λεμεσού: Ο Θεός να βοηθήσει να περάσει η δοκιμασία
Είναι με λύπη που ο φετινός εορτασμός των Θεοφανείων γίνεται με περιορισμούς, αλλά ο Θεός να βοηθήσει να περάσει η δοκιμασία αυτή, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας.
 
Μπορεί ελέω κορωνοϊού και περιοριστικών μέτρων οι εορτασμοί των Θεοφανείων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού να περιορίστηκαν παγκύπρια εντός των εκκλησιών, ωστόσο στη Λεμεσό είναι η δεύτερη  συνεχόμενη χρονιά που συμβαίνει αυτό, καθώς πέρσι ματαιώθηκε η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο παλιό λιμάνι, λόγω σφοδρών ανέμων και θαλασσοταραχής.
 
Χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου τελέστηκε το πρωί η Θεία Λειτουργία και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στον Ιερό Ναό Αγίας Νάπας, στην παρουσία των δημοτικών αρχών της πόλης και αριθμού πιστών, σύμφωνα με τα περιοριστικά διατάγματα.
 
Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ, ο Μητροπολίτης Αθανάσιος ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά και Ευλογημένα και ο Θεός να φωτίσει τον κόσμο όλον».
 
Κληθείς να αναφερθεί στην κατάσταση που επικρατεί με την πανδημία, ανέφερε πως χρειάζεται «υπομονή και προσευχή πολλή».
 
Είπε επίσης πως είναι με λύπη που οι φετινοί εορτασμοί των Θεοφανείων γίνονται κάτω από περιοριστικά μέτρα, «αλλά ο Θεός να βοηθήσει να περάσει η δοκιμασία αυτή».
 
Εξάλλου σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαϊδης, ανέφερε πως φέτος, το μήνυμα των Θεοφανείων είναι ζωντανό όσο ποτέ άλλοτε.
 
«Η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος έφερε στο κόσμο ελπίδα, χαρά, αισιοδοξία και νομίζω είναι το μήνυμα που πρέπει να κυριαρχήσει στις καρδιές, στα μυαλά και στις ψυχές όλων μας», είπε και πρόσθεσε πως χρειάζεται «υπομονή, καρτερία, αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση, για να ξεπεράσουμε - και θα ξεπεράσουμε - αυτήν την κατάσταση και θα επανέλθουμε στην ομαλότητα το συντομότερο δυνατόν».
 
Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από καιρό η Ιερά Μονή Οσίου Αββακούμ-«Αρχή μιας νέας πνευματικής εποχής»
Αρχιεπίσκοπος: Ανιδιοτελής η διακονία του Πάπα στην Εκκλησία
Θέτουν επί τάπητος οι εκπαιδευτικές οργανώσεις την πρόταση του ΥΠΑΝ για το σύστημα αξιολόγησης
Ικανοποιητική η κίνηση στις υπεραγορές το Πάσχα-«Αυξημένες οι τιμές σε ορισμένα προϊόντα»
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 102 ετών η γιαγιά Σπιρτού-Η γηραιότερη εγκλωβισμένη του Κορμακίτη
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την μαντίλα στα κατεχόμενα-Τ/κ επικρίνουν την Τουρκία
Σκόνη στην ατμόσφαιρα και νεφώσεις στο καιρικό μενού-Στους 27 βαθμούς η θερμοκρασία
Οργή των τυφλών για το νέο πάρκινγκ του Μακάρειου Νοσοκομείου-Απειλούν με κινητοποιήσεις
Ένα παιδί, μία κρίση, καμία δομή-Η τραγική αλήθεια ενός πατέρα για τον αυτισμό στην Κύπρο
Καταγγελία ACCEPT για ομοφοβική κίνηση σε λαμπρατζιά-Έκαψαν ταμπέλα που έγραφε LGBT αντί για Ιούδα