Η σκιά της πανδημίας, στη χρονιά της ελπίδας-Οι νοσηλείες καθορίζουν το lockdown
06:54 - 01 Ιανουαρίου 2021

Η χρονιά της ελπίδας για το τέλος της πανδημίας είναι γεγονός και το 2020, ένα έτος εφιάλτης για ολόκληρη την ανθρωπότητα, έχει επιτέλους φύγει. Αν και οι προσδοκίες των κρατών και των επιστημόνων, είναι μεγάλες για το 2021, η πανδημία του κορωνοϊού, όχι μόνο παραμένει αλλά είναι πιο επιθετική από ποτέ, με τον Ιανουάριο να εκτιμάται πως θα είναι ίσως ο πιο δύσκολος μήνας της. Φως στο τούνελ αναμένεται μετά το δεύτερο μισό του έτους και αφότου προχωρήσουν οι εμβολιασμοί.
Στη χώρα μας, που βρίσκεται ένα βήμα πριν την εφαρμογή καθολικού lockdown, η κατάσταση είναι πιο οριακή από ποτέ, κυρίως λόγω της αύξησης στις νοσηλείες που δοκιμάζουν τις αντοχές του συστήματος υγείας. Ο Οργανισμός Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, συνεχίζει το πλάνο ανάπτυξης κλινών για ασθενείς με κορωνοϊό καθώς και την επίταξη γιατρών, κυρίως πνευμονολόγων και παθολόγων από τον ιδιωτικό τομέα, υπό το φόβο περαιτέρω αύξησης στις νοσηλείες τις επόμενες ημέρες. Πνευμονολόγοι και παθολόγοι, οι οποίοι έχουν στην εκπαίδευσή τους εντατικολογία, θα προστεθούν στην ομάδα των γιατρών της εντατικής, προκειμένου να ενισχύσουν τις προσπάθειες των επαγγελματιών υγείας της πρώτης γραμμής.
Xθες σημειώθηκε, εν τω μεταξύ, νέο ρεκόρ στις νοσηλείες ασθενών που προσβλήθηκαν από τη νόσο, που έφτασαν τους 160 σε τέσσερα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ. Εξ’ αυτών οι 46 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση είτε σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, είτε σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με 22 ασθενείς να είναι διασωληνωμένοι.
Οι επιστήμονες είναι σαφείς και διαμηνύουν πως εάν αυξηθούν κι άλλο οι νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες, οι κλίνες των οποίων έχουν αυξηθεί, τότε το ολικό lockdown είναι μονόδρομος. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν διαθέσιμες σε ΜΕΘ λίγο περισσότερες από 40 κλίνες για ασθενείς με κορωνοϊό, με δυνατότητα επέκτασης. Τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Ομάδας, έθεσαν ένα όριο στις νοσηλείες στις ΜΕΘ, που θα κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου και θα φέρει αποφάσεις για νέα μέτρα.
Το μόνο βέβαιο, πάντως είναι πως τα σκληρά μέτρα θα συνεχίσουν και μετά τις 10 Ιανουαρίου, με την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και των δημοσίων υπαλλήλων στα γραφεία, να είναι αμφίβολη. Η επιδημιολογική εικόνα σε συνάρτηση με την κατάσταση στα νοσοκομεία, θα επαναξιολογηθούν αρχές της ερχόμενης εβδομάδας και θα αποφασιστεί εάν πρέπει να ληφθούν άμεσα νέα μέτρα. Δεν αποκλείεται οι αποφάσεις να παραπεμφθούν στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνέλθει πιθανότατα την Τετάρτη.
Η χρονιά μας αποχαιρέτισε με το χειρότερο τρόπο αφού Δεκέμβριος, ήταν μακράν ο πιο κακός μήνας της πανδημίας στη χώρα μας με τον απολογισμό του να είναι θλιβερός. 75 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους σε ένα μήνα, ποσοστό που αποτελεί το 60% των συνολικών θανάτων από την covid-19 (σ.σ 125). Επιπρόσθετα εντοπίστηκαν 12,084 νέα κρούσματα, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 53% του συνόλου των περιστατικών της νόσου, που εντοπίστηκαν στη χώρα μας (σ.σ 22, 651).
Οι ελπίδες των επιστημόνων για το τέλος της πανδημίας, έχουν εναποτεθεί στο εμβόλιο και στο δεύτερο μισό του 2021. Στη χώρα μας συνεχίζουν να διενεργούνται οι πρώτοι εμβολιασμοί με στόχο να θωρακιστούν πρώτα οι ευπαθείς ομάδες και οι επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με το σχεδιασμό μέχρι το καλοκαίρι, θα μπορέσει να εμβολιαστεί, εάν το επιθυμεί, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Στις 6 Ιανουαρίου, εν τω μεταξύ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, αναμένεται να αδειοδοτήσει και το εμβόλιο της Moderna με αυτό της AstraZeneca, από την οποία ζητήθηκαν διευκρινίσεις, να ακολουθεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
- Τα νέα σημεία δειγματοληψίας για rapid test που θα λειτουργήσουν την πρωτοχρονιά
- Κ. Ιωάννου: Θέμα χρόνου να ξεφύγει η κατάσταση, ένα βήμα πριν το ολικό lockdown
- Κρίσιμες ώρες, οριακή κατάσταση-«Πιέζεται το σύστημα υγείας, επόμενο βήμα το lockdown»
- Ενημέρωση για την κυλιόμενη ανασκόπηση του εμβολίου COVID-19 της AstraZeneca
