«Μας έλεγε ότι θα κατέβαζε τη σημαία…»-Η αδελφή του Σ. Σολωμού στον REPORTER
06:51 - 14 Αυγούστου 2019
Έζησε ανάμεσά μας για να εμπνεύσει χιλιάδες νέους. Να γίνει σύμβολο του αλυτρωτισμού. Σύμβολο μιας γενιάς που δεν γνώρισε τους ήρωες που έπεσαν μαχόμενοι το 55-59. Σύμβολο για όσους δεν έζησαν την εισβολή, τους πεσόντες του 1974 και τους αγνοούμενους.
Έζησε ανάμεσά μας, μαζί με τον Τάσο Ισαάκ, για να κρατήσουν άσβεστο το μήνυμα ότι η πατρίδα μας βρίσκεται υπό κατοχή. Και τα κατάφεραν.
Πριν από 23 χρόνια, στις 14 Αυγούστου 1996, η Κύπρος έμοιαζε με ηφαίστειο...
Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ από τους Γκρίζους Λύκους στο οδόφραγμα της Δερύνειας τρεις μέρες προηγουμένως, έγινε η αιτία να ξεσπάσουν εκείνη τη μέρα(στις 14 Αυγούστου) νέα επεισόδια από τους αγανακτισμένους Έλληνες της Κύπρου, που δεν μπορούσαν να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχθούν όσα είχαν γίνει στις 11 Αυγούστου, μπροστά στα μάτια τους.
Ο Σολωμός Σολωμού ανεβαίνει στον ιστό για να υποστείλει την σημαία της κατοχής. Δέχεται μια σφαίρα στο λαιμό από το απέναντι κτίριο. Πέφτει νεκρός. Και πάει να συναντήσει τον φίλο και μακρινό συγγενή του Τάσο Ισαάκ στην αιωνιότητα. Αποκτώντας με τη σειρά του μια θέση στο πάνθεο των αθανάτων.
Είκοσι τρία χρόνια μετά, η αδελφή του Σολωμού Σολωμού, Σκεύη, μιλώντας στον REPORTER, εξιστορεί πώς έμαθε για τη δολοφονία του αδελφού της, αλλά και μια ιστορία που ακούς πάντα για τον Σολάκη όταν αναφέρεται κανείς σε αυτόν, αλλά και σε εκείνη τη μαύρη μέρα της δολοφονίας του.
Ο Σολωμός Σολωμού ανεβαίνει στον ιστό.Ο Σολωμός Σολωμού στο Παραλίμνι ήταν γνωστός ως Σολάκης, ωστόσο στην ακριτική κωμόπολη, υπάρχει και μια μεγάλη οικογένεια με το επίθετο Τσιολάκκη. Αυτή η σύμπτωση για τους περισσότερους μπορεί να μην λέει τίποτα, ωστόσο για την κ. Σκεύη σήμαινε πολλά. Τότε ο κόσμος ενημερωνόταν από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, όπως και η κ. Σκεύη, η οποία την ώρα των γεγονότων βρισκόταν στη δουλειά και όσα νέα μάθαινε, τα μάθαινε από το ραδιόφωνο.
«Ήξερα ότι θα γινόταν αυτή η εκδήλωση, ωστόσο, λόγω των υποχρεώσεων μου δεν μπορούσα να παρευρεθώ. Είχαμε όμως ένα μικρό ραδιόφωνο και σε κάποια στιγμή άκουσα ότι χτύπησαν κάποιο Τσιολάκκη, αλλά δεν πήγε το μυαλό μου ότι είπαν λάθος όνομα και δεν σκέφτηκα ότι ήταν ο αδελφός μου».