Στα συρτάρια οι εξαγγελίες Χατζηπαντέλα για το 2022-Του χρόνου με… υγεία
06:59 - 30 Δεκεμβρίου 2022
Ανοικτά ζητήματα θα αφήσει πίσω του ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χατζηπαντέλα, αφού ένα μήνα πριν ολοκληρώσει τη θητεία του, πολλές από τις εξαγγελίες του θα βρεθούν ξανά στα συρτάρια των διαβουλεύσεων μεταξύ διάφορων φορέων της υγείας. Αυτό που άλλωστε έχει καταδείξει ο υπουργός για όσο καιρό βρέθηκε στο τιμόνι του Υπουργείου Υγείας, είναι πως άλλα υπόσχεται και άλλα κάνει, ή καλύτερα… δεν κάνει.
Δημιουργία ΤΑΕΠ για παιδιά, ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ, αποζημιώσεις νοσηλευτηρίων και φυσικά τα προβλήματα στα Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, που παραμένουν μέχρι και σήμερα άλυτα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Υποσχέθηκαν ΤΑΕΠ παιδιών πριν τα Χριστούγεννα αλλά... άνθρακας ο θησαυρός
Του χρόνου με υγεία το ΤΑΕΠ παιδιών
Καθόλα περίεργο δεν είναι το γεγονός πως στην περίπτωση της υλοποίησης της απόφαση για δημιουργία ΤΑΕΠ Παιδιών καθυστερεί, αφού ήδη είχε προηγηθεί καθυστέρηση στις συζητήσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, που είχε ως αποτέλεσμα να επικρατήσουν δύο σχολές σκέψης. Αυτής που ήθελε το ΤΑΕΠ για παιδιά, εντός του Μακάριου Νοσοκομείου, και της άλλης που ήθελε το ΤΑΕΠ σε χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας.
Μπορεί οι συζητήσεις να κατέληξαν, ως προσωρινή λύση τη δημιουργία του ΤΑΕΠ για παιδιά εντός του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, αφού διαπιστώθηκαν κενά σε υποστηρικτικές υπηρεσίες και υποδομές του Μακάριου, ωστόσο παρά τις δημόσιες δηλώσεις τόσο από το Υπουργείο Υγείας, όσο και από τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ), για άνοιγμα του ΤΑΕΠ εντός των Χριστουγέννων, μπαίνουμε ήδη στο 2023 και ακόμη δεν είδαμε ούτε μια νέα κλίνη στο ΓΝ Λευκωσίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθυστερεί η ένταξη ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων-Προτεραιότητα το Απολλώνειο
Με το πάσο τους η ένταξη των ΤΑΕΠ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων
Ούτε την ένταξη των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, αναμένεται να δούμε σύντομα, αφού μπορεί να έχει τεθεί χρονοδιάγραμμα για ένταξή τους την 1η Ιανουαρίου, ωστόσο οι γιορτές των Χριστουγέννων άφησαν στον πάγο τις διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΟΑΥ και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων εντός του ΓΕΣΥ.
Πέραν τούτου, μπορεί οι ανάγκες του Συστήματος Υγείας να προνοούν την ένταξη ΤΑΕΠ τουλάχιστον σε κάθε πόλη, και νοουμένου ότι η Λεμεσός διαθέτει δεύτερο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών, ο ΟΑΥ αρκείται σε συζητήσεις μόνο με ένα νοσηλευτήριο στη Λευκωσία, αφήνοντας εκτός, στο παρόν στάδιο, την Πάφο την ελεύθερη Αμμόχωστο και τη Λάρνακα. Από τις νωχελικές κινήσεις που ακολουθεί ο ΟΑΥ, σε συνδυασμό με τους ρυθμούς του Υπουργείου Υγείας, όχι μόνο ο νέος χρόνος, αλλά ούτε ο ίδιος ο κ. Χατζηπαντέλα, που από την 1η Μαρτίου δεν θα είναι υπουργός, θα προλάβει.
Παράταση για αποζημιώσεις νοσηλευτηρίων
Από την άλλη, ανοικτό παραμένει το κεφάλαιο με τα συμβόλαια των νοσηλευτηρίων εντός του ΓΕΣΥ και του νέου τρόπου των αποζημιώσεών τους, αφού λίγο πριν την εκπνοή της προθεσμίας (μέχρι την 1η Ιανουαρίου) ο ΟΑΥ ζητάει παράταση της προθεσμίας, ώστε να υπάρχει επαρκής εικόνα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε πρόσφατη συνεδρία του το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ, αποφάσισε, όπως δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις ώστε να ανταλλάξουν απόψεις με τους εμπλεκόμενους, χωρίς να καθοριστεί ακόμη ο χρόνος που αυτό θα συμβεί.
Ο ΟΑΥ είχε ετοιμάσει σχετική πρόταση για κίνητρα και κριτήρια για τις αποζημιώσεις. Κίνητρα όπως είναι , ο βαθμός ικανοποίησης των ασθενών από τις υπηρεσίες που θα προφέρει το νοσηλευτήριο, τον αριθμό των δύσκολων περιστατικών που θα αναλάβει, την παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών και τον αριθμό περίθαλψης ηλικιωμένων. Παράλληλα, θα συμπεριληφθεί η σωστή κωδικοποίηση και σωστή ενημέρωση του ιατρικού φακέλου των ασθενών. Τα κριτήρια αυτά θα δοθούν από τον ΟΑΥ και ως αριθμοί για το πώς θα επηρεάζονται οι αμοιβές των νοσηλευτηρίων.
Το σίγουρο πάντως είναι πως ούτε αυτή τη φορά υλοποιήθηκαν οι αποφάσεις εντός χρονοδιαγραμμάτων και παραμένει άγνωστο το πότε και πώς αυτό θα συμβεί.
Σε αναμονή για καινοτόμα φάρμακα
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα, για το οποίο ασκήθηκαν πολλές πιέσεις ιδιαίτερα προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, είναι αυτό της εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων που βρίσκονται εκτός της λίστας των φαρμάκων του ΓΕΣΥ. Πάρα τις φωνές και τις συνεχείς πιέσεις για ένταξη των φαρμάκων-κυρίως από τους ασθενείς- φαίνεται πως ο ΟΑΥ βρίσκεται εν αναμονή των πρωτοκόλλων από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Φαρμάκων.
Τα σαράντα εκατομμύρια ευρώ που μπήκαν στον προϋπολογισμό του ΟΑΥ αναμένεται σταδιακά να ενταχθούν για τα καινοτόμα φάρμακα που θα μπουν στις λίστες του ΓΕΣΥ. Στους πολύ αισιόδοξους, για το ζήτημα, συγκαταλέγεται ο υπουργός Υγείας, ο οποίος διαμήνυσε την ένταξη 130 καινοτόμων φαρμάκων μέχρι τέλος του Ιανουαρίου, με τον ΟΑΥ σύμφωνα με πληροφορίες, να θεωρεί ανέφικτη την άμεση ένταξή τους.
Το ζήτημα της ένταξης περισσότερων φαρμάκων στο ΓΕΣΥ, είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και καιρό, ενώ αφήνει τους ασθενείς στο έλεος της χρεωστικής αξίας φαρμάκων, παρά το γεγονός ότι το Σύστημα Υγείας θα τους έδινε περισσότερες δυνατότητες επιλογής αλλά και μειωμένες τιμές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα ίδια Παντελάκη μου, τα ίδια... (Χατζη)παντέλα μου για ΤΑΕΠ-Μείναμε στα «θα»
Τα άλυτα προβλήματα των ΤΑΕΠ
Πάντως, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει ο τομέας της Υγείας στην χώρα μας, είναι αυτό των ΤΑΕΠ. Η διαχρονικότητα των προβλημάτων, δεν αφήνει άλλα περιθώρια εφησυχασμού από κανένα εμπλεκόμενο και φυσικά οι πολίτες κουράστηκαν να περιμένουν το πότε επιτέλους θα έχουν το Σύστημα Υγείας που τους υποσχέθηκαν.
Τα προβλήματα λίγο πολύ είναι γνωστά, ουρές αναμονής, έλλειψη αναλωσίμων, έλλειψη προσωπικού…. Είναι αυτά που φέρνουν καθυστερήσεις, εντάσεις μεταξύ προσωπικού και ασθενών, δημιουργώντας τριτοκοσμικές εικόνες στα δημόσια νοσηλευτήρια. Τα σοβαρά τα ζητήματα των ΤΑΕΠ, συνδέονται με άλλες δύο εκκρεμότητες που θα αφήσει ο κος Χατζηπαντέλα στον επόμενο υπουργό Υγείας, όπως το γεγονός ότι δεν έχουν ενταχθεί ακόμη στο ΓΕΣΥ, ΤΑΕΠ των ιδιωτικών νοσοκομείων, όπως και η δημιουργία ΤΑΕΠ για παιδιά. Και οι δύο αποφάσεις θα αποσυμφόριζαν σε μεγάλο βαθμό τις Πρώτες Βοήθειες των δημόσιων νοσηλευτηρίων.
Βέβαια, εάν κάποιος θα μπορούσε να εντάξει στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων στα ΤΑΕΠ, την εισαγωγή του θεσμού των εφημερευόντων ιατρείων, φαίνεται πως ο θεσμός δεν έχει αποδώσει, αφού ένας τεράστιος αριθμός πολιτών δεν γνωρίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται, με αποτέλεσμα στα Τμήματα να παρατηρούνται συνεχώς τα ίδια προβλήματα.
Όλα τα πιο πάνω ζητήματα, μπορεί να μπήκαν στο μικροσκόπιο των εμπλεκομένων, ωστόσο παρά τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις δεν βρέθηκαν ποτέ λύσεις και ούτε μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα, ο νέος υπουργός Υγείας της νέας Κυβέρνησης που θα αναλάβει την 1η Μαρτίου, να έχει ενώπιον του έναν τεράστιο φόρτο εργασίας, ενώ θα κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για θέματα που ο προκάτοχος του, αρκέστηκε σε δημόσιες εξαγγελίες, χωρίς όμως ποτέ να περνά από τα λόγια στις πράξεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πιέσεις στα νοσηλευτήρια με τις αυξημένες ροές στα ΤΑΕΠ-Προσοχή στα γηροκομεία