Πιέσεις στα νοσηλευτήρια με τις αυξημένες ροές στα ΤΑΕΠ-Προσοχή στα γηροκομεία
07:00 - 28 Δεκεμβρίου 2022
Με το βλέμμα στραμμένο στα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών βρίσκονται οι αρμόδιες υπηρεσίες, αφού οι πιέσεις που δέχονται για ακόμη μία φορά τα δημόσια νοσηλευτήρια, είναι αρκετές και δυσβάσταχτες. Την ίδια ώρα, στην κοινωνία επικρατεί ένας πανικός, ειδικά μετά το κοκτέιλ πανδημίας, ιώσεων και λοιμώξεων, με τους πολίτες να ανησυχούν περισσότερο από το κανονικό, ενώ το Υπουργείο Υγείας έχει εστιάσει στους οίκους ευγηρίας, ώστε να μην παρατηρηθεί σημαντικό πρόβλημα.
Το γεγονός πως λόγω της εποχής, έχουν παρατηρηθεί αυξημένα περιστατικά ιώσεων και λοιμώξεων του αναπνευστικού, έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους πολίτες, οι οποίοι σπεύδουν με το παραμικρό στα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι πιέσεις που δέχεται το σύστημα υγείας να είναι πολλές, τόσες ώστε να επηρεάζεται και η ποιότητα των υπηρεσιών φροντίδας που παρέχεται στους πολίτες.
Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού, αλλά και η έξαρση της γρίπης, έχει ως αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι πιο ευαίσθητοι και να απευθύνονται στους γιατρούς, με περισσότερη ευκολία, από ό,τι θα γινόταν σε άλλες περιπτώσεις. Την ίδια ώρα, οι εποχικές ιώσεις, που έχουν κάνει την εμφάνισή τους προ πολλού, έχουν ανεβάσει περισσότερο την ανησυχία στα ύψη, αλλά και την ευαισθησία των πολιτών για να επισκεφτούν τα ΤΑΕΠ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυξημένη ροή στα νοσηλευτήρια λόγω λοιμώξεων-Πλήρεις οι παιδιατρικές κλινικές
Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν στην εξίσωση προστίθεται και η πανδημία του κορωνοϊού, η οποία ακόμη δεν έχει εξαλειφθεί εντελώς, καθώς τα συμπτώματα παρομοιάζουν με τα συμπτώματα της γρίπης, κάτι που οδηγεί τους πολίτες να σπεύδουν άμεσα στα νοσηλευτήρια και να μην απευθύνονται στους προσωπικούς τους ιατρούς, όπως είναι και οι οδηγίες των αρμοδίων.
Τις έντονες πιέσεις που δέχεται το σύστημα μαρτυρούν και οι αριθμοί, αφού για ακόμη μία φορά, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ο ΟΚΥπΥ χρειάστηκε να διευκρινίσει ότι οι παιδικές κλινικές είναι πλήρεις, ενώ τα μη επείγοντα περιστατικά βρίσκουν καταφύγιο στα ΤΑΕΠ των νοσηλευτηρίων. Και αυτό επειδή φαίνεται ότι είναι είτε η εύκολη λύση, είτε η μοναδική λύση, καθώς εκτός από τα παιδιά, η πληθυσμιακή ομάδα που επισκέπτεται περισσότερο τα δημόσια νοσηλευτήρια για περιστατικά που δεν είναι επείγοντα, είναι οι ηλικιωμένοι.
Αυτό καταδεικνύει ότι ενδεχομένως οι αρμόδιοι να πρέπει να αναλάβουν σημαντικό ρόλο, ως προς την προώθηση εκστρατείας ενημέρωσης των συγκεκριμένων πολιτών, δεδομένου ότι λόγω του προχωρημένου της ηλικίας τους, δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και να ενημερώνονται για τις συστάσεις, στις οποίες καθημερινά προβαίνει ο ΟΚΥπΥ.
Ανέτρεψε τα δεδομένα ο στρεπτόκοκκος Α’
Στο μεταξύ, οι γονείς παρουσιάζονται και ιδιαίτερα ανήσυχοι, λόγω του παγκόσμιου πανικού που επικρατεί, για τον στρεπτόκοκκο Α’, ειδικά μετά και το περιστατικό με την τετράχρονη, που προσβλήθηκε από το συγκεκριμένο ιό και νοσηλεύεται σε κρίσιμη, αλλά σταθερή κατάσταση, στο Ισραήλ.
Παρά το γεγονός ότι στη Μεγάλη Βρετανία παρατηρείται ανησυχητική αύξηση των περιστατικών με στρεπτόκοκκο τύπου Α’, τα οποία σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε θάνατο, το Υπουργείο Υγείας στην Κύπρο, αλλά και η παιδιατρική εταιρεία παρουσιάζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν πως δεν είναι κάτι καινούργιο για τα κυπριακά δεδομένα.
Συγκεκριμένα, στις δημόσιες τοποθετήσεις τους, επαναλαμβάνεται η άποψη ότι και σε άλλες περιπτώσεις η Κύπρος είχε έρθει αντιμέτωπη με περιπτώσεις στρεπτόκοκκου, όχι ωστόσο τύπου Α’ που είναι και το πιο ανησυχητικό. Πάντως, αυτό που συνιστούν οι αρμόδιοι είναι ηρεμία, καθώς επίσης και τήρηση των μέτρων αυτοπροστασίας για τα παιδιά, ώστε να μην εκτίθενται σε κίνδυνο από οποιαδήποτε ασθένεια.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κρίσιμη αλλά σταθερή η κατάσταση της τετράχρονης-Σε εγρήγορση το Υπ. Υγείας
Στραμμένη στους οίκους ευγηρίας η προσοχή
Εξάλλου, αν και το Υπουργείο Υγείας δεν έχει καμία εξουσία, ως προς της λήψη αποφάσεων για τα δημόσια νοσηλευτήρια, εντούτοις παρακολουθεί την κατάσταση, με τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα να ενημερώνεται για τα τεκταινώμενα. Ο μόνος τρόπος για να υπάρξει παρέμβαση από πλευράς Υπουργείου Υγείας είναι να υπάρξει αίτημα από ένα νοσηλευτήριο για μεταφορά ασθενούς σε άλλο νοσηλευτήριο, τα οποία είναι εντεταγμένα στο ΓεΣΥ.
Από την άλλη πλευρά, η κατάσταση που επικρατεί με την έξαρση των διάφορων λοιμώξεων αναπνευστικού και ιώσεων, έχει δημιουργήσει προβληματισμό, ως προς το γεγονός ότι άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, δεν πρέπει να προσβληθούν. Πρόκειται για τους ηλικιωμένους, που διαμένουν στους οίκους ευγηρίας, με το Υπουργείο Υγείας να έχει στραμμένη την προσοχή σε αυτά.
Και αυτό επειδή δεν επιθυμεί να προσβληθούν με οποιονδήποτε τρόπο οι ένοικοι των γηροκομείων, είτε από κορωνοϊό, είτε από άλλη πάθηση, όπως είχε συμβεί και στο παρελθόν, όταν οι οίκοι ευγηρίας είχαν δεχθεί σημαντικό πλήγμα κατά την περίοδο της πανδημίας. Το Υπουργείο έχει αφήσει σε ισχύ τα μέτρα προστασίας, αφού μόνο με rapid test 24 ωρών επιτρέπεται η είσοδος, ενώ δεν αποκλείεται, σε περίπτωση που παρατηρηθεί έξαρση όσον αφορά στις λοιμώξεις, να ληφθούν περαιτέρω μέτρα, για να θωρακιστούν οι δομές.