Εκατό μέρες πολέμου στην Ουκρανία-«Η νίκη θα είναι δική μας»

"Η νίκη θα είναι δική μας", δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε σύντομο βίντεο που ανήρτησε στο Instagram σήμερα, 100ή ημέρα από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα του.

"Οι εκπρόσωποι του κράτους βρίσκονται εδώ, υπερασπίζονται την Ουκρανία εδώ και εκατό ημέρες", σημείωσε ο Ζελένσκι σε αυτό το βίντεο που διαρκεί 36 δευτερόλεπτα και έχει μαγνητοσκοπηθεί μπροστά από το προεδρικό μέγαρο στο Κίεβο. Στο πλευρό του Ζελένσκι βρίσκονται ο πρωθυπουργός του Ντένις Σμιγκάλ και ο επικεφαλής του κόμματός του Νταβίντ Αραχαμία.

Την 25η Φεβρουαρίου, μία ημέρα με την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ο Ζελένσκι είχε γυρίσει ένα παρόμοιο βίντεο, στο ίδιο σημείο, για να καθησυχάσει τους Ουκρανούς. «Είμαστε όλοι εδώ, οι στρατιωτικοί μας είναι εδώ, οι πολίτες, η κοινωνία, είμαστε όλοι εδώ για να υπερασπιστούμε την ανεξαρτησία μας, το κράτος μας», δήλωσε τότε.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας επανέλαβε ότι «η σταθερή στήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί» εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας και ιδίως με την ενίσχυση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

«Η βοήθεια προς το κράτος μας είναι σήμερα η καλύτερη επένδυση για την ειρήνη και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλης της ανθρωπότητας» αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του υπουργείου.

Ο Βολοντίμιρ Κλίτσκο, ο πρώην πυγμάχος και δίδυμος αδελφός του δημάρχου του Κιέβου, του Βιτάλι, κατήγγειλε από την πλευρά του τη «γενοκτονία» των Ουκρανών από τους Ρώσους στρατιώτες. «Δεν θέλουμε άλλες 100 ημέρες πολέμου. Τίποτα δεν θα φέρει πίσω τους νεκρούς μας, ούτε θα επανορθώσει τις ψυχές και τα σώματα των τραυματιών» ανέφερε σε ένα βίντεο που ανάρτησε στο διαδίκτυο, καλώντας τον κόσμο να κηρύξει «πόλεμο στον πόλεμο».

Ζητά κι άλλα όπλα το Ντονέτσκ

Η ανατολική ουκρανική επαρχία του Ντονέτσκ που μάχεται κατά της ρωσικής εισβολής δεν θα πέσει γρήγορα στον έλεγχο της Ρωσίας, αλλά χρειάζεται ο κόσμος να στείλει περισσότερα όπλα για να αποκρούσει την επίθεση, δήλωσε την ίδια στιγμή στο Reuters ο κυβερνήτης της επαρχίας αυτής στο Reuters.

Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μόλις 15 χλμ βόρεια του Σλοβιάνσκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης που ελέγχεται από την Ουκρανία στην περιοχή του Ντονέτσκ, δήλωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Η κατάληψη των επαρχιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι βασικός ρωσικός στρατιωτικός στόχος.

Ενώ η Ρωσία βρίσκεται κοντά στο να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Λουχάνσκ, λίγο λιγότερο από το 50% της περιοχής του Ντόνετσκ παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, είπε ο Κιριλένκο, μια ένδειξη του πόσο μακριά βρίσκεται η Ρωσία από την επίτευξη του στόχου της να θέσει υπό τον έλεγχο της όλα τα εδάφη που είναι γνωστά ως Ντονμπάς.

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάνουν γρήγορη προέλαση. Μακροπρόθεσμα, όλα εξαρτώνται από τη συγκέντρωση των δυνάμεών μας», είπε συγκινημένος ο περιφερειάρχης σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η νέα προμήθεια όπλων των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η οποία περιλαμβάνει συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων, θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διεξάγει αποτελεσματικές αντεπιθέσεις, αλλά τόνισε ότι η υποστήριξη δεν πρέπει να σταματήσει εκεί.

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα. Λυπάμαι για αυτό που λέω, αλλά πρέπει. Να μας δώσει όπλα και ό,τι χρειαζόμαστε αυτό που ανακοινώθηκε», είπε ο 36χρονος κάτοικος Ντονμπάς.

Ο ίδιος παρουσίασε μια ζοφερή προοπτική για τις πόλεις της περιοχής που έχουν περιέλθει στον ρωσικό έλεγχο. Η πιό σημαντική απο αυτές είναι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, την οποία η Ρωσία κατέλαβε μετά από μακρά πολιορκία. Η Μαριούπολη και η πόλη Βολνοβάχα έχουν καταστραφεί κατά 90%, είπε.

«(Οι Ρώσοι) δεν νοιάζονται που κανείς δεν θα μπορέσει να ζήσει σε αυτά τα μέρη, κανείς δεν θα μπορέσει να τα αναπτύξει και η ανοικοδόμησή τους θα είναι πολύ δύσκολη», είπε.

Οι 100.000 εναπομείναντες κάτοικοι της Μαριούπολης, το 70% των οποίων είναι συνταξιούχοι, δεν έχουν λειτουργικά συστήματα αερίου, νερού, ηλεκτρισμού ή αποχέτευσης, είπε. Από τα 2.600 συγκροτήματα διαμερισμάτων της πόλης, υπολογίζετε ότι τα 1.300 έχουν ισοπεδωθεί. Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.

Το Ντονμπάς βρίσκεται σε πόλεμο από το 2014, όταν η Ρωσία υποστήριξε μια εξέγερση υπέρ της Μόσχας που σκόρπισε ένα τμήμα εδάφους σε μια σύγκρουση στην οποία έχασαν την ζωή τους χιλιάδες.

Η προσωπική ιστορία του Κιριλένκο δείχνει την πολυπλοκότητα του πολέμου για πολλούς Ουκρανούς στην περιοχή. Είπε ότι οι γονείς του και ο μεγαλύτερος αδερφός του επέλεξαν το 2014 να μείνουν στο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ που κατελήφθη από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τώρα πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ενώ είπε ότι αυτή η περίπτωση της οικογένειάς του δεν επηρεάζει τη δουλειά του λέγοντας πως η κατάσταση αυτή συνιστά «σοβαρή δοκιμασία» σε προσωπικό επίπεδο.

«Οι απόψεις μας είναι τελείως διαφορετικές, δεν τους μιλάω, αλλά το λέω ειλικρινά: δεν έχω τίποτα να τους πω».

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Παρακολουθούν τις στρατιωτικές ασκήσεις της Κίνας κοντά στην Ταϊβάν οι ΗΠΑ
Κτύπησε κέντρο διοίκησης της Χαμάς το Ισραήλ-Νεκροί στρατιώτες από πλήγματα της Χεζμπολάχ
Έντονος ο Γκουτέρες για την εισβολή Ισραήλ σε βάση του ΟΗΕ-«Μπορεί να συνιστούν έγκλημα πολέμου»
Συνελήφθη 49χρονος με όπλα κοντά σε προεκλογική του Τραμπ-Κουβαλούσε τυφέκιο και έμφορτο πιστόλι
ΒΙΝΤΕΟ: Tην πέταξαν έξω από την πτήση επειδή είχε τροφικές αλλεργίες-«Δεν έπρεπε να το είχα πει;»
Δεκαπέντε τραυματίες κυανόκρανοι από την εισβολή του Ισραήλ σε βάση της UNIFIL-Ζητούνται εξηγήσεις
Οι ΗΠΑ στέλνουν στο Ισραήλ αντιπυραυλικό σύστημα απέναντι στην ιρανική απειλή
Συγγνώμη ζήτησε η κυβερνήτης του Μίσιγκαν για βίντεο όπου δίνει πατατάκια αντί για Θεία Μετάληψη
Ισραηλινά άρματα μάχης «εισέβαλαν με τη βία» σε βάση της UNIFIL του ΟΗΕ στον Λίβανο
ΒΙΝΤΕΟ: Νεκρά δύο παιδιά και δύο ενήλικες από έκρηξη σε πρατήριο καυσίμων στην Τσετσενία