Νέες σκληρές κυρώσεις επιβάλλουν οι G7 στην Μόσχα-Ζητούν λογοδοσία για εγκλήματα πολέμου

Οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν σήμερα την πρόθεσή τους να επιβάλουν "νέες σκληρές κυρώσεις" κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία και δεσμεύτηκαν να καταπολεμήσουν την "εκστρατεία παραπληροφόρησης" της Ρωσίας.

"Θα συνεχίσουμε να επιβάλλουμε νέες σκληρές κυρώσεις ως απάντηση στη ρωσική επιθετικότητα", ανέφεραν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της G7 σε κοινή ανακοίνωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ

Καταδίκασαν επίσης την παραπληροφόρηση "της ρωσικής κυβέρνησης και των μμε που συνδέονται με αυτήν" των οποίων "η συνεχής ροή κατασκευασμένων ισχυρισμών θέτει σε κίνδυνο επιπλέον ζωές". "Είμαστε αποφασισμένοι να καταπολεμήσουμε την εκστρατεία παραπληροφόρησης της Ρωσίας".

Η G7, της οποίας προεδρεύει φέτος η Γερμανία, "χαιρετίζει" επίσης την ανακοίνωση συμφωνίας μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου για τη δημιουργία "ανθρωπιστικών διαδρόμων", "ένα σημαντικό πρώτο βήμα". "Αυτή πρέπει να εφαρμοστεί αξιόπιστα και γρήγορα", προτρέπουν.

"Καταδικάζουμε τις επιθέσεις εναντίον Ουκρανών αμάχων και πολιτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και νοσοκομείων. Καλούμε τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της στον τομέα του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και των σχετικών προτύπων για τα ανθρώπινα δικαιώματα", προστίθεται στην κοινή ανακοίνωση.

"Οπουδήποτε εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της Ουκρανίας, οι οργανώσεις ανθρωπιστικής βοήθειας της Ουκρανίας και του ΟΗΕ, το ιατρικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι σε μη κυβερνητικές οργανώσεις πρέπει να έχουν άμεση πρόσβαση, με πλήρη ασφάλεια και γρήγορα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη", ζητούν οι χώρες της G7.

Μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου της Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου της Ευρώπης, οι χώρες της G7 καλούν τη Ρωσία να θέσει τέλος στις επιθέσεις της "σε άμεση γειτνίαση με ουκρανικούς πυρηνικούς σταθμούς".

"Οποιαδήποτε ένοπλη επίθεση και οποιαδήποτε απειλή κατά των πυρηνικών εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται για μη στρατιωτικούς σκοπούς συνιστά παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, του διεθνούς δικαίου (...)", σύμφωνα με τις χώρες της G7, μέλη της οποίας είναι εκτός από τη Γερμανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία.

Δηλώνουν ότι υποστηρίζουν την πρωτοβουλία του γενικού διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, "υπέρ μιας συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που να εγγυάται την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων στην Ουκρανία".

Τέλος, οι χώρες της G7 ανακοινώνουν ότι "θα ζητήσουν να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης αδιακρίτως όπλων εναντίον αμάχων".

"Υποστηρίζουμε τις έρευνες και τη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων που είναι σε εξέλιξη, κυρίως από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου", τονίζουν οι υπουργοί Εξωτερικών των επτά χωρών σε κοινή ανακοίνωση.

Πηγή: ΑΠΕ

 

 

Δειτε Επισης

Οι ΗΠΑ απειλούν με δασμούς ως και 3.521% σε φωτοβολταϊκά που παράγονται στη νοτιοανατολική Ασία
Το Σαββατοκυρίακο αναμένεται να τελεσθεί η κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου
Νέες ρωσικές επιθέσεις σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας
Στα άδυτα του παπικού κονκλαβίου–Πώς θα γίνει η επιλογή του νέου Ποντίφικα
Ισόβια κάθειρξη στον δράστη της σφαγής στο Ελ Πάσο του Τέξας-Σκότωσε 23 άτομα
Οι 100 πρώτες μέρες της 2ης θητείας Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ σε 10 στιγμές-κλειδιά
Απίθανα πλάσματα από τον βυθό της Ανταρκτικής έφερε στην επιφάνεια παγοθραυστικό
Κοριτσάκι που δεν μπορεί να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ή να χαμογελάσει διαγνώστηκε με σπάνια διαταραχή
Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Κίνδυνος από την μεταφορά τουρκικών S-400 στη Συρία
Οι δασμοί Τραμπ και οι εμπορικές σχέσεις στο επίκεντρο της επίσκεψης Βανς στην Ινδία