Bλέπει «ελληνικό Watergate» γύρω από τις παρακολουθήσεις ο διεθνής Τύπος

Συνεχίζεται ο θόρυβος στα διεθνή ΜΜΕ γύρω από την υπόθεση των υποκλοπών. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανακοίνωσε δε, σύμφωνα με το Reuters ότι θα συνεργαστεί με τις ελληνικές αρχές στην έρευνα για την «απαράδεκτη και αδικαιολόγητη» παρακολούθηση από κρατική υπηρεσία του Νίκου Ανδρουλάκη.  

«Η παράνομη παρακολούθηση των επικοινωνιών μελών του Ευρωκοινοβουλίου είναι μη ανεκτή και αδικαιολόγητη» σχολίασε ο Γιούρι Λάας, εκπρόσωπος της προέδρου του Σώματος, Ρομπέρτα Μετσόλα. «Τέτοιου είδους παραβιάσεις των αρχών και των αξιών που συνιστούν τη βάση του δημοκρατικού συστήματος δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές, ανεξάρτητα από το κράτος – μέλος στο οποίο λαμβάνουν χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο έχει 705 βουλευτές και διαμορφώνει την πολιτική της ΕΕ, έχει ήδη αναθέσει σε ειδική επιτροπή να διερευνήσει τη χρήση του λογισμικού κατασκοπείας Pegasus στα 27 κράτη – μέλη. Αποκαλύψεις και σκάνδαλα συνδεόμενα με το Pegasus προκάλεσαν αναταράξεις σε άλλες χώρες της ΕΕ πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων της Γαλλίας και της Πολωνίας.

Η Μέτσολα ζητάει τώρα από την επιτροπή να εξετάσει και την ελληνική υπόθεση υποκλοπών, με στόχο την κατάργηση τέτοιων παράνομων πρακτικών στην Ε.Ε., όπως είπε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπός της. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ήδη λάβει αρχικό αίτημα για πληροφορίες από τις ελληνικές αρχές και θα μοιραστεί τα ευρήματά του «τις προσεχείς ημέρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το Ευρωκοινοβούλιο θα βοηθήσει στην έρευνα για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη

Στο στόχαστρο των διεθνών ΜΜΕ

Μετά την Washington Post που υιοθέτησε τον χαρακτηρισμό «ελληνικό Watergate», όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών και το σκληρό άρθρο των New York Times που έκανε λόγο για ένα «σκάνδαλο που θυμίζει τα χρόνια της χούντας», στο θέμα επανέρχονται τόσο ο βελγικός όσο και γαλλικός Τύπος.

«Το ελληνικό ‘Watergate’ φέρνει τον Πρωθυπουργό σε δύσκολη θέση» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην έντυπη έκδοση της βελγικής De Standaard που υπογραμμίζει ότι και η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη λίστα των χωρών της ΕΕ όπου πολιτικοί και δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα λογισμικού κατασκοπείας.

Σημειώνει δε ότι «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει μάχη για την επιβίωσή του» και προσθέτει ότι η Βουλή «θα επιστρέψει νωρίς από τις διακοπές» μετά από αίτημα της αντιπολίτευσης που θέλει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση  «για το σκάνδαλο που έχει ήδη μετονομαστεί σε ελληνικό Watergate».

Στο εν λόγω δημοσίευμα επισημαίνεται ότι ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ ανακάλυψε κατά έλεγχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου απόπειρα παγίδευσης με λογισμικό παρακολούθησης Predator. Αναφέρεται δε ότι ο Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε πως «δεν περίμενα ποτέ ότι η ελληνική κυβέρνηση θα με κατασκοπεύσει καταφεύγοντας στις πιο σκοτεινές πρακτικές» και «αναφερόμενος στο καθεστώς των συνταγματαρχών». 

«Ο πρωθυπουργός φαίνεται να διασώζεται»

Η De Standaard υπογραμμίζει ότι «μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2019, έφερε την υπηρεσία πληροφοριών απευθείας υπό τον έλεγχό του, γεγονός που τον αφήνει πλέον ευάλωτο». Υπενθυμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «θυσίασε όντως δύο έμπιστους: τον επικεφαλής των πληροφοριών και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησής του που τυγχάνει να είναι και ο ξάδερφός του, Γρηγόρη Δημητριάδη» και προσθέτει ότι «υποσχέθηκε επίσης ότι θα τεθούν πρόσθετες δικλείδες και διασφαλίσεις για την αποφυγή υποτροπών». Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι με αυτό ο Πρωθυπουργός «φαίνεται να διασώζεται (προς το παρόν), αν δεν υπάρξουν νέες αποκαλύψεις» που να διαψεύδουν άγνοιά του.

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα «οι ελληνικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες που επικεντρώνονται στην ερευνητική δημοσιογραφία και που –σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης– δεν συνδέονται με πολιτικά κόμματα» ερευνούν το θέμα και «ήδη αποκάλυψαν επίσης τους στενούς δεσμούς του Δημητριάδη με τις ελληνικές εταιρείες που εμπορεύονται την Predator».

Η εφημερίδα σημειώνει ότι η υπόθεση διερευνάται δικαστικά, ενώ έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον της ειδικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που διερευνά την ευρεία χρήση του λογισμικού κατασκοπείας από κυβερνήσεις εντός και εκτός ΕΕ για την παρακολούθηση πολιτικών, δημοσιογράφων και ακτιβιστών.

Η εισηγήτρια της επιτροπής Sofie in ‘t Veld όπως επισημαίνεται «προτρέπει επίσης την Europol να κληθεί να βοηθήσει στην επίλυση της υπόθεσης Predator στην Ελλάδα». Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει τις αποκαλύψεις άβολες για τον Πρωθυπουργό, και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν κανονικά του χρόνου. Ο αυξανόμενος πληθωρισμός και οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος έχουν ήδη ροκανίσει τη δημοτικότητά του» ενώ προσθέτει ότι  έτσι εξηγείται γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποιούν την υπόθεση για να πλήξουν την κυβέρνηση.

«Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπλεγμένος σε σκάνδαλο κατασκοπίας»

Την ίδια στιγμή σε άρθρο της από τις 14 Αυγούστου, η γαλλική εφημερίδα Le Journal Du Dimanche, έχει τίτλο: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μπλεγμένος σε σκάνδαλο κατασκοπίας». Σημειώνει δε ότι «μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης βουλευτή από τις υπηρεσίες πληροφοριών, ο επί τρία χρόνια συντηρητικός επικεφαλής της ελληνικής κυβέρνησης, κλονίζεται. Την παραίτησή του ζητά η αντιπολίτευση, που κατάφερε να επισπεύσει το άνοιγμα του Κοινοβουλίου».

Το άρθρο της γαλλικής εφημερίδας αναφέρει μεταξύ άλλων: «Το ελληνικό Watergate θα τιμωρήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη; Η επιστροφή του Συντηρητικού Πρωθυπουργού υπόσχεται σε κάθε περίπτωση να είναι θυελλώδης».

Συνεχίζει υποστηρίζοντας ότι οι αποκαλύψεις για την παρακολούθηση δημοσιογράφων, «φθείρει ακόμη περισσότερο την κυβέρνηση που συγκλονίζεται εδώ και 15 μέρες από ένα ακόμη σκάνδαλο κατασκοπίας».

«Στις 26 Ιουλίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης, επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, του τρίτου κόμματος στη Βουλή, αποκάλυψε ότι το τηλέφωνό του παρακολουθείτο από την ΕΥΠ, την υπηρεσία πληροφοριών. Η υπόθεση αυτή έχει ήδη οδηγήσει στην παραίτηση δύο συνεργατών του πρωθυπουργού: του ανιψιού του, γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και του επικεφαλής της ΕΥΠ. Σε διάγγελμά του την προηγούμενη Δευτέρα ο Μητσοτάκης προσπάθησε να υπερασπιστεί τον εαυτό του. «Δεν το γνώριζα», εξήγησε» αναφέρει το δημοσίευμα.

Και αυτό το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός «όταν ανήλθε στην εξουσία το 2019, είχε ωστόσο ψηφίσει μια αμφιλεγόμενη τροπολογία που έθεσε την ΕΥΠ υπό την εποπτεία του. Στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι η παρακολούθηση ήταν ένα «ανεπίτρεπτο πολιτικό λάθος», διευκρινίζοντας παράλληλα ότι αυτή η διαδικασία είχε εγκριθεί «νόμιμα» από το Ανώτατο Δικαστήριο. Δικαιολογία που κρίθηκε απαράδεκτη από τους αντιπάλους του που ζητούν την παραίτησή του και πρόωρες εκλογές. Κατόπιν αιτήματος του Αλέξη Τσίπρα, του προκατόχου του και αρχηγού της Αριστεράς, το άνοιγμα της Βουλής μετατέθηκε για τις 22 Αυγούστου, όπου θα διεξαχθεί έκτακτη συζήτηση στην Ολομέλειά της». 

Πηγή: tanea                                                

Δειτε Επισης

Επεισόδια σε εκδήλωση Ουκρανών στη Μάνδρα για τον Μεγάλο Λιμό-Παρενέβησαν μέλη του ΚΚΕ
ΒΙΝΤΕΟ: Οι στιγμές πανικού από το μπαρ στο Παγκράτι που ξέσπασε φωτιά, οι θαμώνες τρέχουν έξω να σωθούν
Τα στοιχήματα Φάμελλου για την επόμενη μέρα-«Αυτά που λέω είναι ο μισός ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Πολάκης
Πέθανε ο εκδότης Αντώνης Λυμπέρης
Ο γαμπρός που συνελήφθη στην Κρήτη είχε ζητήσει από τη μητέρα του να κρύψει το τάπερ με τα ναρκωτικά
Έκλεισαν οι κάλπες στο ΣΥΡΙΖΑ-Ο κόσμος επέλεξε τον νέο πρόεδρο του κόμματος
Ζευγάρι στην Ελλάδα παντρεύτηκε με νταλίκες και κόρνες στη διαπασών (pics)
«Την έχω ικανή για όλα, δεν της έχω εμπιστοσύνη»-Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου
Γαμπρός συνελήφθη λίγο πριν το Ησαΐα χόρευε για κατοχή ναρκωτικών στην Κρήτη
Θρήνος στο Αγρίνιο-Νεκρή 18χρονη, 22 μέρες μετά το θάνατο του 20χρονου αδελφού της