Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος θα εκφωνήσει την ομιλία του, έχοντας υπόψιν του τόσο τις παγκόσμιες προκλήσεις, όσο και την τουρκική στάση που παρεμποδίζει συνεχώς την πρόοδο στο Κυπριακό.

Τα βλέμματα του πλανήτη είναι στραμμένα στη γειτονιά μας, καθώς η κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χεζμπολάχ αποτελεί ένα από τα βασικότερα ζητήματα συζήτησης στη Νέα Υόρκη. Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναπόφευκτα βρίσκεται εμπλεκόμενος σε αυτές τις συζητήσεις, αφενός λόγω των διπλωματικών καναλιών που διατηρεί ανοιχτά με τις Κυβερνήσεις του Ισραήλ και του Λιβάνου, και αφετέρου επειδή πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία έχει εμπεδωθεί ως ένας σημαντικός παράγοντας σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική διαχείριση των κρίσεων στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, προστίθεται άλλη μία Γενική Συνέλευση στην ιστορία κατά τη οποία το Κυπριακό παραμένει άλυτο και η διεθνής κοινότητα συνεχίζει να μην ασκεί τις πιέσεις εκείνες στην κατοχική Τουρκία, ώστε να μπει στον δρόμο του δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Αντιθέτως, την Τρίτη ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε το δικό του βήμα στη Γενική Συνέλευση για να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να υιοθετήσει και να νομιμοποιήσει το έγκλημα που συντελείται κατά της Κύπρου εδώ και πενήντα χρόνια, καλώντας τις άλλες χώρες να προχωρήσουν σε αναγνώριση του ψευδοκράτους.

«Υπάρχουν πλέον δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί. Η απομόνωση πρέπει τώρα να λάβει τέλος. Σήμερα, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει ‘τδβκ’», είπε ο Πρόεδρος της κατοχικής χώρας. Λίγο αργότερα, κατά τη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, δήλωσε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά «επιθυμεί την καταχώριση των δικαιωμάτων της, όπως η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς, ότι οι δυνατότητες λύσης εκτός του μοντέλου της ομοσπονδίας μπορούν να συζητηθούν σε μια συνάντηση υπό την αιγίδα του ΟΗΕ με τη συμμετοχή των μερών και ότι η αναγνώριση της ‘τδβκ’ ως κράτους θα είναι το κλειδί για μια λύση που θα λαμβάνει υπόψη την πραγματικότητα στο νησί».

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης προτίθεται να απαντήσει στον Ταγίπ Ερντογάν και στις απαράδεκτες τοποθετήσεις του, προτάσσοντας το διεθνές δίκαιο αλλά και τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει για να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά συνομιλιών. Παράλληλα θα επιδιώξει να συνδέσει το Κυπριακό με τα μεγάλα μέτωπα που έχει ανοικτά αυτή τη στιγμή ο πλανήτης και που αφορούν επίσης ζητήματα εισβολής και κατοχής.

Δείτε live την ομιλία του Προέδρου Χριστοδουλίδη:

Δειτε Επισης

Κατήγγειλε την στάση Ερντογάν ο ΠτΔ-«Είμαι έτοιμος να καθίσω σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων»
Στο βήμα της 79ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Στην ίδια γραμμή πλεύσης Τατάρ και Ερντογάν-«Στην Κύπρο υπάρχουν δύο κράτη και δύο λαοί»
Σφοδρή καταδίκη κομμάτων στις δηλώσεις Ερντογάν για το Κυπριακό
Στη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου-Ζήτησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Ανενεργός ο νόμος για Πόθεν Έσχες των δημοσίων υπαλλήλων, μη ξεκάθαρη η λύση-Χωρίς διόδους οι whistleblowers
Σε επενδύσεις στα κατεχόμενα κάλεσε Τουρκο-αμερικανούς επιχειρηματίες ο Τατάρ
Σε πλήρη εγρήγορση για υποδοχή ξένων πολιτών από το Λίβανο η Κυβέρνηση-«Έντονη ανησυχία για κλιμάκωση»
Αθώοι δύο κατηγορούμενοι για βιασμό 24χρονης-Βίντεο γύρισε μπούμερανγκ την υπόθεση, αναξιόπιστη η μάρτυρας
Ξεκαθάρισε τις σκιές για απαγόρευση κινητών η Μιχαηλίδου-Πυρά από ΑΚΕΛ για αποτυχία εφαρμογής νόμων