Πυρά σε Χαρτσιώτη και Αστυνομία για επιθέσεις σε ντελιβεράδες, έδειξαν... φατρία Ινδών-«Ανικανότητα του κράτους»

Στον τοίχο έστησαν τον υπουργό Δικαιοσύνης, Μάριο Χαρτσιώτη και την Αστυνομία, οι βουλευτές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αναφορικά με τα αυξανόμενα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος διανομέων φαγητού, αλλά και στα άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με τους βουλευτές να κάνουν λόγο για «ανικανότητα του κράτους» να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα. Από πλευράς του, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως έχει διαπιστωθεί πως υπάρχει ομάδα ατόμων από την Ινδία που πωλούν προστασία σε ομοεθνείς τους και όταν αυτοί δεν αποδέχονται πληρώνουν τις συνέπειες, προκαλώντας προβληματισμό στους βουλευτές, που επεσήμαναν πως είναι οργανωμένο έγκλημα και παρά τις ενέργειες της Κυβέρνησης, αυτό αυξάνεται.

Η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έθεσε προς συζήτηση, για ακόμη μία φορά, το θέμα των επιθέσεων σε διανομείς φαγητού, καθώς τα εν λόγω περιστατικά αυξάνονται όσο περνούν οι μέρες. Η πρόεδρος της Επιτροπής και βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, στην τοποθέτησή της υπέδειξε πως «υπάρχει αύξηση της ρητορικής μίσους, αύξηση επιθέσεων εναντίον εργαζομένων διανομής φαγητού, των μεταναστών, των ΛΟΑΤΚΙ και θα πρέπει να ληφθούν περαιτέρω μέτρα. Τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν επαρκούν. Υπήρχαν επιθέσεις με νεοναζιστικά κίνητρα. Στη Λακατάμια στο κίνημα των Λαϊκών Οργανώσεων ήταν ένα, στο Σεπτέμβριο του 2023 στη Λεμεσό το ίδιο. Πρέπει να ενισχυθεί η νομοθεσία, να ευαισθητοποιηθεί η κοινωνία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεχασμένη... παραγγελία τα μέτρα για τις επιθέσεις σε διανομείς φαγητού-Σχεδόν 50 υποθέσεις σε οκτώ μήνες

Από πλευράς του, ο βουλευτής και εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Κουκουμάς, αναφέρθηκε στη σύλληψη του αστυνομικού στα επεισόδια της Λακατάμιας και σημείωσε πως αυτό λειτουργεί αποτρεπτικά για ένα πολίτη που θέλει να καταγγείλει επίθεση, αφού δεν θα νιώθει ασφάλεια αν δει μπροστά του εκείνο τον αστυνομικό.

Η βουλεύτρια του Δημοκρατικού Συναγερμού, Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν, επεσήμανε πως πολλές περιπτώσεις ενδεχομένως να μην βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να τυγχάνουν διαφορετικού χειρισμού και οι περιπτώσεις να είναι διαφορετικός από αυτά που ήρθαν στη δημοσιότητα. Αναφορικά με τις επιθέσεις στους διανομείς φαγητού, η κα. Σούπερμαν υπέδειξε πως έγιναν κάποια βήματα από πλευράς Αστυνομίας για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, ωστόσο διαπιστώθηκε πως συνεχίζουν οι επιθέσεις. Η κα. Σούπερμαν σημείωσε πως σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι επιθέσεις από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, είχαν φτάσει τις 45, εκ των οποίων οι 18 ήταν πριν τη λήψη μέτρων και οι υπόλοιπες 27 ήταν από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα και απέρριψε τη θέση ότι οι επιθέσεις έγιναν με στόχο τη ληστεία, χωρίς άλλα κίνητρα.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, στη δική της τοποθέτηση, σημείωσε ότι «δημόσιοι λειτουργοί, που ηγούνται θεσμών, δεν αντιμετώπισαν την κατάσταση όπως έπρεπε. Τι λένε ενόψει της πορείας που θα γίνει την ερχόμενη Κυριακή και τι απειλές γράφουν δημόσια, εναντίον όσων θα συμμετέχουν, είναι αδιανόητο να μην απαντήσει η Αστυνομία και να πει ότι η οποιαδήποτε μορφή βίας θα αντιμετωπιστεί με σκληρό τρόπο. Αν συμβεί οτιδήποτε την ευθύνη θα έχει το κράτος και όχι εκείνοι που τρομοκρατούν τον κόσμο με κουκούλες και ρόπαλα. Κάποιοι έδειξαν ανοχή στη βία που αναπτύχθηκε, μέσα σε κομματικά μαγειρεία και το κράτος άφησε αυτό το πράγμα να γίνει. Θα ντρεπόμαστε ως κράτος αν γίνει κάτι».

Η κα. Ατταλίδου επεσήμανε, δε, ότι «το κράτος έδειξε ανοχή για τα επεισόδια στη Χλώρακα, πήγα και βρήκα γκαζάκια και σιδερολοστούς. Έδειξε ανοχή για τα επεισόδια στη Λεμεσό και δείχνει ανοχή για τις επιθέσεις. Εργαλειοποιείται η βία και το κράτος είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω ότι συμφέρει κάποιους, άφησαν αυτά να γίνουν. Οι άνθρωποι που απειλούν ανθρώπους θα έπρεπε να έχουν συνέπειες και δεν έχουν καμία συνέπεια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις οι επιθέσεις κατά ντελιβεράδων το βράδυ της Τρίτης στη Λεμεσό

Οι απαντήσεις του υπουργού Δικαιοσύνης

Παίρνοντας το λόγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημείωσε πως «τον περασμένο Οκτώβριο, 7/10 με δική μου πρόταση, αναθέσαμε την δημιουργία εθνικής στρατηγικής για τους ΛΟΑΤΚΙ στον Επίτροπο του Πολίτη. Ήδη άρχισαν οι πρώτες επαφές και μπορούν να επιβεβαιώσουν οι εκπρόσωποι. Υπάρχουν επαφές και συζητήσεις για τα θέματα που αφορούν την Αστυνομία».

Ο κ. Χαρτσιώτης αναφέρθηκε και σε άλλες πολιτικές που πάρθηκαν από πλευράς Κυβέρνησης για ενίσχυση του πλαισίου για αντιμετώπιση των επιθέσεων, σημειώνοντας πως «στον κυπριακό ποινικό κώδικα, περιλαμβάνονται σχετικές διατάξεις για καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των ομοφοβικών επιθέσεων. Οι επιθέσεις με τέτοια κίνητρα προβλέπουν επιβαρυντικές ποινές. Έγιναν πολλά βήματα τα τελευταία χρόνια. Η καταγραφή των περιστατικών είναι σε συγκεντρωτικό πίνακα που δημοσιεύεται στη σελίδα της Αστυνομίας. Εγκαθίδρυση ειδικού γραφείου που ασχολείται με την επιμόρφωση των αστυνομικών. Επί της δικής μας διακυβέρνησης, η Αστυνομία υιοθέτησε τους δείκτες προκατάληψης του ΟΑΣΕ. Επίσης ορίστηκαν αξιωματικοί σύνδεσμοι. Υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας με 14 ΜΚΟ. Είναι πρωτοβουλίες που έχουν ιδιαίτερη αξία, διασφαλίζουν την ασφάλεια».

Αναφερόμενος στις επιθέσεις και τα περιστατικά που έθιξαν οι βουλευτές, κάνοντας αρχή από το περιστατικό με τα επεισόδια στη Λακατάμια, για τα οποία συνελήφθη αστυνομικός, σημειώνοντας πως το εν λόγω περιστατικό δεν καθιστά ανίκανη την Αστυνομία, για να λάβει απάντηση από την πρόεδρο της Επιτροπής, η οποία επεσήμανε πως κανένας δεν έκανε αυτή την αναφορά. Ωστόσο, η κα. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε σε περιστατικά του παρελθόντος με γυναίκες-θύματα βίας, που πήγαν να καταγγείλουν περιστατικά και τους έλεγαν αστυνομικοί ότι δεν έγινε τίποτε που έφαγαν ένα «πάτσο». Μάλιστα, αναφέρθηκε και στο δικό της σεξιστικό περιστατικό ενώπιον της Βουλής (σ.σ. η υπόθεση με τον Ανδρέα Κυπριανού εντός του Κοινοβουλίου), σημειώνοντας πως είχε πέσει όλο το πολιτικό σύστημα πάνω της να μην προβεί σε καταγγελία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό-Τον χτύπησαν με μεταλλικά αντικείμενα και τον λήστεψαν

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, με έντονο ύφος υπέδειξε πως «έχω πει πολλές φορές ότι τις παθογένειες της Αστυνομίας δεν τις φορτώνεται η παρούσα Κυβέρνηση και ο παρών υπουργός, ο οποίος από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε επιχειρεί να βάλει τάξη και να διορθώσει παθογένειες του παρελθόντος. Κανένας δεν τρέφει αυταπάτες για το τι τρέχει και τι γίνεται. Δεν θα πάω στο παρελθόν. Ανέλαβα Γενάρη του 2024 και είμαι υπεύθυνος για το οτιδήποτε γίνεται, με τον εποπτικό μου ρόλο, στην Αστυνομία, στις Φυλακές, στην Πυροσβεστική».

Ο κ. Χαρτσιώτης θέλησε να απαντήσει και στον κ. Κουκουμά, που τον κάλεσε να τοποθετηθεί αν πίσω από συγκεκριμένες επιθέσεις βλέπει ακροδεξιά κίνητρα, υποδεικνύοντας πως «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και δεν μπορούμε να αναγάγουμε όλες τις επιθέσεις σε διανομείς φαγητού ως ρατσιστικές. Κάποια ήταν ρατσιστικά περιστατικά, κάποια άλλα δεν ήταν και είχαν άλλα ποινικά αδικήματα και κάποια άλλα είχαν να κάνουν με άλλο. Διαπιστώσαμε ότι ένας αριθμός ατόμων Ινδικής καταγωγής έχει δημιουργηθεί ομάδα, που παρέχει προστασία σε Ινδούς και εφόσον δεν δέχονται προστασία, δέχονται συνέπειες. Είμαστε στη διερεύνηση. Δεν μπορούμε να πούμε σε κάποια περίπτωση ότι είναι ρατσιστική επίθεση, αν δεν υπάρχει υλικό».

Στο σημείο αυτό παρενέβη η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία επεσήμανε ότι «το γεγονός ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες δεν είναι ικανοποιητικό. Ότι επιτρέψαμε να έχουμε ινδική μαφία είναι ανικανότητα του κράτους. Η έλλειψη στοιχείων είναι ανικανότητα. Δεν θα δώσουμε συγχωροχάρτι στην Κυβέρνηση». Από πλευράς της, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ, Ρίτα Θεοδώρου-Σούπερμαν υπέδειξε ότι «η αναφορά για σπείρα Ινδών είναι απόδειξη ότι το οργανωμένο έγκλημα αυξάνεται, παρά τα μέτρα της Κυβέρνησης».

Παίρνοντας εκ νέου το λόγο, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «ότι αυξάνεται το έγκλημα, το φαινόμενο δεν είναι αμιγώς κυπριακό, είναι εισαγόμενο. Από τη στιγμή που τα δεχόμαστε, δεν παύουν να υπάρχουν. Είναι καιρός η Αστυνομία να ξεκινήσει την πάταξη και τις άμεσες απελάσεις. Στη Βουλή εκκρεμεί νομοσχέδιο από το Υφυπουργείο Μετανάστευσης ότι αν εντοπίζεται ένα πρόσωπο αιτητής ασύλου που συμμετέχει σε εγκληματικές ενέργειες, θα απελαύνεται άμεσα».

Για το θέμα του αστυνομικού, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «μπορεί να μπει στην Αστυνομία ένα άτομο υπεράνω υποψίας, χωρίς να έχει καταδίκες και να παρεισφρέει σε συγκεκριμένες ομάδες. Στην παρούσα διακυβέρνηση δεν έχουν γίνει τόσες συλλήψεις για διαφθορά, όσο προηγουμένως. Γίνονται ψυχομετρικά τεστ και εξετάσεις». Μάλιστα, σε ειρωνικό ύφος ανέφερε πως «πιάσαμε ένα συμβασιούχο άμεσα. Εμείς το θέσαμε σε διαθεσιμότητα για να μπορεί να πηγαίνει ο κόσμος να καταγγείλει».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών, ο υπουργός Δικαιοσύνης σημείωσε πως «θα ήθελα να πω ότι η κυπριακή κοινωνία δεν είναι ούτε ρατσιστική ούτε ομοφοβική, όπως διατείνονται κάποιοι. Έχουμε ανάλογες συμπεριφορές και αντιλήψεις με άλλες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Οι προκλήσεις διαχείρισης του όλου θέματος που συζητούμε, από μία παραδοσιακή κοινωνία, δημιουργεί μία καχυποψία και επιφύλαξη σε ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Η κοινωνία μας, για μένα, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ρατσιστική. Είναι μεμονωμένα τα περιστατικά. Στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό όπου μπορεί η Αστυνομία διερευνά αποτελεσματικά στην αυστηρή βάση της νομοθεσίας. Όσον αφορά στο ρατσισμό, θα πρέπει να καλούνται κι άλλα Υπουργεία και κυβερνητικές υπηρεσίες. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια, η Κύπρος βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έσπασαν κάθε ρεκόρ τα ρατσιστικά περιστατικά το 2023-Επιθέσεις για καταγωγή και σεξουαλικό προσανατολισμό

Πάνω από 50 περιστατικά ρατσιστικών υποθέσεων κάθε χρόνο

Στην τοποθέτησή του, ο Βοηθός Αρχηγός, Ιωάννης Γεωργίου, επεσήμανε ότι το 2024 καταγγέλθηκαν 54 περιστατικά με ρατσιστικά κίνητρα, εκ των οποίων στα 30 διερευνώνται ποινικές υποθέσεις και στα 24 έγινε απλή καταγραφή στα μητρώα της Αστυνομίας. «Από τις 30, οι 13 είναι υπό εκδίκαση και είχαμε δύο καταδίκες. Η μία αθωώθηκε και απαλλάχθηκε για το αδίκημα του ρατσισμού και καταδικάστηκε για άλλα αδικήματα».

Αναφορικά με τους ντελιβεράδες, ο κ. Γεωργίου σημείωσε πως καταγράφηκαν 51 υποθέσεις το 2024-2025, εκ των οποίων οι 28 το 2024 και οι 23 το 2025 και γι’ αυτές προέκυψαν 42 συλλήψεις για δεκαεπτά περιστατικά που διερευνώνται. «Εμείς αναγνωρίζουμε το θεσμικό μας ρόλο που έχουμε ως Αστυνομία και είμαστε υπόχρεοι για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Έχουμε ενημερώσει τους ντελιβεράδες και έχουμε πρωτόκολλα. Επιμορφώσαμε τα μέλη μας. Δεν έχουμε μείνει απαθείς, είμαστε σε εγρήγορση για το συγκεκριμένο θέμα».

Δεκαεπτά υποθέσεις με ομοφοβικά κίνητρα καταγγέλθηκαν στην Αστυνομία για το 2024

Σημειώνεται πως, όσον αφορά σε επιθέσεις με ομοφοβικά κίνητρα, η Αστυνομία υπέδειξε πως το 2023 έγιναν 14 καταγγελίες και το 2024 δεκαεπτά, εκ των οποίων κάποιες οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο, μία είναι ανύπαρκτη αφού δεν εντοπίστηκε άτομο για να κατηγορηθεί και μία ανεξιχνίαστη.

Ο γραμματέας της ACCEPT, Στέφανος Ευαγγελίδης, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε πως οι περισσότερες υποθέσεις ήταν στη Λευκωσία, όπου η οργάνωση είχε καλή συνεργασία με την Αστυνομία, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει με άλλες επαρχίες όπως η Αμμόχωστος και η Λεμεσός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η αγάπη δεν φοβάται»-Διαφορετική η Pride πορεία για το 2025, κάλεσμα προς όλους για διαμαρτυρία

«Υπάρχει παρείσφρηση ακραίων ακροδεξιών στοιχείων στο ποδόσφαιρο, που χρησιμοποιούν ομοβοφικές λέξεις ως βρισιές. Είδαμε κόμματα όπως το ΕΛΑΜ να δίνουν επίσημα ψευδείς ειδήσεις με την εκκλησία να καταδικάσει δύο φορές πράγματα που δεν υπάρχουν. Η woke ατζέντα δεν υπάρχει και δημιουργούν προβλήματα. Είδαμε στις λαμπρατζιές να είμαστε ο Ιούδας της υπόθεσης και δεν είδαμε κανένα κόμμα να τα καταδικάσει, εκτός από δύο. Υπάρχουν ομάδες νεαρών που επιτίθενται και βρίζουν ΛΟΑΤΚΙ άτομα».

Στη συνέχεια, ο κ. Ευαγγελίδης υπέδειξε πως λόγω της πορείας περηφάνιας, παρατηρήθηκαν άτομα που κυκλοφορούσαν στο κέντρο της Λευκωσίας, ντυμένοι στα μαύρα και ρωτούσαν τον κόσμο αν ήξεραν τι είναι ΛΟΑΤΚΙ, με την πρόεδρο της Επιτροπής να υποδεικνύει πως αυτές οι αναφορές είναι ανησυχητικές. Ο Βοηθός Αρχηγός Αστυνομίας, από πλευράς του, σημείωσε πως ο Αρχηγός έδωσε οδηγίες και θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Αναφορικά με τη νομοθεσία, ο κ. Ευαγγελίδης τόνισε πως «θεωρούμε πως οι πρόνοιες για υποκίνηση είναι προβληματικές. Για τη ρητορική μίσους, βλέπουμε ότι αυξάνεται αρκετά διαδικτυακά. Δεν μπορούμε να προστατεύσουμε την ψυχή ενός ατόμου που διαβάζει μηνύματα από άτομα που φωνάζουν. Πρέπει να βρεθεί λύση. Τα περισσότερα έρχονται από το σπίτι».

Πάνω από 500 ρατσιστικά περιστατικά στα σχολεία

Στο μεταξύ, η εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας στη Βουλή σημείωσε πως την προηγούμενη σχολική χρονιά καταγράφηκαν 547 ρατσιστικά περιστατικά στα σχολεία και κληθείσα να σχολιάσει για τον τρόπο αντιμετώπισης, υπέδειξε ότι «είναι ξεκάθαρος από το 2016 ο τρόπος αντιμετώπισης των φαινομένων. Δεν είναι οι εκδηλώσει και τα λόγια, ούτε τα κηρύγματα. Είναι η μηδενική ανοχή. Η αντιρατσιστική πολιτική αυτό λέει και απαιτεί από τα σχολεία, με ξεκάθαρες οδηγίες στους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων. Ο στόχος της αντιρατσιστικής πολιτικής δεν είναι για να χαρακτηρίσει κάποιο. Δεν μιλούμε για ρατσιστικές ομάδες, μιλούμε για συμπεριφορές. Η προσέγγισή μας είναι παιδαγωγική. Πρέπει να αντιληφθούν τα παιδιά τις συνέπειες των συμπεριφορών τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Από τα χειρότερες χρονιές το 2024 σε θέματα ομοφοβίας-«Σε επικίνδυνα σημεία η ρητορική μίσους»

Δειτε Επισης

Αναζητείται ακόμη ένα πρόσωπο για τα επεισόδια στο fan club της Ομόνοιας στη Λακατάμια (pic)
Κλήθηκε για κατάθεση ο Φαίδωνας για τα περί καρτέλ ναρκωτικών, επικαλέστηκε... κώλυμα
Τον ψάχνει η Αστυνομία για την άσεμνη επίθεση σε βάρος 18χρονης στην Πάφο (pics)
Είδε διαφήμιση για αγορά κρυπτονομισμάτων και τελικά ήταν απάτη-Έκλεψαν 56,000 ευρώ από 76χρονο
Καταζητείται ο 35χρονος Μάριος Χρίστου για διάρρηξη οικίας και πρόκληση σωματικής βλάβης (pic)
Τα πεζούνια... βαποράκια, οι «Εσκομπάρ» των Forex και οι «ανακαλύψεις» Φαίδωνα για την Λατινική Αμερική
Στηρίζει τους τέσσερις δεσμοφύλακες που συνελήφθησαν η ΠΑΣΥΔΥ-«Να γίνει σεβαστό το τεκμήριο της αθωότητας»
Απορρίφθηκε η έφεση του Κενάν Αγιάς-Αποφασίζει ο Χαρτσιώτης για έκτιση της ποινής του στην Κύπρο
Πέραν των 2.000 καταγγελιών ενώπιον ΕΟΑ Λάρνακας-Δεκάδες ενώπιον του Δικαστηρίου
Χειροπέδες σε δύο 16χρονους που επέβαιναν σε κλοπιμαία μοτοσικλέτα μετά από καταδίωξη