Από τα χειρότερες χρονιές το 2024 σε θέματα ομοφοβίας-«Σε επικίνδυνα σημεία η ρητορική μίσους»

Από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών χαρακτηρίζεται το 2024, όσον αφορά θέματα ομοφοβίας και επιθέσεων σε βάρος των ατόμων που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, καθώς αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου έξι υποθέσεις ενώπιον της Αστυνομίας, ενώ άλλες τόσες έχουν πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης. Οι αρμόδιοι, στο μεταξύ, ζητούν από την Πολιτεία να μετατρέπει τις δηλώσεις της σε πράξεις, ώστε να προστατεύονται όλα τα άτομα που διαμένουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Η 10η Δεκεμβρίου ορίστηκε όπως η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η αρμόδια Επίτροπος σε τοποθέτησή της επ’ αυτού είχε αναφέρει πως για το 2024 σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις του γραφείου της σε θέματα που αφορούν ρατσισμό και διακρίσεις, ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Πάντως, τους προηγούμενους μήνες είχαν γνωστοποιηθεί αρκετές καταγγελίες που αφορούσαν άτομα που ανήκουν στην ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, με τις καταγγελίες να κάνουν λόγο για επίθεση με μαχαίρι σε βάρος ατόμου στη Λεμεσό, καθώς επίσης και για ξυλοδαρμό έξω από νυχτερινό κέντρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πέντε ομοφοβικές επιθέσεις σε μερικούς μήνες-«Μαχαίρωσαν άτομο στη Λεμεσό, τα θύματα φοβούνται να μιλήσουν»

«Η αλήθεια είναι μία, ότι ενώ υπήρξε μία πρόοδος μέχρι πέρσι, ξαφνικά αρχίσαμε να παρατηρούμε ένα πισωγύρισμα, λόγω και μίας προσπάθειας ορισμένων ατόμων να βασιστούν πάνω στο φόβο και τις ανησυχίες που έχει η κοινωνία για τη μετεξέλιξη προς την ισότητα των ανθρώπων, με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα ανεξάρτητα των οποιωνδήποτε χαρακτηριστικών ή ταυτότητας φύλου. Η ανησυχία αυτή πιάστηκε από ανθρώπους που είναι δημαγωγοί και άρχισε μία ρητορική μίσους και ρητορική ενάντια των ατόμων, που έχουν χαρακτηριστικά ατόμων σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου και άρχισαν να εκφοβίζουν τον Κύπριο πολίτη και να φτάσουμε σε ένα σημείο που πάμε προς τα πίσω», εξήγησε στον REPORTER ο γραμματέας της οργάνωσης ACCEPT, Στέφανος Ευαγγελίδης.

Παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη εξαγγείλει ότι αναμένεται να δημιουργηθεί μία Εθνική Στρατηγική για θέματα που αφορούν τον σεξουαλική προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου, αυτό που ζητά η ACCEPT είναι όπως οι παρεμβάσεις που γίνονται πρέπει να μετουσιώνονται σε πράξεις και η Κυβέρνηση να αναλάβει το ρόλο της για να προστατευτούν οι ευάλωτες ομάδες.

«Ως ACCEPT τονίζουμε πως αν δεν μπορεί η Πολιτεία και τα κόμματα να αναλάβουν τις ευθύνες τους, η κοινωνία οφείλει να αλλάξει και να τους μετελεξελίξει. Είναι σημαντικό ο κάθε άνθρωπος να αναλάβει το ρόλο που έχει, για να προστατεύσει τον εαυτό του, τους ανθρώπους τους και την κοινωνία της Κύπρου. Να αναφέρουμε ότι θεσμοί όπως είναι η Αστυνομία, έχουν αρχίσει να βοηθούν την κοινότητα, ειδικά μετά την αλλαγή στην ηγεσία και έχουν αναλάβει σωστά το ρόλο τους, για να προστατεύουν τις ευάλωτες ομάδες, αλλά και τον κάθε άνθρωπο και κάτοικο της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εν μέσω έξαρσης της ομοφοβίας η απόφαση για Εθνική Στρατηγική για ΛΟΑΤΚΙ-Τρεις επιθέσεις σε δύο μήνες

Αύξηση τα περιστατικά, αύξηση στις καταγγελίες

Σημειώνεται πως κατά τον τελευταίο χρόνο έχει παρατηρηθεί μία αύξηση των περιστατικών ρατσιστικών και ομοφοβικών επιθέσεων και αυτό αποδίδεται ότι άτομα που κατέχουν εξουσία και θέση που είναι εύκολο να επηρεάσουν την κοινή γνώμη, προβαίνουν σε δημόσιες τοποθετήσεις που περιέχουν ρητορική μίσους, χωρίς να έχουν οποιαδήποτε επίπτωση. Αυτό θεωρείται πως είναι και ένας από τους λόγους για την αύξηση στις επιθέσεις και τα ρατσιστικά περιστατικά.

«Έχουμε καταγράψει αρκετά περιστατικά τον τελευταίο χρόνο, όμως υπάρχουν 5-6 υποθέσεις ανοιχτές και άλλες τόσες είναι ενώπιον του Δικαστηρίου. Το 2024 είναι από τις χειρότερες χρονιές. Όμως, ο κόσμος πλέον βγαίνει προς τα έξω και τα αναφέρει, κάτι που παλαιότερα δεν γινόταν. Έχουμε μία παράξενη αύξηση. Αυξήθηκε σίγουρα η ρητορική μίσους σε σημεία επικίνδυνα, όμως ταυτόχρονα, ο μέσος πολίτης μπορεί πλέον ανοιχτά να αναφέρει αυτά τα περιστατικά. Εμείς ξέρουμε ότι εδώ και χρόνια συμβαίνουν όλα αυτά και συνεχίζουμε να καλούμε τους ανθρώπους να συνεχίζουν να δηλώνουν αυτές τις επιθέσεις, για να νιώθουν έτοιμοι και δυνατοί ότι μπορούν να προστατευτούν. Πρέπει να καταγγέλλονται για να γνωρίζει και η Πολιτεία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενισχύεται η φαρέτρα των Αρχών για τις επιθέσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ ατόμων-«Εξισώνεται η νομοθεσία»

Δειτε Επισης

Στο μυαλό του Πούτιν-Γιατί ανακοίνωσε τώρα την εκεχειρία των τριών ημερών
Φως στα αίτια θανάτου του 17χρονου θα δώσει η νεκροτομή-Πάει Νομική Υπηρεσία ο φάκελος της υπόθεσης
Πώς περνούν οι καρδινάλιοι τις ημέρες τους πριν το Κονκλάβιο-Τα λικέρ από το μίνι μπαρ και τα κόλπα
Η εξήγηση πίσω από το σπάνιο ατμοσφαιρικό φαινόμενο που προκάλεσε μπλάκ άουτ σε Πορτογαλία και Ισπανία
Πρωτοφανές μπλακ άουτ παρέλυσε Ισπανία και Πορτογαλία-Πού έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση
Στους 65 οι νεκροί από τη φονική έκρηξη στο Μπαντάρ Αμπάς
Εντοπίστηκε η 16χρονη τα ίχνη της οποίας χάθηκαν στη Λεμεσό
Κατασχέθηκαν παράνομες διαφημιστικές πινακίδες από την τουριστική περιοχή Παραλιμνίου
Κατάφεραν να εξαπατήσουν εταιρεία στη Λεμεσό και να αποσπάσουν πάνω από 640 χιλ. ευρώ
Εγένετο Δημοκρατική Αλλαγή-Εγκρίθηκε η Πολιτική Διακήρυξη του νέου κόμματος