Στις 1,700 οι ανασκαφές για αγνοούμενους από το 2006-«Είναι ο γιος που δεν γύρισε, ο πατέρας που χάθηκε»

Πάνω από 1,700 ανασκαφές πραγματοποίησε η η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, από το 2006, με τις ταυτοποιήσεις αγνοουμένων να ανέρχονται στις 1,268, εκ των οποίων οι 1,053 αφορούν σε άτομα από τον επίσημο κατάλογο των Αγνοουμένων. Αυτό ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στην ΔΕΑ, Λεωνίδας Παντελίδης, κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη για τον 40ο Μαραθώνιο Αγάπης Αγνοουμένων. Από πλευράς της, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, επεσήμανε πως μέσα σε δύο χρόνια, από το Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχώρησαν σε 15 ταυτοποιήσεις, οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν Ελλαδίτες στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) που αφιέρωσαν τη ζωή τους μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας.

Το Ίδρυμα «Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων» ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1983, όταν και έγινε ο πρώτος μαραθώνειο αγάπης αγνοουμένων, καλύπτοντας μία διαδρομή από το κέντρο της Λεμεσού μέχρι το Προεδρικό Μέγαρο, με σύνθημα «Απαιτούμε διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας». Από τότε και μέχρι σήμερα, κάθε Πάσχα, διοργανώνεται ο παγκύπριος μαραθώνιος αγάπης για τους αγνοουμένους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Η ιστορία θα ακουμπήσει την καρδιά σας»-Μαθητές διοργάνωσαν ημερίδα για την εισβολή

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Ιδρύματος, Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, σημείωσε πως «τόσα χρόνια, πάνω από μισό αιώνα, το να αναζητούμε πληροφορίες για τους αγνοουμένους μας και να κάνουμε μαραθωνίους για αυτούς, είναι κάτι που προσβάλλει όλους τους ανθρώπους και θα κάνουμε ξανά έκκληση προς όλους, σε όσους μπορούμε, στην κατοχική δύναμη και τα Ηνωμένα Έθνη και όσους μπορούν να δουν το θέμα των αγνοουμένων μας ως ανθρωπιστικό θέμα. Δεν έχουν φταίξει σε τίποτα κάποιοι άνθρωποι, οι συγγενείς των αγνοουμένων, να κρατούνται στο σκοτάδι και την αβεβαιότητα τόσα χρόνια».

488604680_2132690450502953_7239043773453274390_n

Ο προκαθήμενος της εκκλησίας της Κύπρου, στη συνέχεια, θέλησε να αναφερθεί σε προσωπικές του εμπειρίες, από συναντήσεις του με παιδιά αγνοουμένων, που σήμερα έχουν μέχρι και εγγόνια. «Ένα άτομο μου είπε ότι πέρασε μία πολύ ανήσυχη παιδική ηλικία. Κάθε χτύπημα στην πόρτα τους, νόμιζε ότι ήταν ο πατέρας του, κάθε φασαρία το βράδυ νόμιζε ότι ήταν ο πατέρας του και ήρθε. Αυτούς τους ανθρώπους θα πρέπει η διεθνής κοινωνία να τους δει με άλλο βλέμμα και να πει ότι δεν μπορεί να υπάρξουν πάνω στη γη αυτή παρόμοιες καταστάσεις, ώστε αναίτιοι άνθρωποι να υφίστανται αυτή την ταλαιπωρία. Γι’ αυτό λέμε ότι το θέμα των αγνοουμένων πρέπει να κρατηθεί μακριά από την πολιτική».

Καταλήγοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου τόνισε ότι «ως εκκλησία δεν θεωρούμε απροϋπόθετα ότι όλοι είναι νεκροί. Γι’ αυτό ακόμη και όταν μας ζητούν να κάνουμε μνημόσυνο γι’ αυτούς τους ανθρώπους, λέμε ότι δεν θα κάνουμε μνημόσυνο και να κάνουν γιορτή και αν είναι νεκροί τους καλύπτει το πρώτο και δεύτερο Ψυχοσάββατο, πριν και μετά την Ανάσταση».

«Το ζήτημα των αγνοουμένων εξακολουθεί να αποτελεί την πιο επώδυνη πληγή της κυπριακής τραγωδίας»

Στο δικό της χαιρετισμό, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, σημείωσε πως «με ιδιαίτερη συγκίνηση και τιμή βρισκόμαστε και φέτος στη διοργάνωση του 40ου Παγκύπριου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων. Μιας ξεχωριστής διοργάνωσης με ιερό και βαθιά ανθρώπινο χαρακτήρα που σκοπό έχει, αφενός, να αποτελέσει σημείο αναφοράς στον διαρκή αγώνα των ανθρώπων του τόπου μας για αντιμετώπιση των δεινών της τουρκικής εισβολής και, αφετέρου, να αγγίξει και να επαναφέρει στη συλλογική συνείδηση πως μισό αιώνα μετά, υπάρχουν ακόμη οικογένειες που υποφέρουν και περιμένουν καρτερικά να μάθουν νέα για τους ανθρώπους τους. Έναν θεσμό που αναδεικνύει με διαχρονικότητα το συλλογικό μας χρέος: τη διατήρηση της μνήμης, την ενίσχυση της ελπίδας και τη συνέχιση του αγώνα για δικαίωση».

Η κα. Αριστοτέλους επεσήμανε πως η εξαφάνιση εκάστου προσώπου που αγνοείται μέχρι σήμερα η τύχη του συνιστά πολλαπλές παραβιάσεις βασικών και θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι μόνο για το αγνοούμενο πρόσωπο, αλλά και για τους οικείους του, διαιωνίζοντας την ταλαιπωρία, θλίψη, ψυχική οδύνη και απόλυτη δυστυχία τους για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων και τη διακρίβωση της αλήθειας. Πρόσθεσε ότι οι σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των αγνοούμενων προσώπων και των οικογενειών τους καταγράφονται και στις αποφάσεις των υποθέσεων της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

«Το ζήτημα των αγνοουμένων εξακολουθεί να αποτελεί, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, την πιο επώδυνη και ανοιχτή πληγή της κυπριακής τραγωδίας. Μια πληγή που δεν έκλεισε ποτέ και δεν μπορεί να κλείσει όσο παραμένει η αβεβαιότητα, η αγωνία, η προσμονή χωρίς απάντηση, που στοιχειώνουν ακόμη τις οικογένειες των αγνοουμένων μας, οι οποίες εξακολουθούν να περιμένουν με αξιοπρέπεια και καρτερία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ακόμη 15 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων σε ενάμιση χρόνο-«Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι τέλους»

Η Άννα Αριστοτέλους υπογράμμισε πως τα τελευταία δύο χρόνια, με τη στήριξη του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη έχουν γίνει σημαντικές τομές από το Γραφείο της, που έχουν ως επίκεντρο τον άνθρωπο, στο πλαίσιο μιας ανθρωποκεντρικής διακυβέρνησης.

«Οφείλω από καρδιάς να εκφράσω τα θερμά μας συγχαρητήρια στο Παγκύπριο Ταμείο Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, στον Πρόεδρό του Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο, στον Πρόεδρο και τα μέλη της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, καθώς και σε όλους όσοι εργάστηκαν ακούραστα, για να πραγματοποιηθεί και φέτος αυτός ο Μαραθώνιος, για 40η συνεχή χρονιά. Η συμβολή τους όλα αυτά τα χρόνια προς τις οικογένειες των αγνοουμένων μας είναι ανεκτίμητη και, το σημαντικότερο, διατηρούν ζωντανό το διαχρονικό μήνυμα του «δεν ξεχνώ», μετατρέποντας το σε καθημερινή στάση ζωής».

Το γεγονός ότι ο Παγκύπριος Μαραθώνιος Αγάπης Αγνοουμένων διοργανώνεται επί 40 συναπτά έτη, με αμείωτο πάθος και επιτυχία, αποδεικνύει πως ακόμα κι όταν οι γενιές αλλάζουν, η μνήμη δεν ξεθωριάζει και ο αγώνας δεν εγκαταλείπεται, αλλά συνεχίζεται με βαθιά προσήλωση στις ίδιες αξίες, που κρατούν άσβεστη τη φλόγα της διεκδίκησης και της ελπίδας. Με το ίδιο πείσμα, αποφασιστικότητα και πίστη στον αγώνα μέχρι τη δικαίωση, σημείωσε.

«Εξάλλου, το ζήτημα των αγνοουμένων δεν ανήκει στο παρελθόν. Είναι ένα διαρκές ανθρωπιστικό δράμα, που συνεχίζει να εκτυλίσσεται καθημερινά σε δεκάδες σπίτια στην Κύπρο και την Ελλάδα. Είναι ο γιος που δεν γύρισε, ο πατέρας που χάθηκε, η μάνα που περιμένει βουβά μα καρτερικά, οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, τα αθώα θύματα της τουρκικής εισβολής του 1974. Και σίγουρα, είναι ένα βάρος που καμιά οικογένεια δεν θα έπρεπε να σηκώνει για πενήντα χρόνια».

Η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, στη συνέχεια, υπέδειξε πως «κύριος στόχος όλων μας είναι η διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοούμενου που χάθηκε κατά την τουρκική εισβολή το 1974 και τις διακοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1964, δηλαδή να εξακριβωθεί η τύχη όλων, ώστε να μην παραμείνουν πρόσωπα που αγνοούνται και να διαπιστωθεί η αλήθεια. Πέραν του 49% των υποθέσεων των αγνοουμένων μας εξακολουθούν να εκκρεμούν μέχρι σήμερα, ενώ από τους αγνοούμενους μας των διακοινοτικών συγκρούσεων 1963/64 έχουν ταυτοποιηθεί οι 17 από τους 44, από τους οποίους οι τρεις είναι Ελλαδίτες και μέχρι σήμερα δεν έχει εντοπιστεί κανένας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, από την πρώτη στιγμή, έθεσε το θέμα των αγνοουμένων στην κορυφή των ανθρωπιστικών προτεραιοτήτων, επεσήμανε η Άννα Αριστοτέλους. «Όχι ως απλή υποχρέωση, αλλά ως ηθικό και εθνικό χρέος. Εφαρμόσαμε ένα νέο πλαίσιο δράσεων και ενεργειών, που έχει αρχίσει να αποδίδει. Μέσα σε δύο χρόνια, από το Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχωρήσαμε σε 15 ταυτοποιήσεις –οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν Ελλαδίτες στρατιώτες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) που αφιέρωσαν τη ζωή τους μαχόμενοι για την ελευθερία της πατρίδας μας, αλλά και στην ταυτοποίηση επιπρόσθετων οστών ηρώων μας. Η πρόσφατη πρώτη ταυτοποίηση οστών, από την πλειάδα οστών που είχαν εμποτιστεί με χημικές ουσίες, είναι ίσως το σημαντικότερο βήμα στις προσπάθειες επίλυσης ενός προβλήματος που χρονολογείται από το 1979, και το οποίο αναμένεται να δώσει απαντήσεις στις οικογένειες των αγνοουμένων και πεσόντων μας, συμβάλλοντας στην επίλυση αυτού του τεράστιου ανθρωπιστικού θέματος, για το οποίο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εντατικά και με συνέπεια».

487291475_1005802034400745_4710625368558434426_n

Προσωπικές επαφές Υπηρεσίας με τους συγγενείς αγνοουμένων

Στο χαιρετισμό της, η κα. Αριστοτέλους αναφέρθηκε και στις αλλαγές που έγιναν, όταν η ίδια ανέλαβε καθήκοντα. Όπως εξήγησε «με επίκεντρο την ανθρωποκεντρική πολιτική εφαρμόσαμε την προσωπική ενημέρωση των συγγενών των αγνοουμένων μας, επιδεικνύοντας τον απαιτούμενο σεβασμό στον ανθρώπινο πόνο και τη θυσία του δικού τους ανθρώπου. Συνεχίζουμε τις προσωπικές επαφές με τους συγγενείς των αγνοουμένων μας και σύντομα θα μεταβούμε στην Ελλάδα, για να τους ενημερώσουμε σε προσωπικές συναντήσεις στα σπίτια τους».

Βασικός στόχος σήμερα δεν είναι άλλος από την ενίσχυση των ερευνών, τόνισε η Άννα Αριστοτέλους και πρόσθεσε πως «προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν και γίνονται κινήσεις ουσίας: προσεγγίσαμε με σεβασμό και ανθρωπιά πληροφοριοδότες, απομακρυνθήκαμε από αστυνομικές ανακριτικές μεθόδους, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ειλικρίνειας, ασφάλειας και εμπιστοσύνης. Εκεί ακριβώς βασίζουμε την ελπίδα μας για νέες πληροφορίες, νέα στοιχεία, νέες ταυτοποιήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 30 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων μέσα σε 1,5 χρόνο-Εκκρεμεί το 49%, ύψιστη προτεραιότητα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αποφάσισε την αύξηση της οικονομικής συνεισφοράς προς τη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους της Κύπρου (ΔΕΑ), έτσι ώστε να δημιουργηθούν περισσότερες ομάδες και περισσότερα συνεργεία στον τομέα των ανασκαφών, με πρωταρχικό στόχο να δώσει πρόσθετη ώθηση στη ΔΕΑ, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και να έχει την επιχειρησιακή δυνατότητα να λειτουργήσει με πιο γοργούς ρυθμούς, σημείωσε.

«Δώσαμε έμφαση και αναδείξαμε αθέατες πτυχές των αγνοουμένων μας όπως είναι τα αγνοούμενα παιδιά μας, το μικρότερο ήταν ηλικίας 6 μηνών και το μεγαλύτερο 18 ετών, καθώς και οι αγνοούμενες γυναίκες της τουρκικής εισβολής του 1974, που αριθμούν συνολικά σε 118 και οι πεσούσες σε 248. Οι γυναίκες θύματα της εισβολής είναι οι άγνωστες ηρωίδες και ταυτόχρονα τα άγνωστα θύματα του πολέμου. Είναι αυτές που συμμετείχαν με τον δικό τους τρόπο στον αγώνα, σε συνθήκες απόλυτου κινδύνου. Οι γυναίκες αυτές αποτελούν μια ξεχωριστή τραγική πτυχή του δράματος της κυπριακής τραγωδίας και το λιγότερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αναγνωρίσουμε την προσφορά και τη θυσία τους. Και όσες είναι εν ζωή να τις στηρίξουμε με κάθε τρόπο και μέσο, ώστε να απαλύνουμε τον πόνο και τις τραγικές θύμησες που τις μεταφέρουν για πενήντα χρόνια. Και θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας για ανάδειξη των ανθρώπινων πτυχών του προβλήματος ως ξεχωριστή πτυχή της τουρκικής θηριωδίας του 1974».

Αναφερόμενη στη στήριξη προς τους συγγενείς των αγνοουμένων, σε κάθε αίτημά τους, η κα. Αριστοτέλους σημείωσε πως «τους παρέχουμε πληροφορίες για τα θέματα που τους απασχολούν. Σε συναντήσεις που έχουμε μαζί τους, επεξηγούμε με χάρτες τις τοποθεσίες όπου έγιναν ή θα γίνουν έρευνες και ανασκαφές, επιτράπηκε η επισκόπηση των προσωπικών φακέλων των δικών τους ανθρώπων, δίδοντας τους αντίγραφο φακέλου, και επεξηγώντας τη διαδικασία ταυτοποίησης και οτιδήποτε άλλο θέμα τους απασχολεί με σκοπό τη στήριξή τους».

Στη συνέχεια, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, αναφέρθηκε στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας και υπογράμμισε πως «δεν παραγνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες. Απέναντί μας έχουμε μια Τουρκία αμετακίνητη, σκληρή, που εξακολουθεί να εμποδίζει την πρόοδο των ερευνών, αρνούμενη πεισματικά την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού, παρεμποδίζοντας και καθυστερώντας έρευνες, ανασκαφές και εκταφές, κηρύσσοντας αυθαίρετα στρατιωτικές ζώνες, καθώς και συστηματικά και εσκεμμένα μετακινώντας οστά από πιθανούς χώρους ταφής. Αυτό δεν είναι απλώς μη συνεργασία. Είναι ωμή παραβίαση των πιο στοιχειωδών αρχών του ανθρωπιστικού δικαίου. Και δεν θα σταματήσουμε να το καταγγέλλουμε διεθνώς».

Είναι γι’ αυτό που η συνεχής ανάδειξη του ζητήματος και η ορθή αξιοποίηση των δικαστικών αποφάσεων, των ψηφισμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ευρωπαϊκών Επιτροπών, δυσχεραίνει περισσότερο τη θέση της Τουρκίας, ώστε να υποχρεωθεί να επιτρέψει πρόσβαση σε στοιχεία και πληροφορίες από τα στρατιωτικά της αρχεία, που θα οδηγήσουν στη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, υπέδειξε η Άννα Αριστοτέλους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα διαβήματα της Κυβέρνησης για να εμποδίσει την Τουρκία να τερματίσει την επιτήρηση της 4ης Διακρατικής

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραμένει υποστηρικτής και υπερασπιστής του πολύ σημαντικού έργου που επιτελείτε. Έχει αναδείξει και εγείρει το ζήτημα των αγνοουμένων στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τόσο προς τον κατοχικό ηγέτη, όσο και προς ηγέτες τρίτων χωρών και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στόχος μας είναι ξεκάθαρος: να σπάσει η σιωπή, να ανοίξουν τα αρχεία, να δοθεί η δυνατότητα στις οικογένειες να μάθουν, να θρηνήσουν όπως πρέπει, να τιμήσουν όπως αξίζει, έστω και καθυστερημένα. Αυτό που θα ήθελα να διαβεβαιώσω με αφορμή τη διεξαγωγή του 40ου Μαραθωνίου Αγάπης Αγνοουμένων, είναι πως παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια, θα συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο, την ίδια συνέπεια και αποφασιστικότητα, την ίδια πίστη για τη διακρίβωση της τύχης και της αλήθειας για την τύχη όλων των αγνοουμένων μας. Και θα συνεχίσουμε μέχρι την τελική δικαίωση».

486061553_1378877033300435_7001798170378971110_n

Στη συνέχεια, η κα. Αριστοτέλους εξέφρασε τις ευχαριστίες της προς την Παγκύπρια Οργάνωση Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων, και την Πανελλήνια Επιτροπή Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων της Κυπριακής Τραγωδίας για την ακούραστη δουλειά και το έργο τους. «Και να επαναλάβω τη στήριξή μας σε κάθε τους προσπάθεια. Αλλά και στην Εκκλησία της Κύπρου, η οποία στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των οικογενειών, σε εποχές που το ίδιο το κράτος αδυνατούσε, προσφέροντας ένα αποκούμπι, που όλοι ξέρουμε τι σημαίνει σε κρίσιμες στιγμές, όπως αυτές που βιώνει για δεκαετίες ο λαός μας».

Καταλήγοντας, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων θέλησε να επισημάνει προς κάθε κατεύθυνση ότι το ζήτημα των αγνοουμένων δεν είναι απλώς αριθμοί. «Είναι πρόσωπα, είναι ιστορίες, είναι μνήμες, είναι οικογένειες, είναι ήρωες. Είναι οι ήρωες μιας γενιάς που πλήρωσε ακριβά την ελευθερία και την αξιοπρέπεια του λαού μας. Και εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε –με σεβασμό, με επιμονή, με ανθρωπιά– για να αποδοθεί η δικαιοσύνη. Για να λυτρωθούν οι οικογένειες τους και μαζί να λυτρωθεί ολόκληρη η πατρίδα μας. Δεν είναι υποχρέωση, είναι χρέος μας, ως κοινωνία και ως πολιτεία, να συνεχίσουμε τον αγώνα για τη μνήμη τους, για τη δικαίωσή τους, για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια που συμβολίζουν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξελίξεις με τα ψεκασμένα οστά αγνοουμένων-Αγοράστηκε ειδικό μηχάνημα για εξέτασή τους

Έγιναν 1,700 ανασκαφές από το 2006, στις 1,268 οι ταυτοποιήσεις οστών

Στο δικό του χαιρετισμό, ο εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων, Λεωνίδας Παντελίδης, σημείωσε ότι την εβδομάδα που πέρασε η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους της Κύπρου πραγματοποίησε την 1000 της εβδομαδιαία συνάντηση στο Λήδρα Πάλας.

Στη συνέχεια, ανέφερε πως η ΔΕΑ εγκαθιδρύθηκε το 1981 με συμφωνία των δύο πλευρών μετά που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών κάλεσε για την δημιουργία σχετικού μηχανισμού σε δύο από τρεις H Επιτροπή ψηφίσματα. εκπροσώπους: ένα Ελληνοκύπριο, ένα Τουρκοκύπριο και τον Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα ο οποίος όμως προέρχεται πάντοτε από τις τάξεις του Ερυθρού Σταυρού.

487291475_1005802034400745_4710625368558434426_n

«Τα πρώτα 25 χρόνια οι συναντήσεις εξαντλούντο στην υποβολή αιτημάτων από την μία πλευρά στην άλλη για παροχή πληροφοριών και στη διαπραγμάτευση του καταλόγου ονομάτων. Ανασκαφές ξεκίνησαν το 2006 και από τότε έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 1700 ανασκαφές και έχουν εντοπισθεί οστά που αντιστοιχούν σε 1700 περίπου άτομα δίνοντας 1268 ταυτοποιήσεις μέχρι στιγμής από τις οποίες οι 1053 να αφορούν σε άτομα από τον επίσημο κατάλογο των Αγνοουμένων και οι υπόλοιπες από τον κατάλογο των πεσόντων και τον λεγόμενο κατάλογο των 126».

Όπως επεσήμανε ο κ. Παντελίδης, σήμερα η Επιτροπή εργάζεται με 8 συνεργεία αρχαιολόγων και εργοδοτεί πέρα από 100 Κύπριους επιστήμονες και από τις δύο κοινότητες. Αυτή την στιγμή τα συνεργεία μας πραγματοποιούν έρευνες Σύσκληπο, Αγία Ειρήνη, Καπούτι, Τράχωνας στρατιωτική περιοχή), Λάπηθος, Άσσια, Μακεδονίτισσα, και Άγιο Δομέτιο κοντά στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ.

«Αντιλαμβάνεστε ότι εργαζόμαστε κατά κύριο λόγο σε περιοχές κάτω από την κατοχή του Τουρκικού στρατού χωρίς τα προβλήματα που επέφερε η μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη πραγματικών ερευνών να περιορίζονται μόνο σε αυτό».

Αναφερόμενος στον προϋπολογισμός του, ο κ. Παντελίδης σημείωσε πως ανέρχεται σε περίπου 4 εκατομμύρια ετησίως με ένα μεγάλο μέρος να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά προέρχεται από την Κυπριακή Κυβέρνηση.

«Παρόλες τις δυσκολίες όμως και παρόλο ότι ο χρόνος πιέζει από κάθε πλευρά, και το τι μας έχει απομείνει είναι οι πιο δύσκολες περιπτώσεις, δεν μπορεί και δεν πρέπει το πρόγραμμα να σταματήσει μέχρι να διαλευκανθούν όλες οι υποθέσεις. Είναι ανθρώπινο δικαίωμα στις οικογένειες να γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ταυτοποιήθηκε το 51% των αγνοουμένων, εκκρεμεί το 49%-Σε ένα μήνα υπήρξαν έξι νέες ταυτοποιήσεις

Δειτε Επισης

Οργανώσεις κατηγορούν το Τμήμα Δασών ότι δεν αποδέχεται όρους Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για Ακάμα
Επιθεώρησαν την περιοχή του Ακάμα Τμ.Περιβάλλοντος και συναρμόδιοι φορείς μετά τις καταγγελέις για παρανομίες
Καθήκον της πολιτείας η διασφάλιση της ορθής χρήση των υπηρεσιών των Προσωπικών Ιατρών
Σε εφαρμογή από τις 9 Απριλίου το σχέδιο Ανακαινίζω-Ενοικιάζω, οι χορηγίες που προβλέπει
Στις 1,700 οι ανασκαφές για αγνοούμενους από το 2006-«Είναι ο γιος που δεν γύρισε, ο πατέρας που χάθηκε»
Σύστησε Επιστημονική Επιτροπή για ενίσχυση της φωνής των ασθενών ο Σύνδεσμος Ασθενών Ήπατος
Γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα Υγείας η ΟΣΑΚ-«H υγεία δεν είναι απλώς στόχος πολιτικής αλλά είναι δικαίωμα»
Το 40% της χλωρίδας της Κύπρου βρίσκεται στον Ακάμα-Στα 650 τα ιθαγενή φυτά
Έπεσαν οι υπογραφές για κατασκευή πεζόδρομου και ποδηλατόδρομου στο τρίφωνο Λατσιών, Γερίου και Αγλαντζιάς
Εποπτεύει τον Ακάμα για τα παράνομα αναψυκτήρια ο διευθυντής του Τμήματος Περιβάλλοντος