Πάνω από 30 ταυτοποιήσεις αγνοουμένων μέσα σε 1,5 χρόνο-Εκκρεμεί το 49%, ύψιστη προτεραιότητα

Το ανθρωπιστικό δράμα της τουρκικής εισβολής, που αφορά στους πεσόντες και αγνοούμενους, παρουσίασε στους μαθητές του Λυκείου Κοκκινοχωρίων Φώτη Πίττα η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων κα Άννα Αριστοτέλους, η οποία αναφέρθηκε στις εξελίξεις των τελευταίων μηνών. Η κα Αριστοτέλους μίλησε στους μαθητές του Λυκείου Κοκκινοχωρίων για το ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, των πεσόντων και των οικογενειών τους, των αιχμαλώτων πολέμου, των εκτοπισμένων προσφύγων, καθώς και των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων στα κατεχόμενα χωριά, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με τίτλο «Να μνημονεύονται…».

Σε ανακοίνωση του Γραφείου Ανθρωπιστικών Θεμάτων αναφέρεται πως η κα. Αριστοτέλους εξήγησε τις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με το αμιγώς ανθρωπιστικό ζήτημα των αγνοουμένων και, βεβαίως, σε σχέση με τις εντατικές και ουσιαστικές προσπάθειες που έχει καταβάλει για επανέναρξη του διαλόγου και επανένωση της πατρίδας μας. Επεσήμανε ότι ο εντοπισμός και ταυτοποίηση ενός εκάστου των αγνοουμένων συνιστά ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας και βρίσκεται στις ύψιστες προτεραιότητες. Όπως ανέφερε στους μαθητές, το δράμα των αγνοουμένων συνεχίζει να αποτελεί την τραγικότερη πτυχή της κυπριακής τραγωδίας με το 49% των υποθέσεων των αγνοουμένων μας να εξακολουθούν να εκκρεμούν μέχρι σήμερα. Η κα Αριστοτέλους πρόσθεσε: «Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο είχαμε στο σύνολο 36 ταυτοποιήσεις, εκ των οποίων οι 15 αφορούν το Πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και έναν σημαντικό αριθμό ταυτοποιήσεων επιπρόσθετων οστών ηρώων μας».

Αναφερόμενη στις ενέργειες που έγιναν, η κα Άννα Αριστοτέλους έκανε ειδική αναφορά στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση όλων των ζητημάτων, όπως για παράδειγμα στην αλλαγή των διαδικασιών για εξασφάλιση πληροφοριών, ώστε να είναι φιλικές προς τον πολίτη, στη διαδικασία της προσωπικής ενημέρωσης των συγγενών των αγνοουμένων μας, αλλά και της στήριξής τους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κηδεία του δικού τους ανθρώπου, στο γεγονός ότι έχει δοθεί έμφαση στην ανάδειξη των αθέατων πτυχών των αγνοούμενων μας, όπως είναι τα παιδιά και οι γυναίκες. Τόνισε: «Με την ανάδειξη της ανθρώπινης προσέγγισης ενός κατ’ εξοχή ανθρωπιστικού θέματος συμβάλλουμε στην ευαισθητοποίηση όλων όσων μπορούν να καταθέσουν πληροφορίες αναφορικά με την τύχη των αγνοουμένων μας, γιατί το ζήτημα δεν αφορά μόνο τους συγγενείς που αγωνιούν να μάθουν για τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά ολόκληρο τον κυπριακό λαό».

462568284_1603857603556325_2683630447450729629_n

Αναφερόμενη στα παιδιά, τόνισε πως το μικρότερο ήταν έξι μηνών και το μεγαλύτερο 18 ετών. Η δημιουργία Πάρκου αφιερωμένου στη μνήμη των 36 αγνοούμενων παιδιών της τουρκικής εισβολής και η αναγνώριση της προσφοράς και τίμηση των ηρωίδων γυναικών, που πρόσφεραν με τον δικό τους τρόπο στον αγώνα, εντάσσεται στο πλαίσιο ανάδειξης αθέατων πτυχών της κυπριακής τραγωδίας και διατήρησης άσβεστης της μνήμης, είπε η κα Αριστοτέλους. Επεξήγησε επίσης τα προβλήματα και προσκόμματα του κατοχικού καθεστώτος στη διενέργεια ανασκαφών, αλλά και σχετικά με τις ανασκαφές, τις εκταφές και τις έρευνες σε στρατιωτικές περιοχές, καθώς και την άρνηση της Τουρκίας να παραχωρήσει όλα τα στοιχεία και πληροφορίες που τηρούνται στα αρχεία του τουρκικού στρατού σχετικά με τους αγνοούμενους.

Όσον αφορά στο θέμα των εγκλωβισμένων, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων αναφέρθηκε σε όλες τις ενέργειες που έγιναν με σκοπό τη βελτίωση και αναβάθμιση των καθημερινών συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων που διαβιούν υπό συνθήκες δύσκολες και αντίξοες στα κατεχόμενα χωριά μας, κρατώντας τα ζωντανά. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον δίαυλο επικοινωνίας που αναπτύχθηκε, με επισκέψεις στους χώρους διαμονής τους στη βάση του Προγράμματος Διακυβέρνησης, όπου επίκεντρο είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, και στην επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων και αιτημάτων της καθημερινότητάς τους, προβλήματα που τούς ταλαιπωρούσαν χρόνια τώρα, και τα οποία λειτουργούσαν ως αντικίνητρο για την παραμονή τους στα κατεχόμενα χωριά μας. Τόνισε τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες που αντιμετωπίζουν λόγω των συνθηκών κατοχής.

462552692_934811411872039_7195437519489944132_n

Αναφέρθηκε επίσης στη βελτίωση της ποιότητας και ποσότητας των προϊόντων που τούς στέλνονται για κατανάλωση, και στον εμπλουτισμό των προϊόντων, αφού αφουγκράστηκε τα αιτήματα τους, όπως και στην σημαντικότητα της αποστολής για πρώτη φορά πασχαλινών και χριστουγεννιάτικων φαγητών και εδεσμάτων για όλες τις οικογένειες, εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων, στην αναθεώρηση του προγράμματος σίτισης των παιδιών του Ολοήμερου Σχολείου στο Ριζοκάρπασο, στη διοργάνωση εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων με τη συμμετοχή εγκλωβισμένων και επανεγκατασταθέντων παιδιών, όπως είναι η παρακολούθηση θεατρικής παράστασης στον ΘΟΚ, η συμμετοχή σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες στις ελεύθερες περιοχές, εκπαιδευτικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Έκανε ειδική αναφορά στον τρόπο λειτουργίας του Σχολείου, τις συνθήκες και τα προγράμματα εκπαίδευσης, τις ευκαιρίες και τον αγώνα που καθημερινά καταβάλλουν οι συνομήλικοί τους στο κατεχόμενο σχολείο του Ριζοκαρπάσου. «Στόχος μας η συνεχής αύξηση των ευκαιριών μάθησης με την ανάπτυξη συνεργασιών και συνεργειών με Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα, ώστε να προσφερθούν διάφορα προγράμματα, υποτροφίες σε εγκλωβισμένους και επανεγκατασταθέντες μαθητές και άλλα», επεσήμανε.

462562589_1233579741199815_3312125874521129507_n

Ανέπτυξε επίσης τις δράσεις όσον αφορά την ενίσχυση της εκπαίδευσης, σε συνεργασία με την Υπουργό Παιδείας, και τα εμπόδια και προβλήματα που δημιουργεί το κατοχικό καθεστώς. Αναφέρθηκε στην επίλυση των χρονιζόντων προβλημάτων που αφορούν τις διελεύσεις με το άνοιγμα της τρίτης λωρίδας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου για τους μαθητές και τους ασθενείς, στις εν εξελίξει διαδικασίες για αγορά δύο νέων λεωφορείων τόσο για τους κατοίκους των χωριών της Καρπασίας, όσο και για τους κατοίκους των Μαρωνίτικων χωριών. Ανέλυσε τον σημαντικό σκοπό της πρόσφατης αναθεώρησης του Σχεδίου Επανεγκατάστασης, ώστε να δοθούν περισσότερα κίνητρα για παραμονή και επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα χωριά μας, αλλά και τις δράσεις όσον αφορά την τρίτη ηλικία. Ανέφερε επίσης τη σημαντικότητα της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας για την παροχή σε μηνιαία βάση επιδότησης σε επανεγκατασταθέντες φοιτητές, κατά τον ίδιο τρόπο και στο ίδιο ύψος που παρέχεται και σε φοιτητές εγκλωβισμένους.

Καταλήγοντας, η κα Αριστοτέλους εξήρε την πρωτοβουλία των καθηγητών/τριων και μαθητών/τριων να διοργανώσουν τη σημερινή ημερίδα, η οποία αναντίλεκτα συμβάλλει στη διατήρηση της μνήμης, κρατώντας τη ζωντανή, άσβεστη και αθάνατη στο πέρασμα των χρόνων, στοιχείο, το οποίο συνταυτίζεται πλήρως με το Πρόγραμμα Διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη διατήρηση του φρονήματος και της θέλησης για επιστροφή. «Τέτοιες πρωτοβουλίες, και ειδικότερα από τους νέους μας, οπλίζουν με αποφασιστικότητα και γεμίζουν με αντοχές τον λαό και την ηγεσία μας για συνέχιση των προσπαθειών μέχρι τη μέρα της δίκαιης λύσης του Κυπριακού και της επανένωσης της πατρίδας μας», ανέφερε.

Σημειώνεται πως στην ημερίδα, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Κυρά της Λαπήθου, Εφροσύνη Προεστού, παρόντες ήταν και αριθμός εκ των στρατιωτών, που είχε σώσει το μοιραίο εκείνο καλοκαίρι του 1974 και το σχολείο τους τίμησε.

462562640_919720586808166_6387113695821259823_n

Δειτε Επισης

Εισηγήσεις Λοττίδου μετά από παράπονα για την κυπριακή υπηκοότητα
Ανακοίνωση του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για κινδύνους από φωτοβολταϊκά σετ
Ποινή φυλάκισης με αναστολή σε οπαδό για χρήση επικίνδυνων αντικειμένων-Στο διακοπέν παιχνίδι Σαλαμίνας-ΑΠΟΕΛ
Κάμερες σε τρία σχολεία στη Λάρνακα μετά τους βανδαλισμούς-«Υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα»
Με Δικαστικό διάταγμα έκλεισαν το οίκημα της Ομόνοιας 29Μ στη Λεμεσό-Ανησυχεί και προειδοποιεί η Αστυνομία
«Έφυγε» από τη ζωή η μητέρα του Μητροπολίτη Λεμεσού
Ο ΟΚΥπΥ προχώρησε στην αγορά είκοσι νέων ασθενοφόρων-«Ένα ασθενοφόρο ανά 30χιλιάδες κατοίκους»
Βλέπει ΠτΔ ο Βύρας για το Λιμάνι Λάρνακας-Αναβλήθηκε μέχρι νεοτέρας η προγραμματισμένη κινητοποίηση
Παραχωρήθηκαν 1.431 «υπηκοότητες» μέσα σε ένα χρόνο στα κατεχόμενα
Παρατυπίες στις συμβάσεις του Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών εντοπίζει η Ελεγκτική-Αδιαφάνεια στους διαγωνισμούς