Συνάντησε και την ΤΜΤ πριν τη Γενεύη ο Τατάρ-«Είναι απαραίτητη μια λύση στη βάση του "ίσου κυρίαρχου κράτους¨"»

«Εάν η νέα πολιτική που βασίζεται σε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη μπορεί να διατηρηθεί σήμερα με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, είναι επειδή γίναμε ιδρυτικοί εταίροι στις συμφωνίες του 1960. Τα ίσα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι τα εγγενή μας δικαιώματα», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είδε αντιπροσωπεία του συνδέσμου της ΤΜΤ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι στην συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ιδρυτική συμφωνία του 1960, που υπέγραψε ο Φαζίλ Κιουτσιούκ, είναι πολύ σημαντική για την κατοχύρωση του τ/κ «λαού», και εγγυήτρια εκείνης της συμφωνίας είναι η Τουρκία.

Συνεχίζει τον αγώνα, είπε ο κ. Τατάρ, για μια συμφωνία βασισμένη στην κυριαρχία που φέρει την υπογραφή του Φαζίλ Κιουτσιούκ και αυτά τα θέματα θα μεταφέρει στη συνάντηση στην Γενεύη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο αγώνας της ΤΜΤ, συνέχισε, από πολιτική άποψη, συνέβαλε επίσης πολύ στη διαδικασία «συγκρότησης κράτους» και στην ένταξη των Τουρκοκυπρίων ως ιδρυτικού εταίρου στις θεμελιώδεις συμφωνίες του 1960.

Μια λύση βασισμένη στο μοντέλο της συνεργασίας «δύο κρατών», δήλωσε ο κ. Τατάρ υποστηρίζεται και από την Τουρκία, και είναι ένα σημαντικό, ιστορικό και εθνικό βήμα της πολιτικής τους.

 Η κουλτούρα της σύγκρουσης είναι πολύ κοινή όταν εξετάζουμε τα αρνητικά που συμβαίνουν στον κόσμο, συνέχισε λέγοντας  ότι η ειρήνη, η ηρεμία και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικές στην Κύπρο.

Ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου» ΤΜΤ, Τζελάλ Μπογιάρ εξέφρασε την στήριξή του στην πολιτική Τατάρ προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη μια λύση στη βάση του «ίσου κυρίαρχου κράτους». Η ουσιαστική και πραγματική εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας είναι η κόκκινη γραμμή τους, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

ΒΙΝΤΕΟ: Ξέσπασε πυρκαγιά σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας στην Αραδίππου
Χάθηκαν από την Πέμπτη τα ίχνη της 20χρονης Λιάνας στη Λεμεσό (pic)
Τυχαίος έλεγχος σε φορτίο στη Λεμεσό οδήγησε σε κατάσχεση χιλιάδων πυροτεχνημάτων και Labubu (pics)
Το ψευδοκράτος προσκλήθηκε σε εκδηλώσεις του συντάγματος του Αζερμπαϊτζάν-Μεγάλο κέρδος βλέπει ο Τατάρ
Ως οικιακή βοηθός εργαζόταν η άτυχη 58χρονη-Τέσσερις οι επιβαίνοντες του οχήματος που την παρέσυρε στη Λεμεσό
Εκκενώθηκε πολυκατοικία στην Παλουριώτισσα μετά από πυρκαγιά-Στο νοσοκομείο ένοικος που εισέπνευσε καπνό
Η δεύτερη χώρα με τον μεγαλύτερο υπερπληθυσμό στις φυλακές η Κύπρος-Τι καταγράφει η έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης
ΒΙΝΤΕΟ: Σκηνές απείρου κάλλους στο κέντρο της Λευκωσίας-Άγρια συμπλοκή, μαρτυρίες για μαχαίρια και ζημιές
Κατέθεσε ως μάρτυρας κατηγορίας στη δίκη Al Jazeera o Πετρίδης-Εγκρίθηκαν 27 κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεις κατά τη θητεία του
Στη δημοσιότητα τα στοιχεία του 18χρονου καταζητούμενου από το θανατηφόρο στη Λεμεσό (pic)