Συνάντησε και την ΤΜΤ πριν τη Γενεύη ο Τατάρ-«Είναι απαραίτητη μια λύση στη βάση του "ίσου κυρίαρχου κράτους¨"»

«Εάν η νέα πολιτική που βασίζεται σε δύο ίσα κυρίαρχα κράτη μπορεί να διατηρηθεί σήμερα με την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας, είναι επειδή γίναμε ιδρυτικοί εταίροι στις συμφωνίες του 1960. Τα ίσα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι τα εγγενή μας δικαιώματα», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος είδε αντιπροσωπεία του συνδέσμου της ΤΜΤ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ανακοίνωση της «προεδρίας» αναφέρει ότι στην συνάντηση ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι η ιδρυτική συμφωνία του 1960, που υπέγραψε ο Φαζίλ Κιουτσιούκ, είναι πολύ σημαντική για την κατοχύρωση του τ/κ «λαού», και εγγυήτρια εκείνης της συμφωνίας είναι η Τουρκία.

Συνεχίζει τον αγώνα, είπε ο κ. Τατάρ, για μια συμφωνία βασισμένη στην κυριαρχία που φέρει την υπογραφή του Φαζίλ Κιουτσιούκ και αυτά τα θέματα θα μεταφέρει στη συνάντηση στην Γενεύη, στην οποία θα συμμετάσχουν οι ΥΠΕΞ της Τουρκίας και της Ελλάδας.

Ο αγώνας της ΤΜΤ, συνέχισε, από πολιτική άποψη, συνέβαλε επίσης πολύ στη διαδικασία «συγκρότησης κράτους» και στην ένταξη των Τουρκοκυπρίων ως ιδρυτικού εταίρου στις θεμελιώδεις συμφωνίες του 1960.

Μια λύση βασισμένη στο μοντέλο της συνεργασίας «δύο κρατών», δήλωσε ο κ. Τατάρ υποστηρίζεται και από την Τουρκία, και είναι ένα σημαντικό, ιστορικό και εθνικό βήμα της πολιτικής τους.

 Η κουλτούρα της σύγκρουσης είναι πολύ κοινή όταν εξετάζουμε τα αρνητικά που συμβαίνουν στον κόσμο, συνέχισε λέγοντας  ότι η ειρήνη, η ηρεμία και η ασφάλεια είναι πολύ σημαντικές στην Κύπρο.

Ο «πρόεδρος» του «συνδέσμου» ΤΜΤ, Τζελάλ Μπογιάρ εξέφρασε την στήριξή του στην πολιτική Τατάρ προσθέτοντας ότι είναι απαραίτητη μια λύση στη βάση του «ίσου κυρίαρχου κράτους». Η ουσιαστική και πραγματική εγγύηση της μητέρας πατρίδας Τουρκίας είναι η κόκκινη γραμμή τους, πρόσθεσε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Συνάντησε και τον ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας ο Κόμπος-Στο επίκεντρο Κυπριακό και εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Έγινε... Τούρκος ο Τατάρ για το ράπισμα από χώρες της Κεντρικής Ασίας-«Να προσέξουν τις σχέσεις με τους Ε/κ»
Σιγή ιχθύος από Ερντογάν για το καλώδιο-«Η ψυχραιμία μας δεν είναι αδυναμία»
Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Ουγγρικής Εθνοσυνέλευσης ο Κόμπος-Συζήτησαν διμερείς σχέσεις
Ράπισμα στην Τουρκία από χώρες της κεντρικής Ασίας-«Δύναμη κατοχής στην Κύπρο ο τουρκικός στρατός»
Συνάντησε τον Πρόεδρο ο Φειδίας και αντάλλαξαν απόψεις για την Παιδεία-Η συμβουλή Ευρωβουλευτή για τα διαγγέλματα
Κριτική και από Οζερσάι για τα «δύο κράτη» και για την ομοσπονδία-«Οι διπλωματικές σχέσεις καθορίζονται στη βάση περιφερειακών συμφερόντων»
Ξεκίνησε η διερεύνηση στα κατεχόμενα για απαγόρευση εισόδου από Ντουμπάι σε τ/κ επιχειρηματίες
Έντονη κριτική Έρχιουρμαν σε Τατάρ-«Ενώ όλοι μιλούν για την Κύπρο, αυτός σιωπά»
«Βακουφική περιουσία το Βαρώσι» ισχυρίζεται και πάλι ο Τατάρ-Υπάρχουν μεγάλα σχέδια για την αξιοποίηση»