Επίθεση «Ισότητας» σε Υφ. Πρόνοιας και ΥΚΕ-«Λειτουργός χτυπήθηκε με φτυάρι, άλλος βρήκε κατεστραμμένο το όχημα του»

Με μια ανακοίνωση-καταπέλτη, επιτίθεται στις αρμόδιες Αρχές του κράτους, η Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα», σε σχέση με τα κακώς έχοντα που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι λειτουργοί των ΥΚΕ, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων εργασιακή εξαθλίωση και επιθέσεις που δέχονται όσοι εργάζονται στην πρώτη γραμμή.

Στην ανακοίνωσή της, η «Ισότητα» αναφέρεται σε περιστατικά επιθέσεων σε βάρος λειτουργών των ΥΚΕ, όπως επίθεση με φτυάρι και καταστροφή οχήματος που σημειώθηκαν, ενώ υποστηρίζουν πως το νομοθετικό πλαίσιο είναι παρωχημένο και χρειάζεται εκσυγχρονισμό.

Παράλληλα, καλεί το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, αλλά και τη διοίκηση των ΥΚΕ να δράσουν άμεσα, διότι, «οι Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών δεν είναι ούτε αναλώσιμοι, ούτε αόρατοι. Διεκδικούμε το δικαίωμα μας σε ένα ασφαλές, αξιοπρεπές και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον».

Αυτούσια η ανακοίνωση:

«Οι Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών (ΛΚΥ) εργάζονται στην πρώτη γραμμή για την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Αντιμετωπίζουν καθημερινά δύσκολες, επείγουσες και επικίνδυνες καταστάσεις, προσπαθώντας να προσφέρουν ουσιαστική στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη. Παρ’ όλα αυτά, εργάζονται σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από έλλειψη ασφάλειας, εξουθενωτικό φόρτο εργασίας, ανεπαρκή μέσα και ανύπαρκτη στήριξη από την Πολιτεία.

Τα προβλήματα έχουν τεθεί επανειλημμένα στη Διοίκηση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας. Όμως, αντί για ουσιαστικές λύσεις, η πολιτική ηγεσία επιλέγει τη σιωπή, την αδράνεια και την επικοινωνιακή διαχείριση, αφήνοντας τους Λειτουργούς εκτεθειμένους σε σοβαρούς κινδύνους και ανήμπορους να παρέχουν τις υπηρεσίες που απαιτεί η κοινωνία.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Δεν μιλάμε πλέον για δυσκολίες στη δουλειά μας, αλλά για συνθήκες που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των Λειτουργών και των εξυπηρετούμενων πολιτών.

Ανασφαλείς και Εξαντλημένοι Λειτουργοί – Πώς να Προσφέρουν Καλύτερες Υπηρεσίες;

  1. Συνθήκες Εργασίας που θέτουν ζωές σε κίνδυνο – Λειτουργοί Χωρίς Προστασία

 Ακατάλληλες και επικίνδυνες εγκαταστάσεις: Παλιά και προβληματικά κτίρια με σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, έλλειψη εξόδων κινδύνου, ανεπαρκής φύλαξη και ανύπαρκτες διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων. Δεν υπάρχουν καν κατάλληλοι χώροι για συνεντεύξεις, με αποτέλεσμα προσωπικά δεδομένα να εκτίθενται σε τρίτους.

Λειτουργοί εκτεθειμένοι σε απειλές και βία

 Έλλειψη προστασίας κατά τις επισκέψεις: Οι Λειτουργοί καλούνται να διαχειριστούν μόνοι τους περιστατικά υψηλού κινδύνου, χωρίς ενημέρωση, συνοδεία ή προστασία.

 Χρήση προσωπικών οχημάτων: Οι λειτουργοί αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα, εκθέτοντας τους εαυτούς τους σε κίνδυνο, καθώς οι πινακίδες τους γίνονται γνωστές σε εξυπηρετούμενους. Έχουν ήδη υπάρξει περιστατικά βίας, καταστροφής οχημάτων και απειλών. Ένας λειτουργός χτυπήθηκε με φτυάρι, άλλος βρήκε το αυτοκίνητό του κατεστραμμένο.

 Η απουσία αξιολόγησης κινδύνου και η έλλειψη στοιχειωδών μέτρων προστασίας θα οδηγήσει αργά ή γρήγορα σε τραγωδία.

Ανύπαρκτα Μέσα και Ανεξέλεγκτος Φόρτος Εργασίας

Εργασιακή εξάντληση, χαοτική διαχείριση υποθέσεων και ανύπαρκτα εργαλεία

 Ανύπαρκτα εργαλεία και πρωτόκολλα: Δεν υπάρχει σύγχρονο μηχανογραφικό σύστημα, ενώ η διαχείριση των υποθέσεων γίνεται με πρόχειρες μεθόδους που προκαλούν καθυστερήσεις και λάθη.

 Ακραίος φόρτος εργασίας: Οι Λειτουργοί αναγκάζονται να διαχειρίζονται υπερβολικά μεγάλο αριθμό υποθέσεων – αριθμοί που ξεπερνούν κατά πολύ τις διεθνείς προδιαγραφές. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα των υπηρεσιών προς τους πολίτες.

 Έλλειψη επαγγελματικής στήριξης και εξειδίκευσης: Οι Λειτουργοί καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα εκτός της ειδικότητάς τους, ενώ δεν υπάρχει σύστημα κατάρτισης ή υποστήριξης για την ορθή διαχείριση δύσκολων περιστατικών.

Εργασιακή εξουθένωση – Οι Λειτουργοί δεν είναι υπεράνθρωποι!

 50-80 παιδιά ανά λειτουργό με καθήκοντα κηδεμόνα. 100+ υποθέσεις ανά λειτουργό βίας. Οι αριθμοί είναι εξωφρενικοί και κάνουν την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών αδύνατη.

 Συνεχείς παραιτήσεις: Οι συνθήκες είναι τόσο πιεστικές, που οι Λειτουργοί παραιτούνται μαζικά, αφήνοντας ακόμα μεγαλύτερο βάρος στους εναπομείναντες συναδέλφους.

 Πολλοί βρίσκονται στα όρια της επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) και κινδυνεύουν με ποινικές ευθύνες για λάθη που προκύπτουν από την ανεπάρκεια του συστήματος.

Παρωχημένο νομικό πλαίσιο και αποπροσανατολισμός των υπηρεσιών

 Ανεπίκαιρες νομοθεσίες: Οι νόμοι που διέπουν τις ΥΚΕ δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές κοινωνικές ανάγκες, δημιουργώντας γραφειοκρατικά εμπόδια και καθυστερήσεις.

 Άσχετες αρμοδιότητες: Οι Λειτουργοί καλούνται να διεκπεραιώνουν διοικητικές διαδικασίες, όπως γραμματειακή υποστήριξη και διαχείριση επιδομάτων, αντί να επικεντρώνονται στο κύριο έργο τους: την κοινωνική στήριξη και προστασία.

Η Πολιτεία Αδιαφορεί – Χάνεται Πολύτιμος Χρόνος

Η Διοίκηση και το Υφυπουργείο δεν Μπορούν να Συνεχίσουν να Κλείνουν τα Μάτια.

Η Μονάδα Εσωτερικού Ελέγχου κατέγραψε ήδη από το 2023 τις συστημικές αδυναμίες των ΥΚΕ και κατέθεσε προτάσεις για βελτίωση. Αντί για ουσιαστική αλλαγή, η Διοίκηση υποβάθμισε τη Μονάδα και αγνόησε τις εισηγήσεις της.

Την ίδια στιγμή, αντί να εφαρμόσουν λύσεις που ήδη γνωρίζουν, προχωρούν σε «έρευνα» ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ (€1.000.000 ευρώ), με πλάνο υλοποίησης έως το 2027, δήθεν για να εντοπίσουν προβλήματα που είναι γνωστά εδώ και χρόνια.

Επιπλέον, ενώ η Διοίκηση επιδεικνύει αδιαφορία για την ασφάλεια των Λειτουργών, είναι εξαιρετικά δραστήρια σε επικοινωνιακές στρατηγικές και προσωρινές «λύσεις» που αποσκοπούν περισσότερο στη διαχείριση της δημόσιας εικόνας της, παρά στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας.

Ζητάμε Άμεσες και Ουσιαστικές Παρεμβάσεις!

Η υπομονή μας εξαντλήθηκε. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε άλλη κωλυσιεργία εις βάρος της ασφάλειας και της αξιοπρέπειάς μας. Απαιτούμε:

  1. Ασφαλείς συνθήκες εργασίας: Αναβάθμιση κτιριακών εγκαταστάσεων, φύλαξη χώρων και δημιουργία σαφών πρωτοκόλλων ασφαλείας.
  2. Σωστή στελέχωση και υποστήριξη: Πρόσληψη προσωπικού, ορθολογική κατανομή υποθέσεων και παροχή σύγχρονων εργαλείων εργασίας.
  3. Νομοθετικές αλλαγές και εκσυγχρονισμός διαδικασιών: Αναθεώρηση των νομικών πλαισίων που εμποδίζουν τη σωστή λειτουργία των ΥΚΕ.
  4. Απαλλαγή από άσχετα καθήκοντα: Οι Λειτουργοί να επικεντρωθούν στην κοινωνική εργασία και όχι στη διαχείριση επιδομάτων και διοικητικών διαδικασιών.
  5. Αναγνώριση των προβλημάτων και διάλογος: Ουσιαστική επικοινωνία με τους εργαζομένους και τις συντεχνίες για άμεσες λύσεις.

Αν η Διοίκηση και το Υφυπουργείο συνεχίσουν να αδιαφορούν, τότε οι ευθύνες για τις επιπτώσεις θα βαραίνουν αποκλειστικά τους ίδιους. Οι Λειτουργοί Κοινωνικών Υπηρεσιών δεν είναι ούτε αναλώσιμοι, ούτε αόρατοι. Διεκδικούμε το δικαίωμα μας σε ένα ασφαλές, αξιοπρεπές και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Απαντήσεις σε δεκαεννέα καίρια ερωτήματα για τις ανακλήσεις-Ανοίγει τηλεφωνικό κέντρο το ΤΟΜ
Αγωγές για τα οφειλόμενα στο κράτος σε πρώην παράγοντες της Ανόρθωσης-Έλαβαν κλήση για το Δικαστήριο
Έντονη αντίδραση ΠΟΕΔ για τη διαρροή της πρότασης για αξιολόγηση του εκπαιδευτικού-«Παρεκκλίνει της διαδικασίας»
Οδηγούσε αυτοκίνητο με υπερβολική ταχύτητα 16χρονος-Συνελήφθη από την Αστυνομία
Μάχη για την κράτηση του Αϊκούτ-Εκ διαμέτρου αντίθετες γνωματεύσεις για την κατάσταση της υγείας του
Η τελευταία πράξη του δράματος-Στην Καλλιθέα τελείται η κηδεία του τρίχρονου Άγγελου
Λ.Φουρλάς: Έκκληση για κοινή εξωτερική πολιτική και ασφάλεια στις εργασίες του Προεδρείου του ΕΛΚ στη Στοκχόλμη
Μητέρα καταγγέλλει καθηγήτρια ότι χλεύαζε τη 12χρονη κόρη της-«Ποτέ δεν στοχοποιείς ένα παιδί»
Αναβολή στην απαγγελία των κατηγοριών στην πρόεδρο του ΚΥΦΑ-Τροποποιήσεις στο κατηγορητήριο
Επίθεση «Ισότητας» σε Υφ. Πρόνοιας και ΥΚΕ-«Λειτουργός χτυπήθηκε με φτυάρι, άλλος βρήκε κατεστραμμένο το όχημα του»