«Θέλουμε να ακούσουμε τις ανάγκες των παιδιών, να τα προστατεύσουμε από τη σεξουαλική κακοποίηση»

Τους στόχους και τις προτεραιότητες που έθεσε, με το διορισμό της στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ» ανέπτυξε σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον REPORTER η Κλέα Παπαέλληνα, η οποία τόνισε πως πρέπει να ακουστούν οι ανάγκες των παιδιών, καθώς πρέπει να προστατευτούν από την σεξουαλική κακοποίηση.

Η κα. Παπαέλληνα ανέλαβε καθήκοντα προέδρου του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ» τον περασμένο Απρίλιο και από την πρώτη στιγμή, προτεραιότητά της ήταν να καταγράψει όλα τα δεδομένα, καθώς πρόκειται για ένα σημαντικό πόστο, που σχετίζεται με θέματα ασφάλειας των παιδιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, έχει τεθεί στόχος να πληροφορηθεί το κοινό για την ύπαρξη και το ρόλο του συμβουλίου ΦΩΝΗ, καθώς επίσης και να επικαιροποιηθεί η εθνική στρατηγική για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας.

Όσον αφορά στο θέμα της υποχρεωτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, που εφαρμόστηκε υποχρεωτικά στα σχολεία μετά την ψήφιση της νομοθεσίας το Δεκέμβριο του 2022, η κα. Παπαέλληνα επεσήμανε πως μέσα από την αξιολόγηση που διεξήγαγε το ΥΠΑΝ για την εφαρμογή της πολιτικής για την ΟΣΔ, διαφαίνεται πως η σφαιρική προσέγγιση/φιλοσοφία που την διέπει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς περιλαμβάνει δράσεις τόσο σε ατομικό επίπεδο (ενδυνάμωση παιδιών μέσω της διδασκαλίας σχετικών ενοτήτων) όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο (εφαρμογή κανονισμών/διαδικασιών/πρακτικών που έμμεσα ή άμεσα συνδέονται με τη ΣΔ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η Κλέα Χατζηστεφάνου Παπαέλληνα η διάδοχος της Αναστασίας Παπαδοπούλου στη «Φωνή»

-Έχετε αναλάβει ένα δύσκολο πόστο, στην προεδρία του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ». Ποιους στόχους θέσατε;

Νιώθω ότι ο ρόλος του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ» ταυτίζεται με ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει μία χώρα. Τα παιδιά της που είναι το μέλλον. Και για να ευτυχήσουν τα παιδιά και να μπορέσουν να έχουν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, θα πρέπει να τα προστατεύσουμε από την σεξουαλική κακοποίηση θωρακίζοντάς τα με γνώσεις και δεξιότητες ώστε να μπορούν να προχωρήσουν και να υλοποιήσουν τα όνειρα τους. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχουμε στην αποστολή μας. Αναγνωρίζουμε την πολύ καλή δουλειά που έχει προηγηθεί, την συνεχίζουμε και θα πάμε ένα βήμα πιο μπροστά, διότι το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, μας αφορά όλους και απαιτεί εγρήγορση, συνέργειες και μεθοδική δουλειά.

Οι στόχοι μας είναι να πληροφορηθεί το κοινό για την ύπαρξη και το ρόλο του συμβουλίου ΦΩΝΗ, και να ολοκληρώσουμε και να επικαιροποιήσουμε την εθνική στρατηγική με τα νέα δεδομένα και την εμπειρία έξι (6) ετών. Θέλουμε να ακούσουμε τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών σχετικά με την προστασία και ενημέρωση, τους κινδύνους / προκλήσεις που αντιμετωπίζουν, τις λανθασμένες αντιλήψεις που μπορεί να έχουν και να βασιστούμε στις αναφορές τους για επόμενες δράσεις/εκπαιδεύσεις και ενημέρωση των αρμόδιων φορέων, ώστε να λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα των παιδιών στη διαμόρφωση πολιτικών.

Με την σύνθεση του συμβουλίου ΦΩΝΗ και την εμπειρογνωμοσύνη και εξειδίκευση όλων των μελών στο θέμα αυτό, είμαι σίγουρη ότι θα καταφέρουμε να έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα στην υλοποίηση των στόχων μας. Πάντα με κοινή προσπάθεια και συμπόρευση των δυνάμεων της κοινωνίας.

-Ποιες είναι οι άμεσες προτεραιότητές σας, για να προωθήσετε το έργο του Συμβουλίου, ώστε να γίνει ευρέως γνωστό;

Οι άμεσες προτεραιότητες μας επικεντρώνονται στον εμπλουτισμό των δράσεων τόσο του Συμβουλίου όσο και των φορέων που το απαρτίζουν, έτσι ώστε να προωθήσουμε το ρόλο και το έργο της ΦΩΝΗΣ σε όλους ανεξαίρετα τους συμπολίτες μας. Θέλουμε όλοι να γνωρίζουν πως είμαστε εδώ και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μας για να μας δώσουν εισηγήσεις για δράσεις, να μοιραστούν προβληματισμούς ή και απόψεις γενικότερα για το θέμα. Στις προτεραιότητές μας είναι φυσικά και η σύνδεσή μας με φορείς του εξωτερικού.

Το Συμβούλιο ΦΩΝΗ χρηματοδοτεί και στηρίζει ημερίδες ενημέρωσης και εκπαίδευσης για εκπαιδευτικούς και μαθητές, λειτουργούς πρώτης γραμμής των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, αλλά και διάφορών άλλων κοινωνικών ομάδων. Επίσης στόχος μας είναι να υλοποιήσουμε και άλλες εκστρατείες ενημέρωσης του κοινού για να φτάσει το μήνυμα μας σε όλους. Παράλληλα θα προσεγγίσουμε φορείς που μέχρι τώρα δεν εμπλέκονταν στην Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας, όπως για παράδειγμα τον ΟΝΕΚ, τους Προσκόπους, τον ΘΟΚ, την ΟΠΑΠ, την Εκκλησία κ.α. Επιδιώκουμε να εμπλουτίσουμε τις δράσεις μας και να προάγουμε την ασφάλεια σε όλους τους τομείς που δραστηριοποιούνται τα παιδιά.

Στις άμεσες προτεραιότητες μας είναι και η επαφή μας με όλα τα κόμματα, την Βουλή των Αντιπροσώπων και μαθητικές οργανώσεις.

-Υπάρχει συνεργασία και με ευρωπαϊκά σώματα, που είναι αρμόδια για την προστασία των παιδιών;

Η μεταφορά τεχνογνωσίας είναι ιδιαίτερα σημαντική και αυτό θα επιδιώξουμε το επόμενο διάστημα. Να συνεργαστούμε με διακρατικούς θεσμούς εγνωσμένου κύρους και εμπειρογνωμοσύνης για το θέμα μας, δηλαδή να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με το Συμβούλιο της Ευρώπης και τις Επιτροπές του που έχουν συνάφεια με την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική βία και εκμετάλλευση. Όπως και σε επίπεδο άλλων οργανισμών που έχουν σχέση με το ζήτημα αυτό όπως τον ΟΗΕ και την Επιτροπή του για την εποπτεία εφαρμογής της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO), με τα αντίστοιχα όργανα και υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικά με κάθε φορέα που διαθέτει ανάλογο status και εμπειρία. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τί γίνεται στο εξωτερικό, ποιες είναι οι επικρατούσες -στον παρόντα χρόνο- διεθνείς και πανευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες, ποιες είναι διεθνώς οι θεωρούμενες καλές πρακτικές, ώστε να εισάγουμε ανάλογες καινοτομίες και στο σύστημα παιδικής προστασίας στην χώρα μας. Επίσης, είναι χρήσιμο να έχουμε περαιτέρω ενημέρωση για εκστρατείες ευαισθητοποίησης, ενημερωτικό υλικό, τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος σε άλλες χώρες, έτσι ώστε να εμπλουτίσουμε τις θεματικές μας με επίκαιρες δράσεις που να έχουν θετικό αποτέλεσμα στην προστασία των παιδιών. Θεωρείται δεδομένο ότι όπου η ΦΩΝΗ έχει ήδη συνεργασίες αυτές θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Όποια και αν είναι η αντίδραση, θα προχωρήσουμε στη δημιουργία Σπιτιών για Παιδιά

-Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήσατε κάποιες ενημερωτικές δράσεις και ημερίδες, για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Θεωρείτε ότι έχουν πετύχει το σκοπό τους. Θα συνεχίσετε αυτές τις ενέργειες;

Το Συμβούλιο «Φωνή» πραγματοποίησε μια σειρά από δράσεις με απώτερο στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών. Συγκεκριμένα, υλοποιήσαμε δύο ξεχωριστές εκστρατείες: μία που απευθυνόταν στους γονείς και μία που απευθυνόταν σε εφήβους με την ονομασία “Red flag” . Αυτές οι εκστρατείες προβλήθηκαν μέσα από δημοφιλείς πλατφόρμες, όπως το Instagram και το TikTok, με ιδιαίτερα θετική απήχηση. Συγκεκριμένα στο TikTok, οι προβολές των τριών βίντεο που αφορούσε την εκστρατεία red flags έφτασαν τα 2,5 εκατομμύρια views, ενώ στο Instagram & Facebook ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια views.

Παράλληλα, προβάλαμε διαφημιστική ταινία που αφορούσε στη σεξουαλική κακοποίηση των παιδιών στο διαδίκτυο, η οποία μεταδόθηκε σε τηλεόραση, YouTube, Facebook και σε Κυπριακά Portals και είχε επίσης πολύ σημαντική απήχηση προς το κοινό. Συγκεκριμένα στο YouTube, οι προβολές κυμάνθηκαν από 224 χιλιάδες έως και 400 χιλιάδες views, ενώ στο Facebook έφτασαν μέχρι τις 500 χιλιάδες θεάσεις.

Η ανταπόκριση του κοινού στις ενημερωτικές μας δράσεις ήταν εντυπωσιακή. Το γεγονός αυτό μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία αφού φαίνεται ότι η προσπάθειά μας έχει επιτύχει τον σκοπό της: να φέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, να ενημερώσει, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει την κοινωνία. Ένα άλλο σημαντικό μήνυμα που λάβαμε, μέσα από τους αριθμούς που προανέφερα, είναι ότι όταν αφουγκράζεσαι τους νέους και τα παιδιά και μιλάς τη γλώσσα τους, τότε έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Σίγουρα, η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τις δράσεις μας, με στόχο να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερα παιδιά και να συμβάλουμε στη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου κάθε παιδί θα μεγαλώνει με ασφάλεια και σεβασμό.

Να προσθέσω εδώ και την πολύ ενδιαφέρουσα και επικεντρωμένη εκστρατεία της Αστυνομίας, με τίτλο ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΦΤΑΙΣ ΕΣΥ, με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής ημέρας για την προστασία των παιδιών από την σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση. Η πρωτοβουλία αυτή πραγματικά έδωσε μια άλλη διάσταση στο πρόβλημα αφού ανακριτές της αστυνομίας μέσα από τη δύναμη της εικόνας ανέδειξαν τη σημαντικότητά του και τη σοβαρότητα με την οποία πρέπει να το αντιμετωπίσουμε.

-Για τη σωστή προστασία των παιδιών από τους κινδύνους που κρύβονται στην καθημερινότητά τους, πρέπει να υπάρχει συνεργασία με όλους τους φορείς, όπως είναι εκπαιδευτικοί και γονείς. Ως Συμβούλιο, επεξεργάζεστε κάποιο τρόπο προσέγγισης των γονιών;

Όπως αναφέρθηκε, μέρος της προωθητικής εκστρατείας μας στόχευε αποκλειστικά τους γονείς. Επιπρόσθετα, μία από τις δράσεις που δρομολογούνται μέσω της Νέας Εθνικής Στρατηγικής, είναι η συζήτηση του θέματος σε συναντήσεις με τους οργανωμένους γονείς (Ομοσπονδίες, Συνομοσπονδίες) όλων των βαθμίδων, αλλά και η ανάπτυξη κοινών δράσεων που θα περιλαμβάνουν σεμινάρια ευαισθητοποίησης, πρόληψης, ημερίδες επιμόρφωσης γονέων και ετοιμασία ενημερωτικού υλικού προς γονείς για το θέμα του εντοπισμού σεξουαλικής κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης παιδιών, καθώς και για τρόπους αντιμετώπισης τέτοιων περιστατικών. Επίσης θέλουμε να αξιοποιήσουμε και τη βοήθεια των συνδικαλιστικών εκπαιδευτικών οργανώσεων, οι οποίες είναι σημαντικό να μας πουν τις θέσεις τους και να συνεργαστούμε. Οι απόψεις των γονιών θα ληφθούν υπόψη ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε, να προγραμματίσουμε και να οργανώσουμε δράσεις, εκπαιδεύσεις και να διαμορφώσουμε πολιτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σώπασαν οι φωνές-Θετική η αποτίμηση του ενός χρόνου διδασκαλίας της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

-Ένα σημαντικό θέμα που απασχόλησε την επικαιρότητα ήταν το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης. Με τα αποτελέσματα που έχει ενώπιον του το Υπουργείο Παιδείας και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, διαφάνηκε πως τελικά η διδασκαλία είχε θετικά αποτελέσματα. Πώς απαντάτε σε όλες τις αναφορές και τις επικρίσεις που υπήρχαν;

Ξεκινώντας την απάντηση στο ερώτημά σας, χρειάζεται να διευκρινιστεί ότι δεν μιλούμε για μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, αλλά για πολιτική σχετικά με την Ολιστική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση (ΣΔ). Το 2022, με αφορμή την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή των Αντιπροσώπων (ο περί της Ολιστικής Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης Νόμος του 2022), το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) διαμόρφωσε πολιτική για την Ολιστική Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, η οποία από τη σχολική χρονιά 2023-24 περιλαμβάνει την ένταξη ενοτήτων της ΣΔ και στο Πρόγραμμα Σπουδών Αγωγής Υγείας (ΠΣΑΥ) του Λυκείου και των Τεχνικών Σχολών. Είναι σημαντικό να τονιστεί πως από το 2011, οι ενότητες της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ήταν ήδη ενταγμένες στο ΠΣΑΥ στο Νηπιαγωγείο, στο Δημοτικό σχολείο και στο Γυμνάσιο, χωρίς να έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα ή αντιδράσεις από την κοινωνία των πολιτών. Οι σχολικές μονάδες (Διευθύνσεις και οι εκπαιδευτικοί) συνεχίζουν να δέχονται υποστήριξη, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, από το ΥΠΑΝ.

Η εν λόγω πολιτική του ΥΠΑΝ για τη Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, καθοδηγείται από την Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη και Διαχείριση της Βίας στο Σχολείο, καθώς και την Εθνική Στρατηγική για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών. Πρωταρχικός στόχος της συνεργασίας του Συμβουλίου ΦΩΝΗ με το ΥΠΑΝ είναι να διασφαλιστεί ότι όλα τα παιδιά μεγαλώνουν σε ασφαλή περιβάλλοντα, χωρίς να αντιμετωπίζουν σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση.

Περαιτέρω, η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση βασίζεται στα παγκόσμια αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικά εδράζεται στο δικαίωμα των παιδιών και των νέων για ενημέρωση, ως μέτρο πρόληψης σε θέματα υγείας. Η προστασία των παιδιών βρίσκεται στο επίκεντρο της Σύμβασης Λανζαρότε που μας καθοδηγεί στο έργο της πρόληψης και της καταπολέμησης της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ενώ επικεντρώνεται στον σεβασμό των δικαιωμάτων των παιδιών, τη διασφάλιση της ευημερίας τους, την ανταπόκριση στις απόψεις, ανάγκες και ανησυχίες τους. Καλούμαστε να ενεργούμε ανά πάσα στιγμή προς το συμφέρον των παιδιών. Η αναγκαιότητα για σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και για πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης κάθε μορφής είναι κοινά αποδεκτή, με τη συντριπτική πλειοψηφία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την έχουν τοποθετήσει στις εκπαιδευτικές πολιτικές τους, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές προκλήσεις από την ευρεία διάδοση και αξιοποίηση των ψηφιακών και διαδικτυακών τεχνολογιών.

Μέσα από την αξιολόγηση που διεξήγαγε το ΥΠΑΝ για την εφαρμογή της πολιτικής για την ΟΣΔ, διαφαίνεται πως η σφαιρική προσέγγιση/φιλοσοφία που την διέπει είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, καθώς περιλαμβάνει δράσεις τόσο σε ατομικό επίπεδο (ενδυνάμωση παιδιών μέσω της διδασκαλίας σχετικών ενοτήτων) όσο και σε περιβαλλοντικό επίπεδο (εφαρμογή κανονισμών/διαδικασιών/πρακτικών που έμμεσα ή άμεσα συνδέονται με τη ΣΔ).

Στην πορεία της σχολικής χρονιάς, η επιμόρφωση όλων των εμπλεκομένων καθώς και η ευαισθητοποίηση που έχει παράλληλα επιτευχθεί μέσα από εκστρατείες ευαισθητοποίησης καθώς και τη Δημοσιογραφική Διάσκεψη του ΥΠΑΝ από κοινού με το Συμβούλιο ΦΩΝΗ, συνέβαλαν στο να αντιληφθεί μεγάλη μερίδα του κοινού ότι τόσο το περιεχόμενο όσο και η φιλοσοφία της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης συμβάλλει στην προαγωγή της υγείας, της ευεξίας και της ευημερίας των παιδιών σε ένα σφαιρικό επίπεδο. Έχει δηλαδή γίνει πιο κατανοητό ότι, μέσα από την ΟΣΔ, επιτυγχάνεται μια γενικότερη μάθηση όσον αφορά στις γνωστικές, συναισθηματικές, κοινωνικές, διαδραστικές και σωματικές πτυχές της σεξουαλικής υγείας που έχει ως στόχο: α) την υποστήριξη και προστασία της σεξουαλικής τους ανάπτυξης, β) την ενίσχυση και ενδυνάμωση των παιδιών και νέων με πληροφορίες, δεξιότητες και θετικές αξίες ώστε να κατανοούν και να χαίρονται τη σεξουαλικότητά τους, γ) την καλλιέργεια της υπευθυνότητας και ασφάλειας στις διαπροσωπικές σχέσεις και φιλίες τους, δ) την ανάληψη της ευθύνης για τη δική τους σεξουαλική υγεία και ευημερία, αλλά και για των άλλων και ε) την ενίσχυση της ποιότητας της ζωής τους, συνεισφέροντας σε μια σπλαχνική και δίκαιη κοινωνία.

-Ως το καθ’ ύλη αρμόδιο Συμβούλιο για την πρόληψη και καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης των παιδιών, θα θέλατε να έχετε πιο ενεργό ρόλο στη θέσπιση νομοθεσιών που αφορούν τα παιδιά;

Ως Συμβούλιο έχουμε υπό την ευθύνη μας τον συντονισμό όλων των ενεργειών για την πρόληψη και τη καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, καθώς και της παιδικής πορνογραφίας. Ανάμεσα στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντά μας, βάσει του σχετικού νόμου, είναι και η προώθηση εισηγήσεων για τη λήψη νομοθετικών και άλλων μέτρων. Θεωρώ πως έχουμε ενεργό ρόλο στη θέσπιση σχετικών νομοθεσιών και απόδειξη αυτού είναι και η πρόσφατη συνεργασία της τέως Προέδρου του Συμβουλίου ΦΩΝΗ Αναστασίας Παπαδοπούλου με την Επίτροπο Νομοθεσίας για εκσυγχρονισμό και τροποποίηση της νομοθεσίας για τη ποινικοποίηση πράξεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ασφαλώς, είμαστε πάντα στη διάθεση όλων των αρμοδίων για συνεργασία και υποβολή εισηγήσεων εκ μέρους μας για αλλαγές εκεί και όπου χρειάζεται.

-Έχετε συνεργασία και με το Σπίτι του Παιδιού. Μπορείτε να μας εξηγήσετε περιληπτικά τι υπηρεσίες παρέχονται στη δομή και πόσες αναφορές έχει μέχρι και σήμερα;

Η συνεργασία με το Σπίτι του Παιδιού είναι για μας πολύτιμη! Το Σπίτι του Παιδιού (ΣτΠ), αποτελεί έναν εξειδικευμένο χώρο που προσφέρει ολιστική στήριξη σε παιδιά-θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης. Δεν φιλοξενεί παιδιά αλλά συστεγάζει όλες τις υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διερεύνηση των αναφορών και τη στήριξη και αποκατάσταση του κάθε παιδιού και της οικογένειας του. Η λειτουργία του, που βασίζεται στο Ισλανδικό μοντέλο Barnahus, περιλαμβάνει τις ακόλουθες υπηρεσίες που παρέχονται στους ειδικά διαμορφωμένους χώρους του:

-Δικανική συνέντευξη (οπτικογραφημένη κατάθεση),

-Ιατρικές εξετάσεις,

-Ψυχολογική αξιολόγηση, στήριξη & θεραπεία,

-Κοινωνική στήριξη & αποκατάσταση

-Οικογενειακή θεραπεία.

Η διαχείριση και η λειτουργία του ΣτΠ έχουν ανατεθεί στο “Hope For Children” CRC Policy Center από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας (ΥΚΕ) του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας - οι οποίες είναι υπεύθυνες για την επίβλεψη και χρηματοδότηση του ΣτΠ. Στη λειτουργία του συμμετέχουν οι ΥΚΕ, Αστυνομία Κύπρου, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας (Υπηρεσία Εκπαιδευτικής Ψυχολογίας).

Η δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού εντάσσεται στα πλαίσια της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας. Υπεύθυνο για την εκπόνηση και παρακολούθηση της υλοποίησης της Στρατηγικής είναι το Συμβουλίο ΦΩΝΗ.

Το ΣτΠ, άρχισε πιλοτικά τη λειτουργία του μόνο για τις περιπτώσεις της επαρχίας Λευκωσίας τον Σεπτέμβριο του 2017, και από το 2018 η διαχείριση επεκτάθηκε για τις αναφορές σεξουαλικής κακοποίησης Παγκύπρια.

Το σύνολο των αναφορών που διαχειρίστηκε το ΣτΠ από την έναρξη της λειτουργίας του μέχρι σήμερα ανέρχεται στις 2,588.

-Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η επικαιροποίηση της Εθνική Στρατηγικής και το Σχέδιο ∆ράσης για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας;

Αυτή τη στιγμή έχουμε επαφές με όλους τους εταίρους μας αλλά και με άλλους φορείς που θα ενταχθούν στο τριετές σχέδιο δράσης μας, ώστε να καθοριστούν επακριβώς οι δράσεις που θα προγραμματιστούν με βάση την προηγούμενη εμπειρία και αξιολόγηση. Τις επόμενες ημέρες θα γίνει συνάντηση και με την Υφυπουργό για Ευρωπαϊκά θέματα, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, την Ένωση Δήμων. Έχουμε άμεση επαφή με τα υπουργεία και τους φορείς από τα οποία προέρχονται τα άτομα που συνθέτουν το Συμβούλιο ΦΩΝΗ και αυτό διευκολύνει πολύ το έργο μας: Την Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως, την Αστυνομία, το ΥΠΑΝ, το Υπουργείο Υγείας, τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, τον Σύνδεσμο πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στην οικογένεια, τον Κυπριακό Σύνδεσμο Οικογενειακού Προγραμματισμού, την παγκύπρια συντονιστική επιτροπή προστασίας και ευημερίας του παιδιού και την συμβουλευτική επιτροπή για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας στην οικογένεια.

Μόλις είμαστε έτοιμοι θα παρουσιάσουμε την Εθνική Στρατηγική, παρουσία του ΠτΔ αφού ο ίδιος θεωρεί το θέμα αυτό κορυφαία κοινωνική και πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησής του. Με αυτή την ευκαιρία, νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω δημόσια τους έντιμους υπουργούς, την ΒτΑ, τα κόμματα, την Νομική Υπηρεσία και όλους γενικά, για τη στηριξή τους στο Συμβούλιο ΦΩΝΗ και για την άριστη συνεργασία που έχουμε.

-Πείτε μας λίγα λόγια για την έρευνα που διεξάγεται τώρα διαδικτυακά από το Πανεπιστήμιο Κύπρου σχετικά με την Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων στην Κύπρο.

Το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου διεξάγει την έρευνα αυτή με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος Αναστάσιος Λεβέντης και την στήριξη του Συμβουλίου «ΦΩΝΗ», ενώ έχει λάβει την απαραίτητη έγκριση από την Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής Κύπρου. Συντονιστές της έρευνας είναι η Δρ. Ελένη Καραγιάννη και ο Δρ. Κώστας Φάντης και Ερευνητικοί συνεργάτες η Κυριακή Ριαλά και ο Ιωάννης Μαυρομμάτης.

Η σημασία της έρευνας είναι πολύ μεγάλη αφού στόχος της είναι να λειτουργήσει συγκριτικά, ενημερώνοντας την κοινωνία αν οι αριθμοί περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης κινούνται στα ίδια στατιστικά πλαίσια (δηλ. 1 στα 5) όπως και πριν 10 χρόνια, όταν είχε πραγματοποιηθεί η πρώτη επιδημιολογική έρευνα με το ίδιο θέμα, με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη και τη στήριξη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η πρώτη έρευνα είχε σκοπό να αναδείξει το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης στην Κύπρο και να οδηγήσει σε μια σειρά από μεταρρυθμίσεις με τις πιο σημαντικές να είναι η δημιουργία του συμβουλίου «ΦΩΝΗ» και την ανάπτυξη εθνικής στρατηγικής, τη δημιουργία συγκεκριμένης νομοθεσίας, καθώς και τη δημιουργία του Σπιτιού του Παιδιού.

Η νέα έρευνα στοχεύει, επίσης, να αξιολογήσει την ενημέρωση του κοινού γύρω από τις διάφορες δράσεις που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία. Επιπλέον, αποβλέπει στο να διερευνήσει και νέες μεθόδους σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων, όπως είναι η χρήση τεχνητής νοημοσύνης, μέθοδος η οποία δεν είχε διερευνηθεί κατά την προηγούμενη έρευνα, δεδομένου ότι δεν ήταν τόσο διαδεδομένη μορφή. Σημειώνεται ότι αυτή η προσθήκη αποτελεί καινοτομία στον τομέα της έρευνας για τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων ευρύτερα.

Αυτή τη φορά, η έρευνα στοχεύει σε ηλικίες 16 -25, ουσιαστικά τα άτομα που ήταν ανήλικοι όταν έγινε η πρώτη έρευνα, για να αξιολογηθεί η επίδραση των δράσεων των τελευταίων 10 ετών στα ποσοστά των αναφορών. Διεξάγεται εξολοκλήρου διαδικτυακά και είναι προσβάσιμη μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και της ιστοσελίδας του Εργαστηρίου Αναπτυξιακής Ψυχοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και ανώνυμη. Καλούμε όλους τους νέους και τις νέες ηλικίας 16-25 ετών κάτοικους Κύπρου να αφιερώσουν λίγα λεπτά να ακούσουμε τις εμπειρίες τους για να μάθουμε όλες τις εξελίξεις που προέκυψαν από το 2015. Αυτό θα μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε το μέλλον πολύ πιο προσεκτικά και εστιάζοντας εκεί που πρέπει. Όποιος ή όποια ενδιαφέρεται μπορεί να συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο εδώ: https://redcap.link/CSA

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Συμβουλίου ΦΩΝΗ είναι:

Facebook: Foni Cyprus

Instagram: fonicyprus

Σελίδα: Foni

Δειτε Επισης

Συνολικά 37,5 κιλά κάνναβης εντοπίστηκαν σε περιοχή στην Πάφο-Συνελήφθη 55χρονος (pics)
Με κυνηγετικό σκοτώθηκαν τα γαϊδούρια στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο
Ολοκληρώνεται το πόρισμα των ποινικών ανακριτών για τον Θανάση-Παράταση δεκαπέντε ημερών
Συνάντηση θα έχουν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών-Συνέχεια ενόψει Γενεύης
Θλιβερές εικόνες από χώρο φύλαξης αδέσποτων ζώων στο Μένοικο-Νεκρά δεκατέσσερα σκυλάκια
Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας: Ανάπτυξη ή νέα χρόνια στασιμότητας;
Άλλα δύο εντάλματα σύλληψης για την παράνομη ομάδα που ξεγελούσε πολίτες-Στο ψυχιατρείο ο πρώτος ύποπτος
Η Κύπρος κατέθεσε την Έκθεση για τη Σύμβαση Εξάλειψης Διάκρισης σε Βάρος της Γυναίκας
Έκτακτη στήριξη €3,5 εκατ. από ΕΕ σε γεωργούς στην Κύπρο που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές
Το τηλέφωνο του Ανδρονίκου πίσω από την διαθεσιμότητα αστυνομικού-Διαρροή πληροφοριών και καταχωρήσεων