Χαραμάδα αισιοδοξίας για τους σεισμούς στην Ελλάδα-Άλλαξε η επιθετική σεισμική ακολουθία, ίσως ενεργοποιήθηκε γειτονικό ρήγμα

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος αναφορικά με τη σεισμική δραστηριότητα ανάμεσα σε Σαντορίνη και Αμοργό.

«Είμαι ελαφρά αισιόδοξος, με πολύ μεγάλη επιφύλαξη το λέω» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως «οι σημερινοί σεισμοί, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ και 4,6 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή της Σαντορίνης, έδωσαν ένα νέο χαρακτηριστικό».

Μιλώντας στην εκπομπή «Livenews»», στο Mega, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος τόνισε ότι «δεν εμφανίζονται εκείνα τα έντονα σημάδια που είχαμε τις πρώτες ημέρες, όταν εξελισσόταν προσεισμική ακολουθία. Εκείνη η επιθετική προσεισμική ακολουθία έχει αρχίσει να αλλάζει χαρακτηριστικά συμπεριφοράς, γι' αυτό προκύπτει με πολύ μεγάλη επιφύλαξη μία χαραμάδα αισιοδοξίας».

Σαντορίνη: Τα σημάδια που γεννούν αισιοδοξία, σύμφωνα με τον Γεράσιμο Παπαδόπουλο

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο, τα τελευταία 24ωρα, μετά τα 5,2 Ρίχτερ που σημειώθηκαν το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου, παρατηρείται ελαφρά μείωση των σεισμών, τουλάχιστον εκείνων που έχουν μεγέθη κάτω από 3 Ρίχτερ. Παράλληλα, έχει αρχίσει να μειώνεται και το μέσο μέγεθος των σεισμών.

«Αυτά είναι τα δύο σημάδια που μας δίνουν την ελαφρώς αισιόδοξη προοπτική ότι, ίσως, με επιφύλαξη, έχουμε μπει στη διαδικασία μεταφόρτωσης, δηλαδή μετασεισμικής ακολουθίας» σημείωσε.

Ωστόσο, ο κ. Παπαδόπουλος πρόσθεσε πως υπάρχει ένα καινούριο χαρακτηριστικό. «Οι δύο σεισμοί που είχαν τα μεγαλύτερα μεγέθη φαίνεται για πρώτη φορά ότι αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο σπάει το ρήγμα» είπε, και συνέχισε:

«Νομίζω ότι μέχρι τώρα όλοι οι σεισμοί είχαν τον ίδιο μηχανισμό διάρρηξης, σπασίματος πάνω στο ρήγμα που έχει ενεργοποιηθεί. Σήμερα υπάρχει μία μικρή διαφοροποίηση που δείχνει ότι ίσως έχει ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ρήγμα, αλλά μικρών διαστάσεων, στα ανατολικά της σεισμικής ζώνης η οποία μέχρι τώρα έχει ενεργοποιηθεί».

Πηγή: iefimerida.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Ανήλικη κατήγγειλε ότι την βίασε ο 47χρονος θείος φίλης της στην Ελλάδα
Βραχυκύκλωμα στο αεροπλάνο που μετέφερε τον Κασσελάκη-Αναγκαστική προσγείωση
Εντυπωσιακές εικόνες από την στρατιωτική παρέλαση στην Αθήνα-Εύζωνες, τεθωρακισμένα και Ειδικές Δυνάμεις
Εντυπωσιακές εικόνες με τα μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη-Ανάμεσά τους το θρυλικό Spitfire
ΒΙΝΤΕΟ: Ενθουσιασμό προκάλεσε το μοναδικό Drone Show στη Ελλάδα
Νύφη πόζαρε με την ανθοδέσμη της μπροστά από τα άρματα του στρατού πριν από την παρέλαση στη Ελλάδα (pics)
ΒΙΝΤΕΟ: Συγκίνηση στην έπαρση της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης (pics)
Ο Τραμπ υποδέχτηκε την ομογένεια για την 25η Μαρτίου-«Οι Έλληνες τα πάνε καλά»
Στη δημοσιότητα νέοι διάλογοι από την νύχτα της τραγωδίας στα Τέμπη
Οι ρόλοι των γόνων εύπορων οικογενειών στην Ελλάδα που διακινούσαν ναρκωτικά σε... κουτάκια χυμού