Πρωταγωνίστρια η Κύπρος για τον παιδικό καρκίνο-Κόμβος ιατρικής βοήθειας προς χώρες με ανάγκες

Πρωταγωνιστικός είναι πλέον ο ρόλος της Κύπρου ως κόμβος παροχής ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας για τα ζητήματα που παιδικού και εφηβικού καρκίνου. Με το ποσοστό ίασης τα τελευταία χρόνια να έχει φτάσει στο 85%, η χώρα αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την παροχή των κατάλληλων εργαλείων καταπολέμησης του παιδικού καρκίνου σε χώρες με μειωμένους πόρους, ενώ την ίδια ώρα ο ΠΟΥ επαινεί και ενισχύει τη διεθνή φήμη της Κύπρου για τον ηγετικό της ρόλο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ΠΟΥ, η Κύπρος, τοποθετημένη στην καρδιά της Μεσογείου, με πλούσια ιστορία διαπολιτισμικής αλληλεπίδρασης, έχει μοναδικές ευκαιρίες να αναδειχθεί ως συνδετικός κρίκος μεταξύ χωρών, πολιτισμών και οραμάτων, για ένα καλύτερο μέλλον υγείας για όλους. Η Διεθνής Συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, εγκαινιάζει μια παγκόσμια εκστρατεία από το Ίδρυμα ΕΛΠΙΔΑ και την Κύπρο, με στόχο την ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και καινοτομίας, διασφαλίζοντας ότι κάθε παιδί με καρκίνο ή λευχαιμία θα έχει πρόσβαση στις θεραπείες και την υποστήριξη που χρειάζεται. Παράλληλα, όπως σημειώνει ο ΠΟΥ, αποτελεί ένα τολμηρό βήμα από την Κύπρο προς τα εμπρός για την παγκόσμια συνεργασία, με σκοπό την αντιμετώπιση προκλήσεων και την ανταλλαγή καινοτόμων στρατηγικών, στο πνεύμα της διεθνούς σύμπραξης.

Μιλώντας στον REPORTER ο παιδοογκολόγος και καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Δρ Λοΐζος Λοΐζου, εξήγησε πως κάθε χρόνο στην Κύπρο παρουσιάζονται περίπου 42 νέα περιστατικά καρκίνου μεταξύ των ηλικιών 0 έως 19 ετών. Τα πλείστα από τα περιστατικά αυτά αφορούν οξείες λεμφοπλαστικές λευχαιμίες και ακολουθούν οι εγκεφαλικοί όγκοι, ο καρκίνος του θυροειδούς, τα λεμφώματα, καρκίνος σε οποιονδήποτε άλλο μέρος του σώματος όπως κόκκαλα, μαλακά μόρια, σε διάφορα όργανα, στους μυς, όπως επίσης και εμβρυικούς όγκους που είναι το νευροβλάστωμα, το νέφροβλάστωμα κτλ.

Ταυτόχρονα τόνισε πως υπάρχει πραγματική έξαρση, με αύξηση της τάξης του 7,6% ετησίως, στον καρκίνο του θυροειδούς σε παιδιά μεταξύ 15 και 19 ετών, με τρεις έως τέσσερις φορές πιο συχνός στα κορίτσια παρά στα αγόρια. «Ευτυχώς τα ποσοστά ίασης βρίσκονται στο 100% διότι γίνεται καλή θεραπεία», επισήμανε.

Ωστόσο για τους υπόλοιπους καρκίνους, όπως τόνισε ο Δρ Λοΐζου, δεν υπάρχει έξαρση, όμως τα τελευταία 20 με 30 χρόνια η επίπτωση από το σύνολο των καρκίνων είναι πολύ υψηλή και οι λόγοι μέχρι σήμερα παραμένουν άγνωστοι. «Υπάρχουν διάφορες υποψίες για τους λόγους που γίνεται αυτό, όπως για παράδειγμα η παχυσαρκία, η απουσία άθλησης, ο τρόπος ζωής των γονιών ωστόσο δεν έχει αποδειχθεί τίποτα μέχρι στιγμής».

Το Παιδοογκολογικό Τμήμα και η εξαίρετη δουλειά τα τελευταία 32 χρόνια

Ερωτηθείς για τα εργαλεία που διαθέτει η Κύπρος για καταπολέμηση των διάφορων μορφών παιδικού και εφηβικού καρκίνου, ο Δρ Λοΐζου εξήρε την δουλειά που έγινε τα τελευταία 32 χρόνια στο Παιδοογκολικό Τμήμα του Μακάρειου Νοσοκομείου, στο οποίο εργάζεται μία εξαιρετική ομάδα με αποτέλεσμα να παρουσιάζει από τα καλύτερα ποσοστά ίασης ανά το παγκόσμιο.

Μάλιστα, όπως σημείωσε, το 2022 το ιατρικό περιοδικό «The Lancet» σε δημοσίευσή του για την Κύπρο, ανέδειξε την χώρα ως αυτή με το υψηλότερο ποσοστό ίασης, της τάξης του 85%, στα παιδιά που διαγνώστηκαν με καρκίνο μεταξύ 2010-2014. «Αυτό αποδεικνύει ότι η δουλειά που γίνεται στη χώρα μας και οι υπηρεσίες παιδοογκολογίας, το ίδιο το κράτος, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και οι απλοί πολίτες, ήταν αποτελεσματική και η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που πετυχαίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα στον παιδικό και εφηβικό καρκίνο», τόνισε.

Παρά τα καλά ποσοστά της Κύπρου, δυστυχώς κάθε πέντε παιδιά με καρκίνο, το ένα θα χάσει την μάχη, όπως τόνισε ο καθηγητής, ενώ επισήμανε πως τα ποσοστά ίασης στις χώρες της Αφρικής και της Ασίας που δεν έχουν πόρους, είναι κάτω του 20%. «Αν λάβει κάποιος υπόψη ότι το 80% των περιστατικών που εκδηλώνονται παγκοσμίως, είναι στις χώρες με χαμηλό εισόδημα που τα μέσα για να τα αντιμετωπίσουν σωστά, αντίστροφα στις ανεπτυγμένες χώρες έχουμε 20% εκδήλωση των περιστατικών, αλλά πέραν του 80% ίαση και έτσι υπάρχει μεγάλη ανισότητα», τόνισε ο Δρ Λοΐζου.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί οργανισμοί παγκοσμίως, να εργάζονται προς την κατεύθυνση της καταπολέμησης αυτής της ανισότητας και πλέον, όπως τόνισε, η Κύπρος πρωταγωνιστεί διότι μπορεί με τα μέσα που διαθέτει να συμβάλει σημαντικά.

Σχετίζονται οι διάφορες μορφές πρόληψης

Ερωτηθείς εάν υπάρχουν τρόποι πρόληψης του παιδικού και εφηβικού καρκίνου, ο Δρ Λοΐζου ξεκαθάρισε πως είναι πολύ περιορισμένοι, αφού η αιτία εκδήλωσής του παραμένει μέχρι σήμερα άγνωστη. Εξήγησε πως παρόλο που δεν έχει αποδειχθεί τελεσίδικα, εντούτοις η καλύτερη πρόληψη, ειδικά από νέους που θέλουν να τεκνοποιήσουν είναι ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η αποφυγή της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, του ατμίσματος που σαρώνει, του αλκοόλ, των καταχρήσεων, των ναρκωτικών και η μείωση του στρες.

Παράλληλα σημείωσε πως ο τρόπος ζωής των γονιών μπορεί να επηρεάσει την καρκινογένεση στα παιδιά, ενώ οι ίδιοι τρόποι πρόληψης ισχύουν και κατά την διάρκεια της κύηση. Θα πρέπει, τόνισε, η μητέρα να έχει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, ενώ ο μητρικός θηλασμός έχει αποδείχθηκε ότι προφυλάσσει, ειδικά τους πρώτους έξι μήνες, από δύο μορφές καρκίνου, την λευχαιμία και το νευροβλάστωμα.

Ένας ακόμα λιγότερος αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης, σύμφωνα με τον Δρ. Λοΐζου, είναι να αποφεύγονται οι αχρείαστες ακτινολογικές εξετάσεις με ακτίνες Χ, όπως οι ακτινογραφίες οποιασδήποτε μορφής και ο αξονικός τομογράφος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Αναμένουν αποτελέσματα 1ης μέρας e-kalathi υπεραγορές και καταναλωτές
Θέλουν να... γιατρέψουν τις στρεβλώσεις με τις άδειες ασθενείας στο Δημόσιο-Οι αλλαγές που προωθούνται
Φωτογραφική Έκθεση “Okusiima” – Ένα Ταξίδι Ευγνωμοσύνης και Ελπίδας από την Ουγκάντα
Διαφωνία ΟΕΛΜΕΚ με δήλωση ΥΠΑΝ για νέο σύστημα αξιολόγησης-«Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα»
Αντιδράσεις στα κατεχόμενα για αύξηση ποινών σε σφετεριστές ε/κ περιουσιών
Καταβλήθηκαν από το Γενικό Λογιστήριο τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα υπαλλήλων ΡΙΚ με πραγματικά στοιχεία
Μετά από δύο χρόνια μείωση κόστους ηλεκτρισμού-«Η εγκατάσταση ΑΠΕ ο μόνος τρόπος»
Στο τελικό στάδιο το νομοσχέδιο για Υποστηρικτικά Προγράμματα του Υπουργείου Παιδείας
Απεργιακές κινητοποιήσεις από τις συντεχνίες ΡΙΚ για μη καταβολή συντάξεων
Σωρεία παραπόνων για φάρμακα στο Παρατηρητήριο ΟΣΑΚ τον Ιανουάριο