Εκστρατεία ΠΑΣΥΚΑΦ για πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση καρκίνου τραχήλου της μήτρας

Ο ΠΑΣΥΚΑΦ ανακοίνωσε εκστρατεία πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας (2021), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πλέον ο 11ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στις γυναίκες.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, ο ΠΑΣΥΚΑΦ ξεκίνησε το 2010 το πρόγραμμα πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Γυναικολογικής, της Παγκύπριας Εταιρείας Κολποσκόπησης και Παθολογίας του Τραχήλου της Μήτρας, της Ογκολογικής Εταιρείας, της Δερματολογικής - Αφροδισιολογικής Εταιρείας, της Παιδιατρικής Εταιρείας και της MSD.

Τα κυριότερα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η ανώμαλη αιμορραγία ενδιάμεσα του κύκλου της περιόδου ή μετά τη συμπλήρωσή του ή της εμμηνόπαυσης, η κακοσμία των κολπικών εκκρίσεων και η δυσφορία κατά τη σεξουαλική επαφή.

Σημειώνεται ότι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προκαλείται μετά από μόλυνση από τον ιό των Ανθρώπινων Θηλωμάτων, HPV και συγκεκριμένα των τύπων 16 και 18 που μπορούν να προκαλέσουν το 70% των καρκίνων του τραχήλου της μήτρας καθώς και προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις.  

Αναφέρει ότι η μακροχρόνια μόλυνση με HPV υψηλού κινδύνου αποτελεί την πιο κοινή αιτία καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Οι κυριότεροι παράγοντες κινδύνου που συνδέονται με τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, περιλαμβάνουν επίσης τον μεγάλο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων, την ανοσοκαταστολή, τον μεγάλο αριθμό τοκετών και το κάπνισμα.

Πρόκειται, προσθέτει, για έναν τύπο καρκίνου που μπορεί εύκολα να διαγνωστεί μέσω του τεστ ΠΑΠ από πολύ αρχικό στάδιο, ενώ μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό μέσω του εμβολιασμού κατά του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων κατά την εφηβική ηλικία.

Η συχνότητα του προληπτικού ελέγχου ΠΑΠ Τεστ μέσω του ΓεΣΥ για γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κάποιο σύμπτωμα ή ιστορικό, έχει καθοριστεί όπως διενεργείται ανά δύο (2) χρόνια μέχρι την ηλικία των 65 ετών. Μία γυναίκα μπορεί να υποβληθεί στην εξέταση πριν από το πέρας των δύο χρόνων για προληπτικούς λόγους και εκτός ΓεΣΥ.

Αναφέρει ότι ο εμβολιασμός κατά του HPV προσφέρεται μέσω του ΓεΣΥ σε παιδιά (αγόρια και κορίτσια) ηλικίας από 11 ετών μέχρι 13 ετών και 364 ημερών γι’ αυτό και ο ΠΑΣΥΚΑΦ προτρέπει τους γονείς και τους κηδεμόνες όπως διευθετούν εγκαίρως τον εμβολιασμό των παιδιών τους με τον παιδίατρο τους.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αρχείου Καρκίνου του Υπουργείου Υγείας (2021), ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι πλέον ο 11ος σε συχνότητα εμφάνισης καρκίνος στις γυναίκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ για τα 10,8 εκατομμύρια
Ομόφωνα «ναι» από τη Βουλή για παράταση φοίτησης σε ειδικά σχολεία μέχρι τα 22 έτη
Μόνο το 35% αποφοίτων βρίσκει εργασία στον τόμεα του-Περιορισμένες ευκαιρίες πρακτικής
Νόμος για υποχρεωτική ειδοποίηση γονέων σε περίπτωση απουσίας παιδιών από τα νηπιαγωγεία
Εν μέσω εντάσεων και αντιπαραθέσεων ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα ξενόγλωσσα προγράμματα
Νέες ρυθμίσεις για παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσιών ενέκρινε η Βουλή-Όσα αλλάζουν
Πλήρη αποκατάσταση της ΑΤΑ ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις-Προειδοποιούν με απεργιακά μέτρα
Νέα κίτρινη προειδοποίηση-Σταθερά στους 40 βαθμούς ο υδράργυρος
Σημαντική και ξεχωριστή χαρακτήρισε τη συνάντηση Άτυπου Συμβουλίου υπουργών Περιβάλλοντος η Παναγιώτου
Εντείνονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα για την πιθανή έκδοση του Σενέρ Λεβέντ στην Τουρκία