Η πίστωση χρόνου, η προσβλητική κανονικότητα και η ανάγκη ανάληψης ευθυνών από Αρχηγό-Υπουργό
06:00 - 09 Ιανουαρίου 2025
Πίστωση χρόνου στην ηγεσία της Αστυνομίας αποφάσισε να δώσει η Κυβέρνηση, μετά και το νέο ρεζιλίκι της απόδρασης κρατουμένου υπό φρούρηση, της δεύτερης μέσα σε λίγες ημέρες (η πρώτη κάνει… διεθνή καριέρα, κρίνοντας από τον αριθμό Σουηδών δημοσιογράφων που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην Κύπρο) και ενώ δόθηκαν οι σχετικές διαβεβαιώσεις για βελτίωση των πρωτοκόλλων μετά την πολύκροτη απόδραση του Κομμωτή.
Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γιάννης Αντωνίου, δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλει η νέα ηγεσία της Αστυνομίας. «Ο Αρχηγός έκανε μια διττή παρέμβαση. Η πρώτη αφορούσε τη μεταφορά κρατουμένων από το κελί εκτός των συγκεκριμένων χώρων, αλλά έκανε και παραδοχή. Δίδεται χρόνος στη νέα ηγεσία αλλά δεν είναι ανεξάντλητος. Από την στιγμή που αναγνωρίζεται το πρόβλημα, πρέπει να φέρουν τις λύσεις για να ξεπεραστούν αυτές οι αδυναμίες», είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στηρίζει υπουργό Δικαιοσύνης και Αστυνομία ο Πρόεδρος-«Δίδεται χρόνος στη νέα ηγεσία, αλλά δεν είναι ανεξάντλητος»
Ο κ. Αντωνίου αναφερόταν στη δήλωση του Αρχηγού, που έγινε διά της Εκπροσώπου Τύπου της Δύναμης, Κυριακής Λαμπριανίδου, ο οποίος είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων, πως «αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν αδυναμίες που αφορούν στη φύλαξη υποδίκων και κρατουμένων, όταν αυτοί πρέπει να νοσηλευτούν για θέματα υγείας, αφού δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές». Ταυτόχρονα, ωστόσο, παραδέχθηκε πως «εντοπίστηκαν σημαντικά προβλήματα σε επιχειρησιακό επίπεδο και με την πλήρη στήριξη του Υπουργού Δικαιοσύνης, καθώς και της Κυβέρνησης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Αστυνομίας, ώστε να είμαστε αποτελεσματικότεροι».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βγαίνει μπροστά ο Αρναούτης, παραδέχεται επιχειρησιακές αδυναμίες-Διαβεβαιώνει απόδοση ευθυνών για την απόδραση
Στην πράξη, ωστόσο, η Αστυνομία δεν είναι αυτή τη στιγμή όσο αποτελεσματική όσο θα έπρεπε, παρόλο που πέρασαν τρεις μήνες από την ανάληψη καθηκόντων από τον Θεμιστό Αρναούτη και τον Πανίκο Σταύρου. Προφανώς και κανείς δεν θεωρεί πως οι νέοι επικεφαλής της κρατούν μαγικό ραβδί και μπορούν μέσα σε μια μέρα να λύσουν προβλήματα και παθογένειες που στοιβάζονταν επί χρόνια και κανείς δεν ενδιαφερόταν να επιλύσει. Ωστόσο, ο κ. Αρναούτης, πριν γίνει Αρχηγός της Αστυνομίας, ήταν Βοηθός Αρχηγός. Ήταν, δηλαδή, «μέσα στα πράγματα» και γνώριζε ακριβώς ποια ήταν τα επιχειρησιακά προβλήματα και οι αδυναμίες. Συνεπώς, δεν χρειάζεται χρόνο για να τα ανακαλύψει ή να τα επεξεργαστεί, παρά μόνο να δώσει άμεσα λύσεις, ως τάχθηκε με την ανάληψη των καθηκόντων του.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση διαβίβασε προς την κατεύθυνση της Αστυνομίας την πρόθεση να συμβάλει στην άμεση επίλυση των προβλημάτων. Δηλαδή να προσφέρει την απαιτούμενη αρωγή για την ανάπτυξη υποδομών ή άλλων προνοιών που χρειάζονται, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο άμεσα η αδυναμία που εντοπίζεται στην φρούρηση κρατουμένων. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, γίνεται κατανοητό πως δεν μπορεί το Προεδρικό να επιλύσει επιχειρησιακά ζητήματα, όταν η ίδια η ηγεσία αδυνατεί να το πράξει και περιορίζεται στην παραδοχή της ύπαρξής τους. Μια παραδοχή που συνιστά βελτίωση, καθώς επί προηγούμενων ηγεσιών δεν υπήρχε ούτε καν αυτή αλλά διάφορες προσπάθειες να δικαιολογηθούν τα αδικαιολόγητα και να ριχθεί το φταίξιμο σε άλλους, αλλά που δεν συνιστά από μόνη της λύση. Λύση θα φέρουν οι αποτελεσματικές ενέργειες.
Την ίδια στιγμή, δεν είναι ξεκάθαρο αν η πίστωση χρόνου στον Αρχηγό και στον Υπαρχηγό προεκτείνεται και στον πολιτικό τους προϊστάμενο, καθώς ο Μάριος Χαρτσιώτης είναι αυτή τη στιγμή πολύ εκτεθειμένος και ευάλωτος στόχος για την αντιπολίτευση. Σε αντίθεση με την ηγεσία της Αστυνομίας, δεν βρίσκεται στο πόστο του από τον Σεπτέμβριο, αλλά για αρκετό χρόνο, ώστε να έχει προβεί σε δηλώσεις που αποδείχθηκαν έωλες, όπως για παράδειγμα ότι θα βελτιωθούν τα πρωτόκολλα για την φρούρηση κρατουμένων, στον απόηχο της υπόθεσης απόδρασης ισοβίτη ανάμεσα στις σούβλες, ενώ ακολούθησαν δύο ακόμη αποδράσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διασυρμός δίχως τέλος με τους δραπέτες-Μόδα οι αποδράσεις από Αστυνομία, ντεμοντέ τα «αναθεωρημένα μέτρα»
Ακόμη και αν ο Υπουργός Δικαιοσύνης δεν ελέγχεται από την Κυβέρνηση, η οποία αντιλαμβάνεται ότι έχει περιορισμένη ευθύνη σε ό,τι αφορά τις επιχειρησιακές αδυναμίες, εξού και δεν υπήρξε και δική του παύση μαζί με τον προηγούμενο Αρχηγό, ελέγχεται από όλους τους άλλους, καθώς δίνει την εντύπωση πως είναι καπετάνιος σε ένα ακυβέρνητο καράβι, που μπάζει από παντού.
Ακόμη και η απόφαση για διορισμό ποινικών ανακριτών για την περίπτωση του «Κομμωτή» (η οποία λήφθηκε εν μέσω του μπαχάλου των νέων αποδράσεων και όχι στην ώρα της, καθώς προλάβαινε να ολοκληρωθεί και στη βάση της να βελτιωθούν καταστάσεις αν διαταζόταν αυθημερόν) δημιουργεί πολύ περισσότερα ερωτήματα από αυτά που υπήρχαν πριν γίνει. Όλες οι αόριστες έρευνες που προηγήθηκαν ολοκληρώθηκαν χωρίς συγκεκριμένο αποτέλεσμα, οι διαθεσιμότητες των εμπλεκόμενων αστυνομικών έληξαν και επέστρεψαν στα καθήκοντά τους, άρα συνάγεται το συμπέρασμα ότι δεν διαπιστώθηκε οτιδήποτε το μεμπτό εναντίον κανενός. Γιατί ελέγχονται, συνεπώς, ποινικά, πρόσωπα που δεν έκαναν καν πειθαρχικό αδίκημα και που δεν έκαναν κανένα λάθος; Εάν υπάρχουν εύλογες υποψίες για διάπραξη ποινικών αδικημάτων, γιατί βρίσκονται στη θέση τους, σε καίρια πόστα για τη δημόσια ασφάλεια;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις μήνες μετά διορίζονται ποινικοί ανακριτές για την απόδραση του «Κομμωτή»-Φάρος οι δύο εκθέσεις
Το ζήτημα, όμως, είναι πολύ βαθύτερο και αφορά τόσο τον Αρχηγό Αστυνομίας όσο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ένα από τα πρόσωπα κλειδιά στην υπόθεση απόδρασης του ισοβίτη ήταν ο τότε Αναπληρωτής Διευθυντής των Φυλακών, Χάρης Φιλιππίδης, ο οποίος απομακρύνθηκε από τις Κεντρικές αλλά τοποθετήθηκε, επί ηγεσίας Αρναούτη, με Υπουργό τον Μάριο Χαρτσιώτη, επικεφαλής του ΤΑΕ Αρχηγείου. Δηλαδή ένα πρόσωπο που μπορεί να διέπραξε ποινικά αδικήματα, βάσει της ποινικής έρευνας που βρίσκεται σήμερα σε εξέλιξη, διερευνά ποινικά άλλους και ο Αρχηγός και ο Υπουργός που τον τοποθέτησαν εκεί δεν βλέπουν οτιδήποτε το μεμπτό. Το ίδιο ισχύει και για το υψηλόβαθμο στέλεχος των Κεντρικών Φυλακών, οι αποφάσεις της οποίας ελέγχονται αυτή τη στιγμή ποινικά, αλλά παραμένει στο πόστο της συνεχίζοντας να έχει την αρμοδιότητα να λαμβάνει αυτού του είδους αποφάσεις.
Το ζήτημα είναι ευρύτερο. Λίγες ώρες πριν τη νέα απόδραση, η Αστυνομία με κάθε επισημότητα ανακοίνωσε τη λίστα των υποψηφίων Βοηθών Αρχηγών, στην οποία υπάρχει πρόσωπο εναντίον του οποίου εντοπίστηκαν ήδη ποινικά αδικήματα και εκκρεμεί, χωρίς κάποια πειστική εξήγηση για την καθυστέρηση, πειθαρχική εναντίον του. Πειθαρχικές εξακολουθούν να εκκρεμούν και εναντίον άλλων μελών της Αστυνομίας, κάποια εκ των οποίων υψηλόβαθμα, για τις οποίες δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση να προχωρήσουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέες αποκαλύψεις για την απόδραση του Σουηδού-Προσέγγισαν ιερέα για εικονικό γάμο, βαθαίνει η εμπλοκή αστυνομικού
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης μπορεί να μοιράζει ευθύνες όπου θέλει. Όπως, για παράδειγμα, όταν πριν από μερικές μέρες θεώρησε ότι έχουν ευθύνη η ΚΟΠ, τα Σωματεία, οι Αρχές των σταδίων κτλ για το γεγονός ότι η Αστυνομία δεν αξιοποίησε σωστά τις πληροφορίες της και μια χούφτα χούλιγκανς (ανήλικοι, όπως προκύπτει από τις συλλήψεις) κατάφεραν και πάλι να την κάνουν ρεζίλι, παρά το γεγονός πως επιστρατεύτηκαν σχεδόν 200 μέλη της. Ή όταν, πριν από λίγο καιρό, θεώρησε ότι έχουν ευθύνες τα ΜΜΕ για τον τρόπο που προβάλλουν τα θέματα που αφορούν την Αστυνομία και όχι η Αστυνομία που συνεχώς ρεζιλεύει τον εαυτό της.
Η πραγματικότητα είναι πως οι ευθύνες είναι εκεί και πρέπει να αναληφθούν. Σε πολιτικό και σε επιχειρησιακό επίπεδο. Και αναλαμβάνονται με πράξεις. «Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρος σοφού». Το τρις εμπεριέχει ακόμη λιγότερη σοφία και η επανάληψη συνιστά κανονικότητα. Μια προσβλητική κανονικότητα που κανένας Υπουργός και κανένας Αρχηγός Αστυνομίας δεν έπρεπε να επιθυμεί να μολύνει το βιογραφικό του.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Νέες αποκαλύψεις με την απόδραση του Σουηδού-Προσέγγισαν ιερέα για εικονικό γάμο, βαθαίνει η εμπλοκή αστυνομικού
- Χειροπέδες σε αστυνομικό για παρέμβαση στη δικαστική διαδικασία, πρόκληση σωματικής βλάβης και stalking
- Τίθενται σε διαθεσιμότητα τέσσερις αστυνομικοί για την απόδραση-Σε πλήρη εξέλιξη οι έρευνες