Back to school με ανυπόφορη κίνηση στους δρόμους-Επανέρχεται το ζήτημα ωραρίου των σχολείων
Φοινιώ Σάββα 06:00 - 07 Ιανουαρίου 2025
Τέρμα το διάλειμμα τόσο για τους μαθητές όσο και για τους γονείς τους, που για δύο εβδομάδες δεν έπρεπε να τους μεταφέρουν στα σχολεία τους μέχρι τις 7:30, κάτι που σημαίνει ότι το μείζον πρόβλημα του κυκλοφοριακού, που για λίγες ημέρες είχε απαμβλυνθεί, να κάνει το come back του. Αυτός είναι και ο λόγος που για ακόμη μία φορά επανέρχεται στο τραπέζι το ζήτημα της αλλαγής ωραρίου στα σχολεία, με τη Βουλή να θέλει να καταγράψει τις απόψεις όλων των εμπλεκομένων και να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχει πρόσφορο έδαφος για να προωθηθεί σχετική αλλαγή.
Το πρόβλημα με την αύξηση της τροχαίας κίνησης στους δρόμους, κατά τις περιόδους που τα σχολεία είναι ανοιχτά, είναι κοινώς αποδεκτό και μάλιστα, οι αρμόδιοι τα τελευταία χρόνια προσπάθησαν να βρουν λύσεις προς αυτή την κατεύθυνση, είτε εφαρμόζοντας μέτρα για την διακίνηση των μαθητών με μέσα μαζικής μεταφοράς, ώστε να μην είναι απαραίτητο οι γονείς να μεταβαίνουν στα σχολεία κάθε πρωί, είτε με ρύθμιση του ωραρίου εργασίας στο δημόσιο τομέα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα κεφάλαια που έκλεισαν για την παιδεία το 2024 και οι εκκρεμότητες για Μιχαηλίδου το 2025
Ωστόσο, κάθε φορά που λειτουργούν τα σχολεία, παρατηρείται ότι οι λύσεις που πρέπει να παρθούν πρέπει να είναι ολιστικές και να ακουμπούν όλες τις υπηρεσίες και όχι συγκεκριμένη μερίδα πολιτών, κάτι που σημαίνει ότι το ευέλικτο ωράριο εργασίας πρέπει να απασχολήσει και τον ιδιωτικό τομέα. Στο μεταξύ, εκτός από το θέμα του ευέλικτου ωραρίου εργασίας, στο τραπέζι επανέρχεται ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα που αφορά στον τρόπο λειτουργίας των σχολείων.
Το ωράριο λειτουργίας των σχολείων είχε απασχολήσει αρκετά τα προηγούμενα έτη, με τη Βουλή μάλιστα να ανοίγει τη συζήτηση και όπως είχε ακουστεί, οι πλείστοι εμπλεκόμενοι ήταν θετικοί, καθώς θα υπήρχαν αρκετά οφέλη σε διάφορους τομείς, ενώ θα βοηθούσε και τους μαθητές να είναι πιο παραγωγικοί, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους. Οι αντιδράσεις παρατηρήθηκαν κυρίως από τους εκπαιδευτικούς, που είχαν επικαλεστεί διεθνείς έρευνες ότι οι μαθητές είναι πιο παραγωγικοί τις πρωινές ώρες, ενώ ως επιχείρημα είχαν χρησιμοποιήσει και τις συνθήκες στις αίθουσες διδασκαλίας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, ότι θα ήταν ανυπόφορο να ξεκινούν τα μαθήματα την ώρα που οι αίθουσες διδασκαλίας αρχίζουν να θερμαίνονται.
Παρά τις αντιδράσεις, η Επιτροπή Παιδείας αναμένεται να επαναφέρει το θέμα στην πρώτη συνεδρία της για το 2025, μετά από πρόταση του προέδρου της και βουλευτή του ΔΗΚΟ, Παύλου Μυλωνά, κατά την οποία θα τεθεί στο τραπέζι το ζήτημα της αξιολόγησης των ωρολόγιων και αναλυτικών προγραμμάτων στη Δημοτική, Μέση Γενική και Μέση Τεχνική και Επαγγελματική Εκπαίδευση. Στόχος της Επιτροπής Παιδείας είναι να ακούσει τις απόψεις του Υπουργείου Παιδείας, των εκπαιδευτικών και των γονιών, ενώ δεν αποκλείεται σε κατοπινό στάδιο να κληθούν αρμόδιοι και από το Υπουργείο Μεταφορών και τις εργοδοτικές οργανώσεις, για να δώσουν τις δικές τους θέσεις.
Αυτό που διαμηνύεται από πλευράς της Επιτροπής Παιδείας είναι πως με την αλλαγή στο ωράριο λειτουργείας των σχολείων θα υπάρχει θετική εφαρμογή των πολιτικών που προωθούνται, όπως για παράδειγμα η επέκταση των Ολοήμερων Σχολείων σε όλες τις βαθμίδες. Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή, οι μαθητές πηγαίνουν στα σχολεία στις 7:00 το πρωί και παραμένουν εκεί μέχρι τις 4-5:00 το απόγευμα και μετά δεν έχουν καθόλου όρεξη ή χρόνο για να κάνουν άλλες δραστηριότητες.
Σε περίπτωση που υπάρξει αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας των σχολείων και αρχίζουν στις 8:30 αντί στις 7:30, σημαίνει ότι οι μαθητές θα πηγαίνουν μέχρι τις 4:00-5:00 το απόγευμα, θα είναι πιο ξεκούραστοι και ο ελεύθερος τους χρόνος θα είναι περισσότερος, δεδομένου ότι στα Ολοήμερα σχολεία παρέχονται και υπηρεσίες για διάβασμα αλλά και ανάπτυξη δεξιοτήτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διεθνής έρευνα καταδεικνύει ότι το 57% των παιδιών νιώθουν πίεση στο σχολείο-«Αξιολογεί τα ευρήματα το ΥΠΑΝ»
Σημειώνεται πως και σε άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των σχολείων και ένα παράδειγμα είναι η Ελλάδα, με την οποία υπάρχει και διμερής συμφωνία για θέματα παιδείας. Συγκεκριμένα, για τα Δημοτικά Σχολεία, στην Ελλάδα ξεκινά η προσέλευση των μαθητών στις 8:00 το πρωί και το μάθημα στις 8:15, ενώ η μέρα ολοκληρώνεται στη 1:15 το μεσημέρι.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το ωράριο των σχολείων, αναμένεται να τεθεί και η άποψη ότι πρέπει να μεγαλώσουν τα διαλείμματα, καθώς ένα δεκάλεπτο που έχουν στη διάθεσή τους οι μαθητές το πρωί, δεν προλαβαίνουν να φάνε το πρόγευμά τους. Η πρόταση των βουλευτών είναι όπως τα δύο διαλείμματα γίνουν 20λεπτα, όπως είναι και στην Ελλάδα και να μειωθούν οι ώρες των μαθημάτων κατά πέντε λεπτά. Για το συγκεκριμένο ζήτημα είχε γίνει μία νύξη στην υπουργό Παιδείας, η οποία παρουσιάστηκε θετική.
Στο τραπέζι και τα αναλυτικά προγράμματα
Το θέμα του ωραρίου των σχολείων είναι σε συνάντηση με τα αναλυτικά προγράμματα και η επαναξιολόγησή τους, μία διαδικασία που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό από το Υπουργείο Παιδείας και μάλιστα, η τρέχουσα σχολική χρονιά είχε ξεκινήσει με καινούργια αναλυτικά προγράμματα. Ουσιαστικά, ως προς το συγκεκριμένο θέμα, η Βουλή θα ζητήσει από το Υπουργείο Παιδείας το πλάνο για το συγκεκριμένο θέμα και χρονοδιάγραμμα για το σχετικό νομοσχέδιο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Déjà vu προβλημάτων με την έναρξη της νέας χρονιάς-Ξανά στο τραπέζι το ωράριο των σχολείων