Déjà vu προβλημάτων με την έναρξη της νέας χρονιάς-Ξανά στο τραπέζι το ωράριο των σχολείων

Πλώρη για τη νέα σχολική χρονιά έχουν βάλει οι αρμόδιοι, με το Υπουργείο Παιδείας να εργάζεται πυρετωδώς, ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι έτοιμες για να δεχτούν τους μαθητές, με την προσοχή να είναι στραμμένη στις ενέργειες που γίνονται με την εγκατάσταση των κλιματιστικών στα σχολεία, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ψηλές θερμοκρασίες εντός των αιθουσών, κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στο μεταξύ, η επικείμενη επιστροφή των μαθητών στα θρανία ανοίγει για ακόμη μία φορά, το μεγάλο κεφάλαιο που αφορά στο κυκλοφοριακό, δεδομένου ότι γονείς και σχολικά λεωφορεία θα βρίσκονται στο δρόμο, για να μεταφέρουν τα παιδιά στα σχολεία. Αυτό δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για να επιστρέψει στο τραπέζι και πάλι το θέμα της αλλαγής του ωραρίου των σχολείων.

Κάθε χρόνο, ένα από τα θέματα που απασχολούν την επικαιρότητα, τόσο κατά την περίοδο πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, όσο και μετά το πρώτο κουδούνι, είναι το ωράριο λειτουργίας των σχολείων, ένα πολυσυζητημένο θέμα, που προκαλεί νέα δεδομένα κάθε χρονιά, αφού όλοι οι αρμόδιοι επαναλαμβάνουν τις θέσεις τους, με αποτέλεσμα το μπαλάκι να πέφτει στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας, το οποίο στο παρελθόν είχε τοποθετηθεί θετικά στο ενδεχόμενο αυτό.

Το θέμα είχε θέσει προς συζήτηση ο πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ο οποίος θέλει να ανοίξει ξανά τη συζήτηση τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ώστε να ακούσει τις απόψεις όλων, παρά το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει διαφοροποίηση από την τελευταία φορά, σε μία προσπάθεια να βρεθεί κοινή γραμμή, που να είναι προς όφελος όλων.

«Είναι από τα πρώτα θέματα που θα θέσω στο τραπέζι, επειδή συνεχίζουμε να ταλαιπωρούμε μαθητές, χωρίς λόγο και αιτία σε ένα κόσμο σύγχρονο, που λειτουργεί με πολύ διαφορετικούς τρόπους και ωράρια και εμείς δεν το συζητούμε καν για να βρούμε μία λύση. Θεωρώ ότι το πρωινό είναι απάνθρωπο, κυρίως για παιδαγωγικούς λόγους. Δεν έχει καμία σχέση η δεκαετία του 1990-2000, με τις σημερινές εποχές», επεσήμανε στον REPORTER ο κ. Μυλωνάς.

Ουσιαστικά, στη συζήτηση αυτό που αναμένεται να γίνει είναι να θέσει εκ νέου στο τραπέζι την άποψή του, όπως μετατεθεί η ώρα έναρξης των μαθημάτων, από τις 7:30 στις 8:30 για τα Γυμνάσια, Λύκεια και Τεχνικές Σχολές και από τις 7:45 στις 8:45 για τα Δημοτικά Σχολεία. Μάλιστα, προς υποστήριξη της θέσης του, τονίζει πως η αλλαγή στο ωράριο εργασίας στο δημόσιο, που έγινε πιο ευέλικτο, δίνει την ευκαιρία στους γονείς να μεταφέρουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

«Αυτή η δύσκολη έναρξη λειτουργίας στις 7:30 για μένα είναι μία εγκληματική συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντι στους μαθητές και το ξέρουμε όλοι. Με μία συζήτηση και συνεννόηση, για να γίνεται πιο αργά, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, είναι πολύ εύκολο να γίνει. Μπορούν να γίνουν διευθετήσεις για το συγκεκριμένο θέμα, που θα είναι τεχνικά εφαρμόσιμες για να μειωθεί και η κίνηση στους δρόμους».

Πάντως, ο Παύλος Μυλωνάς υπογραμμίζει πως εκείνο που θέλει να τονίσει, μέσα από τη συζήτηση, είναι το γεγονός πως είναι αδύνατο να είναι παραγωγικοί οι μαθητές που ξυπνούν στις 6:00 για να πάνε στο σχολείο, ενώ κοιμήθηκαν στις 11:00 το βράδυ, ενώ υπάρχουν και εκείνοι οι μαθητές που διαμένουν σε χωριά ή ορεινές περιοχές και αναγκάζονται να ξεκινούν πιο νωρίς από τα σπίτια τους, ώστε να μεταφερθούν στο σχολείο στην ώρα τους. Στο μεταξύ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ θεωρεί ότι μία ενδεχόμενη αλλαγή στην ώρα έναρξης των μαθημάτων αναμένεται να βοηθήσει και εκείνους τους εκπαιδευτικούς που αναγκάζονται να ξεκινούν από αρκετά νωρίς τα ξημερώματα, για να μεταβούν στα σχολεία τους.

Οι απόψεις που επικρατούν, η θέση του Υπουργείου Παιδείας

Σημειώνεται πως μέσα από το διάλογο που είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια, εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ μίας ενδεχόμενης αλλαγής στο ωράριο έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία ήταν οι εργοδότες, ειδικά μετά και την αλλαγή που ψηφίστηκε για ευέλικτο ωράριο εργασίας στο δημόσιο, οι μαθητές, καθώς και οι γονείς που θεωρούν ότι δεν υπάρχει παιδαγωγικό κριτήριο στο να ξεκινούν τα μαθήματα στις 7:30.

Στην αντίπερα όχθη, τόσο η ΠΟΕΔ όσο και η ΟΕΛΜΕΚ είχαν παρουσιαστεί προβληματισμένοι και έκλιναν προς την αντίθετη άποψη, καθώς θεωρούν ότι στις 7:30 είναι πιο καθαρό το μυαλό των μαθητών και μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα, ενώ είναι μειωμένες οι απουσίες, σε σχέση με τις μεσημβρινές ώρες. Στο μεταξύ, η ΟΛΤΕΚ είχε παρουσιαστεί πρόθυμη για συζήτηση, χωρίς να αποκλείει οποιοδήποτε σενάριο.

Όσον αφορά στο Υπουργείο Παιδείας, αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως όταν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση ενώπιόν του, θα συζητήσει το θέμα.

Δειτε Επισης

Στις 25/9 ξεκινά ο διάλογος ΥΠΑΝ – αρμοδίων φορέων για καταλόγους
Για αποζημιώσεις ε/κ περιουσιών και ενέργεια μίλησε στον παράνομο Bayrak ο Ουστέλ
Οι λόγοι για έλλειψη επαγγελματιών οδηγών στο μικροσκόπιο του Υπουργείου Μεταφορών
Στην Επιτροπή Παιδείας το καθεστώς εκπαιδευτικών αορίστου χρόνου
Έξω από Προεδρικό και Σπίτι Ευρώπης στις 3/10 οι αγελαδοτρόφοι
Στα κατεχόμενα λειτουργούν 22 «πανεπιστήμια» με 80.000 ενεργούς φοιτητές
Ζητούν απαντήσεις από ΠτΔ και ΕΕ για τους κανονισμούς για το χαλλούμι οι αγελαδοτρόφοι
Υπογράφονται οι συμφωνίες Κύπρου και Ελλάδας για τις μεταμοσχεύσεις
ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ: Παράνομη η πρόταση Δημάρχου Λ/σου για Park & Ride, υποστηρίζει
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού-Πτώση της θερμοκρασίας και βροχές