Βασικό ζητούμενο η τήρηση της συμφωνηθείσας εκεχειρίας για Γάζα

Σε τρία επίπεδα εστιάζει ο διεθνολόγος Γιάννης Ιωάννου την επόμενη μέρα της εκεχειρίας στη Γάζα και αυτά αφορούν την τήρησή της, τη διακρίβωση της τύχης των ομήρων της Χαμάς και την επαναδραστηριοποίηση της ισλαμιστικής οργάνωσης, γιατί όπως εξηγεί, παρά τα συντριπτικά πλήγματα που υπέστη, εξακολουθεί να είναι παρούσα και ενεργή στην περιοχή.

Αυτό σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, ανοίγει τον δρόμο για την Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, που αναλαμβάνει την εξουσία σε λίγες μέρες, να αναζητήσει την επόμενη ημέρα διακυβέρνησης της Γάζας εκτός Χαμάς, πιθανόν με την εμπλοκή της Παλαιστινιακής Αρχής και αραβομουσουλμανικών κρατών της περιοχής. Κυρίως τα ΗΑΕ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και η Ιορδανία θα διαδραματίσουν ρόλο σε αυτό, λέει στο ΚΥΠΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, η εύθραυστη εκεχειρία φανερώνει επίσης και τους περιορισμούς, στρατηγικά, για την Κυβέρνηση του Βενιαμίν Νετανιάχου ιδίως ως προς τη συμμετοχή ακροδεξιών εταίρων στη διακυβέρνηση του, με τον Μπεν Γκβιρ ουσιαστικά να παίζει από κοινού, με μέρος της ηγεσίας της πολιτικής ηγεσίας της Χαμάς στο εξωτερικό, μη-δημιουργικό ρόλο στην επίτευξη μιας συμφωνίας στο προηγούμενο διάστημα.

Σημειώνει ότι όπως ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην αρχή της σύγκρουσης στη Γάζα έτσι και ο Ντόναλντ Τραμπ, 15 μήνες σχεδόν μετά, διαδραμάτισαν ουσιαστικό ρόλο, από κοινού με το Κατάρ και την Αίγυπτο, στην επίτευξη μιας εύθραυστης μεν, αλλά εκεχειρίας δε, στη Λωρίδα της Γάζας, δεδομένου και του τεράστιου αποτυπώματος της ανθρωπιστικής καταστροφής, αλλά και των εγκλημάτων πολέμου που έχουν συντελεστεί από τον IDF.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία στον πόλεμο της Γάζας έχει περιοριστεί αποκλειστικά στην ανθρωπιστική διάσταση μέσω της πρωτοβουλίας "Αμάλθεια", ο κ. Ιωάννου υπενθυμίζει ότι η Λευκωσία ορθώς χαιρέτισε τη σύναψη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός, αναγνωρίζοντας πως αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αποκλιμάκωση στην περιοχή και τη μετάβασή της σε μια σταθερότερη συνθήκη.

Σημειώνει ωστόσο ότι μέρος της βοήθειας εκ μέρους της "Αμάλθειας" που εστιάζει πλέον στο λιμάνι του Ασντότ, όσο και σημαντικό μέρος της διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας για τους δοκιμαζόμενους Παλαιστινίους αμάχους της Γάζας φαίνεται, όπως επισημαίνουν διεθνείς ανεξάρτητοι παρατηρητές, διεθνείς οργανισμοί και ΜΚΟ, να μην παραδίδεται, πτυχή που σε κάθε περίπτωση, επισημαίνει ο κ. Ιωάννου, είναι εξόχως προβληματική και δεν συμβάλλει στη σταθερότητα της επόμενης ημέρας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Wall Street Journal: Η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει μείωση 50-65% στους δασμούς στην Κίνα
Άφαντος ο 35χρονος τουρίστας που χάθηκε στην Πάφο-Άκαρπες μέχρι στιγμής οι έρευνες
ΒΙΝΤΕΟ: Πάνω από 150 τραυματίες στον σεισμό της Κωνσταντινούπολης λόγω πανικού-Πήδηξαν από ύψος
Εβδομήντα δύο συσκευασίες με κοκαΐνη κατάπιε τελικά ο 52χρονος που πιάστηκε στο αεροδρόμιο Πάφου
Δίχρονος στην Αριζόνα βγήκε από το σπίτι και χάθηκε στην έρημο-Πώς τον βρήκαν μετά από 16 ώρες
«Άμεση και άνευ όρων» εκεχειρία ζητάει το Κίεβο-Ναι στη διαπραγμάτευση, όχι στην παράδοση
ΒΙΝΤΕΟ: Φωτιά σε αυτοκίνητο και έκρηξη σε εμπορικό κέντρο στη Μόσχα
Πάνω από 20.000 πιστοί στο Βατικανό για τον Πάπα-Κάλυψη από 2.000 δημοσιογράφους (live εικόνα)
Συνεχίζονται οι μετασεισμοί στην Τουρκία-Νέα δόνηση 4,9 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη
Τέλος τα μαθήματα στις 9 Μαΐου για λύκεια και 26 Μαΐου για γυμνάσια-Σε εγρήγορση για τις τελικές εξετάσεις