Ειρηνευτές έμεναν σε σπίτι στη νεκρή ζώνη και δεν πλήρωναν ενοίκιο-Διέταξε καταβολή €22,000 στην ιδιοκτήτρια το ΕΔΑΔ
15:37 - 16 Ιανουαρίου 2025
Το Επταμελές Τμήμα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε την Πέμπτη ότι η μη πληρωμή ενοικίου για τη χρήση ενός σπιτιού στη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία, που χρησιμοποιείται από τις ειρηνευτικές δυνάμεις παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας της ιδιοκτήτριας και ότι η Κύπρος πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα 10.000 ευρώ για υλική ζημιά και ηθική βλάβη συν 12.000 ευρώ για έξοδα.
Η υπόθεση Ιωαννίδου v. Κύπρου (αρ. αίτησης 32879/18) αφορά καταγγελία της προσφεύγουσας (Βρετανή υπήκοος που έφυγε από την Κύπρο το 1970 και τώρα ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο) ότι ένα σπίτι που κατέχει στη Λευκωσία χρησιμοποιείται από ειρηνευτικές δυνάμεις χωρίς την καταβολή ενοικίου. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 το σπίτι βρίσκεται σήμερα στη νεκρή ζώνη. Το 2001 το κυπριακό κράτος επέτρεψε τις ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, οι οποίες επέβλεπαν την είσοδο στη νεκρή ζώνη, να χρησιμοποιήσουν το σπίτι της αιτήτριας. Οι ειρηνευτές άρχισαν να χρησιμοποιούν το σπίτι τον Σεπτέμβριο του 2001.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΔΑΔ, στη σημερινή απόφαση του Τμήματος για την υπόθεση, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι δεν υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου αριθ. 1 (προστασία της ιδιοκτησίας) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όσον αφορά τον περιορισμό της δημόσιας πρόσβασης στην περιοχή της νεκρής ζώνης όπου βρίσκεται το σπίτι της προσφεύγουσας.
Προσθέτει ότι η Κύπρος δεν έχει αποτελεσματικό έλεγχο σε συγκεκριμένα σημεία της νεκρής ζώνης και η περιουσία βρίσκεται σε δυσπρόσιτο μέρος αυτής της ζώνης. Ωστόσο, σημειώνει, η Κύπρος έλαβε όλα τα μέτρα που μπορούσε σχετικά με το δικαίωμα της ιδιοκτήτριας να έχει πρόσβαση στο σπίτι της, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου, συγκεκριμένα συνεργαζόμενη με τις ειρηνευτικές δυνάμεις, αναφέρεται.
Ωστόσο, έκρινε επίσης, ομόφωνα, ότι υπήρξε παραβίαση του άρθρου 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Σύμβασης λόγω της άρνησης της Κύπρου να πληρώσει στην ιδιοκτήτρια ενοίκιο για τη χρήση της οικίας της από τις ειρηνευτικές δυνάμεις.
Έκρινε συγκεκριμένα, ότι τα εθνικά δικαστήρια περιόρισαν την εξέταση της αξίωσης της προσφεύγουσας σε μία πτυχή, δηλαδή την άρνηση πρόσβασης στο σπίτι της λόγω περιορισμών που αφορούσαν την ασφάλεια χωρίς να λάβουν υπόψη πώς εξασφαλίστηκε η «συγκατάθεσή» της στη χρήση του σπιτιού της, οι όροι που έθεσε εκείνη για τη χρήση αυτή ή το ενοίκιο που θα καταβαλλόταν.
Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Κύπρος πρέπει να καταβάλει στην προσφεύγουσα 10.000 ευρώ για υλική ζημιά και ηθική βλάβη και 12.000 ευρώ για έξοδα.
Σημειώνεται ότι βάσει των άρθρων 43 και 44 της Σύμβασης, η απόφαση αυτή δεν είναι τελεσίδικη. Κατά τη διάρκεια τριών μηνών οποιοδήποτε μέρος μπορεί να ζητήσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του Δικαστηρίου.
Μόλις μια απόφαση καταστεί τελεσίδικη, διαβιβάζεται στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για εποπτεία της εκτέλεσής της.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
- Από... αγνοούμενη σφαίρα έπεσε νεκρός ο Πακιστανός-Πώς μαρτυρία και «Z» διαφοροποιούν τα γεγονότα στην Ποταμιά
- Ομολόγησε ο Τ/κ που συνελήφθη στα κατεχόμενα για τα επεισόδια στην Ποταμιά-Δεν ήταν ανάμεσα στους καταζητούμενους
- «Το αργότερο μέχρι το τέλος Μάϊου το πόρισμα για Δρουσιώτη»-Στους τελευταίους μάρτυρες ο Αναστασιάδης