Έστειλαν στην Ελλάδα το πόρισμα της Ε.Φ. για την έκρηξη της χειροβομβίδας-Δεύτερη έρευνα από την ΕΛΔΥΚ

Έκλεισε οριστικά το θέμα της διερεύνησης του ακρωτηριασμού οπλίτη της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), από έκρηξη χειροβομβίδας που σημειώθηκε σε άσκηση της Εθνικής Φρουράς, αφού το θέμα χειρίζεται αποκλειστικά ο ελληνικός στρατός, χωρίς πλέον την ανάμιξη της Εθνικής Φρουράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, η Εθνική Φρουρά προέβη το προηγούμενο διάστημα σε παράδοση του πορίσματός που ετοίμασε, στις ελληνικές στρατιωτικές Αρχές, οι οποίες διεξάγουν τη δική τους έρευνα, για τον σοβαρό τραυματισμό του οπλίτη.

Όπως διαμήνυσε αρμόδια πηγή, πλέον το θέμα δεν είναι στη δικαιοδοσία της Εθνικής Φρουράς, η οποία μετά την παράδοση του πορίσματος της, δεν έχει οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεση, αλλά ούτε θα τοποθετηθεί επί των ευρημάτων στα οποία κατέληξαν.

Κληθείσα, αρμόδια πηγή, να σχολιάσει εάν προκύπτει οτιδήποτε από τη διερεύνηση του περιστατικού, παρέπεμψε στην απόφαση των ελληνικών Αρχών, να διεξάγουν τη δική τους έρευνα για το θέμα και θα καταλήξουν στα δικά τους ευρήματά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καθυστέρηση στα ευρήματα του πορίσματος για την έκρηξη χειροβομβίδας στην ΕΦ-Περιμένουν σήμα από Ελλάδα

Ως εκ τούτου, σε περίπτωση που προκύψει οποιοδήποτε αδίκημα λόγω κακών χειρισμών, τότε το θέμα θα το χειριστεί η Ελληνική Δημοκρατία, ανεξαρτήτως εάν τα ενδεχόμενα αδικήματα σημειώθηκαν στην Κύπρο.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάζονταν από την Εθνική Φρουρά και τα οποία μελετούν και οι ελληνικές Αρχές, είναι το κατά πόσον η χειροβομβίδα που κρατούσε ο οπλίτης ήταν ελαττωματική. Κι αυτό, διότι όπως έγινε γνωστό μετά τον τραυματισμό του οπλίτη, πρόκειται για χειροβομβίδα αιγυπτιακής προέλευσης και πριν από δέκα χρόνια είχε τραυματιστεί άλλος οπλίτης, ο οποίος μάλιστα είχε προβεί μετά το ατύχημα του ΕΛΔΥΚάριου, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία επέκρινε ότι χρησιμοποιούνταν ακόμα οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Εντός ημερών στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς το πόρισμα για τον τραυματισμό ΕΛΔΥΚάριου

Πέραν του ενδεχομένου να ήταν ελλαττωματική η χειροβομβίδα, ένα άλλο ενδεχόμενο που εξετάστηκε, ήταν να μην έγινε επαρκής έλεγχος από επί καθήκοντι άτομο πριν την χρήση τους, ώστε να διαπιστωθεί ότι υπήρχε ελλαττωματική, ανάμεσα στις χειροβομβίδες που θα χρησιμοποιούσαν οι οπλίτες για την άσκηση.

Το τρίτο σενάριο, είναι να έγινε λάθος χρήση της χειροβομβίδας από τον οπλίτη, όπως για παράδειγμα να μην ρίφθηκε στον προκαθορισμένο χρόνο, έπειτα από την αφαίρεση της περόνης.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΔΥΚάριος τραυματίστηκε στο δεξί χέρι από την έκρηξη και μεταφέρθηκε σε κλινική, όπου χειρουργήθηκε από τον ιατρό Άλκη Αλκιβιάδη. Επίσης, δεύτερος οπλίτης της ΕΛΔΥΚ, που βρισκόταν στο πεδίο βολής, τραυματίστηκε ελαφρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Οδηγίες Αρχηγού Ε.Φ. για επιτάχυνση ερευνών για την έκρηξη χειροβομβίδας-Σοβαρά αλλά εκτός κινδύνου ο οπλίτης

Δειτε Επισης

Ρίχνει την ευθύνη στην ΚΟΠ ο Πρόεδρος-«Τους προειδοποιήσαμε για όλα αυτά, αλλά συνεχίζουν να κρύβονται»
Προτάσεις για τη βία στα γήπεδα κατέθεσε η Ισότητα-«Γλίτωσαν καθαρά από τύχη τα χειρότερα» οι τρεις Αστυνομικοί
Καταδικάζει τα επεισόδια στο ΑΕΛ-Απόλλων ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου
Υπενθυμίζει η ΚΟΠ μετά τις βολές Χαρτσιώτη-Μπαρούτι η κατάσταση μετά τα επεισόδια στο Άλφαμέγα
Ενστάσεις για την προσωποκράτηση των τεσσάρων-Την Τρίτη η απόφαση
Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Τον σταμάτησαν για έλεγχο και βρήκαν φάρμακα για άλογα-Πρόστιμο €1.500 στον οδηγό
Ποινικούς ανακριτές για το σκάνδαλο των διαβατηρίων ζητά το ΑΚΕΛ από τον Πρόεδρο
Εκβιάζουν πολίτες με δήθεν πορνογραφικό βίντεο-Ζητούν χρήματα για να μην το δημοσιεύσουν
Στην Κύπρο Αμερικανοί ειδικοί για καταπολέμηση οικονομικού εγκλήματος