Εντός ημερών στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς το πόρισμα για τον τραυματισμό ΕΛΔΥΚάριου

Ένας μήνας συμπληρώνεται από την ημέρα που οπλίτης της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου (ΕΛΔΥΚ), τραυματίστηκε από έκρηξη χειροβομβίδας, σε εκπαιδευτική άσκηση που διεξαγόταν από την Εθνική Φρουρά κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η έρευνα που διέταξε ο Αρχηγός της Ε.Φ. Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο οποίος είχε ζητήσει άμεση και πλήρη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν στον τραυματισμό του στρατιώτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Οδηγίες Αρχηγού Ε.Φ. για επιτάχυνση ερευνών για την έκρηξη χειροβομβίδας-Σοβαρά αλλά εκτός κινδύνου ο οπλίτης

Σύμφωνα με στρατιωτική πηγή, η έρευνα που διεξάγεται, ολοκληρώνεται εντός των ημερών και αναμένεται να παραδοθεί στον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος θα μελετήσει τα ευρήματα και θα εξακριβώσει τους λόγους που οδήγησαν στο ατύχημα. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, παρότι οι πληροφορίες έλεγαν ότι το χρονοδιάγραμμα για ολοκλήρωση των ερευνών ήταν δύο εβδομάδες, εντούτοις, εξήγησε πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι η έρευνα είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Μάλιστα, όπως εξήγησε άλλη πηγή, οι διαδικασίες βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο, αφού λήφθηκαν καταθέσεις τόσο από τον τραυματία στρατιώτη, όσο κι από άλλα πρόσωπα, που ήταν παρόν στο Πεδίο Βολής Αγίου Μοδέστου στην περιοχή Σταυροβουνίου, όπου σημειώθηκε το ατύχημα.

Ανάμεσα στα ζητήματα που εξετάζονται είναι κατά πόσον η χειροβομβίδα ήταν ελαττωματική, αφού όπως έγινε γνωστό πρόκειται για χειροβομβίδα αιγυπτιακής προέλευσης και πριν από δέκα χρόνια είχε τραυματιστεί άλλος οπλίτης, ο οποίος μάλιστα είχε προβεί μετά το ατύχημα του ΕΛΔΥΚάριου, σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στην συγκεκριμένη ανάρτηση, «έχασα το δεξί μου χέρι μετά από έκρηξη ελαττωματικής χειροβομβίδας αιγυπτιακής προέλευσης. Οι συγκεκριμένες χειροβομβίδες είχαν και στο παρελθόν παρουσιάσει διάφορα σφάλματα, όπως και επίσης μετά το δικό μου τραυματισμό! Σήμερα είχα τον άχαρο ρόλο να επισκεφθώ ένα νεαρό στρατιώτη που βρέθηκε στην ίδια σχεδόν θέση που ήμουν εγώ πριν δέκα χρόνια. Σε ένα κρεβάτι της εντατικής, τραυματισμένος σε όλο του το σώμα, ακρωτηριασμένο χέρι, σοβαρά τραύματα στο πρόσωπο και στο μάτι και την οικογένεια του σε μια θλιβερή κατάσταση. Γεγονός που ακόμα και εγώ ο ίδιος δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Πώς γίνεται να συνέχισαν να χρησιμοποιούν αυτού του τύπου τις χειροβομβίδες;»

Σημείωσε μάλιστα ότι «δέκα χρόνια πριν, οι διάφοροι στρατιωτικοί και ο ταξίαρχος, που διεξήγαγε την έρευνα για το δικό μου περιστατικό έριξαν το φταίξιμο ξεκάθαρα πάνω μου και έβγαλαν αναξιόπιστους τους 10+ μάρτυρες της έκρηξης. Ο συγκεκριμένος ταξίαρχος με θράσος χιλίων πιθήκων μου ανέφερε ότι δεν υπήρχε περίπτωση να ήταν ελαττωματική η χειροβομβίδα και ότι ως αμυντικού τύπου χειροβομβίδα έκανε μια χαρά τη δουλειά της. Όσοι έχουν βασικές γνώσεις για πυρομαχικά μπορούν να καταλάβουν πόσο τρελός είναι αυτός ο ισχυρισμός».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξερράγη χειροβομβίδα στα χέρια οπλίτη της ΕΛΔΥΚ-Υποβλήθηκε σε επέμβαση

Πέραν του ενδεχομένου να ήταν ελλαττωματική η χειροβομβίδα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μην έγινε επαρκής έλεγχος από επί καθήκοντι άτομο πριν την χρήση τους, ώστε να διαπιστωθεί ότι υπήρχε ελλαττωματική ανάμεσα στις χειροβομβίδες που θα χρησιμοποιούσαν οι οπλίτες για την άσκηση.

Το τρίτο σενάριο, είναι να έγινε λάθος χρήση της χειροβομβίδας από τον οπλίτη, όπως για παράδειγμα να μην ρίφθηκε στον προκαθορισμένο χρόνο, έπειτα από την αφαίρεση της περόνης.

Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαρίσουν μέσα από το πόρισμα που θα ολοκληρωθεί και σε περίπτωση που εντοπίζονται οποιαδήποτε αδικήματα σε βάρος του οποιουδήποτε, τότε με τη σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας, θα παραπεμφθούν ενώπιον Δικαστηρίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΕΛΔΥΚάριος τραυματίστηκε στο δεξί χέρι από την έκρηξη και μεταφέρθηκε σε κλινική, όπου χειρουργήθηκε από τον ιατρό Άλκη Αλκιβιάδη. Επίσης, δεύτερος οπλίτης της ΕΛΔΥΚ, που βρισκόταν στο πεδίο βολής, τραυματίστηκε ελαφρά.

Δειτε Επισης

Μνημόνιο Συνεργασίας με «Αττικόν» υπέγραψε το Ακτινολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου
Προθεσμία ως την Τετάρτη το βράδυ στη Χαμάς από Ισραήλ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας
Ανακήρυξη 29 κοινοταρχών χωρίς ανθυποψήφιο στην εκλογική περιφέρεια Πάφου
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο οκτώ Κοινοτάρχες της Εκλογικής Περιφέρειας Λάρνακας
Ρωσικός βομβαρδισμός σε σιδηροδρομική υποδομή του Χαρκόβου-Σκοτώθηκε ένας 20χρονος
Η μάχη της πρωτιάς και οι διαφορετικές αφετηρίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ
Στα σχολεία της Τουρκίας η «Γαλάζια πατρίδα»-Πώς θα παρουσιάζεται το Κυπριακό και η Γενοκτονία των Ποντίων
Βίντεο-ντοκουμέντα από την έκρηξη σε βενζινάδικο και τοποθέτηση βόμβας σε κάβα στην Ελλάδα
Ηγετικό περιφερειακό ρόλο αναγνώρισε στην Κύπρο ο Σούνακ-Συζήτησε τις εξελίξεις με τον Πρόεδρο
Γάζωσαν με καλάσνικοφ αυτοκίνητο στην Ελλάδα-Τραυματίστηκε ένας 23χρονος