Μια φωτογραφία η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στη Δερύνεια-Σε black list όσοι ήταν στην εκδήλωση

Μια φωτογραφία ήταν η αφορμή για τα προβοκάτσια των Τούρκων στην κατεχόμενη Δερύνεια, το Σάββατο 31 Αυγούστου, όταν συνέλαβαν Ελληνοκύπριο, λίγο μετά από εκδήλωση της «Αδούλωτης Κάτω Δερύνειας», τον οποίο προσπάθησαν να κατηγορήσουν για κατασκοπεία και για τρομοκρατία.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που έδωσαν το παρών τους στην εκδήλωση, μέλη της «Αδούλωτης Κάτω Δερύνειας», μετέβησαν στην κατεχόμενη πλευρά του Δήμου τους, μαζί με τον Δήμαρχο Παραλιμνίου-Δερύνειας, Γιώργο Νικολέττο και τον αντιδήμαρχο Δερύνειας Νίκο Λίλλη, με σκοπό την ενημέρωση του Δημάρχου για την ιστορία της κατεχόμενης ενορίας τους, η οποία βρίσκεται περιφραγμένη πίσω από συρματόπλεγμα, στον δρόμο που ενώνει το οδόφραγμα της Δερύνειας με την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου. Μετά την επίσκεψη οι πρόσφυγες της Κάτω Δερύνειας, τοποθέτησαν λουλούδια στο συρματόπλεγμα που περιφράσσει τις κατεχόμενες οικίες τους.

Λίγο αργότερα, σύμφωνα με την ίδια πηγή, εξάδελφος του κ. Λίλλη, ο οποίος έχει το ίδιο όνομα και επίθετο μαζί του και ο οποίος δεν είχε σχέση με την εκδήλωση, «συνελήφθη» από τις κατοχικές Αρχές, στην προσπάθεια του να περάσει το οδόφραγμα Δερύνειας. Τότε, οι Τούρκοι του εξήγησαν ότι κατηγορείται για κατασκοπεία και τρομοκρατία, αφού είχε φωτογραφηθεί προηγουμένως σε σημείο πλησίον στρατιωτικής περιοχής στην Κάτω Δερύνεια.

Αμέσως ενημερώθηκαν οι Αρχές της Δημοκρατίας, το Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ έγιναν διαβήματα στα Ηνωμένα Έθνη. Μετά από μεγάλη προσπάθεια, όπως εξήγησε η ίδια πηγή, ο εξάδελφος του Αντιδημάρχου Δερύνειας έπεισε τους ψευδοαστυνομικούς ότι δεν ήταν το πρόσωπο που έψαχναν και τελικώς τον άφησαν ελεύθερο.

Πέραν του Αντιδημάρχου Δερύνειας, ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε «black list» για κατασκοπεία και τρομοκρατία, στην ίδια λίστα φέρονται να έχουν τοποθετηθεί κι άλλα πρόσωπα, άγνωστο πόσοι, οι οποίοι είχαν μεταβεί μαζί του για την συμβολική εκδήλωση της «Αδούλωτης Κάτω Δερύνειας».

Σημειώνεται ότι για το περιστατικό ενημερώθηκε και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος έδωσε οδηγίες ώστε να γίνουν παραστάσεις και να καταγγελθούν οι τουρκικές ενέργειες στα Ηνωμένα Έθνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, «ήδη, το Υπουργείο Εξωτερικών προβαίνει σε συγκεκριμένες ενέργειες γι' αυτές τις παράνομες ενέργειες από πλευράς του κατοχικού καθεστώτος και μέσω τής διπλωματικής οδού, πρωτίστως με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τα Ηνωμένα Έθνη, θα αντιμετωπίσουμε και αυτές τις προκλήσεις».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιστολή στον Στιούαρτ για τα προβοκάτσια Τούρκων στη Δερύνεια-Ζητούν άρση των μέτρων για black list

Έστειλαν επιστολή στον Κόλιν Στιούαρτ

Την ίδια ώρα, ο κ. Μιχάλης Πόλεος, μέλος της «Αδούλωτης Κάτω Δερύνειας», απέστειλε επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόλιν Στιούαρτ, στην οποία εκφράζει την απαρέσκειά τους για τις ενέργειες των Τούρκων και ζητούν την άρση των μέτρων που λήφθηκαν από το ψευδοκράτος.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του, ο κ. Πόλεος αναφέρει, «θέλουμε να εκφράσουμε τη βαθύτατη απαρέσκειά μας για τις ενέργειες που έγιναν από τις παράνομες τουρκικές αρχές, οι οποίες μας τοποθέτησαν στη μαύρη λίστα τους. Στις 31 Αυγούστου, διοργανώσαμε μια ειρηνική εκδήλωση για να περιηγηθούμε και να παρουσιάσουμε την ιστορία της Κάτω Δερύνειας, στον νέο Δήμαρχο Παραλιμνίου-Δερύνειας κ. Γιώργο Νικολέττο. Πρόσφυγες από την Κάτω Δερύνεια, συνοδευόμενοι από τον δήμαρχο, πέρασαν από το οδόφραγμα και διέσχισαν το δρόμο για το χωριό μας με μοναδικό σκοπό να καταθέσουν λουλούδια σε φράχτη, στη μνήμη των αγαπημένων μελών της οικογένειάς μας που εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους».

Σημειώνει πως «κατά την επίσκεψή μας, ενημερώσαμε τον Δήμαρχο για τη σημασία της παρουσίας μας και βγάλαμε μερικές φωτογραφίες και βίντεο μπροστά στο σπίτι μας. Πραγματοποιήσαμε αυτή τη λιτή εκδήλωση και αποχωρήσαμε ειρηνικά από την περιοχή».

Ωστόσο, συνεχίζει η ανακοίνωση, «σήμερα μάθαμε προς μεγάλη μας απογοήτευση ότι όλοι όσοι συμμετείχαν σε αυτή την εκδήλωση, έχουν πλέον μπει στη μαύρη λίστα από τις παράνομες τουρκικές αρχές. Η μαύρη λίστα περιλαμβάνει επαγγελματίες που μεταβαίνουν τακτικά με τις κατεχόμενες περιοχές λόγω του επαγγέλματός τους».

Καταληκτικά επισημαίνει ότι «πιστεύουμε ακράδαντα ότι τέτοια μέτρα από τις παράνομες τουρκικές αρχές υπονομεύουν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου. Υπό το πρίσμα αυτό, ζητάμε με σεβασμό τη βοήθειά σας για την επίλυση αυτού του ζητήματος και τη διασφάλιση της άρσης αυτών των άδικων μέτρων. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την υποστήριξη και την προσοχή σας σε αυτό το θέμα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διπλωματικές παραστάσεις Κυβέρνησης για συλλήψεις Ε/κ στην Δερύνεια-Τους κατηγόρησαν για τρομοκρατία

Πληροφορίες αναφέρουν πάντως, ότι στην περιοχή προσπαθούν να κρατούν χαμηλούς τόνους, λόγω του γεγονότος ότι πολλοί γεωργοί μπαίνουν στην νεκρή ζώνη για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δημιουργήσουν περαιτέρω ένταση με τους Τούρκους, οι οποίοι ψάχνουν αφορμές για να προκαλέσουν τους Ελληνοκύπριους.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν δόθηκε από την πρώτη στιγμή έκταση στο θέμα, καθότι εκτιμούν ότι θα κινδυνεύσει η ζήσει των γεωργών.

Δειτε Επισης

Πάνω από 90 παιδιά σε στέγες, 237 σε ανάδοχες οικογένειες-Πολλά τα κενά και τα προβλήματα
Καρφιά ΔΗΣΥ σε Χαρτσιώτη-«Δεν υπάρχει κατατεθειμένο νομοσχέδιο στη Βουλή»
Διμερείς σχέσεις και πολυμερής συνεργασία σε επικοινωνία ΥΠΕΞ Μάλτας-Κύπρου
Βγάζει offside την Αστυνομία η ΚΟΠ-«Καμία σχέση τα επεισόδια με το μέτρο απαγόρευσης φιλάθλων»
Διελκυστίνδα Κυβέρνησης-Βουλής οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τα επεισόδια
Μπορούσε ή δεν μπορούσε, ήθελε ή δεν ήθελε η Αστυνομία να αποτρέψει τα τεκταινόμενα στο Άλφαμεγα;
Πώς απαντά για τρύπες στα μέτρα της Αστυνομίας ο Χαρτσιώτης-Εγχειρίστηκε τραυματίας αστυνομικός
Δηλώνουν έτοιμοι για συνέχιση του πολέμου στη Χαμάς-«Συσσώρευση εμπειριών, στρατολογήθηκαν νέες γενιές»
Νέα φερόμενη απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ-Συνελήφθη από το FBI 58χρονος
Επιδρομή της Ρωσίας με drones στο Κίεβο-Καταρρίψεις από αντιαεροπορικά συστήματα