Σφυγμομέτρηση κομμάτων για την μόνιμη αναπλήρωση ΠτΔ και ΠτΒ-Σύσκεψη αρχηγών στη Βουλή για εισηγήσεις

Στον απόηχο των εκβιασμών του βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για διορισμό Γενικού Ελεγκτή, κάτι που αν δεν έπραττε, θα το έκανε ο ίδιος μόλις αναλάμβανε την Προεδρία της Δημοκρατίας, ένα γεγονός που οδήγησε στη ματαίωση του επίσημου ταξιδιού της Προέδρου της Βουλής στη Μάλτα, ώστε να παραμείνει προεδρεύουσα, πραγματοποιείται το μεσημέρι η σύσκεψη αρχηγών των κομμάτων, προκειμένου να τεθεί επί τάπητος το θέμα μόνιμης αναπλήρωσης της θέσης.

Η Πρόεδρος της Βουλής, ενημέρωσε από την Τρίτη, ότι θα εγείρει ζήτημα κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ώστε να εξευρεθεί λύση, ενώ ακολούθησε η απάντηση του ΑΚΕΛ, ότι το θέμα έχει ανοίξει το κόμμα της Αριστεράς από τον περασμένο Απρίλιο, ρίχνοντας μάλιστα καρφιά προς την Αννίτα Δημητρίου, ότι παραμερίστηκε η πρότασή τους.

Μέσα σε αυτό τον κυκεώνα που δημιουργήθηκε, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα κληθούν να αποφασίσουν την πορεία που θα ακολουθήσουν για να ρυθμιστεί το θέμα και να μην ισχύει πλέον η αντικατάσταση των δύο λειτουργημάτων από τον γηραιότερο βουλευτή, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα. Κι όλα αυτά, διότι οι ενέργειες του κ. Κουλία και οι εκβιασμοί του, δείχνουν το κίνδυνο που ελλοχεύει, σε μελλοντικές περιπτώσεις που πιθανόν να δημιουργήσουν νέες θεσμικές κρίσεις.

Πάντως, κανένα από τα κόμματα δεν φαίνεται ότι είναι αδιάφορο ως προς τη ρύθμιση του θέματος με διαφορετικό τρόπο, όμως όλα έχουν τις κόκκινες γραμμές τους και αυτό που μένει να διαφανεί είναι εάν υπάρχει κοινό σημείο επαφής για να προχωρήσει το θέμα στην Ολομέλεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εγείρει θέμα μόνιμης αναπλήρωσης ΠτΔ και ΠτΒ η Αννίτα-Το θέτει στη σύσκεψη Αρχηγών

Ο ΔΗΣΥ, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται να έχει κάποιες προτάσεις που θα τεθούν στη σύσκεψη, ώστε να καθοριστεί ο/η μόνιμος/η αναπληρών/ουσα, ωστόσο θα αναμένει να δει την στάση των υπολοίπων για να καταθέσει τις εισηγήσεις του. Το μόνο δεδομένο είναι ότι για το μεγαλύτερο κοινοβουλευτικό κόμμα αποτελεί κόκκινη γραμμή η τοποθέτηση αντιπροέδρου, που με βάση το Σύνταγμα, είναι θέση που κατέχουν οι Τουρκοκύπριοι και παραμένει κενή μετά τις διακοινοτικές ταραχές του 1963, διότι υπάρχει η εκτίμηση ότι θα προκύψουν ζητήματα, οι ρίζες των οποίων θα αγγίζουν το Κυπριακό.

Κόκκινη γραμμή αποτελεί και για το ΑΚΕΛ η τοποθέτηση αντιπροέδρου, στην βάση της ίδιας λογικής, ενώ πηγές από την Εζεκία Παπαϊωάννου αναφέρουν ότι στη σύσκεψη, ο εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ θα συγχαρεί την Πρόεδρο της Βουλής που υιοθετεί την πρόταση που κατέθεσαν από τον περασμένο Απρίλιο. Παράλληλα, θα γίνει νύξη και για το γεγονός ότι από την ημέρα που τέθηκε το θέμα, δεν συνεδρίασε παρά μόλις μία φορά η Επιτροπή Κανονισμών και αυτός είναι ο λόγος που θεωρούν ότι παραμερίστηκε η πρότασή τους. Η πρόταση του ΑΚΕΛ, υπό τύπον προβληματισμού, ήταν να υπάρχει πρώτος και δεύτερος αναπληρωτής, με την παράμετρο ότι δεν θα προέρχονται από το κόμμα του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το ΑΚΕΛ είχε προτείνει νόμιμο αντικαταστάτη της ΠτΒ και το θέμα παραμερίστηκε

Σε ό,τι αφορά στο ΔΗΚΟ, πληροφορίες θέλουν το κόμμα να σκέφτεται την εισήγηση για αντιπρόεδρο, στηριζόμενο στο Δίκαιο της Ανάγκης, όπως συνέβη με την Εισαγγελία και την Ελεγκτική Υπηρεσία, όπου οι θέσεις των βοηθών, παρότι πρέπει να πληρούνται από Τουρκοκύπριους, είναι ενεργές και σήμερα στελεχώνονται από Ελληνοκύπριους.

Η ΕΔΕΚ, δεν θα καταθέσει οποιαδήποτε συγκεκριμένη πρόταση, ωστόσο είναι ανοιχτή να συζητηθεί κάθε πρόταση που είναι συνταγματικά και νομικά σωστή, απορρίπτοντας έμμεσα την ιδέα για αντιπρόεδρο.

Το ΕΛΑΜ, που ήταν το μόνο κόμμα που τοποθετήθηκε επίσημα για το θέμα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Επικεφαλής Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, Μάριου Πελεκάνου, αναφέρει, «η κα. Δημητρίου λειτουργεί ως αχθοφόρος του ΑΚΕΛ επαναφέροντας παλαιότερη πρόταση του κόμματος της Αριστεράς με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά. Αν ο ΔΗΣΥ δεν έχει πρόβλημα να κυβερνήσει το ΑΚΕΛ έστω για μια ώρα ή μια μέρα εμείς έχουμε και δεδομένα θα μας βρουν απέναντι τους».

Σημειώνει επίσης πως «αν πάλι θέλουν να ωριμάσουν μέσα από αυτές τις ενέργειες τους μια ενδεχόμενη συνεργασία για το 2028 ας ασχοληθούν με την εξεύρεση κοινού υποψηφίου και ας μην εμπαίζουν τον λαό προτείνοντας συνταγματικές αλλαγές».

Θέση της ΔΗΠΑ είναι ότι θα αναμένουν να ακούσουν τις προθέσεις της Προέδρου της Βουλής και στη συνέχεια να τοποθετηθούν επί του ζητήματος. Ένα ζήτημα που θέλει η Δημοκρατική Παράταξη να αποσαφηνιστεί είναι ποιος είναι ο στόχος της Αννίτας Δημητρίου, αλλά και κατά πόσον θα περιοριστούν οι εξουσίες οποιουδήποτε διοριστεί στη θέση του μόνιμου αναπληρωτή.

Εξάλλου, το Κίνημα Οικολόγων εκτιμά ότι πρέπει να γίνει μια διευρυμένη συζήτηση επί του θέματος και να ξεκαθαρίσουν διάφορα ερωτήματα που προκύπτουν, πριν τοποθετηθούν επίσημα, εκφράζοντας τις θέσεις τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Θεματοφύλακας των δημοκρατικών θεσμών η Βουλή
Χρέος να εργαστούμε για μία Κύπρο ελεύθερη και επανενωμένη είπε η ΠτΒ
Έτοιμος, ακόμη και σήμερα, για επανέναρξη των συνομιλιών ο Πρόεδρος
Κυπριακό και κατάσταση στην Ουκρανία στο επίκεντρο συνάντησης ΠτΔ με Αλέν Μπερσέ
Την ετοιμότητα της Κύπρου για ενδεχόμενες εκκενώσεις από Λίβανο εξέφρασε ο ΠτΔ
Νέο παραλήρημα Τατάρ-«Η τριμερής είναι κόλπο για να μας πάνε σε ομοσπονδία»
Αντιδρά στην αύξηση Βρετανών στρατιωτών στην Κύπρο ο Τατάρ-«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις μαζί με την Τουρκία»
Κυπριακό, οικονομία, διαφθορά συζήτησε ο ΓΓ ΑΚΕΛ με απόδημους στη ΝΥ
Ζητά διαχωρισμό των εκλογικών διαδικασιών ο Θεμιστοκλέους-Οι προτάσεις νόμου που κατέθεσε
Από το 2026 ο μόνιμος αναπληρωτής του Προέδρου της Βουλής-Επιστρέφουν με εισηγήσεις τα κόμματα