Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή

Με αφοπλιστική κίνηση, σε μία προσπάθεια να δείξει ότι είναι ο κυρίαρχος του παιχνιδιού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης έβαλε τέλος στο θέμα διορισμού του νέου Γενικού Ελεγκτή. Οι πιέσεις που δέχθηκε από τον βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, με αποτέλεσμα η Πρόεδρος της Βουλής, Αννίτα Δημητρίου να επέμβει, οδήγησαν τον Πρόεδρο στο να ανακοινώσει, τελικά, την απόφασή του από τη Νέα Υόρκη και να βάλει ένα τέλος στο νέο, επικίνδυνο για τους θεσμούς σκηνικό που εκτυλισσόταν.

Τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο εν τη απουσία του Προέδρου για τη θέση του επικεφαλής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας φαίνεται να τον ανησύχησαν. Και αυτό γιατί, από την μία υπήρχε ένας Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος με την αποχώρηση και της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου, για την Μάλτα, όπου θα συμμετείχε σε Κοινοβουλευτική Διάσκεψη, θα ήταν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και, όπως δήλωνε, θα διόριζε ο ίδιος τον νέο Γενικό Ελεγκτή, αν ο Πρόεδρος δεν τον διόριζε μέχρι την Τετάρτη. Από την άλλη, η κ. Δημητρίου αποφάσισε να αναβάλει το ταξίδι της, για να μην προχωρήσει στον διορισμό ο κ. Κουλίας και κατέστη πρωταγωνίστρια των εξελίξεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει

Σημειώνεται ότι το όνομα που ακουγόταν για την θέση ήταν αυτό του Στέλιου Πλατή, κάτι που ο ίδιος επιβεβαίωσε σε δηλώσεις του, ότι δηλαδή δέχθηκε πρόταση από τον Ζαχαρία Κουλία για την θέση του Γενικού Ελεγκτή και έκανε αποδεκτή, άρα οι διαδικασίες κινούνταν.

Όλο αυτό το σκηνικό, οδήγησε στην κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας να διορίσει τον Ανδρέα Παπακωνσταντίνου ως τον νέο Γενικό Ελεγκτή, βάζοντας τέλος σε όλη την παραφιλολογία. Μία κίνηση που μπορεί να εκληφθεί ως μία προσπάθεια να κλέψει τα φώτα από την Αννίτα Δημητρίου, η οποία, όχι μόνο υπέγραψε την απόλυση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη λόγω και πάλι απουσίας του κ. Χριστοδουλίδη, αλλά ουσιαστικά, με την απόφασή της να ακυρώσει το ταξίδι στην Μάλτα, έβγαζε το φίδι από την τρύπα, αφού θα παρέμενε Προεδρεύουσα και έτσι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει ο βουλευτής του ΔΗΚΟ με τα σχέδιά του.

Ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του, για να δικαιολογήσει τον άμεσο διορισμό νέου Γενικού Ελεγκτή, την ώρα που ο Πρόεδρος βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, ανέφερε πως ήταν προγραμματισμένο να ανακοινωθεί, χωρίς να διευκρινίζει ωστόσο το πότε ήταν προγραμματισμένο να γίνει, εν μέσω των πιέσεων που προκάλεσε η πρόθεση Ζαχαρία Κουλία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Αυτή η κίνηση του Προέδρου μπορεί να ερμηνευτεί ως ενέργεια για να αποκτήσει και πάλι το πάνω χέρι, καθώς πρωταγωνιστές εξελίξεων που τον αφορούσαν άμεσα ήταν τρίτοι, ενώ καλλιεργείτο και πάλι η εικόνα του αναποφάσιστου εναντίον του. Η απουσία του κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης της απόφασης για τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ήταν αισθητή. Από την άλλη, όμως, η στάση που κράτησε σε όλη την διαδικασία ενώπιον του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου ήταν εντελώς ουδέτερη, αφού ούτε κλήθηκε να καταθέσει ο ίδιος, ούτε τοποθετήθηκε ουσιαστικά για την όλη κόντρα, αντιθέτως εξέφρασε την διαφωνία του με την διαδικασία. Τώρα, φαίνεται να τον πρόλαβαν οι εξελίξεις, καθώς η Αννίτα Δημητρίου στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και βρήκε η ίδια μία λύση για να δοθεί ένα τέλος σε αυτή την αχρείαστη κατάσταση, που θα βύθιζε ακόμη περισσότερο την Κύπρο στη θεσμική κρίση.

Όμως την τελευταία λέξη την είπε ο ίδιος ο Πρόεδρος, καθώς με τον διορισμό ουσιαστικά δείχνει ότι τον τελευταίο λόγο έχει ο ίδιος. Νέος Γενικός Ελεγκτής, λοιπόν, διορίστηκε ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου, Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με πείρα και προσόντα ως εγκεκριμένος Ελεγκτής, ενώ έχει εμπειρία τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα.

Η πράξη διορισμού θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου 2024, στις 8:30πμ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πήρε το πάνω χέρι από Κουλία και Αννίτα ο Πρόεδρος με τον διορισμό Γενικού Ελεγκτή
Βγάζει το mute και ανοίγει τη συζήτηση για απαγόρευση κινητών στα σχολεία η Βουλή
Κραυγή απόγνωσης από οργανώσεις ΑμεΑ για επιδόματα-«Υπάρχουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι στο σπίτι»
Η ευθύνη φέρνει κόλαση και ο φόβος απαγορεύσεις-Απέκρουσε και... σέντραρε την μπάλα σε Αστυνομία η ΚΟΠ
«Ξεκαθάρισμα λογαριασμών» πριν την έναρξη της δίκης για Ανδρονίκου-Οι ενστάσεις και η λευκή επιταγή του μάρτυρα
Αποδέχεται τριμερή ο Ερντογάν αλλά για να συζητηθούν... εναλλακτικές της ομοσπονδίας
Σειρά επαφών με αρχηγούς και εκπροσώπους κρατών είχε ο Πρόεδρος στη Νέα Υόρκη
Την αντίθεσή τους στη λύση δύο κρατών εξέφρασαν 33 οργανώσεις και κόμματα στα κατεχόμενα
Ούτε λέξη για το Κυπριακό από την Άγκυρα μετά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν
Τα «Αριστεία Ιωάννη Καποδίστρια» σε Ομήρου, Κ. Χαραλαμπίδη και Τ. Λοϊζίδου