Εγείρει θέμα μόνιμης αναπλήρωσης ΠτΔ και ΠτΒ η Αννίτα-Το θέτει στη σύσκεψη Αρχηγών

Οι προαναγγελίες του Ζαχαρία Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή, μετά την ανάληψη της Προεδρίας, εν τη απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Προέδρου της Βουλής, που ανάγκασε την τελευταία να ακυρώσει επίσημο ταξίδι της στην Μάλτα, για να παραμείνει προεδρεύουσα, άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, για νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Σε δήλωση της, η Πρόεδρος της Βουλής, θα θέσει επί τάπητος το θέμα στη Σύσκεψη Αρχηγών που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Πέμπτη, ώστε να εξευρεθεί φόρμουλα, για να λυθεί το ζήτημα.

Σύμφωνα με την κ. Δημητρίου, «ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και αναπληρούσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε περίπτωση πρόσκαιρης απουσίας ή προσωρινού κωλύματος, σύμφωνα με το Άρθρο 36.2 του Συντάγματος, κρίνω αναγκαίο να δηλώσω ότι η Βουλή ως σώμα πρέπει να εγκύψει άμεσα στο ζήτημα της μόνιμης αναπλήρωσης των δύο λειτουργημάτων, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Βουλής, όταν και εφόσον συντρέχει ανάγκη και υπό το πρίσμα του Άρθρου 72.3 του Συντάγματος».

Όπως σημειώνει «σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, σε περίπτωση απουσίας του Προέδρου της Βουλής τα καθήκοντα αυτού ασκούνται από τον γηραιότερο Βουλευτή, εκτός αν αποφασισθεί διαφορετικά».

Στην παρούσα φάση, συνεχίζει, «η ανάγκη λήψης Απόφασης από το Σώμα για μόνιμη αναπλήρωση της Προέδρου της Βουλής προκύπτει ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δημόσιων δηλώσεων για διορισμό Γενικού Ελεγκτή, γεγονός το οποίο προκάλεσε αχρείαστους τριγμούς θεσμικής φύσεως που επιβάλλουν τη μόνιμη αντιμετώπιση του ζητήματος, πρώτιστα για λόγους διασφάλισης της αναγκαίας θεσμικής σταθερότητας και τάξης».

Καταληκτικά, τονίζει πως «συνεπώς, θεωρώ επιβεβλημένο να θέσω το ζήτημα στη Σύσκεψη Αρχηγών ή/και Εκπροσώπων των κομμάτων, την προσεχή Πέμπτη, 26 Σεπτεμβρίου 2024».

Υπενθυμίζεται ότι η απουσία του Προέδρου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη, για τη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών, σε συνδυασμό με την μετάβαση της Προέδρου της Βουλής, Αννίτας Δημητρίου στην Μάλτα, για επίσημη επίσκεψη, καθιστούσε τον Ζαχαρία Κουλία, ως Προεδρεύων της Δημοκρατίας καθότι είναι ο αρχαιότερος βουλευτής.

Στη βάση τούτου, ο κ. Κουλίας έδωσε τελεσίγραφο στην Κυβέρνηση, προειδοποιώντας πως εάν δεν διοριστεί ο νέος Γενικός Ελεγκτής, μέχρι τις 12:20 το μεσημέρι της Τετάρτης, ώρα κατά την οποία αναχωρεί από την Κύπρο η Αννίτα Δημητρίου, τότε θα προχωρήσει ο ίδιος στον διορισμό.

Ωστόσο, η πρόεδρος της Βουλής, προκειμένου να βάλει φρένο στον βουλευτή, ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι της και ως εκ τούτου, ματαιώνονται οι προθέσεις του Ζαχαρία Κουλία.

Η τοποθέτηση της Αννίτας

Ακολούθως σε ανακοίνωση της χθες, η Πρόεδρος της Βουλής, ανέφερε πως «ως αιρετοί αντιπρόσωποι των πολιτών που μας τίμησαν με την ψήφο τους οφείλουμε στις δύσκολες στιγμές να δηλώνουμε το παρών μας. Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται να διασφαλίσουμε την ομαλότητα και τη σταθερότητα στον τόπο μας, η οποία πλήττεται από δημόσιες δηλώσεις».

Υπό τις δεδομένες περιστάσεις, όπως σημείωσε, «αποφάσισα να ακυρώσω το προγραμματισμένο ταξίδι μου στη Μάλτα, μεταξύ 25ης και 27ης Σεπτεμβρίου 2024, για την εκπροσώπηση της χώρας μας στη 17η Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων Μικρών Κρατών της Ευρώπης, στην οποία θα με εκπροσωπήσει ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Χάρης Γεωργιάδης».

Περαιτέρω, όπως είχε υποδείξει, «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπουμε σε μία κρίση να γεννάει άλλη κρίση, αλλά οφείλουμε με υπευθυνότητα να θωρακίσουμε θεσμούς και να τιμήσουμε τα αξιώματα που υπηρετούμε. Οι θεσμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να ασκούνται με τρόπο που να προκαλούν ανησυχία και αμηχανία στους πολίτες ειδικά από όσους έχουν τη θεσμική υποχρέωση και το καθήκον να τους διασφαλίζουν, να τους προστατεύουν και να τους σέβονται. Οφείλουμε, συνεπώς, να την οδηγήσουμε σε μια διαφορετική διέξοδο. Θεσμική και ενωτική, που θα αντιμετωπίζει οριστικά τις παθογένειες του παρελθόντος»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Σειρά διμερών επαφών Κόμπου με ομολόγους του στη Νέα Υορκή
Αρχίζει η Ολομέλεια της Συνόδου του ΟΗΕ-Την Τετάρτη η ομιλία Χριστοδουλίδη
Η ανάγνωση Τσούκα για την απόφαση παύσης Οδυσσέα-«Θα περιορίσει την πρωτοβουλία δημόσιων λειτουργών»
Προσβλέπει σε αγαστή συνεργασία με Παπακωνσταντίνου η Ελεγκτική-«Έτοιμοι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο»
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για το διορισμό Γενικού Ελεγκτή-Άλλοι συγχαίρουν και άλλοι επικρίνουν
Ζήτησε από Παπακωνσταντίνου να σηκώσει μανίκια ο Κουλίας-«Να πάει στο λιμάνι Λάρνακας να κάνει έκθεση»
Συνεχάρη Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-«Αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο»
Οι προτεραιότητες του Κυπρίων Ευρωβουλευτών-Ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό
Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει