Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για το διορισμό Γενικού Ελεγκτή-Άλλοι συγχαίρουν και άλλοι επικρίνουν

Συγχαρητήρια μηνύματα στον Ανδρέα Παπακωνσταντίνου, στέλνουν τα κόμματα, μετά το διορισμό του στη θέση του Γενικού Ελεγκτή, την ίδια ώρα όμως που τον καλούν να μην χαριστεί σε κανένα και να στοχέυσει στην πάταξη της διαφθοράς.

Παράλληλα, το Κίνημα Οικολόγων, χαρακτηρίζει τον διορισμό του κ. Παπακωνσταντίνου, ως καθόλου τυχαία επιλογή, όπως ούτε και η χρονική συγκυρία του διορισμού.

Ο ΔΗΣΥ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφέρει «μπροστά στον κίνδυνο της θεσμικής εκτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε το πρόσωπο που προτίθεται να διορίσει ως νέο Γενικό Ελεγκτή. Έχει μεγάλη σημασία να δρούμε προληπτικά  προκειμένου να αποφεύγονται αχρείαστες κρίσεις και θεωρούμε ότι το όλο ζήτημα δεν έπρεπε να φτάσει σε αυτό το σημείο».

Θα αναμένουμε, όπως αναφέρει, «την επικύρωση του διορισμού καθώς και τις ενέργειες εκείνες από την κυβέρνηση, οι οποίες θα τροχοδρομήσουν τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται ο τόπος».

Καταληκτικά, τονίζει πως «στον Δημοκρατικό Συναγερμό είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στην ενίσχυση και την ανεξαρτησία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε μεταρρυθμίσεις που θα θωρακίζουν την αξιοπιστία, τη διαφάνεια, τη σταθερότητα της χώρας και την ομαλή λειτουργία του κράτους. Συλλογικά ως πολιτεία οφείλουμε ν’ αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του παρελθόντος και προς αυτή την κατεύθυνση θα δράσουμε με πρωτοβουλίες και εισηγήσεις».

Σε ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ αναφέρει, «ευχόμαστε στον νέο Γενικό Ελεγκτή κάθε επιτυχία στα δύσκολα και απαιτητικά καθήκοντα που αναλαμβάνει. Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, ο νέος Γενικός Ελεγκτής θα κριθεί από το έργο του. Επισημαίνουμε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα κληθεί πλέον να εργάζεται μέσα στο περιοριστικό πλαίσιο που έθεσε η απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου».

Σημειώνει πως «παρά ταύτα, το ΑΚΕΛ όπως και ολόκληρη η κοινωνία αναμένει από την Ελεγκτική Υπηρεσία να επιτελέσει τον ρόλο της στο ακέραιο. Αναμένουμε ότι δεν θα χαριστεί σε κανένα, ούτε στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο που διόρισε τον Γενικό Ελεγκτή. Η πάταξη της διαφθοράς στον τόπο μας -εκτός από ζήτημα χρηστής διοίκησης, νομιμότητας και εικόνας της χώρας- είναι πρωτίστως χρέος έναντι στον κυπριακό λαό που πληρώνει το κόστος των σκανδάλων και της διαπλοκής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ζήτησε από Παπακωνσταντίνου να σηκώσει μανίκια ο Κουλίας-«Να πάει στο λιμάνι Λάρνακας να κάνει έκθεση»

To ΔΗΚΟ, σε ανακοίνωσή του, συγχαίρει και εύχεται κάθε επιτυχία στον κ. Ανδρέα Παπακωνσταντίνου ο οποίος αναμένεται να αναλάβει το πηδάλιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας.

Σημειώνει πως «το έργο που έχει να επιτελέσει ο νέος Γενικός Ελεγκτής είναι εξαιρετικά σημαντικό

για την αξιοκρατία αλλά και τη διασφάλιση της διαφάνειας, της χρηστής διοίκησης και

της λογοδοσίας».

Επισημαίνει ακόμα ότι «το ΔΗΚΟ ανέκαθεν στήριζε και θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελεγκτική Υπηρεσία διασφαλίζοντας ότι έχει στη διάθεση της όλα τα εργαλεία που χρειάζεται καθότι αποτελεί έναν νευραλγικό και καθοριστικό θεσμό για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Από την πλευρά της η ΔΗΠΑ εκφράζει την προσδοκία ότι θα ανταποκριθεί επάξια στις ανάγκες της θέσης και του κράτους, με υπευθυνότητα και διαφάνεια

«H Δημοκρατική Παράταξη-Συνεργασία εκφράζει συγχαρητήρια στον Αντρέα Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του στην θέση του Γενικού Ελεγκτή της Κυπριακής Δημοκρατίας και του εύχεται ευδόκιμη και παραγωγική θητεία», σημειώνει.

Καταληκτικά, αναφέρει «η ΔΗ.ΠΑ εκφράζει την προσδοκία ότι θα ανταποκριθεί επάξια στις ανάγκες της θέσης και του κράτους, με υπευθυνότητα και διαφάνεια, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην περαιτέρω προώθηση της χρηστής διοίκησης, της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο δημόσιο τομέα, καθώς και στην καταπολέμηση της διαφθοράς με τρόπο που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα της λειτουργίας του κράτους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων, το οποίο υποστηρίζει ότι «με τις χειρότερες προοπτικές ξεκινά τη θητεία του ο νέος Γενικός Ελεγκτής κ. Ανδρέας Παπακωνσταντίνου».

Όπως αναφέρει, «σύμφωνα με την προεδρική ανακοίνωση διορισμού του από την Ν. Υόρκη «θα κληθεί να στηρίξει και να συμβάλει καταλυτικά στον εκσυγχρονισμό της Ελεγκτικής Υπηρεσίας όπως προωθείται μέσα από το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του προέδρου Χριστοδουλίδη, που μεταξύ άλλων προνοεί τη σύσταση Ελεγκτικού Συμβουλίου».

Τονίζει ακόμα «φαίνεται ότι το Προεδρικό καθόρισε από την αρχή και εκ των προτέρων την τοποθέτηση ενός Ανεξάρτητου Αξιωματούχου για τον ρόλο και την διάρθρωση της υπηρεσίας του, μιας υπηρεσίας που υποτίθεται ρόλος της είναι ο έλεγχος της Εκτελεστικής εξουσίας».

Η θέση των Οικολόγων είναι ξεκάθαρη, τονίζουν, «στις σημερινές συνθήκες της Κύπρου, η σύσταση Ελεγκτικού Συμβουλίου συνιστά απόπειρα πολιτικής ποδηγέτησης της Ελεγκτικής Υπηρεσίας». Η σύσταση Ελεγκτικού Συμβουλίου είναι ένα θέμα στο οποίο ελέγχονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία τηρούν αμφιλεγόμενη και αμφίσημη θέση. Ως εκ τούτου δεν θεωρούμε τυχαία την επιλογή προσώπου και το σχετικό σκεπτικό του διορισμού όπως ανακοινώθηκε, ούτε βεβαίως και την χρονική συγκυρία του διορισμού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Βάζει φρένο στον Κουλία για διορισμό Γενικού Ελεγκτή η Αννίτα-Ακύρωσε το ταξίδι της, παραμένει Προεδρεύουσα

Δειτε Επισης

Προσβλέπει σε αγαστή συνεργασία με Παπακωνσταντίνου η Ελεγκτική-«Έτοιμοι να συνεχίσουμε το σημαντικό έργο»
Διαφορετικές αναγνώσεις κομμάτων για το διορισμό Γενικού Ελεγκτή-Άλλοι συγχαίρουν και άλλοι επικρίνουν
Ζήτησε από Παπακωνσταντίνου να σηκώσει μανίκια ο Κουλίας-«Να πάει στο λιμάνι Λάρνακας να κάνει έκθεση»
Συνεχάρη Παπακωνσταντίνου για τον διορισμό του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης-«Αναλαμβάνει ένα δύσκολο ρόλο»
Οι προτεραιότητες του Κυπρίων Ευρωβουλευτών-Ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό
Διόρισε Γενικό Ελεγκτή με το καλημέρα ο Πρόεδρος-Διάδοχος του Οδυσσέα ο Ανδρέας Παπακωνσταντίνου
Το αντάρτικο Κουλία, η παρέμβαση Αννίτας και ο εγκλωβισμός στον θεσμικό τυφώνα που δεν καταλαγιάζει
Το κλειδί για τις εξελίξεις στο Κυπριακό στα χέρια του Ερντογάν-Συναντά Γκουτέρες και Μητσοτάκη
Προθυμία να συναντηθεί με την τουρκική πλευρά ανά πάσα στιγμή και οπουδήποτε εξέφρασε στον ΓΓ ο Πρόεδρος
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Χριστοδουλίδη και Γκουτέρες-Εξέφρασε ετοιμότητα ο Πρόεδρος