Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής

Πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής φαίνεται να εξασφαλίζουν από συγκεκριμένους ιατρούς, δύο γραφεία κηδειών σε Λευκωσία και Πάφο, σύμφωνα με την καταγγελία που έφθασε ενώπιον των Αδειούχων Γραφείων Κηδειών, με τον εκπρόσωπο τους, Σόλων Μελάς, να αποστέλλει επιστολή προς τον Αρχηγό Αστυνομίας, ενημερώνοντας τον από τη μία τα περιστατικά και από την άλλη, ζητώντας διερεύνηση των ισχυρισμών.

Μιλώντας στον REPORTER, ο κ. Μελάς ανέφερε πως σε μία περίπτωση, για Αμερικανό υπήκοο που έφτασε στην Κύπρο για συνέδριο και απεβίωσε αιφνίδια σε ξενοδοχείο στη Λάρνακα, τον Ιούλιο του 2024, παρουσιάστηκε συγκεκριμένο γραφείο κηδειών από τη Λευκωσία με πιστοποιητικό θανάτου που εξασφαλίστηκε από ιατρό στη Λευκωσία, χωρίς καν να εξετάσει τον αποβιώσαντα.

Το συγκεκριμένο περιστατικό, όπως αναφέρει, ήρθε εις γνώση τους, καθώς οι ενδιαφερόμενοι αποτάθηκαν σε εταιρεία για επαναπατρισμό της σορού στις ΗΠΑ, η οποία τους πληροφόρησε ότι δεν είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου από ιατρό στην Κύπρο, αφού θα πρέπει πρώτα να ενημερωθεί η Αστυνομία και να διενεργηθεί νεκροτομή.

Περαιτέρω, ο κ. Μελάς, υποστήριξε πως «υπάρχουν και άλλα γραφεία κηδειών στη Λευκωσία που αντιμετώπισαν το ίδιο φαινόμενο με το συγκεκριμένο γραφείο κηδειών», παραπέμποντας σε ακόμη ένα περιστατικό που ήρθε στην αντίληψη τους.

Όπως ανέφερε, «γυναίκα από την Αργεντινή, η οποία βρισκόταν στην Κύπρο για διακοπές, απεβίωσε τον περασμένο Αύγουστο στην περιοχή του Στροβόλου και η οικογένειά της αποτάθηκε σε συγκεκριμένη εταιρεία, ειδική στον επαναπατρισμό της σορού. Η ίδια η ιδιοκτήτρια της εταιρείας βρισκόταν μαζί με την οικογένεια, όταν ο γιος της θανούσης δέχθηκε τηλεφώνημα από γραφείο τελετών, το οποίο τους υποσχόταν ότι μπορεί να τους εξασφαλίσει πιστοποιητικά θανάτου χωρίς να χρειαστεί η διενέργεια νεκροτομής».

Σε τρίτο περιστατικό, όπως σημειώνει, Άγγλος που ζούσε μόνιμα στην περιοχή της Γερμασόγειας στη Λεμεσό, απεβίωσε στις 14 Ιουνίου αιφνίδια. Συγκεκριμένος γιατρός δεν μπορούσε να εκδώσει πιστοποιητικό θανάτου, καθώς δεν ήταν ο προσωπικός ιατρός του αποθανόντα. «Ως δια μαγείας, συγκεκριμένο γραφείο κηδειών από την Πάφο, ανέλαβε να εκδώσει πιστοποιητικό θανάτου από ιατρό στην Πάφο, ο οποίος δεν είχε εξετάσει καν τη σορό», σημείωσε ο κ. Μελάς, ενώ παράλληλα επισήμανε πως ο προσωπικός γιατρός του θανόντα είχε ενημερώσει ότι δεν θα μπορούσε να εκδώσει πιστοποιητικό, λόγω του γεγονότος ότι δεν γνώριζε τα αίτια θανάτου». Την συγκεκριμένη περίπτωση, όπως σημείωσε ο κ. Μελάς, την γνωρίζουν, καθώς η θυγατέρα του αποβιώσαντος αποτάθηκε πρώτα στο γραφείο τους για διευθέτηση της κηδείας.

Τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι τα μοναδικά, όπως σημείωσε ο κ. Μελάς αλλά έχουν συμβεί και άλλα για τα οποία ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία. Επισήμανε παράλληλα ότι αυτοί που μπορούν να εκδώσουν πιστοποιητικά θανάτου, είναι ο θεράπων ιατρός ή οι ιατροδικαστές που διενεργούν την νεκροτομή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Βροχές, καταιγίδες και χαλάζι στο μενού του καιρού-Πότε θα τεθεί σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Γραφεία κηδειών ζητούν από ιατρούς να εκδώσουν παράνομα πιστοποιητικά θανάτου επί πληρωμής
Ψάχνει τρόπους να ξεπεράσει τα εμπόδια για το «κτίΖΩ» το ΥΠΕΣ-Οι ευθύνες του δήμου και το plan B
Έτοιμη να δώσει φωνή στους πολίτες μέσω Νόμου η Κυβέρνηση-Online προτάσεις και συλλογή υπογραφών
Επ. Περιβάλλοντος: Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισότητα των φύλων
Υφ. Πολιτισμού: Στέγαση μέρους βιβλίων Ρ. Κατσελλή στην Κυπριακή Βιβλιοθήκη
Η Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων ΕΕ στη ΓΣ του ΟΗΕ
Δεν υποχωρούν οι βροχές και οι καταιγίδες-Νέα κίτρινη προειδοποίηση από τη Μετεωρολογική
ΒΙΝΤΕΟ: Άνοιξαν οι ουρανοί σε όλη την Κύπρο-Σε ισχύ η κίτρινη προειδοποίηση
Περίπου 15.000-18.000 άνθρωποι πάσχουν από άνοια στην Κύπρο-Όπλο αντιμετώπισης η έγκαιρη διάγνωση