Έτοιμο το 2025 το πρώτο κέντρο αποτέφρωσης στην Κύπρο-Το κόστος και η διαδικασία

Στους επόμενους μήνες πρόκειται να αρχίσουν τα κατασκευαστικά έργα για τη δημιουργία του πρώτου κέντρου αποτέφρωσης στην Κύπρο, το οποίο θα ανεγερθεί στην Πάφο και υπολογίζεται το κρεματόριο να είναι έτοιμο περί τα μέσα του 2025.

Έπειτα από επτά χρόνια από την ψήφιση της Νομοθεσίας για την καύση νεκρών στην Κύπρο, η εταιρεία M.W. Crematorium Cyprus Ltd, έχει εξασφαλίσει τις απαραίτητες άδειες, ούτως ώστε να προχωρήσει με την ανέγερση του πρώτου κρεματόριου στο νησί μας, με το κόστος του να ανέρχεται στα δυόμιση εκατομμύρια ευρώ.

Όσο αφορά το κόστος για τις αποτεφρώσεις νεκρών, αυτό θα κυμαίνεται μεταξύ των 800 με 900 ευρώ, ενώ για να πραγματοποιηθεί μια καύση, θα πρέπει να υπάρχει υπεύθυνη δήλωση του νεκρού, ο οποίος ενώσω ήταν εν ζωή εξέφρασε την επιθυμία του να αποτεφρωθεί όταν φύγει από τη ζωή. Όπως εξήγησε στον REPORTER, o εκ των μετόχων της εταιρείας, Νεόφυτος Χριστοδουλίδης, «η διαδικασία για να κάνει κάποιος αποτέφρωση είναι ότι θα πρέπει να παραδίδεται η φόρμα στην οποία ο αποβιώσαντας ανέφερε ότι ήθελε να αποτεφρωθεί όταν πεθάνει. Στην Ελλάδα και στην Αγγλία, ακολουθείται διαφορετική διαδικασία, καθώς εάν επιθυμεί το παιδί ή η γυναίκα του αποβιώσαντα να αποτεφρωθεί, αυτό θα μπορεί να γίνει. Είναι κάτι που θέλουμε να εφαρμόσουμε και στην Κύπρο».

Παρά το γεγονός ότι τα έργα για την ανέγερση του νέου αποτεφρωτηρίου αναμένονταν να ξεκινήσουν πιο νωρίς, εντούτοις, κάποιες διαδικασίες καθυστέρησαν την έναρξη των εργασιών. «Επειδή έχουμε και συνέταιρους από την Αγγλία στο έργο, οι ίδιοι θέλουν να είναι πιο ελκυστικό το εξωτερικό του κτιρίου. Ήδη όμως, έχουμε λάβει όλες τις απαραίτητες άδειες και έχουμε αποφασίσει για τα μηχανήματα τα οποία θα υπάρχουν, που είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, καθώς πρόκειται για μηχανήματα αρκετών εκατομμυρίων. Το κέντρο, θα διαθέτει δυο αποτεφρωτήρες, όπως προνοεί και η Νομοθεσία», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Επιπρόσθετα, για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, προγραμματίζεται η δημιουργία ιστοσελίδας, μέσω της οποίας ο κόσμος θα γνωρίζει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τις διαδικασίες καύσης νεκρών. Πάντως, όπως επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης, «ήδη υπάρχουν αρκετοί αλλοδαποί που διαμένουν στην Κύπρο, οι οποίοι αιτούνται για αποτεφρώσεις στο εξωτερικό μέσω των γραφείων κηδειών που υπάρχουν και είναι κάτι που στοιχίζει και αρκετά λεφτά. Άρα, με τη δημιουργία του πρώτου κρεματόριου στην Κύπρο, δεν θα υπάρχει αυτή η διαδικασία για το εξωτερικό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι μέχρι σήμερα, η διαδικασία για να αποτεφρωθεί ένας νεκρός στο εξωτερικό είναι πολυέξοδη, καθώς το κόστος αγγίζει τις 4.000 ευρώ, αφού θα πρέπει να αποταθεί η οικογένεια σε γραφείο κηδειών, το οποίο θα αναλάβει την αποστολή του νεκρού στο εξωτερικό και αφού αποτεφρωθεί σε αποτεφρωτικό κέντρο, τότε θα παραδοθεί στην οικογένεια η τέφρα του αποβιώσαντα.

Σύμφωνα με στοιχεία που εξασφαλίστηκαν, την τελευταία δεκαετία έχουν αιτηθεί συνολικά δεκαοκτώ Κύπριοι για καύση της σορού στο εξωτερικό, κάτι που εγείρει αρκετά ερωτήματα για το κατά πόσοι θα αιτούνται στα επόμενα χρόνια για αποτέφρωση. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες γραφείων κηδειών, εκφράζουν τη δυσπιστία τους πάντως για την λειτουργία των κρεματόριων στην Κύπρο, καθώς εκτιμούν ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί λόγω κουλτούρας, θρησκείας αλλά και του δυσβάστακτου κόστους.

Δειτε Επισης

Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί της κλήρωσης του Τζόκερ
Η κυβέρνηση της Ισπανίας αρνήθηκε να δώσει άδεια ελλιμενισμού σε πλοίο που μετέφερε όπλα στο Ισραήλ
BINTEO: Ξέγνοιαστες στιγμές για μια αρκούδα-Έκανε κούνια σε αυλή σπιτιού
Ποινικοποιείται η ψευδής κατάθεση στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά Αστυνομίας
«Τη σκότωσα και δεν το μετανιώνω»-Κυνικός και αδίστακτος ο γυναικοκτόνος του Μενιδίου
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
Κρούουν τον κώδωνα για την κινεζική πλατφόρμα Temu-«Δεν σέβεται τις ευρωπαϊκές νομοθεσίες»
Υφ. Πολιτισμού: Καινοτόμος η πλατφόρμα CENSUS για την σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο
ΝΑΤΟ: Αυξήθηκαν κατά 20% το πρώτο τρίμηνο του 2024 οι αποστολές μαχητικών για την αναχαίτιση ρωσικών αεροσκαφών